Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Witam wszystkich zaczynających budowę w tym roku.

Ja czekam właśnie na pozwolenie na budowę mam nadzieje, że będę je miał w połowie lutego. Projekt jaki wybrałem to Party http://www.mgprojekt.com.pl/party jest to mój drugi dom na przełomie 3 lat tak więc spokojniej podchodzę do budowy i z bagażem doświadczenia. Jak tylko będę miał pozwolenie na budowę szukam ostro ekipy na SSZ. Buduje w okolicach Szczecina

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Deshi

Gdzie budujecie dom w jakiej miejscowości? my też z żoną budujemy juz mamy stan zero na wiosne ruszamy dalej. Jesteśmy z Kielc i również budujemy sie pod Kielcami za Piekoszowem kawałek . Jaki projekt wybraliście jeśli można wiedzieć ? Pozdroo.. :)

Budujemy w Chełmcach czyli bardzo niedalego od Piekoszowa:) Działkę mamy na lekkim wzniesieniu i Piekoszów widzimy jak na dłoni:)

A jeśli chodzi o projekt to robiliśmy indywidualny na bazie domu w rododendronach 14 a to dlatego że chcieliśmy za dużo zmian wprowadzić i nikt za bardzo nie chciał nam adaptacji zrobić.

Moim pierwszym domem był właśnie projekt Dom w Rododendronach 6. Jeśli ktoś jest zainteresowany mam kosztorys jaki mi wyszedł po wybudowaniu. Kosztorys zawiera ceny do stanu developerskiego bo wykończeniówki nie ma co podawać z tego względu, że jeden użyje płytek za 150zł drugi za 50zł Edytowane przez aLien01

Witam Wszystkich

Nie mam jeszcze :

- działki

- projektu

- warunków przyłączy

- PnB

- Kier.budowy

- itp

- itd

Mam za to chęć ucieczki z bloku i zaczęcia budowy w tym roku

Mam też sporo lat - ale tym to nie ma się co chwalić

Pozdr.

A i jeszcze jedno - tak powinny bocianki podchodzić do planowania budowy :

Plan jest prosty.

marzec /kwiecień - fundamenty

...

...

...

grudzień 15 (na urodziny żony) - plan wprowadzenia się

Obyśmy Wszyscy tak budowali

Budujemy w Chełmcach czyli bardzo niedalego od Piekoszowa:) Działkę mamy na lekkim wzniesieniu i Piekoszów widzimy jak na dłoni:)

A jeśli chodzi o projekt to robiliśmy indywidualny na bazie domu w rododendronach 14 a to dlatego że chcieliśmy za dużo zmian wprowadzić i nikt za bardzo nie chciał nam adaptacji zrobić.

Macie już wykonawce swojego domu ? :) Jestem na etapie szukania dlatego pytam :) :)

No to i ja się dopiszę.

Własnie złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę domku jednorodzinnego IVO B. - Horyzont

Istnieje mała szansa że dostane pozwolenie jeszcze w tym miesiącu. Od końca marca mam plan zacząć budowę (pierwsza łycha w grunt)

Wykonawca prawie wybrany. Oferty na dach, okna już są. Pompa ciepła prawie wybrana. Kilku wykończeniowców bije się o pracę.

.....

Rava

dobry wybór - bioę ten sam projekt tylko startuje za rok, zmieniasz coś w nim czy budujesz zgodnie z projektem ?

dobry wybór - bioę ten sam projekt tylko startuje za rok, zmieniasz coś w nim czy budujesz zgodnie z projektem ?

Jedyne zmiany jakie dokonałem to:

- Usunięcie ścianki w garażu.

- Usunięcie kominów - zostawiam tylko 1 szt do kominka. (będzie Pompa Ciepła)

- Zamiana materiałów fundamentu bloczek betonowy

- Zmiana ścian na cegłę Porotherm

- Dach ceramika

Mam już wyceny na materiały oraz na robociznę. Kosztorys z biura projektowego się pokrywa, a nawet będzie taniej.

Jak masz pytania do pisz na PRIV

Rava

Witam. To mój pierwszy post na forum, więc witam się podwójnie;)

My też bocianki 2013. Działka jest w prezencie od teściowej, projekt jest (podobny do rododendronu 6, z tym że podpiwniczony bliźniak- druga część szwagierki). Pozwolenie na budowę jest. Długo nam zajęło podłączenie prądu- 1,5 roku walczyliśmy z energetyką i w końcu udało się.

W tej chwili szukamy kierownika budowy i czekamy na wiosnę;)

Budujemy siłami własnymi- mąż się zna na tym a i na początek środki własne będą przeznaczone.

Plan jest oczywiście piękny- w grudniu zamykamy, przez zimę wykańczamy i na wiosnę jesteśmy u siebie.

Życzę powodzenia wszystkim budującym.

Macie już wykonawce swojego domu ? :) Jestem na etapie szukania dlatego pytam :) :)

Na razie wykonawcy nie mamy Zbieramy tylko telefony od znajomych którzy polecają ekipy które budowały u nich.

W tym roku będziemy robić tylko fundamenty a stan surowy dopiero w przyszłym roku więc mamy jeszcze chwilę na szukanie wykonawcy.

My tak jak deshi, na razie garaż oddzielny i fundamenty-ja się niestety nie znam na budowlance, a wiem, że będę musiałą właściwie sama wszystko nadzorować. Piszcie na co najbardziej zwracać uwagę, gdzie pilnować błędów. To ze będą, to wiem na 100%, ale żeby nie przeszkadzały potem w użytkowaniu, no iżeby dom parę latek postał...:o