aLien01 22.01.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Witam wszystkich zaczynających budowę w tym roku.Ja czekam właśnie na pozwolenie na budowę mam nadzieje, że będę je miał w połowie lutego. Projekt jaki wybrałem to Party http://www.mgprojekt.com.pl/party jest to mój drugi dom na przełomie 3 lat tak więc spokojniej podchodzę do budowy i z bagażem doświadczenia. Jak tylko będę miał pozwolenie na budowę szukam ostro ekipy na SSZ. Buduje w okolicach Szczecina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 22.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Świetnie, że w naszym kręgu znalazł się ktoś, kto ma już jedną budowę za sobą i pełen bagaż doświadczeń.Będziemy wdzięczni jeśli podzielisz się czasem swoją wiedzą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 22.01.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Będę się starał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deshi 23.01.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Deshi Gdzie budujecie dom w jakiej miejscowości? my też z żoną budujemy juz mamy stan zero na wiosne ruszamy dalej. Jesteśmy z Kielc i również budujemy sie pod Kielcami za Piekoszowem kawałek . Jaki projekt wybraliście jeśli można wiedzieć ? Pozdroo.. Budujemy w Chełmcach czyli bardzo niedalego od Piekoszowa:) Działkę mamy na lekkim wzniesieniu i Piekoszów widzimy jak na dłoni:) A jeśli chodzi o projekt to robiliśmy indywidualny na bazie domu w rododendronach 14 a to dlatego że chcieliśmy za dużo zmian wprowadzić i nikt za bardzo nie chciał nam adaptacji zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 23.01.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Moim pierwszym domem był właśnie projekt Dom w Rododendronach 6. Jeśli ktoś jest zainteresowany mam kosztorys jaki mi wyszedł po wybudowaniu. Kosztorys zawiera ceny do stanu developerskiego bo wykończeniówki nie ma co podawać z tego względu, że jeden użyje płytek za 150zł drugi za 50zł Edytowane 23 Stycznia 2013 przez aLien01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deshi 23.01.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jeśli można to ja chętnie kosztorys przygarnę Wiedzy nigdy za mało (szczególnie tej o finansowaniu budowy) mój mail: deshi małpka poczta.onet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_83 23.01.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam wszystkichZ żoną i małym synkiem w tym roku będziemy startować z budową. W tym miesiącu jeszcze pewnie złożymy wniosek o PnB. Budować będziemy w powiecie Cieszyńskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 23.01.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam, czy ktos moze robil porowananie cen materialow budowlanych z 2012 z cenami z tego roku?? jest jakas tendenacja spadkowa czy raczej bez zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OjStary 23.01.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam Wszystkich Nie mam jeszcze : - działki - projektu - warunków przyłączy - PnB - Kier.budowy - itp - itd Mam za to chęć ucieczki z bloku i zaczęcia budowy w tym roku Mam też sporo lat - ale tym to nie ma się co chwalić Pozdr. A i jeszcze jedno - tak powinny bocianki podchodzić do planowania budowy : Plan jest prosty. marzec /kwiecień - fundamenty ... ... ... grudzień 15 (na urodziny żony) - plan wprowadzenia się Obyśmy Wszyscy tak budowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieta 23.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 deshi Poproszę Twój kosztorys domu w rododendronach 6 na maila my właśnie taki budujemy tylko z piwnicą.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deshi 23.01.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 deshi Poproszę Twój kosztorys domu w rododendronach 6 na maila my właśnie taki budujemy tylko z piwnicą. [email protected] Chyba chodzi o forumowicza aLien01 (który kosztorys posiada) a nie o mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek87 23.01.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Budujemy w Chełmcach czyli bardzo niedalego od Piekoszowa:) Działkę mamy na lekkim wzniesieniu i Piekoszów widzimy jak na dłoni:) A jeśli chodzi o projekt to robiliśmy indywidualny na bazie domu w rododendronach 14 a to dlatego że chcieliśmy za dużo zmian wprowadzić i nikt za bardzo nie chciał nam adaptacji zrobić. Macie już wykonawce swojego domu ? Jestem na etapie szukania dlatego pytam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieta 23.01.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Oj tak sorki za pomyłkę aLien01 poproszę o kosztorys na maila kasieta2087 małpka gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 23.01.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam wszystkich My również zaczynamy budowę w tym roku, jesteśmy na etapie składania PnB. Szukam ekipy do SSO w okolicy Trzebnicy/Wrocławia. Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 23.01.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Poniżej link do kosztorysu dla projektu Dom w rododendronach 6 - czas budowy 2009/2010 http://dl.dropbox.com/u/23581003/Zestawienie%20materia%C5%82%C3%B3w%20last.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 23.01.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 No to i ja się dopiszę. Własnie złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę domku jednorodzinnego IVO B. - Horyzont Istnieje mała szansa że dostane pozwolenie jeszcze w tym miesiącu. Od końca marca mam plan zacząć budowę (pierwsza łycha w grunt) Wykonawca prawie wybrany. Oferty na dach, okna już są. Pompa ciepła prawie wybrana. Kilku wykończeniowców bije się o pracę. ..... Rava dobry wybór - bioę ten sam projekt tylko startuje za rok, zmieniasz coś w nim czy budujesz zgodnie z projektem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rava79 23.01.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 dobry wybór - bioę ten sam projekt tylko startuje za rok, zmieniasz coś w nim czy budujesz zgodnie z projektem ? Jedyne zmiany jakie dokonałem to: - Usunięcie ścianki w garażu. - Usunięcie kominów - zostawiam tylko 1 szt do kominka. (będzie Pompa Ciepła) - Zamiana materiałów fundamentu bloczek betonowy - Zmiana ścian na cegłę Porotherm - Dach ceramika Mam już wyceny na materiały oraz na robociznę. Kosztorys z biura projektowego się pokrywa, a nawet będzie taniej. Jak masz pytania do pisz na PRIV Rava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asienka333 23.01.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam. To mój pierwszy post na forum, więc witam się podwójnie;) My też bocianki 2013. Działka jest w prezencie od teściowej, projekt jest (podobny do rododendronu 6, z tym że podpiwniczony bliźniak- druga część szwagierki). Pozwolenie na budowę jest. Długo nam zajęło podłączenie prądu- 1,5 roku walczyliśmy z energetyką i w końcu udało się. W tej chwili szukamy kierownika budowy i czekamy na wiosnę Budujemy siłami własnymi- mąż się zna na tym a i na początek środki własne będą przeznaczone. Plan jest oczywiście piękny- w grudniu zamykamy, przez zimę wykańczamy i na wiosnę jesteśmy u siebie. Życzę powodzenia wszystkim budującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deshi 24.01.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Macie już wykonawce swojego domu ? Jestem na etapie szukania dlatego pytam :) Na razie wykonawcy nie mamy Zbieramy tylko telefony od znajomych którzy polecają ekipy które budowały u nich. W tym roku będziemy robić tylko fundamenty a stan surowy dopiero w przyszłym roku więc mamy jeszcze chwilę na szukanie wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 24.01.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 My tak jak deshi, na razie garaż oddzielny i fundamenty-ja się niestety nie znam na budowlance, a wiem, że będę musiałą właściwie sama wszystko nadzorować. Piszcie na co najbardziej zwracać uwagę, gdzie pilnować błędów. To ze będą, to wiem na 100%, ale żeby nie przeszkadzały potem w użytkowaniu, no iżeby dom parę latek postał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts