marzenka i mariusz g 16.03.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Hej, mam pytanie. Pomijając warunki pogodowe, choć u nas na śląsku słoneczko i brak śniegu (choć nadal w okolicy 0stopni), możemy zacząć budować w piątek, tj 22.03. No i tu moje pytanie. Musimy: wyznaczyć budynek (geodeta), ściągnąć humus i wykopać rowy na ławy (koparka - kolega męża) i szalować bądź nie (to zależy od gruntu). Do tego skręcić zbrojenie i zalać. W ile dni to zdążymy zrobić? Bo nie chciałabym zostawiać wykopanych ław i np zbrojenia na Wielkanoc. Czy zdążymy (mąż, ja + pomocnik) to zrobić przed np Wielkim Piątkiem? Bo mnie się wydaje, że nie, w związku z tym "olewamy" sprawę i czekamy na kwiecień, tj po świętach. Co myślicie? Myślę że lepiej poczekać i zacząć po świętach, we 3 osoby to raczej nie uda wam się wszystkiego wykonać w przeciągu 2 tygodni, a zreszto co nagle tp po diable:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 16.03.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 U mnie na budowie, jak sciągnięty był humus i wyznaczone geodezyjnie fundamenty - wykopanie, zazbrojenie i wylanie ławy w ziemie zajeło jeden dzien 5 osobowej ekipie z koparką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 16.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 To cos szybko to wykonali - prawda jest taka ze zgodnie ze sztuka powinni najpierw wylac chudziak pod lawy.Elmagra - nie boisz sie ze robota bez fachowcow sie zemsi? Wnioskuje ze budujecie sami - macie w tym doswiadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 16.03.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 też uważam że nagle to po diable. Jak sami bedziecie robic to zacznijcie lepiej po swietach, bedzie juz wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 16.03.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 w poniedziałek planujemy rozpocząć izolowanie fundamentu, zakupiłem dziś 200 kg izohanu izobud wm 2k i mam nadzieję, że pogoda pozwoli posmarować wewnątrz chociaż, żeby można było piaskiem już fundament zasypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 16.03.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 To cos szybko to wykonali - prawda jest taka ze zgodnie ze sztuka powinni najpierw wylac chudziak pod lawy. Elmagra - nie boisz sie ze robota bez fachowcow sie zemsi? Wnioskuje ze budujecie sami - macie w tym doswiadczenie? A czemu mamy się bać? Czyżby to nie było właśnie takie forum, na którym jest wielu samobudujących i jakoś do tej pory im się nic nie zemściło? Rozmawialiśmy z mężem i rzeczywiście rozsądniej jest poczekać. Tym bardziej, że nam się nie śpieszy. Musimy tak do połowy sierpnia dom przygotować na robienie dachu. No i będziemy mieć murarza, gości od dachu i innych trudnych elementów (strop, schody), a potem do wylewek, tynków, itp, jedynie sami chcemy zrobić ławy. Nie wydaje mi się to najtrudniejsza rzecz na świecie. Budujemy systemem gospodarczym, a nie zupełnie sami i planujemy za rok móc myśleć o wprowadzaniu się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 16.03.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jak wysoki domek planujecie że BK nie wytrzyma?, też mam zamiar z BK budować, 24,24,49 Prefabet Bielsko Biała jednak najtaniej w mojej okolicy! 7.50 taka wysokość budynku... na dachu planujemy dachówkę ceramiczną, strop lany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 16.03.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 u mnie rozpoczęcie prac ziemnych miało miejsce 08.03 br.... wytyczenie budynku 07.03 - dzień wcześniej ale koparka przyjechała 8 marca; zdjęła humus, ekipa skręciła zbrojenie, zrobili szalunki. Z racji, że miałam wybieraną ziemię z całej dziury - półki to lanie betonu nastąpiło 9 marca... Obecnie z powodu mrozów prace stanęły na etapie wzniesionych ścian fundamentowych, ocieplonych, zrobionego drenażu i częściowego ich zasypania oraz częściowego zasypania wnętrza fundamentów! W poniedziałek pojawia się Pan od wod-kan i zobaczymy rozplanowanie rur... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 17.03.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Ja tez ruszylem od 1.03 i udalo sie wyjsc z ziemi przed załamaniem pogody, teraz po mału na powierzchni, mury rosną tylko temperatury nie pozwalają na zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 18.03.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 u mnie rozpoczęcie prac ziemnych miało miejsce 08.03 br.... wytyczenie budynku 07.03 - dzień wcześniej ale koparka przyjechała 8 marca; zdjęła humus, ekipa skręciła zbrojenie, zrobili szalunki. Z racji, że miałam wybieraną ziemię z całej dziury - półki to lanie betonu nastąpiło 9 marca... Obecnie z powodu mrozów prace stanęły na etapie wzniesionych ścian fundamentowych, ocieplonych, zrobionego drenażu i częściowego ich zasypania oraz częściowego zasypania wnętrza fundamentów! W poniedziałek pojawia się Pan od wod-kan i zobaczymy rozplanowanie rur... U nas był podobny początek - na tym samym etapie musieliśmy zrobić przerwę. Teraz mamy już kolejną... Trzymam kciuki za pogodę, żeby już dała nam wszystkim możliwość budowania naszych wymarzonych domków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Albert 18.03.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 po ile u was porotherm? Witam, Ponad 1000 sztuk udało mi sie kupić po 4,60 (cena promocyjna jeszcze z lutego), a resztę drugi 1000 po 4,95 brutto z transportem... Na cały budynek różnica pomiędzy H+H a Porothermem wyszła mi ok. 550 złotych... W kontkście całej budowy to tak na prawdę nic... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_d 18.03.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam wszystkich Męczy mnie taka rzecz i mam nadzieje że mi pomożecie Zaczynamy z mężem budowę lada dzień ( jak pogoda się poprawi ) mamy załatwione formalności ekipę itd. ale w ostatnim momencie doszliśmy do wniosku że chcielibyśmy zmienić wykusz w domu ( kształt oraz wysunąć go na 90 cm oraz dołożyć nad niego " tak jakby grzybek " z dachówki ) W projekcie jest wykusz w kształcie prostokąta wysuniętego 40 cm a my chcemy w kształcie trapeza wysuniętego na 90 cm . Nurtuję nas teraz taka rzecz , kierownik budowy powiedział że zrobi taką zmiane w dzienniku budowy , ale czy my nie musimy tego w jakiś sposób zgłosić do starostwa tam gdzie pozwolenia na budowe ??? Kierownik nic nam nie wspomniał , ale wolimy się upewnić , i jeśli trzeba zgłosić to musimy czekać na nowe pozwolenie na budowę a potem znowu na uprawomocnienie . Pozdrawiam Cześć, liczę, że w tym toku też będę mogła się przyłączyć do grona Bocianków'13 Działka i PnB jest (w 2 miesiące ze wszystkimi możliwymi projektami - w moim przyszłym starostwie wymagali projekty do wszystkiego - począwszy od prądu na terenie działki po instalację zbiornika na wodę deszczową). Zdecydowaliśmy się na dom szkieletowy - firma miała nam wykonać stan deweloperski, jednak same schody z kredytem na dom (RnS)... Niestety energooszczędność kosztuje, a dom szkieletowy energooszczędny Banki oceniają niżej niż "standardowo" dom budowany metodą tradycyjną. Nie chce rozpoczynać dyskusji co lepsze co gorsze - mąż jest za szkieletem, na najchętniej wybrałabym nieco wzbogaconą tradycyjną. Jeśli chodzi o zmiany, o których wspomniała BeataRoman, to radzę spytać się bezpośrednio w starostowie. Na forum czytałam o wydłużeniu wiaty o 6cm (zmiana w dzienniku zatwierdzona przez kierownika jako nieistotna) została uznana za istotną przez inspektora. Z tego co pamiętam inwestor mógł zgłosić ponownie projekt ze zmianami (plus najprawdopodobniej mandat) albo wprowadzić zmiany zgodne z zapisem w projekcie. Twója zmiana wydaje się być zmianą kubatury domu, a ona już należy do istotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataRoman 18.03.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam , co do zmiany o której pisałam wcześniej - niestety potrzebne jest nowe PnB ( informacja ze Starostwa ) zdecydowaliśmy z mężem że zostawiamy tak jak jest w projekcie, bez zmian . Nie chcemy znów czekać ponad 2 miesiące aby wszystko się uprawomocniło itd .Czekamy tylko na poprawę pogody - mam nadzieje że to będzie niebawem bo ekipa budowlana czeka materiały " nagrane w hurtowniach " a tu zima pełną parą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 18.03.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam , co do zmiany o której pisałam wcześniej - niestety potrzebne jest nowe PnB ( informacja ze Starostwa ) zdecydowaliśmy z mężem że zostawiamy tak jak jest w projekcie, bez zmian . Nie chcemy znów czekać ponad 2 miesiące aby wszystko się uprawomocniło itd . Czekamy tylko na poprawę pogody - mam nadzieje że to będzie niebawem bo ekipa budowlana czeka materiały " nagrane w hurtowniach " a tu zima pełną parą ... Zapytajcie jeszcze w inspektoracie budowlanym, mi Starostwo kazało na przydomową oczyszczalnie ścieków 2000 litrów złożyć wniosek o pozwolenie na budowę, tak że nie zawsze co mówią w starostwie to prawda i tylko prawda. Jakbym słuchał co mówią w starostwie to nie zaczynał bym budowy w tym roku, ponieważ starostwo nie chciało mi wydać pozwolenia z powodu przekroczonych norm hałasu z drogi której nie ma i nawet nie ma planów zatwierdzonych żeby w ogóle kiedykolwiek powstała,a oni mi napisali, że mogą być przekroczone normy hałasu i nie mogą mi wydać pozwolenia, jakiś bezsens totalny jak będzie droga i będzie hałas to niech sobie Generalna Dyrekcja daje ekrany i już! Toczyliśmy boje i mamy pozwolenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 19.03.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 udało się w poniedziałek zaizolować fundament - budowlańcy zadowoleni z izohanu mówili, że po pomalowaniu tylko raz fundament wyglądał lepiej niż po trzech malowaniach dysperbitem. Możemy mieć proste wykończenie domu, tańszą dachówkę w pospolitym kolorze ale izolacja fundamentu musi być perfekt- już teraz mieszkamy w starym zawilgoconym domu bez izolacji - nigdy więcej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaFK 20.03.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkie Bocianki 2013 Czy mogę prosić o poradę ? dot długości domu tj budujemy (raczej chcemy budować w tym roku) parterówkę według indywidualnego projektu i mam problem bo nasz dom po zew ma 15.5x10,5 m plus 5,5 m garaż czy nie będzie to źle wyglądało takie długie ???. Dach dwuspadowy 35 st, strop teriva ew lany, poddasze nie będzie użytkowane (jest to opcja w razie czego). Działkę mamy dużą 2250m2 w kształcie trójkąta od drogi ma 55m. Projekt podobny troszkę do Belinda II z dobredomy, Daktyla III z extradomy, środek już całkiem inny prosty i funkcjonalny wg mnie. 1-wiatrołap - 2-hol- 3-garderoba (schody na poddasze) - 7,78m2 4-łazienka-7,78m2 5-sypialnia-15,4m2 6-sypialnia-15,4m2 7-sypialnia-18,56m2 8-salon z jadalnią-30,25m2 9-kuchnia15,21m2 Edytowane 20 Marca 2013 przez AsiaFK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leb3 20.03.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Heh, No to się przywitam- w oczekiwaniu na lepsze dni (pogodowe). Zaczynac mamy około 05.04 Oliwkę z HB Studio (lustro) w Mogilnie. Pozdrawiam wszystkich rozpoczynających boje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 20.03.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Heh, No to się przywitam- w oczekiwaniu na lepsze dni (pogodowe). Zaczynac mamy około 05.04 Oliwkę z HB Studio (lustro) w Mogilnie. Pozdrawiam wszystkich rozpoczynających boje No witamy, długa droga przed tobą... Daj znać w jakiej technologii będziecie budować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexandrapp 20.03.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 po ile kupujecie bloczki betonowe? najbardziej interesuja mnie ceny ze śląska, najtaniej znalazłam po 1,75 netto ale dowóz 50 km troche dużo wychodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 20.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Asia FK my mamy projekt domu 8,30x17,5 przy czym garaż jest w bryle budynku. Nam wydaje sie taki normalny, bo dookoła sąsiedzi maja podobne wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts