Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Hej, mam pytanie. Pomijając warunki pogodowe, choć u nas na śląsku słoneczko i brak śniegu (choć nadal w okolicy 0stopni), możemy zacząć budować w piątek, tj 22.03. No i tu moje pytanie. Musimy: wyznaczyć budynek (geodeta), ściągnąć humus i wykopać rowy na ławy (koparka - kolega męża) i szalować bądź nie (to zależy od gruntu). Do tego skręcić zbrojenie i zalać. W ile dni to zdążymy zrobić? Bo nie chciałabym zostawiać wykopanych ław i np zbrojenia na Wielkanoc. Czy zdążymy (mąż, ja + pomocnik) to zrobić przed np Wielkim Piątkiem? Bo mnie się wydaje, że nie, w związku z tym "olewamy" sprawę i czekamy na kwiecień, tj po świętach.

Co myślicie?

Myślę że lepiej poczekać i zacząć po świętach, we 3 osoby to raczej nie uda wam się wszystkiego wykonać w przeciągu 2 tygodni, a zreszto co nagle tp po diable:cool:

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To cos szybko to wykonali - prawda jest taka ze zgodnie ze sztuka powinni najpierw wylac chudziak pod lawy.

Elmagra - nie boisz sie ze robota bez fachowcow sie zemsi? Wnioskuje ze budujecie sami - macie w tym doswiadczenie?

A czemu mamy się bać? Czyżby to nie było właśnie takie forum, na którym jest wielu samobudujących i jakoś do tej pory im się nic nie zemściło? Rozmawialiśmy z mężem i rzeczywiście rozsądniej jest poczekać. Tym bardziej, że nam się nie śpieszy. Musimy tak do połowy sierpnia dom przygotować na robienie dachu. :) No i będziemy mieć murarza, gości od dachu i innych trudnych elementów (strop, schody), a potem do wylewek, tynków, itp, jedynie sami chcemy zrobić ławy. Nie wydaje mi się to najtrudniejsza rzecz na świecie. :) Budujemy systemem gospodarczym, a nie zupełnie sami i planujemy za rok móc myśleć o wprowadzaniu się.

u mnie rozpoczęcie prac ziemnych miało miejsce 08.03 br.... wytyczenie budynku 07.03 - dzień wcześniej ale koparka przyjechała 8 marca; zdjęła humus, ekipa skręciła zbrojenie, zrobili szalunki. Z racji, że miałam wybieraną ziemię z całej dziury - półki to lanie betonu nastąpiło 9 marca... Obecnie z powodu mrozów prace stanęły na etapie wzniesionych ścian fundamentowych, ocieplonych, zrobionego drenażu i częściowego ich zasypania oraz częściowego zasypania wnętrza fundamentów! W poniedziałek pojawia się Pan od wod-kan i zobaczymy rozplanowanie rur...

u mnie rozpoczęcie prac ziemnych miało miejsce 08.03 br.... wytyczenie budynku 07.03 - dzień wcześniej ale koparka przyjechała 8 marca; zdjęła humus, ekipa skręciła zbrojenie, zrobili szalunki. Z racji, że miałam wybieraną ziemię z całej dziury - półki to lanie betonu nastąpiło 9 marca... Obecnie z powodu mrozów prace stanęły na etapie wzniesionych ścian fundamentowych, ocieplonych, zrobionego drenażu i częściowego ich zasypania oraz częściowego zasypania wnętrza fundamentów! W poniedziałek pojawia się Pan od wod-kan i zobaczymy rozplanowanie rur...

U nas był podobny początek - na tym samym etapie musieliśmy zrobić przerwę. Teraz mamy już kolejną... :bash:

Trzymam kciuki za pogodę, żeby już dała nam wszystkim możliwość budowania naszych wymarzonych domków :)

po ile u was porotherm?

Witam,

Ponad 1000 sztuk udało mi sie kupić po 4,60 (cena promocyjna jeszcze z lutego), a resztę drugi 1000 po 4,95 brutto z transportem...

Na cały budynek różnica pomiędzy H+H a Porothermem wyszła mi ok. 550 złotych... W kontkście całej budowy to tak na prawdę nic...

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Męczy mnie taka rzecz i mam nadzieje że mi pomożecie

Zaczynamy z mężem budowę lada dzień ( jak pogoda się poprawi ) mamy załatwione formalności ekipę itd. ale w ostatnim momencie doszliśmy do wniosku że chcielibyśmy zmienić wykusz w domu ( kształt oraz wysunąć go na 90 cm oraz dołożyć nad niego " tak jakby grzybek " z dachówki )

W projekcie jest wykusz w kształcie prostokąta wysuniętego 40 cm a my chcemy w kształcie trapeza wysuniętego na 90 cm .

Nurtuję nas teraz taka rzecz , kierownik budowy powiedział że zrobi taką zmiane w dzienniku budowy , ale czy my nie musimy tego w jakiś sposób zgłosić do starostwa tam gdzie pozwolenia na budowe ??? Kierownik nic nam nie wspomniał , ale wolimy się upewnić , i jeśli trzeba zgłosić to musimy czekać na nowe pozwolenie na budowę a potem znowu na uprawomocnienie .

Pozdrawiam

Cześć, liczę, że w tym toku też będę mogła się przyłączyć do grona Bocianków'13 Działka i PnB jest (w 2 miesiące ze wszystkimi możliwymi projektami - w moim przyszłym starostwie wymagali projekty do wszystkiego - począwszy od prądu na terenie działki po instalację zbiornika na wodę deszczową).

Zdecydowaliśmy się na dom szkieletowy - firma miała nam wykonać stan deweloperski, jednak same schody z kredytem na dom (RnS)...

Niestety energooszczędność kosztuje, a dom szkieletowy energooszczędny Banki oceniają niżej niż "standardowo" dom budowany metodą tradycyjną.

Nie chce rozpoczynać dyskusji co lepsze co gorsze - mąż jest za szkieletem, na najchętniej wybrałabym nieco wzbogaconą tradycyjną.

Jeśli chodzi o zmiany, o których wspomniała BeataRoman, to radzę spytać się bezpośrednio w starostowie. Na forum czytałam o wydłużeniu wiaty o 6cm (zmiana w dzienniku zatwierdzona przez kierownika jako nieistotna) została uznana za istotną przez inspektora. Z tego co pamiętam inwestor mógł zgłosić ponownie projekt ze zmianami (plus najprawdopodobniej mandat) albo wprowadzić zmiany zgodne z zapisem w projekcie.

Twója zmiana wydaje się być zmianą kubatury domu, a ona już należy do istotnych.

Witam ,

co do zmiany o której pisałam wcześniej - niestety potrzebne jest nowe PnB ( informacja ze Starostwa ) zdecydowaliśmy z mężem że zostawiamy tak jak jest w projekcie, bez zmian . Nie chcemy znów czekać ponad 2 miesiące aby wszystko się uprawomocniło itd .

Czekamy tylko na poprawę pogody - mam nadzieje że to będzie niebawem bo ekipa budowlana czeka materiały " nagrane w hurtowniach " a tu zima pełną parą ...

Witam ,

co do zmiany o której pisałam wcześniej - niestety potrzebne jest nowe PnB ( informacja ze Starostwa ) zdecydowaliśmy z mężem że zostawiamy tak jak jest w projekcie, bez zmian . Nie chcemy znów czekać ponad 2 miesiące aby wszystko się uprawomocniło itd .

Czekamy tylko na poprawę pogody - mam nadzieje że to będzie niebawem bo ekipa budowlana czeka materiały " nagrane w hurtowniach " a tu zima pełną parą ...

Zapytajcie jeszcze w inspektoracie budowlanym, mi Starostwo kazało na przydomową oczyszczalnie ścieków 2000 litrów złożyć wniosek o pozwolenie na budowę, tak że nie zawsze co mówią w starostwie to prawda i tylko prawda. Jakbym słuchał co mówią w starostwie to nie zaczynał bym budowy w tym roku, ponieważ starostwo nie chciało mi wydać pozwolenia z powodu przekroczonych norm hałasu z drogi której nie ma i nawet nie ma planów zatwierdzonych żeby w ogóle kiedykolwiek powstała,a oni mi napisali, że mogą być przekroczone normy hałasu i nie mogą mi wydać pozwolenia, jakiś bezsens totalny jak będzie droga i będzie hałas to niech sobie Generalna Dyrekcja daje ekrany i już! Toczyliśmy boje i mamy pozwolenie!;)

udało się w poniedziałek zaizolować fundament - budowlańcy zadowoleni z izohanu mówili, że po pomalowaniu tylko raz fundament wyglądał lepiej niż po trzech malowaniach dysperbitem. Możemy mieć proste wykończenie domu, tańszą dachówkę w pospolitym kolorze ale izolacja fundamentu musi być perfekt- już teraz mieszkamy w starym zawilgoconym domu bez izolacji - nigdy więcej;)

Witam wszystkie Bocianki 2013

Czy mogę prosić o poradę ? ;) dot długości domu tj budujemy (raczej chcemy budować w tym roku) parterówkę według indywidualnego projektu i mam problem bo nasz dom po zew ma 15.5x10,5 m plus 5,5 m garaż czy nie będzie to źle wyglądało takie długie ???. Dach dwuspadowy 35 st, strop teriva ew lany, poddasze nie będzie użytkowane (jest to opcja w razie czego). Działkę mamy dużą 2250m2 w kształcie trójkąta od drogi ma 55m.

Projekt podobny troszkę do Belinda II z dobredomy, Daktyla III z extradomy, środek już całkiem inny prosty i funkcjonalny wg mnie.

Asia Projekt 001 (2).jpg

1-wiatrołap -

2-hol-

3-garderoba (schody na poddasze) - 7,78m2

4-łazienka-7,78m2

5-sypialnia-15,4m2

6-sypialnia-15,4m2

7-sypialnia-18,56m2

8-salon z jadalnią-30,25m2

9-kuchnia15,21m2

Edytowane przez AsiaFK