anita_d 20.03.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 AsiaFK, macie dużą działkę, a jeśli okna salonu wychodzą na stronę południową, to jest dobrze. Za granicą wprost buduje się "jamniki" aby wykorzystać możliwie jak najwięcej światła dziennego. Jedyną rzeczą, nad którą bym się zastanawiała to długi hol. Moi rodzice mieli tak ok 7 metrowy hol i poza tym, że wyglądał źle, był niefunkcjonalny (ok 1m szerokości), to tworzył nieciekawą atmosferę - światło dzienne tylko na końcach. Ostatecznie robili przebudowę aby się go pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaFK 20.03.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Dzięki holu chyba nie da się zmienić bo chcemy mieć bezpośrednie przejście do garażu ... ma mieć 1,60 m. Okno z boku daliśmy duże balkonowe właśnie ze względu że to ściana południowa i dlatego też robimy narożny taras żeby łapać słoneczko . Obok nas stoi też parterówka ale w sumie z garażem ma 15mb od drogi i dach taki góra 20 stopni. coś ala projekt Anulka z garażem. Podoba mi się to co mamy zaplanowane ale własnie obawiam się tego efektu jamnika i kosztów oczywiście :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 20.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 po ile kupujecie bloczki betonowe? najbardziej interesuja mnie ceny ze śląska, najtaniej znalazłam po 1,75 netto ale dowóz 50 km troche dużo wychodzi.... Zobacz firma Małro... 1,75 to cena netto czyli 2,15 brutto a do tego dodaj sobie transport... u mnie wyglądało to tak, że miałam dwa transporty i za jeden płaciłam 350 x 2 = 700 a to podzieliłam na 1600 bloczków - tyle było mi potrzebne co dało mi łączny koszt transportu z rozładunkiem 2,59 za bloczek gdyż: 0,44 transport netto od jednego bloczka + 2,15 brutto jeden bloczek z fakturą i certyfikatem = 2,59 za sztukę Małro przywiozło mi jednak 1654 bloczki a to ze względu na całą paletę i zamiast zejść mi w dół weszli w górę ( na swoją korzyść ) czyli bloczek mnie kosztował 2,57 i zostało mi 5 palet ( dodatkowo zmniejszony mam prawie o dwa bloczki fundament dlatego tyle mi tego zostało ). Przydadzą się pewnie na podstawienie blaszaka w przyszłości czy zrobienie ławeczki albo grilla etc... Była to najtańsza z możliwych ofert jakie wyłapałam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 20.03.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 a Ja dalej nie zdecydowałam z materiałem... dużo zamieszania w tym temacie... ehhh aż mam dość.... Obecnie mąż szuka komina bo też jak ekipa wkroczy na budowę z zasypywaniem fundamentów to polecą ze ścianami... oj się zacznie i kasa poleci Bocianki Śląskie macie wybrany materiał na ściany czy kominy? może coś podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.03.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 a Ja dalej nie zdecydowałam z materiałem... dużo zamieszania w tym temacie... ehhh aż mam dość.... Obecnie mąż szuka komina bo też jak ekipa wkroczy na budowę z zasypywaniem fundamentów to polecą ze ścianami... oj się zacznie i kasa poleci Bocianki Śląskie macie wybrany materiał na ściany czy kominy? może coś podpowiecie? Witam! Co do komina ja będę brał coś w tym stylu http://allegro.pl/9m-fi200-w-uniwers...095219352.html pamiętaj żeby komin wystawał przynajmniej 70 cm nad kalenicę, to nie będziecie mieć syfu na dachu z sadzy i będzie lepszy ciąg co zwiększy efektywność spalania, a to przekłada się na mniejsze rachunki za ogrzewanie, Co do ścian to tak jak już pisałem bloczek z betonu komórkowego Prefabet Bielsko biała na pióro wpust, tani bo 6,15 zł za sztukę, robiony na cienką spoinę odpada już pionowa, bo jest na pióro wpust, docieplony wełną rockwoola 18 cm i ścina powinna dawać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 21.03.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam! Co do komina ja będę brał coś w tym stylu http://allegro.pl/9m-fi200-w-uniwers...095219352.html pamiętaj żeby komin wystawał przynajmniej 70 cm nad kalenicę, to nie będziecie mieć syfu na dachu z sadzy i będzie lepszy ciąg co zwiększy efektywność spalania, a to przekłada się na mniejsze rachunki za ogrzewanie, Co do ścian to tak jak już pisałem bloczek z betonu komórkowego Prefabet Bielsko biała na pióro wpust, tani bo 6,15 zł za sztukę, robiony na cienką spoinę odpada już pionowa, bo jest na pióro wpust, docieplony wełną rockwoola 18 cm i ścina powinna dawać radę Niestety strona allegro u mnie się nie otwiera a jeśli chodzi o BK to u mnie odpadł - ceramika wygrała aż mam łzy w oczach... okazuje się, że BK jest za słaby do mojego domu ( czuję się jakbym budowała pałac ) poddasze użytkowe i dach z ceramiki... i 4Mpa - deklarowane są niewystarczające i po perypetiach z konstruktorem dostałam taką odpowiedź: Po przejrzeniu dokumentacji i konsultacji z szefem możecie Państwo zastosować bloczki komórkowe Solbet 600 (wykonałem obliczenia zapas bezpieczeństwa wynosi około 30%) do budowy ścian konstrukcyjnych i działowych. Sprawdziłem u producenta deklarowane wytrzymałości i okazuje się, że nie ma różnicy w średniej wytrzymałości bloczków na ściskanie odmiany 600 lub 700, która wynosi 4,0MPa (jest to wartość charakterystyczna natomiast obliczeniowa będzie wynosić mniej). Państwa domek został zaprojektowany zgodnie z wydanymi warunkami geologicznymi i zakładanymi obciążeniami statycznymi. Z reguły na terenie szkód górniczych stosujemy bloczki ceramiczne ze względu na ich wyższą wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katasza 21.03.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam! Myślałam, że pod koniec marca nasz domek będzie już rósł, niestety jak większość czekamy na lepszą pogodę. Jak już pisałam mamy wymurowane fundamenty, niestety nie możemy kontynuować budowy bo dysperbit, którym je chcemy pomalować nie lubi mrozu. :cry:Co do materiału na ściany wybraliśmy Solbet 600. Budujemy w Wielkopolsce projekt indywidualny - zmodyfikowana Sielanka firmy Horyzont. Byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMI budują Domek 21.03.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam i ja AMIBudujemy we Wrocku, Willa na Borowej.Założyłem swoj dziennik budowy, wszelkie sugestie mile widziane. pozdrawiam wszystkie Bociany 2013r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 21.03.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkie Bocianki 2013 Czy mogę prosić o poradę ? dot długości domu tj budujemy (raczej chcemy budować w tym roku) parterówkę według indywidualnego projektu i mam problem bo nasz dom po zew ma 15.5x10,5 m plus 5,5 m garaż czy nie będzie to źle wyglądało takie długie ???. Dach dwuspadowy 35 st, strop teriva ew lany, poddasze nie będzie użytkowane (jest to opcja w razie czego). Działkę mamy dużą 2250m2 w kształcie trójkąta od drogi ma 55m. Projekt podobny troszkę do Belinda II z dobredomy, Daktyla III z extradomy, środek już całkiem inny prosty i funkcjonalny wg mnie. [ATTACH=CONFIG]177747[/ATTACH] AsiaFK tam masz uskok na elewacji ( krótszy garaż) i na pewno uskok dachu ( niżej ) Będzie dobrze. A co ja mam powiedzieć 9,7 x 21 pod jednym dachem ( bez wcięć i uskoków) Stodółka i wagon jednocześnie:rolleyes: Edytowane 21 Marca 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.03.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Niestety strona allegro u mnie się nie otwiera a jeśli chodzi o BK to u mnie odpadł - ceramika wygrała aż mam łzy w oczach... okazuje się, że BK jest za słaby do mojego domu ( czuję się jakbym budowała pałac ) poddasze użytkowe i dach z ceramiki... i 4Mpa - deklarowane są niewystarczające i po perypetiach z konstruktorem dostałam taką odpowiedź: Po przejrzeniu dokumentacji i konsultacji z szefem możecie Państwo zastosować bloczki komórkowe Solbet 600 (wykonałem obliczenia zapas bezpieczeństwa wynosi około 30%) do budowy ścian konstrukcyjnych i działowych. Sprawdziłem u producenta deklarowane wytrzymałości i okazuje się, że nie ma różnicy w średniej wytrzymałości bloczków na ściskanie odmiany 600 lub 700, która wynosi 4,0MPa (jest to wartość charakterystyczna natomiast obliczeniowa będzie wynosić mniej). Państwa domek został zaprojektowany zgodnie z wydanymi warunkami geologicznymi i zakładanymi obciążeniami statycznymi. Z reguły na terenie szkód górniczych stosujemy bloczki ceramiczne ze względu na ich wyższą wytrzymałość. Sprawdź teraz: http://allegro.pl/9m-fi200-w-uniwersal-komin-kominy-system-kominowy-i3095219352.html http://allegro.pl/10m-fi20-w-uniwersal-komin-kominy-system-kominowy-i3085013319.html powinno działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.03.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Niestety strona allegro u mnie się nie otwiera a jeśli chodzi o BK to u mnie odpadł - ceramika wygrała aż mam łzy w oczach... okazuje się, że BK jest za słaby do mojego domu ( czuję się jakbym budowała pałac ) poddasze użytkowe i dach z ceramiki... i 4Mpa - deklarowane są niewystarczające i po perypetiach z konstruktorem dostałam taką odpowiedź: Po przejrzeniu dokumentacji i konsultacji z szefem możecie Państwo zastosować bloczki komórkowe Solbet 600 (wykonałem obliczenia zapas bezpieczeństwa wynosi około 30%) do budowy ścian konstrukcyjnych i działowych. Sprawdziłem u producenta deklarowane wytrzymałości i okazuje się, że nie ma różnicy w średniej wytrzymałości bloczków na ściskanie odmiany 600 lub 700, która wynosi 4,0MPa (jest to wartość charakterystyczna natomiast obliczeniowa będzie wynosić mniej). Państwa domek został zaprojektowany zgodnie z wydanymi warunkami geologicznymi i zakładanymi obciążeniami statycznymi. Z reguły na terenie szkód górniczych stosujemy bloczki ceramiczne ze względu na ich wyższą wytrzymałość. Co do tego bloczka komórkowego u was w domu to nie czaje, jaką macie powierzchnie domu, dom z poddaszem użytkowym i na to dachówka i co bloczek nie wytrzyma? Jakieś jaja, w ogóle z tymi projektantami, to w ogóle też miałem przeboje, najpierw wszystko spoko spoko, a później rekuperatora nie zaprojektuje, bo nie, bo uważa to za zbytek , świetlika w dach nie zaprojektuje bo nie potrzebnie naruszy, narazi dach na przecieki(kolejny nonsens), mówię że będę miał studnie, a on w pozwoleniu wsadził wodociągi, chciałem mieć oczyszczalnie przydomową wsadził szambo, a później mówił że nie będzie problemu ze zmianą, a teraz użeram się znowu ze starostwem powiatowym i nawet już odwołanie poszło do wojewody, tak że ja bym ten wasz przypadek to skonsultował z kimś jeszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.03.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam! Myślałam, że pod koniec marca nasz domek będzie już rósł, niestety jak większość czekamy na lepszą pogodę. Jak już pisałam mamy wymurowane fundamenty, niestety nie możemy kontynuować budowy bo dysperbit, którym je chcemy pomalować nie lubi mrozu. :cry:Co do materiału na ściany wybraliśmy Solbet 600. Budujemy w Wielkopolsce projekt indywidualny - zmodyfikowana Sielanka firmy Horyzont. Byle do wiosny Też już nie możemy się doczekać, wczoraj u nas pierwsze promyki i nadzieje na nadejście wiosny a dzisiaj pada śnieg z deszczem szok, mam już tej zimy dosyć. Wiosno gdzie jesteś??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 21.03.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 A miał bym już mury a tak to mam piękny śnieg na fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.03.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 AsiaFK tam masz uskok na elewacji ( krótszy garaż) i na pewno uskok dachu ( niżej ) Będzie dobrze. A co ja mam powiedzieć 9,7 x 21 pod jednym dachem ( bez wcięć i uskoków) Stodółka i wagon jednocześnie:rolleyes: Dlaczego uskok w dachu na garaż nie mogę tego pojąć, przecież nie potrzebnie zabieracie sobie przestrzeń nad garażem, my np w tym miejscu nad garażem nie mamy uskoku i mamy tam pralnie z garderobą i suszarnie w jednym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.03.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 A miał bym już mury a tak to mam piękny śnieg na fundamentach. To i tak się cieszcie my nawet fundamentów nie mamy bo ciągle brak warunków!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.03.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Niestety strona allegro u mnie się nie otwiera a jeśli chodzi o BK to u mnie odpadł - ceramika wygrała aż mam łzy w oczach... okazuje się, że BK jest za słaby do mojego domu ( czuję się jakbym budowała pałac ) poddasze użytkowe i dach z ceramiki... i 4Mpa - deklarowane są niewystarczające i po perypetiach z konstruktorem dostałam taką odpowiedź: Po przejrzeniu dokumentacji i konsultacji z szefem możecie Państwo zastosować bloczki komórkowe Solbet 600 (wykonałem obliczenia zapas bezpieczeństwa wynosi około 30%) do budowy ścian konstrukcyjnych i działowych. Sprawdziłem u producenta deklarowane wytrzymałości i okazuje się, że nie ma różnicy w średniej wytrzymałości bloczków na ściskanie odmiany 600 lub 700, która wynosi 4,0MPa (jest to wartość charakterystyczna natomiast obliczeniowa będzie wynosić mniej). Państwa domek został zaprojektowany zgodnie z wydanymi warunkami geologicznymi i zakładanymi obciążeniami statycznymi. Z reguły na terenie szkód górniczych stosujemy bloczki ceramiczne ze względu na ich wyższą wytrzymałość. Sprawdź jeszcze ten link, jakby ci te linki z allegro nie wchodziły, komina jeszcze nie mam ale na pewno będzie systemowy, Schiedel jest bardzo popularny, ale strasznie drogi więc wydaje mi się że to dobra alternatywa http://www.sklep.pekabet.pl/index.html?configurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 21.03.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 To i tak się cieszcie my nawet fundamentów nie mamy bo ciągle brak warunków!!!! Akurat udało się je zrobić w zeszłym roku na jesieni jak bym przewidział że będzie mokro w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 21.03.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Akurat udało się je zrobić w zeszłym roku na jesieni jak bym przewidział że będzie mokro w tym roku. Super, w zeszłym roku na jesieni to męczyłem się z projektantem i ze starostwem powiatowym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 22.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 czy idzie uniknąć projektu wody i kanalizacji? czy kurcze trzeba go mieć i zlecać jego wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 22.03.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 czy idzie uniknąć projektu wody i kanalizacji? czy kurcze trzeba go mieć i zlecać jego wykonanie? NIe nie trzeba, ale warto sobie porobić zdjęcia przy wykonywaniu lub narysować odręcznie na kserówce projektu żeby wiedzieć co gdzie i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts