Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

modena w takim razie wszystkie moje obawy znikają :)):):), ja własnie "oddzieliłam" garaż żeby to jakoś wizualnie zmniejszyć, bo tez nam wychodzi z garażem 21m od drogi. Na jakim jesteście etapie ??? jest gdzieś plan twojego domku do oglądnięcia ?

mariontg nie planujemy "zamieszkiwać" poddasza (to opcja w razie konieczności), a strych nad garażem będzie "graciarną" męża ;)

Zastanawiam się tylko czy konieczne jest aby wszystkie ściany wewnętrzne u mnie były ścianami nośnymi hmm nie znam się na tym ale jak patrzę na podobne projekty to jest inaczej albo ściany wzdłuż albo w poprzek są nośnymi a u mnie wszystkie hmm może mnie ktoś uświadomić - plis ;)

pozdrawiam

Asia

Edytowane przez AsiaFK

modena w takim razie wszystkie moje obawy znikają :)):):), ja własnie "oddzieliłam" garaż żeby to jakoś wizualnie zmniejszyć, bo tez nam wychodzi z garażem 21m od drogi. Na jakim jesteście etapie ???

mariontg nie planujemy "zamieszkiwać" poddasza (to opcja w razie konieczności), a strych nad garażem będzie "graciarną" męża ;)

Zastanawiam się tylko czy konieczne jest aby wszystkie ściany wewnętrzne u mnie były ścianami nośnymi hmm nie znam się na tym ale jak patrzę na podobne projekty to jest inaczej albo ściany wzdłuż albo w poprzek są nośnymi a u mnie wszystkie hmm może mnie ktoś uświadomić - plis ;)

pozdrawiam

Asia

:D:)

Ja nie mogłam obniżyć dachu nad garażem ( potrzebuję tam mieć określoną wysokość) Mnie się stodółki bardzo podobają:rolleyes::)

Pozdrawiam

Edytowane przez modena

no tak czyli projekt na swój sposób musi być.. ciekawe tylko jak niektórzy tego unikają :( odpowiednia osoba nakreśla im jak przebiega przyłącze, podbija pieczątką, 50zł. i gotowe :(

Dziękuję za pomoc!

Kolejne moje pytanie skłania się do ceny jakie u Was obowiązują za metr przyłacza wod-kan z materiałem i robotą rzecz jasna... u mnie na fuchę krzyknęli mi 150 :( a metrów mam 86 wszystkiego :( nic tylko się załamać buuu

no tak czyli projekt na swój sposób musi być.. ciekawe tylko jak niektórzy tego unikają :( odpowiednia osoba nakreśla im jak przebiega przyłącze, podbija pieczątką, 50zł. i gotowe :(

Dziękuję za pomoc!

Kolejne moje pytanie skłania się do ceny jakie u Was obowiązują za metr przyłacza wod-kan z materiałem i robotą rzecz jasna... u mnie na fuchę krzyknęli mi 150 :( a metrów mam 86 wszystkiego :( nic tylko się załamać buuu

Powiem tak, na projekcie miałem wodociągi, zrobiłem sam projekt tzn naniosłem na mapę zagospodarowania przestrzennego gdzie będzie studnia z uwzględnieniem wszystkich granic, pokazałem jak będzie umiejscowiona i gdzie przyłączona do domu, zaniosłem do starostwa jako zgłoszenie, starostwo wezwało, żebym coś tam uzupełnił w adresie, uzupełniłem i po kilku następnych dniach dostałem pismo że uwzględniają bez zastrzeżeń przystąpiłem więc do wywiercenia studni w miejscu wyznaczonym no i tyle, bez opłat! Co do instalacji wodnej i kanalizacji rozrysowałem sobie najkrótsze piony ilość obwodów naniosłem sobie na projekt i będę działał jak już będę na tym etapie. Czekam tylko jeszcze na decyzje ze starostwa co z moją podczyszczalnią przydomową, bo wystosowałem zgłoszenie, ale miałem sprzeciw więc poszło do wojewody i pozostało mi czekać, kiedy mi podbiją! Wiem w jakich odległościach i jakie rury położę jakoś większej filozofii w tym nie ma!Trzeba myśleć pozytywnie!

Gość Arturo72
czy idzie uniknąć projektu wody i kanalizacji? czy kurcze trzeba go mieć i zlecać jego wykonanie?

Jeśli chcesz uniknąć problemów to zleć wykonanie projektu przyłącza(600zł),najlepiej w gminie.

Projekt to nie wszystko,na wykonanie przyłacza musisz mieć zgody wszystkich zainteresowanych w tych sprawach czyli gmina,wodociągi,zarząd dróg,policja itp.

Bez problemowo i bez papierkowo to zlecić wykonanie przyłącza firmie wspólpracującej z wodociągami gminnymi.

Za ok.10m przyłącza wody z przekopem pod ulicą zapłaciłem 3tys.zł,nie interesowały mnie żadne papierki i zgody a przede wszystkim zgłaszanie policji zajęcia pasa drogowego itp.

Kanaliza to inna bajka.

Edytowane przez Arturo72

Arturo nie będę zajmowała pasa na moje szczęście bo wszystko odbywa się na terenie działki moich teściów a jedynie skarpy kawałek do przekopania bez naruszania chodnika jest z urzędu miasta jeśli chodzi o podpięcie do wody... kanalizacja w odległości 16 m na terenie działki moich teściów bo do nich się podpinam :)

Zawołano mi dzisiaj na fuchę 150 złotych od metra przy czym gościu z wodociągów zna się z gościem wydającym moje warunki... wydaje mi się, że nieco drogo jak na fuchę wrr... sama koparka za godzinę to 70 złotych kiedy Ja mam za 50 :(

Gość Arturo72
Moje przewody wentylacyjne zamiast rur spiro i kominy wyglądają tak cenowo:

Doliczając do tego nawiewniki w oknach decyzja powinna być oczywista ;)

Aczkolwiek zamiast spiro polecam inny rodzaj kanałów wentylacyjnych.

Moje przewody wentylacyjne zamiast rur spiro i kominy wyglądają tak cenowo:

[ATTACH=CONFIG]178516[/ATTACH]

No to powiem Ci że sporo, widzę że nie chcesz eksperymentować z kominem który Ci posłałem? Co do wodociągów, to ile za samo podłączenie, bo w okolicy mojej działki również był wodociąg, właściciel jakaś tam spółka policzyła sobie 2500zł za przyłączenie, a wykop i rury to już w mojej gestii.

Zawołano mi dzisiaj na fuchę 150 złotych od metra przy czym gościu z wodociągów zna się z gościem wydającym moje warunki... wydaje mi się, że nieco drogo jak na fuchę wrr... sama koparka za godzinę to 70 złotych kiedy Ja mam za 50 :(

Pocieszę Cię Lady , u nas przyłącza wodociągowego około 60 m. Umówiłam się z chłopakami na fuchę przy przewiercie pod droga, wwiercą mi rurę osłonową a potem raczej kopiemy sami. Chcemy dać dwie rurki bo wszelkie media w tym telefon są po drugiej stronie drogi a sąsiadów nie mamy:rolleyes:

Póki co, na działce nadal zaspy metrowe, dziś znowu sypie, nawet plan utwardzenia drogi się nie powiódł. Dobrze, ze moja ekipa murarska ma wszystkie aktualne budowy w naszym regionie- bo by mi uciekli. Pewnie w maju zaczniemy :bash:bo nie zapowiada się na poprawę pogody.

Co do projektu przyłączy to fajne nam się złożyło bo zapytałam gościa co nam dom powiększał czy to wymaga projektu, i mi od razu narysował co i jak i do tego w cenie projektu domu, bardzo miły pan.