Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to powiem Ci że sporo, widzę że nie chcesz eksperymentować z kominem który Ci posłałem? Co do wodociągów, to ile za samo podłączenie, bo w okolicy mojej działki również był wodociąg, właściciel jakaś tam spółka policzyła sobie 2500zł za przyłączenie, a wykop i rury to już w mojej gestii.

Marion? poczekaj bo normalnie chyba mam wielką dziurę w głowie bo nie za bardzo zrozumiałam z tym experymentowaniem, które mi posłałeś hmmm i chętnie poexperymentuję jak rozwiniesz temat na priv :) - tylko nie dosłownie wiesz z experymentowaniem :p

Doliczając do tego nawiewniki w oknach decyzja powinna być oczywista ;)

Aczkolwiek zamiast spiro polecam inny rodzaj kanałów wentylacyjnych.

Arturo Ty to już nie gadaj mi nic o WM ... bo miałeś zrobić rzut okiem na mój dom i coś tam przemyśleć w tym temacie :) zostaje u mnie WG...

Jakiś chyba mam skomplikowany dom w swojej prostocie :)

Bez problemowo i bez papierkowo to zlecić wykonanie przyłącza firmie wspólpracującej z wodociągami gminnymi.

.

Arturo a Ty myślisz, że jakich firm Ja szukam ? Dostałam od samego Pana wydającego mi warunki przyłączenia do sieci, namiary na różne firmy... no i pomimo tego oni jednak pytają za kazdym razem o projekt :(dlatego też w poniedziałek jadę do wodociągów rozmawiać z tym temacie...

Arturo Ty to już nie gadaj mi nic o WM ... bo miałeś zrobić rzut okiem na mój dom i coś tam przemyśleć w tym temacie :) zostaje u mnie WG...

Jakiś chyba mam skomplikowany dom w swojej prostocie :)

Zastanów się jeszcze tysiąc razy nad Wentylacją Mechaniczną ja u siebie projektuje, mimo że mój zajebisty projektant tego nie zrobił bo jechał na szymlu równo, MW można zrobić poważnie tanio, a jest podobno o niebo lepszą, jeszcze nie mam jak zrobię to potwierdzę albo nie!;)

Marion? poczekaj bo normalnie chyba mam wielką dziurę w głowie bo nie za bardzo zrozumiałam z tym experymentowaniem, które mi posłałeś hmmm i chętnie poexperymentuję jak rozwiniesz temat na priv :) - tylko nie dosłownie wiesz z experymentowaniem :p

Może coś takiego:

http://www.sklep.pekabet.pl/katalog/systemy-kominowe-uniwersal/srednica-180-mm/30-1-wentylacja/system-kominowy-uniwersal-din-180-h72m-z-wentylacja.html

może jest jakiś znawca, co by się wypowiedział fachowo czy jest ok, jak na moje oko całkiem spoko!;)

modena napisz mi jeszcze proszę jaki macie w takim razie dach i czy macie strop ??? my chyba zmienimy ten nasz projekt hehehhe nasz projektant chyba nas udusi :) ale dyskutowaliśmy wczoraj i w sumie doszliśmy do wniosku po kija nam ten strop jak planujemy na niego wyłożyć wełnę i tak zostawić a zwiększa nam to koszt domu o lekko 60 tyś !!!. I zrobimy taki dach drewniany 30st żeby w środku był strych (nie chcemy kratownicy) i wtedy ścianki w środku będą działowymi a tylko te po zew będą nośne a zaoszczędzone pieniądze wykorzystamy na lepszą izolację domu :).

pozdrawiam

Witam, czy ktoś z bocianków interesował się już oknami. Jaką firmę polecacie i jak to wygląda cenowo?

Pozdrawiam

po przekopaniu forum wzdłuż i wszerz wybrałem okna heka-plast :) kupowałem w zimie i udało się spory rabat utargować. dałem 20 tys zł za

okna HekaPlast CT70 Cava, trzyszybowe, pięciokomorowe, 4 okucia antywyważeniowe, ciepły montaż, okna w ilości:

- 3 okna 600x900,

- 1 okno 1800x1800,

- 1 duże okno tarasowe przesuwne automat 2500x2300,

- 1 okno 1500x1300

- 3 okna 1500x1500

- 1 okno 1200x1500

wszystko w kolorze białym plus rolety (do suwanki i okna 1800x1800 z silnikami - opuszczane elektrycznie) oraz bramę garażową krispol z silnikami somfy.

Witam, czy ktoś z bocianków interesował się już oknami. Jaką firmę polecacie i jak to wygląda cenowo?

Pozdrawiam

Ja się już po trochę wszystkim interesowałem i na pewno zwróćcie uwagę na szeroki profil 90, albo 93 jak np. ENERGO, i 6 komorowe. Najważniejszy jest montaż, żeby Wam ktoś nie spartolił dobrych okien, najlepszy ciepły montaż w warstwie ocieplenia albo do połowy wsunięte w warstwę ocieplenia(przynajmniej tak czytałem).

Jakie wybieracie dachówki?

Nic do tej pory nie okazało się się tak czasochłonne, jak wybór dachówki. Układ pomieszczeń, technologia wykonaia, sposób ogrzewania - to nic w porównaniu z przeglądaniem internetu, jeżdżeniem po pobliskich miejscowościach i oglądaniem dachów :)

w końcu stanęło na Bogen Reform 11 (vel Koramic Cosmo 11)

koramic_renska_cosmo_czarna_angoba.jpg

co co wod-kanu:80m kanalizacji,72 m wody,17 tys z materiałami,czyli 200 pln za metr z małym hakiem, woj.łódźkie

oj oj oj zabolało moją kieszeń :( 70 m rury do wody u mnie wg warunków przyłączeniowych to koszt 1000 złotych, projekt 500, podpięcie rur 2500 do 3000, godzina koparki 50 złotych za całość przekopu daję 1000, nie znam jeszcze rur cen do kanalizacji ale kurcze czy jak to zlecam firmie to całość musi wynosić 13 tyś? wrrr jakiś koszmar z tą wodą

oj oj oj zabolało moją kieszeń :( 70 m rury do wody u mnie wg warunków przyłączeniowych to koszt 1000 złotych, projekt 500, podpięcie rur 2500 do 3000, godzina koparki 50 złotych za całość przekopu daję 1000, nie znam jeszcze rur cen do kanalizacji ale kurcze czy jak to zlecam firmie to całość musi wynosić 13 tyś? wrrr jakiś koszmar z tą wodą

ja za odwiert studni+pompka i montaż 10100zł i mam własną wodę:)

I jak komin patrzyliście? ceny maja poważnie super!

Witajcie, jak wszyscy czekam na ocieplenie pogody. Po świętach mam nadzieję, że wreszcie "wykopki" ruszą, a my już zaczynamy myśleć o dachu. Stąd moje pytanie - jaką dachówkę wybraliście? Czym się kierowaliście? Ceną? Wyglądem? (przyznam, że jak patrzę na różne dachówki osobno, to jakoś tak ciężko mi je rozróżnić póki co) Myślimy nad kolorami w okolicach brązów - ciemnych czerwieni, może grafit jeśli cenowo byłby ok. Ale nie wiemy jakiej firmy dachówkę wybrać i co jest ważne przy jej wyborze. Mamy prosty dwuspadowy dach, ok 210mkw.

Nad wyborem dachówki to chyba każdy spędził najwięcej czasu. Jeśli chodzi o kolor to ja idę w kierunku grafitu, a firma.... no właśnie. Chyba ostatecznie i tak zdecyduje najniższa cena w grupie typowanych dachówek w chwili zamawiani Edytowane przez Art_83

Nad wyborem dachówki to chyba każdy spędził najwięcej czasu. Jeśli chodzi o kolor to ja idę w kierunku grafitu, a firma.... no właśnie. Chyba ostatecznie i tak zdecyduje najniższa cena w grupie typowanych dachówek

Szczerze powiem ci, że tak po prawdzie to jest mi to obojętnie co to będzie, byle wyglądała jako tako i nie zabiła cenowo, a co do firm czy koloru (w granicach rozsądku) to po prostu nie znam się i muszę pytać o zdanie bardziej zorientowanych, żeby nie żałować za jakiś czas.