hesperius 15.04.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 My mamy prąd i wodę oraz lampę do salonu :lol2: Dla wszystkich którzy załatwiają jeszcze papierologię budowlaną: http://www.youtube.com/watch?v=OmZkeBv3uFc Trzymajcie się dzielnie:) Do ogladania w chwilach zwatpienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliczar 15.04.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam,Przyznam, że z mężem podczytujemy Wasze poczynania.Kupiliśmy w tym roku działkę (17 arów), planujemy budowę domu parterowego. mamy już dom więc jakoś szczególnie nam się nie śieszy. Będziemy próbować własnymi siłam.Obecnie załatwiamy papierologię do PnB. Lekko się zamieszałam w sprawie mediów, moze ktoś tu da radę mi to wytłumaczyć. Do działki doprowadzone są wszytskie media tzn prąd, gaz, woda i kanalizacja.Fizycznie wygląda to tak ze przed działką stoją skrzynki.Do adaptacji projektu potrzebuję warunków technicznych przyłączy. czyli co? Wszelakie wnioski w Enea czy PgNiGe dotyczą raczej doprowadzenia skrzynek. Czy już na tym etapie muszę wiedziec ile kW będziemy potrzebowali?Pomocy! No i powodzenia dla wszytskich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_stok 15.04.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 No to widać że zaczęło się dziać!! Wszyscy wyruszają w teren....my już też zaczęliśmy i bardzoooo się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ijcom 15.04.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam, ... Do działki doprowadzone są wszytskie media tzn prąd, gaz, woda i kanalizacja.Fizycznie wygląda to tak ze przed działką stoją skrzynki. Do adaptacji projektu potrzebuję warunków technicznych przyłączy. czyli co? Wszelakie wnioski w Enea czy PgNiGe dotyczą raczej doprowadzenia skrzynek. Czy już na tym etapie muszę wiedziec ile kW będziemy potrzebowali? .... W miare na świeżo jestem po zalatwianiu tych spraw. Zarówno do PGNIGE jak i ENEA trzeba wystąpić o warunki przyłączenia, w tych warunkach dostawcy mediów określą co i jak należy wykonać z uwzględnieniem prac już wykonanych. Na podstawie tych warunków można dokonać adaptacji projektu gotowego i należy wykonać projekt instalacji zewnętrznych (czyli od przyłącza do domu) projekt ten musi być uzgodniony w ZUDT i dopiero dołączony do projektu domu. Bez tego nie będzie PnB. Oprócz prądu i gazu nie zapomnijcie o wodzie kanalizacji i deszczówce. Szczegóły pewnie są w WZ lub w innych dokumentach. Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie mocy to wstępnie trzeba je wpisać we wniosku o warunki przyłączenia (to te kW i m3) Można je łatwo wyliczyć, stosowne tabele są na stronie ENEI i PGNIGE. Pozdrawiam i życzę miłych urzędników po drodze do PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelle 15.04.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 z ciekawości tu zajrzałem i tak sobie myślę że nie chiało by mi się drugi raz przez to przechodzić ale wspominam miło, trochę nerwów i siły mnie to kosztowało cześć zajrzałam do Twojego dziennika i widze że masz na dachu blachę na rąbek ruukki i jesteś zadowolony!próbuje wybrać miedzy nią a plannja emką?na plannje dostałam lepsza cenę,rzuć coś o swoich dachowych dylematach sprzed roku chyba,tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivid 15.04.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam!! wlasnie zaczelismy - dokladnie dzis wbilismy lopate!!! pozdrawiam znad morza i buduje dom Dobry II bardzo cieszylabym sie gdyby ktos jeszcze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 15.04.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 super ze w końcu (połowa kwietnia,,,) coś sie u wszystkich ruszyło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 15.04.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam forumowiczów. Zaczynamy budowę prawdopodobnie w przyszłym tygodniu, jak "wody odejdą". Oby 2013 rok był szczęśliwy dla nas, rozpoczynających budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliczar 16.04.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 ijcom bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_d 16.04.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Obliczar, dla ZUDP potrzebujesz mieć wrysowane na mapce wszystkie instalacje zewnętrzne + dodkowo dla prądu pieczątkę (także na mapce) o zatwierdzeniu trasy przez ZE. Do PnB potrzebne będą projekty instalacji dla każdej z osobna - prąd, kanalizacja, woda deszczowa, gaz, wywierty gwc wykonane przez osoby uprawnione. Projekt dla wody też będzie potrzebny, ale to dopiero przy zgłoszeniu w wodociągach.Przynajmniej tak było w moim przypadku (gm. Wieliczka) - IV kwartał 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 16.04.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 My zleciliśmy tą całą papierologię architektowi, tylko składaliśmy autografy pod wnioskami Poza tym daliśmy mu upoważnienie do reprezentowania nas we wszelkich urzędach. Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie, bo nie traci się na tą całą biurokrację czasu i nerwów, poza tym architekt wie czego potrzeba do złożenia papierów o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neogobius 16.04.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Wybudowanie domu to jedne nerwy (papierologia, pogoda, pracownicy i cala masa problemów ), ale dopiero po wybudowaniu się zacznie jak już się mieszka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwi19 16.04.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Moniss, my tez zlecilismy papierkologię sprawdzonej Pani inzynier. W efekcie wszystko trwa juz baaaardzo długo. projekty przyłączy miały być w lutym , sa w kwietniu. A pozwolnie na budowe miało byc w marcu, do tej pory jeszcze nie złożyła dokumentacji więc wcześniej niż w czerwcu nie ma szansy... Torba nie odbiera telefonu, w biurze ja cięzko złapać. Szlag mnie trafia. Sami zrobilibyśmy to i szybciej i taniej. Mam nadzieje ,ze wam trafiła sie jakas bardziej odpowiedzialna osoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 16.04.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o projekt domu, to miał być skończony w czerwcu (2012), a finalnie był gotowy we wrześniu. Jak nastał sezon, to woleli robić proste prjekty dla deweloperów niż szybko skończyć nasz i mieć nas już z głowy. Tak więc zaczęła się nerwówka i to nie tylko dotycząca przedłużajacych się terminów (generalnie chodziło o sprzeczne wizje i rozwiązania technologicze w budynku). Z kolei jeśli chodzi o papierologię, to chyba wszystko zostało skompletowane wcześniej niż powstała finalna wersja projektu. Tylko z energetyką nie załatwił, nie wiedzieć czemu - chyba coś się zamotał (może dlatego, że gdzieś się dowiedział, że Tauron pobiera za to 70zł ) Mieliśmy mieć też od razu z projektem domu zezwolenie na POŚ zamiast szamba, i to architekt miał to zrobić (pamiętam jak mówił, że on to bierze na siebie), ale nie załatwił tylko jakoś niejasno się potem tłumaczył. Ale generalnie bieganina okołobiurokratyczna raczej nas ominęła. Przy okazji napiszę jeszcze, że pozwolenie dostaliśmy jesienią tamtego roku (samo projektowanie od lutego do sierpnia/września). Przez zimę miałam dużo czasu, aby pomyśleć nad ustawieniem mebli w nowym domu i z tego powodu trzeba będzie wprowadzić podczas budowy kilka dodatkowych zmian Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 16.04.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 po długich namysłach wybraliśmy dachówkę - roben monza plus kolor kasztan, uzyskaliśmy duży rabat więc tym bardziej jesteśmy zadowoleni. Tymczasem na budowie strop zalany dziś rano razem ze schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelle 16.04.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 coś nie chcecie podchwycić tematu!czym dachy zamierzacie kryć?wzywam wszystkich od blachy płaskiej na rąbek o wypowiedzenie się komu zaufaliście itd...pliisss ludzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 16.04.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 coś nie chcecie podchwycić tematu!czym dachy zamierzacie kryć?wzywam wszystkich od blachy płaskiej na rąbek o wypowiedzenie się komu zaufaliście itd...pliisss ludzie:) My zamierzamy co prawda kryć dachówka, żadna blachodachówka na kopertowym dachu mi się nie podoba, a ta co mi się podoba wychodzi drożej niż dachówka cementowa. Jednak w poszukiwaniu pokryć oglądałam kilka dachów z blachy na rąbek, właściciele tych dachów są zadowoleni, wygląda estetycznie ale ... na nieskomplikowanym dachu. Na "wycudaczonych" wygląda jakoś tak dziwnie(to moje zdanie jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 17.04.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o projekt domu.... Przez zimę miałam dużo czasu, aby pomyśleć nad ustawieniem mebli w nowym domu i z tego powodu trzeba będzie wprowadzić podczas budowy kilka dodatkowych zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 17.04.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Tu się nie ma z czego śmiać modena, a przynajmniej Inwestor tak twierdzi Ja jestem całkiem innego zdania i zmiany bardzo mi się uśmiechają Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alkasta 17.04.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Dziś kończymy już stan zero domu i garażu, czyli zajęło moim Panom tydzień. Mam nadzieję, że dalej też będzie im tak szło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts