Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich:) Jeśli teraz wszystko pójdzie sprawnie, to powinniśmy zacząć w tym roku, chociaż patrząc na nasze dotychczasowe perypetie różnie z tym może być. Wczoraj byliśmy u notariusza i jesteśmy w końcu właścicielami upatrzonego kawałka gruntu. Zaczynamy zabawę w zbieranie papierków do PnB. Na razie planujemy budować z własnych środków, ale nie zarzekamy się, że nie weźmiemy kredytu później. Wszystko zależy od tego, jak sprawnie pójdzie nam wydawanie uzbieranej kasy;) Na dziś wybrany projekt to Iskierka z HB Studio, ale czy to ostateczny wybór okaże się po konsultacji ze znajomym budowlańcem.

Pozdrawiamy i powodzenia w spełnianiu marzeń o własnym domku.

To ja też nieśmiało się witam. Pozwolenie już mam, prąd podciągnięty, woda "się robi". Teraz szukam wycen i chcę wybrać wykonawcę ale słabo mi to na razie idzie. Wykonawcy nie odpisują na maile ;) z każdym trzeba się spotkać. Jeszcze nie zdecydowałam czy brać 1 firmę do SSZ czy kombinować z kolejnymi fachowcami i zakupem materiałów samodzielnie.

Sprawdzam ekipy do 70 km od Poznania.

Witam się serdecznie i ja .- Zaczynamy budowę w tym roku ( wiosna). W końcu wybraliśmy projekt domu - długo , długo była ,,Poziomka'' - z Domy w Tradycji, ale w końcu stanęło na Magnolii z ARCHDOMU-http://www.archdom.pl/magnolialustro.htm. Właśnie dostałem wycenę na bloczki betonowe i gazobeton pióro wpust - bloczek 14x25x38- 2,5 zł ( na WZ)- B20 z transportem 30 km w jedną stronę, a suporex 24x24x59 6,5 zł ( na WZ) z transportem 30 km w jedną stronę . Tak ,tak mam na swoją budowę ok 30 km - mam nadzieję iż uda mi się jakoś nadzorować budowę pomimo odległości. Na razie projekt w adaptacji , i czekanie na pozwolenie - a potem ...... pomalutku ruszamy z budową . Pozdrawiam wszystkich zaczynających przygodę z budowaniem domu ..... no i pozostałych również:rolleyes:

To i ja się witam serdecznie. Jak dobrze pójdzie to budowę zaczniemy na wiosnę, na pewno fundamenty , choć chcieli byśmy jak najwięcej. Działka jest (1500m2), warunki są oraz wybrany projekt. Padło na http://z500.pl/projekt/Z94,Parterowy-dom-z-dachem-kopertowym-z-frontowym-garazem-na-dwa-samochody.html. Budową zajmę się ja czyli inwestorka, a inwestor prowadzi firmę. Ciekawe ile się uda w tym roku ... Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie własnych czterech kątów :)

Witam wszystkich. I my z mężem wreszcie na wiosnę ruszamy. Papierkowa robotę juz mamy za sobą - od marca zeszłego roku :o normalnie szok jak to pooooowoli nam szło. Ale PnB już jest, ekipa równiez zamówiona. Nasz projekt to http://www.archipelag.pl/projekty-domow/tori-ii/?Kind=1&Name=tori&SearchForm=1 lekko pozmieniany i powiększony. Pozdrawiam wszystkich zaczynajacych i mam nadzieje, że bedziemy się wspierać w realizacji naszych marzeń.

Witam, Będzie nas trochę tego roku. My z żoną też w tym roku ruszamy obecnie pracujemy z projektantem. Doświadczeń trochę jest bo brat wprowadził się jakiś rok temu a zrobiłem u niego można powiedzieć że bardzo dużo także teraz dla siebie będzie już dużo łatwiej i pewnie się zrobi prawie wszystko samemu.

Także i ja zdecydowanie startuje w tym roku.

Obecnie kompletujemy dok do złożenia PnB. Nie jest łatwo .....

Projekt Z 236 z biura Z500.

Wyliczone koszty to około 470 tys - kalkulacje dopinałem około 3 miesiące więc dość szczegółowo obrazuje nasze życzenia (stan do wprowadzenia się).

lucjusz, dom parterowy jest domem rozłożystym to wiąże się z większą liczbą kominów jeśli planujesz wentylację grawitacyjną. Chodzi o to, że każde pomieszczenie potrzebuje osobnego kanału wentylacyjnego do wymiany powietrza. Poczytaj sobie proszę o wentylacji mechanicznej. Przy zastosowaniu tej metody nie potrzebujesz wcale kominów, nie licząc oczywiście kominów spalinowych (kominek, piec grzewczy). Pozostałe kominy można całkiem wyeliminować. Tak będzie u nas. W projekcie też mamy trzy kominy. Dzięki zastosowaniu wentylacji mechanicznej budować będziemy tylko jeden dla kominka. Reszta zostanie zastąpiona rurami nawiewnymi i wywiewnymi.

Czy można zastosować wywiewniki przy wentylacji grawitacyjnej? Pewnie można. Jednak musisz wybadać temat. Pytanie czy przy wentylacji grawitacyjnej zastosowanie wywiewników pozwoli na zredukowanie liczby kominów?

Edytowane przez Drimeth
literówka

Witam wszystkich:) Jeśli teraz wszystko pójdzie sprawnie, to powinniśmy zacząć w tym roku, chociaż patrząc na nasze dotychczasowe perypetie różnie z tym może być. Wczoraj byliśmy u notariusza i jesteśmy w końcu właścicielami upatrzonego kawałka gruntu. Zaczynamy zabawę w zbieranie papierków do PnB. Na razie planujemy budować z własnych środków, ale nie zarzekamy się, że nie weźmiemy kredytu później. Wszystko zależy od tego, jak sprawnie pójdzie nam wydawanie uzbieranej kasy;) Na dziś wybrany projekt to Iskierka z HB Studio, ale czy to ostateczny wybór okaże się po konsultacji ze znajomym budowlańcem.

Pozdrawiamy i powodzenia w spełnianiu marzeń o własnym domku.

Witam wszystkich,ja również planuję budowę w tym roku, plan na ten rok to tylko albo aż fundamenty:(. Na razie jestem na etapie przyłączy a mój faworyt jeśli chodzi o projekt to Iskierka z HB Studio. Również planujemy początkowo budować z własnych środków a potem... o cóż kredyt!!:(. Agbar mam pytanie do Ciebie, jaki budżet przewidujesz na budowę tego domu? Gdzie budujesz? Ja jestem ze śląska:).

Pozdrawiam:)

:welcome:

Witam załogę na początku naszej długiej, krętej i pewnie wyboistej drogi do własnego domku :wave:

Mój dom powstanie w okolicach Krakowa. W chwili obecnej projekt domu jest na etapie prac koncepcyjnych. Jak dobrze pójdzie za 2 miesiące będzie gotowy, a potem kolejny miesiąc na PnB (projekt zastępczy). Plan jest taki, aby wprowadzić się w 2014, więc czeka mnie sporo roboty.

Projekt domu energooszczędnego, myślę o dotacji NFOŚIGW.

POWODZENIA:wiggle:

Witam. My też planujemy coś zacząć w tym roku. Jesteśmy młodymi ludźmi, bez odłożonych pieniędzy. Mamy jedynie ziemię, na której zamierzamy wybudować http://projekty.muratordom.pl/projekt_maly,20,0,0.htm . To przez ten kosztorys. Mam nadzieję, że się uda, choć mam obawy.

Pozdrawiam wszystkich startujących.

ja tez myślałem dopóki nie przeczytałem wymogów NFOŚiGW, trzeba wydać dużo więcej żeby spełnić ich wymogi formalne a i tak nie gwarancji, że się dotację dostanie

Patrząc na Twój dziennik budowy, wyglada na to, ze bez problemu miesicisz sie w wymogach nf40, a co za tym idzie ryzyko jest niskie. W przypadku jakiegoś "omskniecia" i nie dostania dotacji Twoje ewentualne extra koszty byłyby minimalne.