Drimeth 24.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Co do poszukiwania ekip, to tutaj na forum jest sporo wątków tzw Białych List z konkretnych okolic.Warto je powertować. Dla mnie to była kopalnia wiedzy i namiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agbar 24.01.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam wszystkich:) Jeśli teraz wszystko pójdzie sprawnie, to powinniśmy zacząć w tym roku, chociaż patrząc na nasze dotychczasowe perypetie różnie z tym może być. Wczoraj byliśmy u notariusza i jesteśmy w końcu właścicielami upatrzonego kawałka gruntu. Zaczynamy zabawę w zbieranie papierków do PnB. Na razie planujemy budować z własnych środków, ale nie zarzekamy się, że nie weźmiemy kredytu później. Wszystko zależy od tego, jak sprawnie pójdzie nam wydawanie uzbieranej kasy;) Na dziś wybrany projekt to Iskierka z HB Studio, ale czy to ostateczny wybór okaże się po konsultacji ze znajomym budowlańcem. Pozdrawiamy i powodzenia w spełnianiu marzeń o własnym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannapoznan 25.01.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To ja też nieśmiało się witam. Pozwolenie już mam, prąd podciągnięty, woda "się robi". Teraz szukam wycen i chcę wybrać wykonawcę ale słabo mi to na razie idzie. Wykonawcy nie odpisują na maile z każdym trzeba się spotkać. Jeszcze nie zdecydowałam czy brać 1 firmę do SSZ czy kombinować z kolejnymi fachowcami i zakupem materiałów samodzielnie. Sprawdzam ekipy do 70 km od Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ary_zet 25.01.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam się serdecznie i ja .- Zaczynamy budowę w tym roku ( wiosna). W końcu wybraliśmy projekt domu - długo , długo była ,,Poziomka'' - z Domy w Tradycji, ale w końcu stanęło na Magnolii z ARCHDOMU-http://www.archdom.pl/magnolialustro.htm. Właśnie dostałem wycenę na bloczki betonowe i gazobeton pióro wpust - bloczek 14x25x38- 2,5 zł ( na WZ)- B20 z transportem 30 km w jedną stronę, a suporex 24x24x59 6,5 zł ( na WZ) z transportem 30 km w jedną stronę . Tak ,tak mam na swoją budowę ok 30 km - mam nadzieję iż uda mi się jakoś nadzorować budowę pomimo odległości. Na razie projekt w adaptacji , i czekanie na pozwolenie - a potem ...... pomalutku ruszamy z budową . Pozdrawiam wszystkich zaczynających przygodę z budowaniem domu ..... no i pozostałych również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bąbelkowo 25.01.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To i ja się witam serdecznie. Jak dobrze pójdzie to budowę zaczniemy na wiosnę, na pewno fundamenty , choć chcieli byśmy jak najwięcej. Działka jest (1500m2), warunki są oraz wybrany projekt. Padło na http://z500.pl/projekt/Z94,Parterowy-dom-z-dachem-kopertowym-z-frontowym-garazem-na-dwa-samochody.html. Budową zajmę się ja czyli inwestorka, a inwestor prowadzi firmę. Ciekawe ile się uda w tym roku ... Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie własnych czterech kątów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 25.01.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam wszystkich. I my z mężem wreszcie na wiosnę ruszamy. Papierkowa robotę juz mamy za sobą - od marca zeszłego roku normalnie szok jak to pooooowoli nam szło. Ale PnB już jest, ekipa równiez zamówiona. Nasz projekt to http://www.archipelag.pl/projekty-domow/tori-ii/?Kind=1&Name=tori&SearchForm=1 lekko pozmieniany i powiększony. Pozdrawiam wszystkich zaczynajacych i mam nadzieje, że bedziemy się wspierać w realizacji naszych marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 25.01.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam, Będzie nas trochę tego roku. My z żoną też w tym roku ruszamy obecnie pracujemy z projektantem. Doświadczeń trochę jest bo brat wprowadził się jakiś rok temu a zrobiłem u niego można powiedzieć że bardzo dużo także teraz dla siebie będzie już dużo łatwiej i pewnie się zrobi prawie wszystko samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tokioexpres 25.01.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Także i ja zdecydowanie startuje w tym roku.Obecnie kompletujemy dok do złożenia PnB. Nie jest łatwo .....Projekt Z 236 z biura Z500.Wyliczone koszty to około 470 tys - kalkulacje dopinałem około 3 miesiące więc dość szczegółowo obrazuje nasze życzenia (stan do wprowadzenia się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 25.01.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 W naszym projekcie dom parterowy-są 3 kominy-1 wiadomo, 2-kominek, 3-z kuchni.Czy to nie za dużo? Proponują nam żeby z kuchni zrobić wywiewniki czy coś takiego? Jak Wy macie w waszych projektach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 26.01.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) lucjusz, dom parterowy jest domem rozłożystym to wiąże się z większą liczbą kominów jeśli planujesz wentylację grawitacyjną. Chodzi o to, że każde pomieszczenie potrzebuje osobnego kanału wentylacyjnego do wymiany powietrza. Poczytaj sobie proszę o wentylacji mechanicznej. Przy zastosowaniu tej metody nie potrzebujesz wcale kominów, nie licząc oczywiście kominów spalinowych (kominek, piec grzewczy). Pozostałe kominy można całkiem wyeliminować. Tak będzie u nas. W projekcie też mamy trzy kominy. Dzięki zastosowaniu wentylacji mechanicznej budować będziemy tylko jeden dla kominka. Reszta zostanie zastąpiona rurami nawiewnymi i wywiewnymi.Czy można zastosować wywiewniki przy wentylacji grawitacyjnej? Pewnie można. Jednak musisz wybadać temat. Pytanie czy przy wentylacji grawitacyjnej zastosowanie wywiewników pozwoli na zredukowanie liczby kominów? Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Drimeth literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 26.01.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam wszystkich:) Jeśli teraz wszystko pójdzie sprawnie, to powinniśmy zacząć w tym roku, chociaż patrząc na nasze dotychczasowe perypetie różnie z tym może być. Wczoraj byliśmy u notariusza i jesteśmy w końcu właścicielami upatrzonego kawałka gruntu. Zaczynamy zabawę w zbieranie papierków do PnB. Na razie planujemy budować z własnych środków, ale nie zarzekamy się, że nie weźmiemy kredytu później. Wszystko zależy od tego, jak sprawnie pójdzie nam wydawanie uzbieranej kasy;) Na dziś wybrany projekt to Iskierka z HB Studio, ale czy to ostateczny wybór okaże się po konsultacji ze znajomym budowlańcem. Pozdrawiamy i powodzenia w spełnianiu marzeń o własnym domku. Witam wszystkich,ja również planuję budowę w tym roku, plan na ten rok to tylko albo aż fundamenty:(. Na razie jestem na etapie przyłączy a mój faworyt jeśli chodzi o projekt to Iskierka z HB Studio. Również planujemy początkowo budować z własnych środków a potem... o cóż kredyt!!. Agbar mam pytanie do Ciebie, jaki budżet przewidujesz na budowę tego domu? Gdzie budujesz? Ja jestem ze śląska:). Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 26.01.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Ja też chciałabym rozpocząć budowę w tym roku, ale nie wiem czy mi się uda.. Szukam odpowiedniego projektu domu parterowego dla 4 osób I jestem w trakcie przepisywania dla mnie działki , więc jest nadzieja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 26.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam załogę na początku naszej długiej, krętej i pewnie wyboistej drogi do własnego domku Mój dom powstanie w okolicach Krakowa. W chwili obecnej projekt domu jest na etapie prac koncepcyjnych. Jak dobrze pójdzie za 2 miesiące będzie gotowy, a potem kolejny miesiąc na PnB (projekt zastępczy). Plan jest taki, aby wprowadzić się w 2014, więc czeka mnie sporo roboty. Projekt domu energooszczędnego, myślę o dotacji NFOŚIGW. POWODZENIA:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otylia1 26.01.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witamy.Na wiosnę zaczynamy budowę domu: http://www.extradom.pl/projekt-domu-radosny-WAH1055.Pozdrawiamy i życzymy powodzenia:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 26.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 ENDO, dotacja... to jest wyzwanie. Trzymam kciuki w drodze do celu. My też planujemy dom ciepły w kierunku energooszczędności, ale raczej nie będziemy się nastawiać na dotacje. Zbyt wyśrubowane warunki i brak pewności, ze faktycznie dotację się zwrócą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pexeso 27.01.2013 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam. My też planujemy coś zacząć w tym roku. Jesteśmy młodymi ludźmi, bez odłożonych pieniędzy. Mamy jedynie ziemię, na której zamierzamy wybudować http://projekty.muratordom.pl/projekt_maly,20,0,0.htm . To przez ten kosztorys. Mam nadzieję, że się uda, choć mam obawy.Pozdrawiam wszystkich startujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek87 27.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam My również z żona budujemy dom z archonu "dom w lucernie 3 " Jesteśmy na etapie stanu zero . Czekamy na pogode i ruszamy dalej z murami do góry . Życzymy Wszystkim szybkiego budowania i jak najmniej problemów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 27.01.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Projekt domu energooszczędnego, myślę o dotacji NFOŚIGW. POWODZENIA:wiggle: ja tez myślałem dopóki nie przeczytałem wymogów NFOŚiGW, trzeba wydać dużo więcej żeby spełnić ich wymogi formalne a i tak nie gwarancji, że się dotację dostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 27.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 ja tez myślałem dopóki nie przeczytałem wymogów NFOŚiGW, trzeba wydać dużo więcej żeby spełnić ich wymogi formalne a i tak nie gwarancji, że się dotację dostanie Patrząc na Twój dziennik budowy, wyglada na to, ze bez problemu miesicisz sie w wymogach nf40, a co za tym idzie ryzyko jest niskie. W przypadku jakiegoś "omskniecia" i nie dostania dotacji Twoje ewentualne extra koszty byłyby minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rava79 27.01.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No i zaczęły się schody- wniosek o pozwolenie na budowę trzeba poprawić Więc po raz kolejny uzbrajamy się w cierpliwość. I tak nasz architekt szybko się sprężył z całą dokumentacją. Damy radę.... jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts