Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiecie nurtuje mnie dziś jedna rzecz, a mianowicie jak dobrze rozwiązać i zaplanować "zaplecze sanitarne" dla Panów Budowlańców. Podzielcie się może jak to u was wygląda, myślałam o zamówieniu u stolarza klasycznej sławojki, pewnie taki przybytek do spraw koniecznych by wystarczył. Jednak martwi mnie trochę higiena "po fakcie". Fachowcy zazwyczaj przecież też jedzą na budowie, nie bardzo wiem czy zaopatrzyć plac budowy w jakieś ręczniki papierowe, ewentualnie jakieś mydło w płynie np.? Woda przecież będzie. Zielona jestem normalnie w tym temacie :bash:.

WAŻNE!

więc wybaczcie, że będę pisała dużymi literami.

NIE MUSICIE PISAĆ DODATKOWYCH POSTÓW ABY POPRAWIĆ JEDEN WCZEŚNIEJSZY

WYSTARCZY POPRZEDNI EDYTOWAĆ!

Pod swoim postem macie taką ramkę:

STOPKA.jpg

Kliknijcie "Edytuj Post" i poprawcie co macie poprawić.

Nie poprawiamy, jeśli już ktoś odpisał nam na posta (odniósł się do naszej wypowiedzi), wtedy już piszemy nowego posta.

moniss ochrzaniła i brak chętnych do wpisywania .

eeee tam... :p

Ja tam wolę myśleć, że wszyscy korzystając z letniej pogody pracują/nadzorują swoje budowy :D

Więźba to z odpowiednio wysuszonego drewna być powinna, bo inaczej po zamontowaniu hocki-klocki zacznie wyczyniać, czy też inne wygibasy :p

Wiecie nurtuje mnie dziś jedna rzecz, a mianowicie jak dobrze rozwiązać i zaplanować "zaplecze sanitarne" dla Panów Budowlańców.

My mieliśmy problem z głowy - trzej z naszej ekipy murarskiej mieszkali "w sąsiedztwie" naszej budowy. U siebie w domach korzystali z toalety i użyczali ich kolegom, którzy nie mieszkali już tak blisko ;) Też w domach jedli obiady itd, także zorganizowali się sami sobie.

A czy teraz zaplecze sanitarne nie leży po stronie murarzy...? Czy nie odchodzi się od stawiania sławojek przez inwestorów? Tak samo jak obiady - już minęły chyba czasy serwowania robotnikom trzech posiłków ;)

A poza tym, podpisaliśmy ostatecznie zamówienie na blachodachówkę Venecja z firmy BUD MAT http://budmat.pl/index.php/venecja_produkt/ kolor grafitowy.

Do tego okna dachowe Fakro i grafitowe orynnowanie metalowe.

moniss ochrzaniła i brak chętnych do wpisywania ;). u nas jeszcze leży śnieg, taki zbrylony i brzydki. Jutro kurs do lasu po drzewo na łaty :)

A tak wogóle to z jakiego drzewa u was więźba dachowa? surowe czy suche?

Lepiej suche. Ja zamówiłem już teraz. Po przygotowaniu więźba będzie czekała w składzie drewna pod dachem i schła 2-3 miesiące. Nie sezonowanych desek lepiej nie dawać na pokrycie dachu - z własnego doświadczenia wiem że po roku między takimi deskami mogą się porobić szpary nawet ok. 0,5 cm, a przy długości 3-5 metrów deska taka potrafi się dość znacznie skrócić.

Lepiej suche. Ja zamówiłem już teraz. Po przygotowaniu więźba będzie czekała w składzie drewna pod dachem i schła 2-3 miesiące. Nie sezonowanych desek lepiej nie dawać na pokrycie dachu - z własnego doświadczenia wiem że po roku między takimi deskami mogą się porobić szpary nawet ok. 0,5 cm, a przy długości 3-5 metrów deska taka potrafi się dość znacznie skrócić.

tak tak, u nas też będzie schła ok 3-4 miesięcy. mi chodzi o takie roczne-dwu letnie drzewo. Bo co fachowiec od więźby to inna opinia

tak tak, u nas też będzie schła ok 3-4 miesięcy. mi chodzi o takie roczne-dwu letnie drzewo. Bo co fachowiec od więźby to inna opinia

Drewno przechowywane rok,dwa to chyba duża rzadkość - raczej musi być trzymane w dobrych warunkach aby nie złapało grzyba lub co gorsze korników (ale chyba iglastego nie ruszają?). Prawdopodobnie koszt takiej więźby jest znacznie wyższy niż z drewna z bieżącej produkcji.

zazdroszczę niektórym zaczętej budowy, my cały czas w papierach. Ale jest szansa, że w tym roku zrobimy fundamenty, jak sprężymy zadki, to i może coś z tego będzie. Odwiedziliśmy dzisiaj naszą działeczkę, nie chciało się wracać do bloku, nie chciało. Tak popatrzyłam na ten nasz kawałek pola na wsi i wiem, że z budową to dobra decyzja, mimo że mamy troszkę pod górkę. jak nic na majówkę, jedziemy na grilla. Tylko jakieś pomieszczenie, gdzie król piechotą chodzi, trzeba będzie zbić :)

Witam,u nas na razie małe kroczki, ale i tak bardzo cieszą, zwłąszcza,że w tym roku nie planujemy tyle co większość bocianków.

Mamy ogrodzenie, blaszaka, wjazd,wycięte krzaki, badanie geologiczne i w tym tygodniu będzie woda-zobaczymy na jakiej głębokości i ile to będzie kosztowało.Na razie pieniądze płyną a nic nie widać :(.

Na razie stawiamy garaż,na więźbę drzewo jodła-bo podobno korniki tego nie jedzą, ścięte luty-marzec(podobno zimowe dobre).Kryć będziemy blachą,jeszcze myślimy co dokładnie.Garaż wolnostojący 2 stan,nieogrzewany-jaka brama? Nie mogę się zdecydować czy segmentowa-solidniejsza,ale prowadnice i więcej mechanizmów czy rolowana-dodam że w moim rejonie ceny podobne< Może ktoś coś podpowie, czytałam na forum,ale nic się nie rozjaśniło...

.A czy teraz zaplecze sanitarne nie leży po stronie murarzy...? Czy nie odchodzi się od stawiania sławojek przez inwestorów? Tak samo jak obiady - już minęły chyba czasy serwowania robotnikom trzech posiłków ;)

Wolę postawić sławojkę bo mam na działce mały lasek i boję się, że po budowie rosły by tam "papierzki":eek:

.A poza tym, podpisaliśmy ostatecznie zamówienie na blachodachówkę Venecja z firmy BUD MAT http://budmat.pl/index.php/venecja_produkt/ kolor grafitowy.

Do tego okna dachowe Fakro i grafitowe orynnowanie metalowe.

Możesz podzielić się na ile wycenili Ci dach i jaki metraż masz?Chcieliśmy modułowa a le nam wycenili drożej niż dachówkę cementową.Dlatego nadal się wahamy.

Witam wszystkich budujących

Z mężem także zamierzamy rozpocząć budowę, ale u nas jeszcze nie widać światełka w tunelu. Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę i najprawdopodobniej będziemy budować dom według własnego projektu. Jesteśmy na etapie spierania się o szczegóły. Ale dziękuję za wszystkie dobre słowa i rady.