justyska1719510256 17.04.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 U nas dzisiaj został zalany strop Mamy wybrane i zamówione pokrycie dachu, teraz wybieramy/wyceniamy okna i garaż (po zmianach nie mamy go w bryle domu). Cieszę się, że coś się dzieje na forumowych budowach. W najbliszych miesiącach chyba śnieg nas już nie zaskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asica25 17.04.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 No to gratuluje justyska:)U nas również zalali wczoraj strop nad garażem oraz schody do góry:) Więźba dachowa już się robi tylko dachówki nie ma kiedy wybrać, a mąż już ponagla mnie z wyborem okien:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 17.04.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Wiecie nurtuje mnie dziś jedna rzecz, a mianowicie jak dobrze rozwiązać i zaplanować "zaplecze sanitarne" dla Panów Budowlańców. Podzielcie się może jak to u was wygląda, myślałam o zamówieniu u stolarza klasycznej sławojki, pewnie taki przybytek do spraw koniecznych by wystarczył. Jednak martwi mnie trochę higiena "po fakcie". Fachowcy zazwyczaj przecież też jedzą na budowie, nie bardzo wiem czy zaopatrzyć plac budowy w jakieś ręczniki papierowe, ewentualnie jakieś mydło w płynie np.? Woda przecież będzie. Zielona jestem normalnie w tym temacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 18.04.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 WAŻNE! więc wybaczcie, że będę pisała dużymi literami. NIE MUSICIE PISAĆ DODATKOWYCH POSTÓW ABY POPRAWIĆ JEDEN WCZEŚNIEJSZY WYSTARCZY POPRZEDNI EDYTOWAĆ! Pod swoim postem macie taką ramkę: Kliknijcie "Edytuj Post" i poprawcie co macie poprawić. Nie poprawiamy, jeśli już ktoś odpisał nam na posta (odniósł się do naszej wypowiedzi), wtedy już piszemy nowego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 19.04.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 moniss ochrzaniła i brak chętnych do wpisywania . u nas jeszcze leży śnieg, taki zbrylony i brzydki. Jutro kurs do lasu po drzewo na łaty A tak wogóle to z jakiego drzewa u was więźba dachowa? surowe czy suche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 19.04.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 moniss ochrzaniła i brak chętnych do wpisywania . eeee tam... Ja tam wolę myśleć, że wszyscy korzystając z letniej pogody pracują/nadzorują swoje budowy Więźba to z odpowiednio wysuszonego drewna być powinna, bo inaczej po zamontowaniu hocki-klocki zacznie wyczyniać, czy też inne wygibasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 20.04.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Wiecie nurtuje mnie dziś jedna rzecz, a mianowicie jak dobrze rozwiązać i zaplanować "zaplecze sanitarne" dla Panów Budowlańców. My mieliśmy problem z głowy - trzej z naszej ekipy murarskiej mieszkali "w sąsiedztwie" naszej budowy. U siebie w domach korzystali z toalety i użyczali ich kolegom, którzy nie mieszkali już tak blisko Też w domach jedli obiady itd, także zorganizowali się sami sobie. A czy teraz zaplecze sanitarne nie leży po stronie murarzy...? Czy nie odchodzi się od stawiania sławojek przez inwestorów? Tak samo jak obiady - już minęły chyba czasy serwowania robotnikom trzech posiłków A poza tym, podpisaliśmy ostatecznie zamówienie na blachodachówkę Venecja z firmy BUD MAT http://budmat.pl/index.php/venecja_produkt/ kolor grafitowy. Do tego okna dachowe Fakro i grafitowe orynnowanie metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 20.04.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 moniss ochrzaniła i brak chętnych do wpisywania . u nas jeszcze leży śnieg, taki zbrylony i brzydki. Jutro kurs do lasu po drzewo na łaty A tak wogóle to z jakiego drzewa u was więźba dachowa? surowe czy suche? Lepiej suche. Ja zamówiłem już teraz. Po przygotowaniu więźba będzie czekała w składzie drewna pod dachem i schła 2-3 miesiące. Nie sezonowanych desek lepiej nie dawać na pokrycie dachu - z własnego doświadczenia wiem że po roku między takimi deskami mogą się porobić szpary nawet ok. 0,5 cm, a przy długości 3-5 metrów deska taka potrafi się dość znacznie skrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiakmala 20.04.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Lepiej suche. Ja zamówiłem już teraz. Po przygotowaniu więźba będzie czekała w składzie drewna pod dachem i schła 2-3 miesiące. Nie sezonowanych desek lepiej nie dawać na pokrycie dachu - z własnego doświadczenia wiem że po roku między takimi deskami mogą się porobić szpary nawet ok. 0,5 cm, a przy długości 3-5 metrów deska taka potrafi się dość znacznie skrócić. tak tak, u nas też będzie schła ok 3-4 miesięcy. mi chodzi o takie roczne-dwu letnie drzewo. Bo co fachowiec od więźby to inna opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 20.04.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 tak tak, u nas też będzie schła ok 3-4 miesięcy. mi chodzi o takie roczne-dwu letnie drzewo. Bo co fachowiec od więźby to inna opinia Drewno przechowywane rok,dwa to chyba duża rzadkość - raczej musi być trzymane w dobrych warunkach aby nie złapało grzyba lub co gorsze korników (ale chyba iglastego nie ruszają?). Prawdopodobnie koszt takiej więźby jest znacznie wyższy niż z drewna z bieżącej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaar 20.04.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 zazdroszczę niektórym zaczętej budowy, my cały czas w papierach. Ale jest szansa, że w tym roku zrobimy fundamenty, jak sprężymy zadki, to i może coś z tego będzie. Odwiedziliśmy dzisiaj naszą działeczkę, nie chciało się wracać do bloku, nie chciało. Tak popatrzyłam na ten nasz kawałek pola na wsi i wiem, że z budową to dobra decyzja, mimo że mamy troszkę pod górkę. jak nic na majówkę, jedziemy na grilla. Tylko jakieś pomieszczenie, gdzie król piechotą chodzi, trzeba będzie zbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 20.04.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam,u nas na razie małe kroczki, ale i tak bardzo cieszą, zwłąszcza,że w tym roku nie planujemy tyle co większość bocianków. Mamy ogrodzenie, blaszaka, wjazd,wycięte krzaki, badanie geologiczne i w tym tygodniu będzie woda-zobaczymy na jakiej głębokości i ile to będzie kosztowało.Na razie pieniądze płyną a nic nie widać . Na razie stawiamy garaż,na więźbę drzewo jodła-bo podobno korniki tego nie jedzą, ścięte luty-marzec(podobno zimowe dobre).Kryć będziemy blachą,jeszcze myślimy co dokładnie.Garaż wolnostojący 2 stan,nieogrzewany-jaka brama? Nie mogę się zdecydować czy segmentowa-solidniejsza,ale prowadnice i więcej mechanizmów czy rolowana-dodam że w moim rejonie ceny podobne< Może ktoś coś podpowie, czytałam na forum,ale nic się nie rozjaśniło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 20.04.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 A u nas nadal mokro i nic ciężkiego nie wjedzie Nadal nie możemy zacząć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 21.04.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 .A czy teraz zaplecze sanitarne nie leży po stronie murarzy...? Czy nie odchodzi się od stawiania sławojek przez inwestorów? Tak samo jak obiady - już minęły chyba czasy serwowania robotnikom trzech posiłków Wolę postawić sławojkę bo mam na działce mały lasek i boję się, że po budowie rosły by tam "papierzki":eek: .A poza tym, podpisaliśmy ostatecznie zamówienie na blachodachówkę Venecja z firmy BUD MAT http://budmat.pl/index.php/venecja_produkt/ kolor grafitowy. Do tego okna dachowe Fakro i grafitowe orynnowanie metalowe. Możesz podzielić się na ile wycenili Ci dach i jaki metraż masz?Chcieliśmy modułowa a le nam wycenili drożej niż dachówkę cementową.Dlatego nadal się wahamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 21.04.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Możesz podzielić się na ile wycenili Ci dach i jaki metraż masz?Chcieliśmy modułowa a le nam wycenili drożej niż dachówkę cementową.Dlatego nadal się wahamy. Wysyłam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basialeso 22.04.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam wszystkich budujących Z mężem także zamierzamy rozpocząć budowę, ale u nas jeszcze nie widać światełka w tunelu. Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę i najprawdopodobniej będziemy budować dom według własnego projektu. Jesteśmy na etapie spierania się o szczegóły. Ale dziękuję za wszystkie dobre słowa i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelle 22.04.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 a jak jest ze śmieciami z budowy?sądziłam,że trzeba jakaś umowę podpisywać na czas budowy a dziś w spółce powiedzieli mi,że nie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 23.04.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 a jak jest ze śmieciami z budowy?sądziłam,że trzeba jakaś umowę podpisywać na czas budowy a dziś w spółce powiedzieli mi,że nie?! My po prostu podstawialiśmy na budowę kontener na odpady budowlane... Wyszły bodaj trzy kontenery na cały okres budowy. Podobno to niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmilkaK 24.04.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Izabelle zgodnie z ustawą o odpadach to przedsiębiorca prowadzący budowę lub rozbiórkę jest odpowiedzialny za zagospodarowanie powstałych odpadów. A co do bocianków - my ruszyliśmy w poniedziałek, dzisiaj wylewaja ławy. Budujemy Agatkę z garażem z IGN pod Warszawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 24.04.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Mamy wodę na głęb 48m,zobaczymy jeszcze ile za to zapłacimy.W prz.tyg.mamy miec fundamenty pod garaż.Wszyscy chyba budują,bo nikt się nie odzywa odnośnie bram garażowych?Chyba jednak segmentowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts