Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Hej,

dobra pogoda sprzyja budowaniu. Ekipa zaczela 11go kwietnia (budowa garazu na sprzet budowalny, ogrodzenie dzialki, sciagniecie humusu, wykop reczny fundametow, archeolog, geodeta, podlaczenie energii i przygotowanie zbrojen). Kierownik wczoraj odebral zbrojenie a dzisiaj poszlo 30 kubikow betonu w 2.5h pracy pompy.

Wylanie fundamentow to jakby zakonczenie pewnego etapu prac jak dla mnie. Rowno 2 tygodnie, kupa nerwow przy obsuwajacym sie terenie, bez udzialu kopary bo nie miala jak wjechac. Poszlo ok. 3 kubiki betonu wiecej (w sumie 33) ze wzgl. na obsuwe wykopu lawy fundamentowej. Nawet CAT sie zakopal przy sciaganiu humusu - slowem ciezkie warunki po ciezkiej zimie.

Na szczescie etap skonczony i bardzo mnie to cieszy! Mozna budowac dalej, cegla ROBENa juz kupiona 3 tyg temu i czeka na placu budowy.

pozdrawiam Wszystkich budujacych,

Edytowane przez tomtom4AD

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A u nas nadal mokro i nic ciężkiego nie wjedzie :( Nadal nie możemy zacząć...

U mnie to samo. W sobotę chciałem ściągnąć humus - ciągnik zdążył wjechać na początek działki i już nie dał radę dalej. Ziemia jest jeszcze bardzo miękka - mimo, że poziom wody spadł do 1m. Czekam do długiego weekendu - jak nie da się dalej wjechać maszyną - biorę szwagra i ręcznie ściągamy 20-30 cm humusu :( .

Pocieszam się, że wczoraj 2/3 wodociągu już położyli. Pozostał kawałek od drugiej zasuwy w prywatnej drodze do przyszłego domu - ale też czekają, aby ziemia nie była taka miękka.

U nas również roboty posuwają się do przodu:) Zalali dzisiaj strop nad częścią mieszkalną, a nad częścią garażową postawili już sciankę kolankową, drzewo na więźbę już gotowe czeka, w przyszłym tyg. będą działać z tarasem. My także robimy rozeznanie w oknach i dachówce pomału. Bramy garażowe będą na 100%Hormanna 2500*2250 segmentowe , przetłoczenia M, napęd ProMatic BiSecur z pilotem HSE2BS.

Dzień dobry

A my wczoraj podpisaliśmy umowę kredytową i ruszamy...!

Czekam juz na ostateczną wycenę fundamentu tradycyjnego i płyty ale raczej lejemy tradycyjny.

Mam lekkie obawy, bo w projekcie jest technologia tradycyjna, a chcemy szkielet, wiem, ze od strony architekta, kierownika budowy i pinbu to zmiana nieistotna, natomiast nie do końca wiem jak bank podejdzie na wizji po etapie. Niby ustnie potwierdzili, że przeliczenia muszą być, ale to przecież oczywiste, ze będą.

Na pierwszy rzut geodeta, studnia i prąd (skrzynka już jest na działce i teraz nie pamietam, czy coś wiecej mam podpisywać z elektrownią czy już mam wszystko;) ) i od 7 maja wchodzi ekipa, a przynajmniej taką mam nadzieję!

Ależ ja Wam zazdroszczę... ja dopiero dzisiaj odebrałam mapkę do celów projektowych, projeket już mam, będę budowała Dom w Pięknotkach z Archonu. Papierologia ciągfnie się i ciągnie a końca nie widać i konto również się uszczupla. masakra a gdzie dalej. Teraz muszę znaleźć kogoś kto wykona mi projekt zjazdu. Okazuje sie że to nie takie łatwe. Ceny też nie są za ciekawe, no chyba że się nie znam ale 1200zł. to nie tak mało. Może ktoś zna kogoś ze śląska kto mógłby wykonać projekt zjadu?

Twoje pytanie jest jak najbardziej na miejcu!

Osada rzymska z II w n.e. zasiedlila sie na tym terenie, zaopatrywana przez lokalnych gospodarzy, konserwator zabytkow nie chcial dac mi zgody bez inspekcji archeologa na etapie skladania wnisoku PNB. Musialem zaplacic za dokumentacje archeologa 700 PLN + VAT a mila Pani przyjechala zrobic fotki po tym jak zdjelismy humus - dostala kase a ja fakture.

O co chodzilo? Sami sie domyslcie bo nikt tam Rzymian nie widzial ani dinozaura tez nie wykoaplem...

Edytowane przez tomtom4AD

Właśnie mieliśmy odwiedziny policji na działce...sąsiedzi zadzwonili do nich z donosikiem...! Nie podobało się im że istniejący budynek jest rozbierany i to z dachem azbestowym...mam nadzieje że to nie jest początek większysz kłopotów! A tak się dzieje jak po 20 latach stania budynku i nic nie dziania się.....naglę przychodzą tu jacyś ludzie i chcą się tu budować....

u mnie tez jest archeolog :/ i tysiaczek w plecy :/

ale musial sie nachodzic, bo oprocz tego, ze bedzie przy wykopach to musial zalatwic zgodę muzeum, że jak coś znajdą to muzeum to przyjmie

mam tylko nadzieje, że jeśli coś wykopią to, że on się akurat wtedy odwróci w drugą strone :D

a pod wrocławiem ostatnio na budowie drogi w żernikach jakiś toporek kamienny trafili, ale pech byłby na coś takiego na swojej działce trafić

u mnie tez jest archeolog :/ i tysiaczek w plecy :/

ale musial sie nachodzic, bo oprocz tego, ze bedzie przy wykopach to musial zalatwic zgodę muzeum, że jak coś znajdą to muzeum to przyjmie

mam tylko nadzieje, że jeśli coś wykopią to, że on się akurat wtedy odwróci w drugą strone :D

a pod wrocławiem ostatnio na budowie drogi w żernikach jakiś toporek kamienny trafili, ale pech byłby na coś takiego na swojej działce trafić

No, pech straszny przejęli by Wam działkę w imię wyższych celów! Nawet ostatnio o tym myślałem jak kopaliśmy, tata mówi: może jakieś monety złote odkryjemy, a ja mu na to broń Boże, bo byśmy się już nigdy nie wybudowali!

Mi jeszcze nikt o archeologu nie mówił.

Ale jak znam życie i do tego dojdziemy.

Już kilka papierków załatwiałem których zgodnie z PB etc załatwiać nie trzeba.

Ta świadomość po kupnie działki (na własność), ze jest moja i tylko moja minęła bezpowrotnie.

Ona jest każdego tylko nie moja.

u mnie w MPZP jest zapis o archeologu, z tego co sie dowiedzialem to jest to blad popelniony przy kopiowaniu z innego planu i jak bedzie korekta to zapis wyrzucą, jak zresztą kilka innych, które bezsensownie skopiowali

dzialki mi nie zabiorą, najwyżej budowa by się opóźniła, ale na innych działkach w okolicy na szczęście nic nie wykopali, więc jestem dobrej myśli