Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas woda jeszcze wyżej :(

I też na jesieni dużo lepiej niż na wiosnę. Ja się boję drenażu opaskowego, żeby mi w nim woda nie stała :(

A z fundamentami uciekamy w górę.

ale jak to, żeby woda nie stała? to ma ściągać i odprowadzać wodę - co najwyżej będziesz miał za mokro gdzie indziej na działce, jeśli nie ma gdzie odprowadzić ( u mnie jest rów, ale to pół powiatu się musi najpierw zgodzić:yes:)

ale jak to, żeby woda nie stała? to ma ściągać i odprowadzać wodę - co najwyżej będziesz miał za mokro gdzie indziej na działce, jeśli nie ma gdzie odprowadzić ( u mnie jest rów, ale to pół powiatu się musi najpierw zgodzić:yes:)

Tylko u mnie niestety nie bardzo ma gdzie spływać. Jedyna opcja to studnie chłonne na działce. I do tego nie wiem jak głębokie, bo do 3 metrów wgłąb mamy glinę.

Lawy zalane i sciany z bloczka juz stoja. Zasypka piaskowa zrobiona, jeszcze chudy beton. Nie wiem czy to trzeba zazbroic.. Wykonawca nie ma zbrojenia w kosztorysie. Czy ktos wie? Z gory dzieki..

Ja nie dawałem siatki, bo tak mi radził wieloletni kierownik budowy. Ważne żeby dobrze zagęścić piasek - jak będzie źle to jeden poziom siatki nie pomoże - szkoda kasy.

Lawy zalane i sciany z bloczka juz stoja. Zasypka piaskowa zrobiona, jeszcze chudy beton. Nie wiem czy to trzeba zazbroic.. Wykonawca nie ma zbrojenia w kosztorysie. Czy ktos wie? Z gory dzieki..

sprawdź część konstrukcyjną w projekcie a jak nadal będziesz miał wątpliwości to od ich rozwiania masz kierownika budowy

Ja nie dawałem siatki, bo tak mi radził wieloletni kierownik budowy. Ważne żeby dobrze zagęścić piasek - jak będzie źle to jeden poziom siatki nie pomoże - szkoda kasy.

mnie wyglądało to tak:

Obraz 070.jpgZdjęcie0451.jpgObraz 053.jpgObraz 060.jpg

Zdjęcie0464.jpg

kierownik budowy chciał aby była położona siatka i beton był lany nie w ściany fundamentowa ale oparty na ścianach... mieszkam na śląsku gdzie jak wiadomo kopalni nie brakuje stąd też jego decyzja zgodna z tym co architekt zaprojektował

Edytowane przez Ladybird76