Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Witam, dobrze dać siatkę by lepiej trzymało ,"zasypke piaskowa" pamiętaj ze trzeba zagęścić warto na tym etapie pamiętać też o dopływie powietrza do kominka jeśli jest i o odpływach wody .....

kurcze a Ja mam w projekcie dopływ powietrza do kominka ale choć ściany stoją to go nie mam wykonanego wrrrrr no chyba mnie coś trafi zaraz :( no i do kotłowni typu Z nie mam jeszcze przygotowanego wrrrrr

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze a Ja mam w projekcie dopływ powietrza do kominka ale choć ściany stoją to go nie mam wykonanego wrrrrr no chyba mnie coś trafi zaraz :( no i do kotłowni typu Z nie mam jeszcze przygotowanego wrrrrr

No właśnie o tym mówię , czasami pospiech i wiele innych spraw i można coś przegapić . a potem pracy co nie miara dodatkowej.

No właśnie o tym mówię , czasami pospiech i wiele innych spraw i można coś przegapić . a potem pracy co nie miara dodatkowej.

W temacie już się zorientowałam i już wszystko wiem... nie muszę na etapie fundamentów... jednak na etapie wylewek :) Czyli jak się okazuje temat nie został pominięty :)

A jak pogoda? U nas przyszedł deszcz i ziemia z wykopów trochę się osunęa zdążyli tylko piwnicę wymurować ale jeszcze nie jest skończona i izolacje nie do końca, widzę że muszę jeszcze popytać o zbrojenie.Strop nad piwnicą Teriva z Solbetu-na co zwracacie uwagę przy tego typu(dom parter, bez poddasza).

aż zazdroszczę takiej ceny :(

[ATTACH=CONFIG]192423[/ATTACH]

i jeszcze mi zostało stali tak samo jak dużo mam bloczków fundamentowych...

Porotherma 30 tez trafiłem za rozsądne pieniądze. Dzwona zaliczylem z betonem. Wziąłem z betoniarni która cieszyła się najlepsza opinia a suma sumarum tylko przeplacilem. Pierwsza partia bloczkow fundamentowych była najzwyczajniej w świecie do d...

Nie da się wszystkiego zrobić (zdobyć) optymalnie.

Pozdrawiam

Porotherma 30 tez trafiłem za rozsądne pieniądze. Dzwona zaliczylem z betonem. Wziąłem z betoniarni która cieszyła się najlepsza opinia a suma sumarum tylko przeplacilem. Pierwsza partia bloczkow fundamentowych była najzwyczajniej w świecie do d...

Nie da się wszystkiego zrobić (zdobyć) optymalnie.

Pozdrawiam

po ile dostałeś porotherm? i jakie masz nadproża tzn też z porotheru?

Moją budowę zaopatruje firma KENPOL z mojego miasta i ogólnie jestem zadowolona

Bloczki brałam z firmy Małro

Beton BERGER Bytom i nie narzekam... cena dość względna

Musiałam dobierać stal Fi6 i już poszła z Gliwic i żałuję, że w całość tam się nie zaopatrzyłam

Drewno tartak DREWTAR ale jestem zawiedziona bo jak deski 3,2 przy fundamentach była względna tak przy dobieraniu na strop tragiczna - trzeba było mocno przycinać i równać oraz szczeliny uzupełniać pianką montażową a stemple ze 140 zamówionych 3m 20 były 2,5m :( porażka jakaś :(

Więźba zatem pojedzie z gór z innego tartaku.

po ile dostałeś porotherm? i jakie masz nadproża tzn też z porotheru?

Moją budowę zaopatruje firma KENPOL z mojego miasta i ogólnie jestem zadowolona

Bloczki brałam z firmy Małro

Beton BERGER Bytom i nie narzekam... cena dość względna

Musiałam dobierać stal Fi6 i już poszła z Gliwic i żałuję, że w całość tam się nie zaopatrzyłam

Drewno tartak DREWTAR ale jestem zawiedziona bo jak deski 3,2 przy fundamentach była względna tak przy dobieraniu na strop tragiczna - trzeba było mocno przycinać i równać oraz szczeliny uzupełniać pianką montażową a stemple ze 140 zamówionych 3m 20 były 2,5m :( porażka jakaś :(

Więźba zatem pojedzie z gór z innego tartaku.

Porotherm Wienerbergera 30 dostałem po 2.80 netto. Z dowozem hds na budowę wyszedł mnie 3.78 brutto.

Beton i bloczki miałem z Myszkowa. Beton na ławy był 1-klasa ale bloczki sie sypały tak jakby były po 1,50 a nie 2,80. Na koniec była awantura o ilość przywiezionego betonu na chudziaka, nie wnikając w szczegóły podziękowałem za współprace. Opinie maja dobre ale jak widać trzeba mieć jeszcze trochę szczęścia a ja w ich przypadku go nie miałem.

Naproża kupiłem niesystemowe, betonowe L z okolic Gliwic. Wyszły oczywiście sporo taniej, namiar "sprzedał" mi kierownik budowy. Drewno i więźbe biorę z Grodkowa. Nie jest tanio ale ja cenie sobie święty spokój. Stemple kupiłem na allegro.

Od poniedziałku lecą z murami, na razie mam stan zero.

Myślę teraz ciezko nad ceramicznymi dachówkami ale jak na razie nic nie moge wymyślić:) Na początku chciałem Robena falistą ale pare osob mi to odradza. Nie wiem czy ich słuchać bo chcą mi sprzedać coś "lepszego".

Co Ty wymyśliłaś z dachówkami?

Porotherm Wienerbergera 30 dostałem po 2.80 netto. Z dowozem hds na budowę wyszedł mnie 3.78 brutto.

Beton i bloczki miałem z Myszkowa. Beton na ławy był 1-klasa ale bloczki sie sypały tak jakby były po 1,50 a nie 2,80. Na koniec była awantura o ilość przywiezionego betonu na chudziaka, nie wnikając w szczegóły podziękowałem za współprace. Opinie maja dobre ale jak widać trzeba mieć jeszcze trochę szczęścia a ja w ich przypadku go nie miałem.

Naproża kupiłem niesystemowe, betonowe L z okolic Gliwic. Wyszły oczywiście sporo taniej, namiar "sprzedał" mi kierownik budowy. Drewno i więźbe biorę z Grodkowa. Nie jest tanio ale ja cenie sobie święty spokój. Stemple kupiłem na allegro.

Od poniedziałku lecą z murami, na razie mam stan zero.

Myślę teraz ciezko nad ceramicznymi dachówkami ale jak na razie nic nie moge wymyślić:) Na początku chciałem Robena falistą ale pare osob mi to odradza. Nie wiem czy ich słuchać bo chcą mi sprzedać coś "lepszego".

Co Ty wymyśliłaś z dachówkami?

Dachówkę na dach rozważam z winenbergera allegra 9 ponieważ mój dach jest dwuspadowy więc na większy wymiar mogę sobie pozwolić :)

Porotherm masz faktycznie po fajnej cenie.

Zdradzisz po ile więźbę masz?

A ja się pochwalę, że od dziś mamy stan surowy zamknięty :D drzwi co prawda na razie są stare, żeby nowych nie zniszczyć, ale zamknięte jest :)

Skończyli dziś wstawiać okna.

W przyszłym tygodniu wchodzą tynkarze.

A na marginesie dodam, że wszystkim polecam blachodachówkę Venecja z Bud Mat-u. Rewelacja! WYgląda naprawdę super, a goście odwiedzający naszą budowę mówią, że nasza DACHÓWKA jest ładna :)

Tylko jedno - niestety lub na szczęście - zależy z której strony spojrzeć :)

dlaczego niestety? u mnie wypada ich aż 5 z tego jedno o zwykłych wymiarach a pozostałe mniejsze niż normalnie :) Chcę doświetlić dziewczynom moim pokoje a dodatkowo jedno w garderobie a drugie z pomieszczeniu gospodarczym no i w łazience... i nie wiem czy np w garderobie dawać czy nie ? :(