Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja już mam to za sobą ale w trakcie starania się o kredyt rozważałem inny bank i wybrałem w końcu inny bank bo zmieniły się zasady w trakcie rozpatrywania wniosku chodzi o marze. Doradca miał trochę roboty ale stanął na wysokości zadania. Edytowane przez mkslonik

Witam wszystkich, ja z mężem również zaczynamy budowę wczesną wiosną. Cały ubiegły rok upłynął nam na załatwianiu formalności związanych z kupnem działki, zakupu projektu i przygotowania do budowy - dużo zachodu ze wszystkim, ale... w końcu niedługo zaczynamy :p Budujemy dom SAGA 2 wg projektu: http://www.mgprojekt.com.pl/saga-2. Jeszcze musimy wybrać ekipę i zaczynie się zabawa ;)

Życzę wszystkim powodzenia !

Hej Dorka&Łukasz. Garderoby to świetny pomysł. U nas niestety ich nie będzie ale zależało nam na parterówce i na garderoby nie było już miejsca, Znajomi mają i bardzo sobie chwalą. Chociaż pomyślcie nad pełnym wykorzystaniem możliwości skosów. Inni znajomi strasznie zmarnowali możliwości skosów i mają po prostu pustą przestrzeń...

ENDO, dotacja... to jest wyzwanie. Trzymam kciuki w drodze do celu. My też planujemy dom ciepły w kierunku energooszczędności, ale raczej nie będziemy się nastawiać na dotacje. Zbyt wyśrubowane warunki i brak pewności, ze faktycznie dotację się zwrócą.

Pozdrawiam.

Zgadzam się w 100%. Jeżeli ktoś zakłada, że dotacja pokryje jego dodatkowe koszty energooszczędności - to moim zdaniem nie ma sensu dotykać tematu.

Jeżeli ktoś niezależnie od dotacji chce mieć dom energooszczędny to dotacja może być dodatkowym motywatorem oraz zredukuje poniesione koszty.

:goodnight:

witam

chcialbym tez zaczac w tym roku stawianie swojego domku. mam dzialke w kwadracie 520m nie mam projektu, zastanawiam sie nad domem drewnianym bo chyba taniej niz murowany i cieplejszy i szybciej do postawienia bo nie mam czasu dopilnowywac zakupu materialow itd a poza tym zalezy mi na czasie. ktos moze mi cos doradzic polecic?? dom drewniany, szkieletowy, powierzchnia użytkowa okolo 100m moze byc z poddaszem mieszkalnym. jakie koszty itd?? chcialbym sie zmiescic w 250tys do zamieszkania. przepychu w srodku nie szukam

witam

chcialbym tez zaczac w tym roku stawianie swojego domku. mam dzialke w kwadracie 520m nie mam projektu, zastanawiam sie nad domem drewnianym bo chyba taniej niz murowany i cieplejszy i szybciej do postawienia bo nie mam czasu dopilnowywac zakupu materialow itd a poza tym zalezy mi na czasie. ktos moze mi cos doradzic polecic?? dom drewniany, szkieletowy, powierzchnia użytkowa okolo 100m moze byc z poddaszem mieszkalnym. jakie koszty itd?? chcialbym sie zmiescic w 250tys do zamieszkania. przepychu w srodku nie szukam

witam ja tez mysle zmiescic sie w tej kwocie co prawda domek troche wiekszy bede budowal sam jak pozwoli czas do szkieletu drewnienego musisz miec dobra i dokladna ekipe taki dom 3ludzi stawia w 3 miesiace pracujac po 8h obecnie buduje takie domy w finlandi wrazie potrzeby sloze rada pozdrawiam

Rava79 - nie przejmuj się poprawą wniosku o PnB. U nas architekt był 4 na poprawkach wniosku, a raczej załączników do wniosku w starostwie :) Patrząc na daty wyszło to tak, że wniosek złożyłam 31 lipca, a pozwolenie dostałam 18 października ;) Dacie radę.

arnii1 nie bardzo zrozumiałam. Masz działkę 520m i chcesz postawić dom drewniany? Trochę mała ta działka na dom drewniany. Sprawdź proszę przepisy przeciwpożarowe. Jeśli dobrze pamiętam to dom drewniany musi być postawiony dalej od granicy działki niż murowaniec.

Barbara i Piotr trzymam kciuki za Wasze samodzielne budowy. Jest na forum kilka osób, które tak budowały. Sporo z nich dzieli się swoimi doświadczeniami bardzo szczegółowo.

Gość Gosc321_1
Pozdrawiam wszystkich Bocianków 2013. My również startujemy w 2013, PnB już jest, teraz tylko kasa .... i do roboty. Budujemy według gotowego projektu (Dom przy cyprysowej 4). Budowa na Podhalu. Oczywiście największą niewiadomą są koszty materiałów (robocizna już ustalona). Życzę wszystkim samych solidnych wykonawców i dobrych cen materiałów, no i oczywiście duuuużo zdrówka

Witamy wszystkich i z radością dołączamy:p

My zabawę z budowa zaczeliśmy na jesieni w tamtym roku. Na dzień dzisiejszy mamy zalane ławy i wymurowane z bloczka fundamenty. Budujemy dom na podstawie projektu Gracjan, jeśli ktoś jest szerzej zainteresowany to zapraszamy do naszego dziennika budowy.

Życzymy wszystkim wczesnej wiosny i jeszcze szybszego wybudowania swoich wymarzonych domków.

Patrząc na Twój dziennik budowy, wyglada na to, ze bez problemu miesicisz sie w wymogach nf40, a co za tym idzie ryzyko jest niskie. W przypadku jakiegoś "omskniecia" i nie dostania dotacji Twoje ewentualne extra koszty byłyby minimalne.

wiem o tym i dlatego myslalem, ze wezme dofinansowanie, ale:

- trzeba zaplacic weryfikatorowi

- trzeba brac wszystko z certyfikatami, czasem różnica w parametrach jest nieduza a w cenie ogromna

- trzeba wziąć kredyt w wybranych bankach, nie koniecznie najtanszych

- w podręczniku dobrych praktyk NFOŚiGW jest taki zapis na str.28:

Uwaga: W budynkach NF40 i NF15 nie zaleca się stosowania jako źródło ciepła kotłów węglowych. Nie

dopuszczalne jest stosowanie do ogrzewania i przygotowania c.w.u. jedynie energii elektrycznej. Nie dotyczy

to energii elektrycznej wytwarzanej z ogniw fotowoltaicznych, turbin wiatrowych, kogeneracji lub innych

źródłem wykorzystujących energię odnawialną.

tylko nie wiem czy ten punkt traktowac jako obowiązujący, bo jesli tak to ja założenia odpadam