podlasianka77 27.01.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 A u nas schody z kredytem. Kilka banków i na razie nie wiadomo, co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 27.01.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Ja już mam to za sobą ale w trakcie starania się o kredyt rozważałem inny bank i wybrałem w końcu inny bank bo zmieniły się zasady w trakcie rozpatrywania wniosku chodzi o marze. Doradca miał trochę roboty ale stanął na wysokości zadania. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez mkslonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorkaŁukasz 27.01.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam wszystkich, ja z mężem również zaczynamy budowę wczesną wiosną. Cały ubiegły rok upłynął nam na załatwianiu formalności związanych z kupnem działki, zakupu projektu i przygotowania do budowy - dużo zachodu ze wszystkim, ale... w końcu niedługo zaczynamy Budujemy dom SAGA 2 wg projektu: http://www.mgprojekt.com.pl/saga-2. Jeszcze musimy wybrać ekipę i zaczynie się zabawa Życzę wszystkim powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rava79 27.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Hej Dorka&Łukasz. Garderoby to świetny pomysł. U nas niestety ich nie będzie ale zależało nam na parterówce i na garderoby nie było już miejsca, Znajomi mają i bardzo sobie chwalą. Chociaż pomyślcie nad pełnym wykorzystaniem możliwości skosów. Inni znajomi strasznie zmarnowali możliwości skosów i mają po prostu pustą przestrzeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 27.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 ENDO, dotacja... to jest wyzwanie. Trzymam kciuki w drodze do celu. My też planujemy dom ciepły w kierunku energooszczędności, ale raczej nie będziemy się nastawiać na dotacje. Zbyt wyśrubowane warunki i brak pewności, ze faktycznie dotację się zwrócą. Pozdrawiam. Zgadzam się w 100%. Jeżeli ktoś zakłada, że dotacja pokryje jego dodatkowe koszty energooszczędności - to moim zdaniem nie ma sensu dotykać tematu. Jeżeli ktoś niezależnie od dotacji chce mieć dom energooszczędny to dotacja może być dodatkowym motywatorem oraz zredukuje poniesione koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnii1 27.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 witam chcialbym tez zaczac w tym roku stawianie swojego domku. mam dzialke w kwadracie 520m nie mam projektu, zastanawiam sie nad domem drewnianym bo chyba taniej niz murowany i cieplejszy i szybciej do postawienia bo nie mam czasu dopilnowywac zakupu materialow itd a poza tym zalezy mi na czasie. ktos moze mi cos doradzic polecic?? dom drewniany, szkieletowy, powierzchnia użytkowa okolo 100m moze byc z poddaszem mieszkalnym. jakie koszty itd?? chcialbym sie zmiescic w 250tys do zamieszkania. przepychu w srodku nie szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara i Piotr 28.01.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 witam chcialbym tez zaczac w tym roku stawianie swojego domku. mam dzialke w kwadracie 520m nie mam projektu, zastanawiam sie nad domem drewnianym bo chyba taniej niz murowany i cieplejszy i szybciej do postawienia bo nie mam czasu dopilnowywac zakupu materialow itd a poza tym zalezy mi na czasie. ktos moze mi cos doradzic polecic?? dom drewniany, szkieletowy, powierzchnia użytkowa okolo 100m moze byc z poddaszem mieszkalnym. jakie koszty itd?? chcialbym sie zmiescic w 250tys do zamieszkania. przepychu w srodku nie szukam witam ja tez mysle zmiescic sie w tej kwocie co prawda domek troche wiekszy bede budowal sam jak pozwoli czas do szkieletu drewnienego musisz miec dobra i dokladna ekipe taki dom 3ludzi stawia w 3 miesiace pracujac po 8h obecnie buduje takie domy w finlandi wrazie potrzeby sloze rada pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 28.01.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Rava79 - nie przejmuj się poprawą wniosku o PnB. U nas architekt był 4 na poprawkach wniosku, a raczej załączników do wniosku w starostwie Patrząc na daty wyszło to tak, że wniosek złożyłam 31 lipca, a pozwolenie dostałam 18 października Dacie radę. arnii1 nie bardzo zrozumiałam. Masz działkę 520m i chcesz postawić dom drewniany? Trochę mała ta działka na dom drewniany. Sprawdź proszę przepisy przeciwpożarowe. Jeśli dobrze pamiętam to dom drewniany musi być postawiony dalej od granicy działki niż murowaniec. Barbara i Piotr trzymam kciuki za Wasze samodzielne budowy. Jest na forum kilka osób, które tak budowały. Sporo z nich dzieli się swoimi doświadczeniami bardzo szczegółowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara i Piotr 28.01.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 My mamy standartowo 3m sciana bez okien 4m od granicy sciana zoknami, PnB juz jest a dzialka 780m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 28.01.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Dla domu drewnianego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 28.01.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Pozdrawiam wszystkich Bocianków 2013. My również startujemy w 2013, PnB już jest, teraz tylko kasa .... i do roboty. Budujemy według gotowego projektu (Dom przy cyprysowej 4). Budowa na Podhalu. Oczywiście największą niewiadomą są koszty materiałów (robocizna już ustalona). Życzę wszystkim samych solidnych wykonawców i dobrych cen materiałów, no i oczywiście duuuużo zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 28.01.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Aksami pozdrawiam serdecznie. Budujesz podobny domek do naszego My będziemy budować dom przy przyjaznej 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 28.01.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witamy wszystkich i z radością dołączamy:pMy zabawę z budowa zaczeliśmy na jesieni w tamtym roku. Na dzień dzisiejszy mamy zalane ławy i wymurowane z bloczka fundamenty. Budujemy dom na podstawie projektu Gracjan, jeśli ktoś jest szerzej zainteresowany to zapraszamy do naszego dziennika budowy.Życzymy wszystkim wczesnej wiosny i jeszcze szybszego wybudowania swoich wymarzonych domków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 28.01.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Patrząc na Twój dziennik budowy, wyglada na to, ze bez problemu miesicisz sie w wymogach nf40, a co za tym idzie ryzyko jest niskie. W przypadku jakiegoś "omskniecia" i nie dostania dotacji Twoje ewentualne extra koszty byłyby minimalne. wiem o tym i dlatego myslalem, ze wezme dofinansowanie, ale: - trzeba zaplacic weryfikatorowi - trzeba brac wszystko z certyfikatami, czasem różnica w parametrach jest nieduza a w cenie ogromna - trzeba wziąć kredyt w wybranych bankach, nie koniecznie najtanszych - w podręczniku dobrych praktyk NFOŚiGW jest taki zapis na str.28: Uwaga: W budynkach NF40 i NF15 nie zaleca się stosowania jako źródło ciepła kotłów węglowych. Nie dopuszczalne jest stosowanie do ogrzewania i przygotowania c.w.u. jedynie energii elektrycznej. Nie dotyczy to energii elektrycznej wytwarzanej z ogniw fotowoltaicznych, turbin wiatrowych, kogeneracji lub innych źródłem wykorzystujących energię odnawialną. tylko nie wiem czy ten punkt traktowac jako obowiązujący, bo jesli tak to ja założenia odpadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 28.01.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 skraburski zerknij proszę na wątek na forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210427-Dzi%C4%99kuj%C4%99-NFO%C5%9A-rezygnuj%C4%99-dofinansowania-Wyliczenia Jest tu sporo wiadomości dotyczących dopłat. Mam nadzieję, że pomoże Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 28.01.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A może podpowiecie, co jeszcze na etapie projektowania trzeba rozważyć, na co zwrócić uwagę? np. montujecie markizy( taras nie zadaszony), albo okiennice, rolety antywłamaniowe, co jeszcze trzeba uwzględnić zanim wejdą fachowcy i będzie za późno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 28.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 ja montuje rolety podtynkowe i to trzeba rozwarzyc przed wybudowaniem bo później już nadporozy nie zmienisz a musze je cofnac o ok.5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 28.01.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 tez daje rolety, nadokienne typu cleverbox, trzeba na nie uwzglednic miejsce nad oknem pod nadprozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_83 29.01.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Tak jak już wspominali inni, miejsce na rolety, warto pomyśleć nad przepustami dla kanalizacji, wentylacji mechanicznej jeśli będziesz miał, ewentualnie zsyp na ubrania do pralni, miejsce na kominek wraz z doprowadzeniem powietrza do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 29.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Życzę wszystkim powodzenia w załatwianiu papierków do budowy. A tym, którzy już są krok dalej przyjaznej pogody Ja już chyba wybrałam projekt, teraz szukam geodety do mapki d/c projektowych .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts