anita_d 11.07.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ja nieco z innej beczki... niedługo będę zaczynała budowę i mam w związku z tym pytanie...1. czy szambo/zbiornik na wodę deszczową muszą zostać odebrane?2. czy montaż ww musi być zgłoszony w nadzorze budowy oraz zapisany w dzienniku budowy?3. czy montaż ww wymaga obecności kierownika budowy? (kierownika planowałam mieć dopiero przy pracach fundamentowych)4. czy do wytyczenia tras przyłączy czy posadowienia szamba potrzebny jest geodeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 11.07.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Czy ktoś z Was ma ściankę kolankową na gotowo 100cm i okna w poddaszu. Chodzi mi o to na jakiej wysokości ma zabudowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 11.07.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witam, zgłaszamy swoją obecność w grupie Na dniach zaczynamy budowę, dom wg projektu LK&779 Budowa w Niegowici k/Gdowa 25 km od Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubiębudować 12.07.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 4. czy do wytyczenia tras przyłączy czy posadowienia szamba potrzebny jest geodeta? trasy przylaczy masz prawdopodobnie wyznaczone w planie zagospodarowania dzialki. nic nie wiem o geodecie do przylaczy, a wlasnie zrobilem przylacze wodociagowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pannda 17.07.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 My też zaczynamy!!! Na razie pomału płytę, ale mam nadzieję, że jak ruszymy z kopyta to ściany będą rosnąć migiem Budujemy parterówkę, projektu indywidualnego. Ponoć ma być energooszczędny (wg. męża), zobaczymy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ijcom 17.07.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 trasy przylaczy masz prawdopodobnie wyznaczone w planie zagospodarowania dzialki. nic nie wiem o geodecie do przylaczy, a wlasnie zrobilem przylacze wodociagowe U mnie wszystko jest naniesione w dokumentacji łącznie z rzędnymi przyłączy i uzgodnione w ZUD, a projektant twierdzi, że i tak trzeba inwenteryzację powykonawczą robić i nanosić na mapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubiębudować 18.07.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 U mnie wszystko jest naniesione w dokumentacji łącznie z rzędnymi przyłączy i uzgodnione w ZUD, a projektant twierdzi, że i tak trzeba inwenteryzację powykonawczą robić i nanosić na mapę. trzymałbym się tego co powiedział Ci projektant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 18.07.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Hej, witajcie ponownie Wlasnie, po wielu miesiacach udalo nam sie zamknac etap zakupu dzialki. W miedzyczasie zebralismy czesc dokumentow i zaczelismy pracowac nad projektem indywidualnym. Mamy nadzieje, ze jeszcze zdazymy wystartowac w tym roku - chocby z fundamentami. Czy mozecie mi podpowiedziec kolejnosc dzialan? Bede koordynowac wiekszosc prac. No, podzial obowiazkow domowych Musimy jeszcze znalezc ekipe... (No, wiem, ze pozno, ale tak bywa). Gdzie zalatwia sie dziennik budowy i tablice? Jaki zakres robot wpisujecie do umow z ekipa? O czym nalezy pamietac? Jak zamawiacie materialy budowlane? W jednym skladzie, w wielu, czy sciagacie przez internet? Pozdrawiam, zyczac Wam powodzenia i dobrych ekip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubiębudować 18.07.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 dziennik budowie w starostwie najłatwiej, tablice w każdym normalnym składzie budowlanym. Umowa dla Ciebie najlepiej, żeby była jak najlepsza i najbardziej konkretna, przy czym żadna umowa nie zachęci człowieka do zrobienia tego, czego nie chce robic, wiec zwyczajnie musi odzwierciedlać to, na co naprawdę się umowiles. Harmonogram się przyda jako załącznik, nawet jeśli mialbys się go nie trzymać. zakupy zaleznie ile masz czasu a ile pieniędzy. pare godzin dziennie poswiecam na wyszukiwanie towarów. często zwyczajnie w skladach nie ma tego co potrzebujesz, handlują pustymi placami, towar na zamówienie za tydzień, wiec warto robic w przod. Ale to ideal - budowa to czysty chaos. Przynajmniej ja tak to widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ijcom 18.07.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Budowa to chaos , ale ten post też wesoły. Skoro pracujecie nad projektem indywidualnym to do PNB jeszcze droga daleka.Zakładam, że macie WZ chyba że jest ustalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.Potem projekt zagospodarowania działki, dobrze jest zrobić projekt WLZ uzgodnić w ZUD. Pozbierać wszystko do kupy i złożyć w starostwie razem z wnioskiem o PNB nie zapomnij o oświadczeniu o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. W zależności od rodzaju działki może być potrzebna decyzjo o odrolnieniu. etc etc. Jak już dostaniesz PNB 30-65 dni kolejne 14 dni uprawomocnienie się decyzji potem pobierasz Dziennik budowy ostemplowujesz (u mnie 3 dni) i robisz zgłoszenie do Nadzoru Budowlanego kolejne 7 dni i możesz wbic przysłowiową łopatę. Czyli jak będziesz miał komplet papierów to minimum 2 miesiące oczekiwania. Z tego wynika, ze przed październikiem nie zaczniesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 18.07.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 lubiebudowac Dzieki za info i za konkrety. Mysle, ze bede szukac materialow na wlasna reke. Niemniej, nie mam wiedzy, zeby stwierdzic, czy moje wybory beda wlasciwe, wiec troche sie tym stresuje. Jesli ustale, ze potrzebuje materialu konkretnej marki to sprawa bedzie prosta, ale szukanie alternatywy pod wzgledem jakosci i ceny - to juz wyzsza szkola jazdy. ijcom Dzieki za szczegoly Jest Plan Zagospodarowania, projekt zagospodarowania dzialki juz sie robi, uzgodnienia dotyczace mediow bedzie robil architekt, instalacje wewnatrz domu beda dosc ogolnie zaprojektowane (bedziemy je wykonywac z rodzina, do PNB chyba nie trzeba szczegolowych projektow). Decyzje o odrolnieniu tez architekt bierze na siebie (wiem, ze uprawomacnia sie dwa tygodnie). Bardziej mnie stresuje papierologia dotyczaca PNB. Licze na sucha jesien i pozna zime..., ale faktycznie urzednicy nie sa teraz moimi sprzymierzencami... Jeszcze jakies czekanie na zwrotki i urlopy pan od pieczatek... A potem bede pytac, na jakim etapie przed zima mozna zamknac budowe i byle do wiosny Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ijcom 18.07.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Jeżeli architekt bierze jakieś sprawy na siebie to pytaj co drugi dzień czy złożył wnioski bo pewnie o połowie zapomni. Co do urlopów Pań od pieczątek to nie Twój problem jest ich tyle że mogą komuś innemu sprawę przekazać. Co do zwrotek to jest zgryz jeżeli któraś ze stron nie mieszka pod podanym adresem to potrafi sie przeciągnąć. Decyzje administracyjne uprawomacniają się po 14 dniach od odebrania przez strony. Przed wydaniem PNB strony też mają 7 dni od otrzymania powiadomienia na zapoznanie się ze sprawą (kolejne zwrotki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 18.07.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Dlatego najlepiej miec "czlowieka", ktory ma odpowiednie uprawnienia, zna sie na "papierologi", zna urzednikow, u ktorych sie to zalatwia i zalatwi wszystko za nas . U nas okazal sie nim przyszly kierownik budowy. Bez niego, nie wiem, czy w pol roku bysmy wszytko zalatwili (chyba, ze tylko u nas jest tak nieprzyjazny urzad od PNB ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 18.07.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 ijcom Panstwo w panstwie, od znajomego wiem, ze to przekazywanie spraw do opieczetowania wcale tak gladko nie idzie - chyba, ze ktos sie zna na smarowaniu A do tego weszly nowe przepisy i od pazdziernika trzeba bedzie do PNB dodatkowe dokumenty dokladac... Nie pytajcie po co, dla mnie to strata pieniedzy... chociaz rozumiem kierunek zmian. Architekt jest ok, ale sprawdzic nie zaszkodzi Ewa Tez slyszalam o takiej opcji. A co z inspektorem budowy? Slyszalam, ze nie zawsze jest wymagany. Zaczyna mi sie mieszac, kto za co odpowiada... A jak dlugo czekalas na PNB? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 18.07.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 ijcom Ewa Tez slyszalam o takiej opcji. A co z inspektorem budowy? Slyszalam, ze nie zawsze jest wymagany. Zaczyna mi sie mieszac, kto za co odpowiada... A jak dlugo czekalas na PNB? Pozdrawiam Nie mamy zadnego inspektora budowy. Na pozwolenie czekalismy 3 miesiace + uprawomocnienia nastepny miesiac (kompletnie nie zmienialismy nic w projekcie gotowym, zeby bardziej nie przedluzac). Ale u nas naprawde baaardzo "upierdliwi" urzednicy, dlatego wiedzac o tym, wolelismy zaplacic za zalatwienie tego wszystkiego. Do tego stopnia, ze chcac dolozyc ocieplenie zewnetrzne domu, musielismy ze scianami wjechac do srodka, zeby obwod domu zgadzal sie z projektem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ijcom 18.07.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Nie inspektor budowy, a kierownik budowyInspektor może być nadzoru jeżeli inwestor takiego ustanowi, tyle że przy tak małej inwestycji jak budowa domu jednorodzinnego nie jest wymagany. Ja wybrałem opcje kierbuda od wykonawcy ( w cenie), a inspektor nadzoru (zaufany) jest ode mnie, wyszło po prostu taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 19.07.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Witaj Ewo Strasznie dlugi czas oczekiwania... Mam nadzieje, ze urzednicy potraktuja nam z wieksza wyrozumialoscia... Przy takiej niewiadomej, czlowiekowi trudno sie z ekipa na jakis sensowny termin umowic... Wydaje mi sie, ze czekaliscie dlugo, skoro i tak dolozyliscie do interesu... Ale najwazniejsze, ze papier w garsci. Ijcom Dzieki za wyjasnienie. Czy mozesz mi wobec tego napisac, jakie obowiazki ma kierbud, a jakie inspektor nadzoru? Kto wbija pieczatki do dziennika budowy? Czy taka osoba powinna miec jakies uprawnienia? Czy Panowie sie tylko nazwa roznia?... Pozdro dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 19.07.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Ja wybrałem opcje kierbuda od wykonawcy ( w cenie), a inspektor nadzoru (zaufany) jest ode mnie, wyszło po prostu taniej. Rozumiem że w tym wypadku inspektor ma nadzór nad wszystkim?? Bo skoro kierownik będzie dbał o wykonawce to kto zadba o Was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 19.07.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 A nam wczoraj zmarł kierownik budowy. Dom na etapie poddasza, czekamy na ekipę od dachu. Nie wiemy, jak to dalej będzie, bo musimy znaleźć drugiego kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ijcom 19.07.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) Witaj Ijcom Dzieki za wyjasnienie. Czy mozesz mi wobec tego napisac, jakie obowiazki ma kierbud, a jakie inspektor nadzoru? Kto wbija pieczatki do dziennika budowy? Czy taka osoba powinna miec jakies uprawnienia? Czy Panowie sie tylko nazwa roznia?... Pozdro dla Was Kierownik budowy odpowiada bezpośrednio przed NB, wypełnia dziennik budowy, zbiera certyfikaty materiałów, nadzoruje budowę zarówno wykonanie zgodnie ze sztuką jak i odpowiada za porządek i BHP na budowie. Inspektor nadzoru pilnuje interesów inwestora (mój jest zgłoszony do NB)- czyli wykonanie zgodne ze sztuką jak i zgodność materiałów ze specyfikacją, u mnie sprawdza również kosztorysy za prace dodatkowe i pilnuje rozliczeń. Jeden i drugi musi posiadać uprawnienia budowlane odpowiednie do branży która nadzoruje. Jeżeli masz kierbuda ze strony wykonawcy dobrze aby ktoś inny pilnował Twoich interesów, jeżeli masz kierbuda z łapanki (ogłoszenia) pilnuj aby za bardzo nie (zaprzyjaźnił) się z wykonawca. Nie rzadkie są tu na forum opisywane przypadki niezgodności materiałów z projektowanymi lub przepchniecie prac nie koniecznie zgodnych ze sztuką. Jeżeli masz kierbuda zaprzyjaźnionego-zaufanego inspektor nadzoru nie jest Ci potrzebny. Rozumiem że w tym wypadku inspektor ma nadzór nad wszystkim?? Bo skoro kierownik będzie dbał o wykonawce to kto zadba o Was?? Jak wcześniej już pisałem mniej więcej tak to wygląda. Natomiast trzeba pamiętać o najważniejszej sprawie: Zawsze ma rację ten kto płaci. I tego trzeba się trzymać Edytowane 19 Lipca 2013 przez ijcom dopiski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts