Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

hesperius ja też nie wiedziałam, że trzeba mieć w projekcie analizę energetyczną (dokładnie jest to Projektowana Charakterystyka Energetyczna i w moim projekcie zajmuje 6 stron). Dowiedziałam się o niej, gdy ją zobaczyłam w projekcie :)

Co do projektów/schematów instalacji wewnętrznych to nie ważne jak wyglądają i tak 500zł każdemu inżynierowi od tych schematów do projektu musieliśmy zapłacić (wod-kan i ogrzewanie).

Zamierzamy wszystkie instalacje projektować i robić samodzielnie, bo w tym co dostaliśmy to goście chyba nie bardzo wiedzieli co mają robić i np. ogrzewanie podłogowe zaprojektowano bez różnicowania odległości międzu rurkami w pomieszczeniach o różnych zastosowaniu (np. i w garażu i w salonie są takie same odległości) i nie uwzględniono także zagęszczenia rurek w strefach brzegowych. Co do instalacji wod-kan, to w projekcie projektant poszedł po najniższej linii oporu - dla siebie, a nie dla tych którzy ową instalację będą wykonywali (wg. projektu trzeba się przebić przez 4 ściany wew. nośne z żelbetu, aby wyprowadzić rurę kanalizacyjną na zewnątrz, podczas gdy spokojnie można ją poprowadzić korytarzem). Jest jeszcze kilka innych "kwiatków" jak np. brak podanych dł. pętli ogrzewania podłogowego. Więc ja się pytam - po kiego grzyba te projekty jak i tak są bez sensu?

Edytowane przez moniss

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

karlP i Gawor5, ostatnio dorwałam aktualne cenniki firmowe Ytong i Solbet. Solbet wychodzi taniej za m2 ściany niż Ytong. Bloczki mają w zbliżonych cenach, a dzięki temu, że Solbet ma je wyższe mniej ich wchodzi na metr kwadratowy ściany. Jeszcze muszę znaleźć cenniki H+H oraz Termalica, a później suche wyliczenia skonfrontować z cenami w hurtowniach i składach.

hesperius, na docelowy czeka się ok pół roku. Na tymczasowy (budowlany) podobno szybciej. Jak tylko dostaniesz warunki na docelowy to złóż wniosek o podpisanie umowy - wniosek ponieważ np w moim przypadku umowę przyłączeniową złożyliśmy w czerwcu - póki co jest sierpień i nie udało się nam jeszcze podpisać umowy. Tauron ma 3 tygodnie na jej przygotowanie, umowa dla przyłącza tymczasowego jeszcze nie jest gotowa, docelową wysłano tydzień temu pocztą (chciałam podpisać w punkcie, ale wysyłają wszystkie, które nie przygotują terminowo). Oby nie zaginęła...

W zależności od firmy, która wygrała przetarg na Twoim terenie, mógłbyś zrobić przyłącze tymczasowe dokładnie tak jak docelowe (po konsultacji wykonawcy) aby nie płacić dwa razy za to samo, ale nie zawsze się to udaje. Mi za przyłącz tymczasowy robiony najniższym kosztem (długość ok 50m) zawołano 2k. Boję się ile będzie kosztował docelowy (jeśli dobrze podpatrzyłam, sąsiedzi za 10m płacili ok 5000)... Tymczasem wg Tauronu gdyby zdążono wykonać mi przyłącze docelowe (skrzynka w granicy), to tymczasowy można by było do niego podpiąć, co zdecydowanie obniżyłoby koszty.

Nie wiem czy są jakieś limity czasowe, w których należy podpisać umowę o sprzedaży energii (po wykonaniu przyłącza) - w moim przypadku najprawdopodobniej będę musiała mieć taryfę budowlaną dla normalnego użytku :(

karlP i Gawor5, ostatnio dorwałam aktualne cenniki firmowe Ytong i Solbet. Solbet wychodzi taniej za m2 ściany niż Ytong. Bloczki mają w zbliżonych cenach, a dzięki temu, że Solbet ma je wyższe mniej ich wchodzi na metr kwadratowy ściany. Jeszcze muszę znaleźć cenniki H+H oraz Termalica, a później suche wyliczenia skonfrontować z cenami w hurtowniach i składach.

Dokładnie,trzeba wszystkie ceny skonfrontować z cenami w hurtowniach i składach, co do bloczków jeszcze jest Prefabet, przyszły nieco poobijane, ale dało się robić, miałem robic z H+H, ale dali mi takie ceny na bloczki, że podziękowałem!Miłaem ostatnio tgyle pracy, że nawet nie miałem czasu odpisać na posty, może jak zamknę stan surowy!Pozdrawiam!

Czesc Ewa :)

Dzieki za rozroznienie.

Zamieszanie, jak sadze, wynika jeszcze z tego, ze poza pradem budowlanym i przylaczem docelowym, sa jeszcze takie kwiatki jak slupy tymczasowe...

Przypuszczam, ze przylacze docelowe moze tez byc na slupach tymczasowych ;) (ale moze sie myle?)

Hej Moniss, :)

Umowilismy sie z naszym architektem, ze w projekcie beda tylko schematy instalacji, a nie projekty wykonawcze. Nie wiem, jak to wyglada od strony praktycznej. Jesli architekt "kupuje" to od specjalistow dla pieczatki do PnB, to faktycznie jest to sztucznie rozdmuchana procedura... Jej koszty ponosza wylacznie inwestorzy - w tym przypadku - dwukrotnie. W kazdym razie dla nas byl to pretekst do wynegocjowania nizszej ceny ogolnej za projekt indywidualny, tym bardziej, ze instalacjami i tak bedziemy sie zajmowac sami.

A rzeczona Projektowana Charakterystyka Energetyczna sluzy chyba tylko celom statystycznym...

Pozdrawiam :)

Gość Arturo72
A rzeczona Projektowana Charakterystyka Energetyczna sluzy chyba tylko celom statystycznym...

Nie tylko,ze ścianą przekraczającą wartość wspólczynnika przenikalności cieplnej na poziomie 0,3 W/m2K nie dostanie się PnB.

Jak Wy budujecie te domy bez podstawowych danych dotyczących i wpływających na np.przyszłe rachunki za ogrzewanie ?

Czesc Ewa :)

Dzieki za rozroznienie.

Zamieszanie, jak sadze, wynika jeszcze z tego, ze poza pradem budowlanym i przylaczem docelowym, sa jeszcze takie kwiatki jak slupy tymczasowe...

Przypuszczam, ze przylacze docelowe moze tez byc na slupach tymczasowych ;) (ale moze sie myle?)

Pozdrawiam :)

Dlatego trzeba tak podpisac umowe, zeby przylacze i skrzynka byla juz docelowa (zeby nie placic 2x)- pozniej to tylko roznica w nazwie taryfy i w cenie.

U nas kabel w ziemi + skrzynka cos 2tys. Najpierw byly warunki, potem umowa na przylacz-e ;), teraz umowa na odbior pradu budowlanego (na ten docelowy trzeba miec odbior domu) - po 3 dniach przyjechali i podlaczyli.

Hej Ewa :)

Wlasnie taka umowe mamy przygotowana, wlasnie bedziemy ja podpisywac. Lejesz miod na moje serce :)

Hej Arturo :)

Jak widzisz budujemy, chociaz jak dzieci we mgle ;) Ja wiem tyle, ze material budowlany i izolacyjny, ktory zamierzam zastosowac nie uniemozliwi mi uzyskania PnB. A nasza sytuacja, dotyczaca ogrzewania jest dosyc specyficzna. Nie bedzie to dom energooszczedny. Nasze oczekiwania wobec funkcji, jakie ma spelnic dom wymuszaja kompromis miedzy zapotrzebowaniami a finansami.

hesperius, na docelowy czeka się ok pół roku. Na tymczasowy (budowlany) podobno szybciej. Jak tylko dostaniesz warunki na docelowy to złóż wniosek o podpisanie umowy - wniosek ponieważ np w moim przypadku umowę przyłączeniową złożyliśmy w czerwcu - póki co jest sierpień i nie udało się nam jeszcze podpisać umowy. Tauron ma 3 tygodnie na jej przygotowanie, umowa dla przyłącza tymczasowego jeszcze nie jest gotowa, docelową wysłano tydzień temu pocztą (chciałam podpisać w punkcie, ale wysyłają wszystkie, które nie przygotują terminowo). Oby nie zaginęła...

W zależności od firmy, która wygrała przetarg na Twoim terenie, mógłbyś zrobić przyłącze tymczasowe dokładnie tak jak docelowe (po konsultacji wykonawcy) aby nie płacić dwa razy za to samo, ale nie zawsze się to udaje. Mi za przyłącz tymczasowy robiony najniższym kosztem (długość ok 50m) zawołano 2k. Boję się ile będzie kosztował docelowy (jeśli dobrze podpatrzyłam, sąsiedzi za 10m płacili ok 5000)... Tymczasem wg Tauronu gdyby zdążono wykonać mi przyłącze docelowe (skrzynka w granicy), to tymczasowy można by było do niego podpiąć, co zdecydowanie obniżyłoby koszty.

Nie wiem czy są jakieś limity czasowe, w których należy podpisać umowę o sprzedaży energii (po wykonaniu przyłącza) - w moim przypadku najprawdopodobniej będę musiała mieć taryfę budowlaną dla normalnego użytku :(

Hej :)

Dopiero teraz zauwazylam wiadomosc do Ciebie, dzieki :)

Wlasnie dostalismy umowe do podpisania na prad docelowy (termin przylacza luty 2015..., czyli poltora roku), ale wniosek, ktory zlozylismy zaklada wlasnie, ze przylacze tymczasowe bedzie takie jak docelowe. Mam nadzieje, ze tymczasowy podepna jednak wczesniej, zakladamy, ze we wrzesniu bedzie juz skrzynka. Mamy jakies 20 m do oplacenia... Zobaczymy, co Tauron wymodzi ;)

Wydaje mi sie, ze nie jest mozliwa cena, o ktorej piszesz. Tauron ma konkretne stawki za metr przylacza. Oczywiscie, drozsze sa kable biegnace ziemia od linii napowietrznej. Nie wiem jak jest u Ciebie, u nas kable od skrzynki do domu beda osadzone w ziemii, wiec jest to drozsze rozwiazanie...

Taryfe budowlana zmienia Ci na normalna po odbiorze domu dopiero... ( co wiem od Ewy ;) )

Powodzenia :)

Edytowane przez hesperius

To co wiem, to liczone jest od "deklaracji" w umowie ile pradu potrzebujesz (u nas to chyba 11kWh). Do 200m koszt przylacza to niecale 2tys brutto i niezaleznie czy masz 10m czy 199m do podpiecia (koszt robocizny, kabla i skrzynki) - kazdy placi tyle samo - a powyzej 200m. jest to juz rozbudowa przylacza i za to placi sie horrendalne stawki (tak nam powiedzieli).

Hej, jakie są Wasze doświadczenia z dostawcami? Chodzi mi o to, czy lepiej kupować np ceramikę w marketach typu Leroy Merlin, sieciówkach np. Łazienki z pomysłem czy w pojedynczych punktach.

I druga sprawa czy korzystaliście przy zakupie z porady jakiegość architekta wnętrz? Wybieracie samemu czy się zdajecie na instalatora?

Hej, jakie są Wasze doświadczenia z dostawcami? Chodzi mi o to, czy lepiej kupować np ceramikę w marketach typu Leroy Merlin, sieciówkach np. Łazienki z pomysłem czy w pojedynczych punktach.

I druga sprawa czy korzystaliście przy zakupie z porady jakiegość architekta wnętrz? Wybieracie samemu czy się zdajecie na instalatora?

Ja chcąc murować z betonu komórkowego XXX [usunięto reklamę] skontaktowałem się bezpośrednio z firmą i już mnie tam pokierowali.

Na bloczki nie mogę narzekać - były całe, bez obitych rogów i ekipa mówiła, że bloczki trzymają wymiar co przekłada się na dogodniejsze murowanie.

Edytowane przez Elfir

Co do ceramiki - wiem, ze produkty specjalnie dedykowane do sprzedazy w duzych marketach sa gorsze gatunkowo (sprawdzalam u producentow, ktorzy wcale sie z tym nie kryja) tzn. takie, ktorych nigdzie indziej nie kupisz. Co do reszty produktow, to nie wiem. Sama mam dylemat w zwiazku z plytkami, ktore sa tylko w Leroy - czy warto?

Pracowałem kiedyś w firmie, która była producentem materiałów budowlano-wykończeniowych.

Firma ta sprzedawała swoje produkty zarówno do tradycyjnych hurtowni, sklepów jak i wszystkich dostępnych marketów typu obi, castorama, leroy, prekitker, majster, mrówka itp itd

Zapewniam Was, że materiały dostępne dla marketów różnią się jakością, co więcej były dla nich osobne linie produkcyjne.

Jakość ta była oczywiście gorsza, większa łamliwość, kruszliwość, mniejsza elastyczność itp itd

To co wiem, to liczone jest od "deklaracji" w umowie ile pradu potrzebujesz (u nas to chyba 11kWh). Do 200m koszt przylacza to niecale 2tys brutto i niezaleznie czy masz 10m czy 199m do podpiecia (koszt robocizny, kabla i skrzynki) - kazdy placi tyle samo - a powyzej 200m. jest to juz rozbudowa przylacza i za to placi sie horrendalne stawki (tak nam powiedzieli).

Hej, ja mam ok 50m dla przyłącza docelowego i obliczono mi koszt przyłącza na 2700 (tauron w krakowie, kabel pod ziemią). Generalnie się cieszę ponieważ przyłącze docelowe wykonawca wyliczył mi na 2k (:( robiąc instalację bardzo budżetowo).

Dzwoniłam do firmy, która będzie robiła przyłącze i mówią, że 4-5m-cy więc nieźle. Szkoda tylko, że tymczasowy będę potrzebowała najpóźniej za miesiąc tymczasem Tauron nie wie co i jak. Jak umowy nie było widać, tak nie widać. Dzisiaj nawet złożona została reklamacja (wniosek złożony w czerwcu razem z docelowym). Ręce opadają..

Jeśli chodzi o moją budowę to startujemy w przyszłym tygodniu :) Zaczynamy z przyłączem wody i szambem, na 2 września przewidziane są odwierty (tu mieli wymogi, że po szambie więc trochę zaczynam od końca); w międzyczasie lub po nich utwardzanie drogi i prąd tymczasowo. Pod koniec września robimy fundamenty.

Ciekawe jak to wszystko wyjdzie terminowo :) Jestem dobrej myśli.