justyska1719510256 21.08.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Hej, jakie są Wasze doświadczenia z dostawcami? Chodzi mi o to, czy lepiej kupować np ceramikę w marketach typu Leroy Merlin, sieciówkach np. Łazienki z pomysłem czy w pojedynczych punktach. I druga sprawa czy korzystaliście przy zakupie z porady jakiegość architekta wnętrz? Wybieracie samemu czy się zdajecie na instalatora? Zgadzam się z przedmówcami - na własnym przykładzie wiem, że nie warto kupować w marketach. Kupiliśmy w jednej z sieciówek gres techniczny i w każdym15-sztukowym opakowaniu są po 1-2 sztuki zniszczonych płytek, nie nadających się do położenia. Wyglądają jakby ktoś wpisał okrąg w ich kwadratowy kształt i według granic okręgu je powycinał Co innego z płytkami kupowanymi w sklepie Glazura Królewska. Super jakość, dostawa szybka i bez żadnych problemów, a do tego można negocjować ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.08.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Od 8 lat mam w łazience płytki z Cersanitu kupione w Castoramie - były bardzo tanie i do kupienia od ręki. Nie widzę w nich żadnych braków. Klej też był kupowany w tym markecie i wszystko się kupy trzyma To było 8 lat temu! Ja też 10 lat temu robiłem remont i częściowo bazowałem na zakupach w Castoramie i kafelki trzymają się do dzisiaj... nie teraz... teraz tam sprzedają dużo taniej chińszczyzny... Ja budowę zaopatruję wyłącznie w hurtowniach - niższe ceny - transport w cenie - jeden handlowiec znający Ciebie i zajmujący się Twoimi sprawami - odroczona płatność - nadwyżki też można zwracać... w marketach kupuję gwoździe jak zabraknie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 22.08.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) w marketach kupuję gwoździe jak zabraknie ... No ja po gwoździe, wkręty i inną drobnicę to do sklepu żelaznego, bo te z marketów budowlanych są kilka razy droższe no i pewnie chińskie... W BB taki sklep jest przy rondzie w Komorowicach Śląskich Gdy robiliśmy mały remot mieszkania, to złączki marketowe do instalacji do solarów miały bardzo cienkie ścianki i pękały. Po pierwszej awarii, która nastąpiła dosyć szybko, oduczyliśmy sie kupowania takich rzeczy w marketach. W starym sklepie z instalacjami (w Komorowicach Krakowskich naprzeciw kościoła) nie dość że mają to lepszej jakości, to cena jest podobna, albo nawet niższa. Tak więc w markecie nie kupujemy rzeczy, których nie da się łatwo wymienić (a łatwo wymienialne to np. panele podłogowe i tapety) Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 22.08.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Taryfe budowlana zmienia Ci na normalna po odbiorze domu dopiero... Nie wiem czy to robi jakas roznice, ze nie korzystalam z taryfy budowlanej, ale kilka tygodni temu bez problemu podlaczyli mi "normalny" prad, chociaz do odbioru budynku jeszcze daleko. Pani zapytala tylko, na jakim etapie budowy jestesmy. W ogole to bylam w szoku, ze tak milo i bezproblemowo poszlo:yes: Z tego co mi elektryk mowil, to chyba wystarczy, ze tynki beda zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 22.08.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Nie wiem czy to robi jakas roznice, ze nie korzystalam z taryfy budowlanej, ale kilka tygodni temu bez problemu podlaczyli mi "normalny" prad, chociaz do odbioru budynku jeszcze daleko. Pani zapytala tylko, na jakim etapie budowy jestesmy. W ogole to bylam w szoku, ze tak milo i bezproblemowo poszlo:yes: Z tego co mi elektryk mowil, to chyba wystarczy, ze tynki beda zrobione. Tak, oczywiscie, tylko trzeba podpisac w elektrowni na wlasna odpowiedzialnosc, ze masz zrobiony odbior (ktorego nie masz), i nie daj bosze, zeby ktos cie podpieprzyl do nadzoru budowlanego....my wymieklismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ijcom 22.08.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 To zależy od Rejonu ZE.Każdy wymaga co innego.W moim wymagają kopii zgłoszenia do NB zawiadomienie zakończeniu robót budowlanych.Inaczej tylko budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 23.08.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Tak, oczywiscie, tylko trzeba podpisac w elektrowni na wlasna odpowiedzialnosc, ze masz zrobiony odbior (ktorego nie masz), i nie daj bosze, zeby ktos cie podpieprzyl do nadzoru budowlanego....my wymieklismy. Ewa, mnie nikt mnie nie pytal o odbior budynku, powiedzialam (zgodnie z prawda), ze mamy zrobione tynki i posadzki i potrzebuje prad, zeby podlaczyc alarm. Po okolo tygodniu przyjechali i podlaczyli. W miedzyczasie poprosilam elektryka o kupno i zamontowanie wszystkich gniazdek i pstryczkow w garazu i kotlowni, reszta domu jest odlaczona. Pani w elektrowni powiedziala mi tylko, zebym przyszla przed przeprowadzka i poprosila o zmiane taryfy. Nawet nie mialam wszystkich potrzebnych papierow i przez chwile myslalam, ze bede musiala przyjezdzac jeszcze raz, ale Pani zadzwonila do innego dzialu i tam jej podali te brakujace dane (nr aktu notarialnego). Zeby nie bylo, ze zalatwilam cos po znajomosci, widzialam kobiete pierwszy raz w zyciu. Naprawde bylam w szoku, bo moje wczesniejsze doswiadczenia z elektrownia do przyjemnych nie naleza:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ijcom 23.08.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Sprawa jest prosta "przyjechali podłączyli" a taryfa będzie budowlana.Przed przeprowadzka (czyli po zgłoszeniu) zmiana taryfy na normal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 23.08.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Sprawa jest prosta "przyjechali podłączyli" a taryfa będzie budowlana. Przed przeprowadzka (czyli po zgłoszeniu) zmiana taryfy na normal. Dokladnie tereska77 - taryfe czy tzw. prad masz budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 23.08.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Sprawa jest prosta "przyjechali podłączyli" a taryfa będzie budowlana. Przed przeprowadzka (czyli po zgłoszeniu) zmiana taryfy na normal. mam "normalna" Zmiana taryfy jest po to, zeby na tym druku pozaznaczac wszystkie sprzety, ktore beda uzywane i wpisac wieksze zapotrzebowanie. W tej chwili mam chyba wpisane 500kwh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 23.08.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Tereska, moze inaczej, taryfe masz C czy G ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiosenna tęcza 24.08.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 To było 8 lat temu! Ja też 10 lat temu robiłem remont i częściowo bazowałem na zakupach w Castoramie i kafelki trzymają się do dzisiaj... nie teraz... teraz tam sprzedają dużo taniej chińszczyzny... Ja budowę zaopatruję wyłącznie w hurtowniach - niższe ceny - transport w cenie - jeden handlowiec znający Ciebie i zajmujący się Twoimi sprawami - odroczona płatność - nadwyżki też można zwracać... w marketach kupuję gwoździe jak zabraknie ... Dzięki. Jestem przekonana, że różnice w cenach to jednak z jakościa też mają cos wspólnego. Objechałam te "bardziej specjalistyczne" salony. I mam kolejne dwa pytania. W sklepie Łazienki z pomysłem w sumie podobało mi się najbardziej, ale... Czy: a) warto korzystać z porad architekta wnętrz związanego z danym sklepem? b) szukać "swoich" instalatorów czy brać towar w pakiecie z montażem? c) brać pod uwage marki własne sklepu (piękne aranżacje mi pokazali) czy jednak lepiej znane firmy (myślę o ceramice z Koła)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 25.08.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 tereska, moze inaczej, taryfe masz c czy g ? g11:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 25.08.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 g11:) No to gratuluje - masz "normalna" taryfe, a nie budowlana. Naprawde, tylko pogratulowac tak latwego i szybkiego zalatwienia sprawy - niestety nie wszedzie jest to mozliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus73 25.08.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Jeśli ktoś z Krakowa lub okolic potrzebuje stempli, to mam do zbycia około 130 szt. o długości od 280 cm do 285 cm.Odbiór we własnym zakresie z Niegowici k.Gdowa.Zainteresowanych zapraszam do kontaktu na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 25.08.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 No to gratuluje - masz "normalna" taryfe, a nie budowlana. Naprawde, tylko pogratulowac tak latwego i szybkiego zalatwienia sprawy - niestety nie wszedzie jest to mozliwe... Ewa a moze to dlatego, ze ja nie korzystalam z budowlanej? Jak ktos ma budowlana to moze staraja sie przeciagac sprawe? Na pocieszenie dodam (wiem, marne pocieszenie), ze ogolnie to tak latwo i prosto nie bylo i tylko ten ostatni etap tak bystro zalatwili. Sprawa z pradem to sie ciagnie u nas juz ponad 2 lata:rolleyes: Pierwsze papiery zlozylismy w styczniu 2011 i dopiero we wrzesniu zeszlego roku doczekalismy sie skrzynki przy plocie. Przy budowlanym szybciej wszystko zalatwiaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 25.08.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Z tego co wiem od znajomych, w Tauronie w BB jest tak samo jak u tereska77, czyli odbioru domu mieć nei trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 25.08.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Z tego co wiem od znajomych, w Tauronie w BB jest tak samo jak u tereska77, czyli odbioru domu mieć nei trzeba. No widzisz moniss, a w Wadowicach inaczej...no trudno, i tak juz mamy podpiety budowlany, bo zalezalo nam na czasie (podpiecie kotla i pompy do wygrzania podlogi, a tego nie chcielismy zalaczac na "prowizorce"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 27.08.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 My budujemy z Solbetu,Thermallica okolice Tarnowa więc dla nas drogi transport,przestrzegam przed Prefabetem(z tego mamy garaż wolnostojący_-jako laik widziałąm że krzywe,pokruszone no po prostu brzydkie,nie dało się na klej,trzeba było na zaprawę.Naprawdę Prefabetu Z Długiego Kata nie polecam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 27.08.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Hej, Czy ktoś z Was ma może namiary na profesjonalnego kosztorysanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts