Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Hej, jakie są Wasze doświadczenia z dostawcami? Chodzi mi o to, czy lepiej kupować np ceramikę w marketach typu Leroy Merlin, sieciówkach np. Łazienki z pomysłem czy w pojedynczych punktach.

I druga sprawa czy korzystaliście przy zakupie z porady jakiegość architekta wnętrz? Wybieracie samemu czy się zdajecie na instalatora?

Zgadzam się z przedmówcami - na własnym przykładzie wiem, że nie warto kupować w marketach.

Kupiliśmy w jednej z sieciówek gres techniczny i w każdym15-sztukowym opakowaniu są po 1-2 sztuki zniszczonych płytek, nie nadających się do położenia. Wyglądają jakby ktoś wpisał okrąg w ich kwadratowy kształt i według granic okręgu je powycinał :bash:

Co innego z płytkami kupowanymi w sklepie Glazura Królewska. Super jakość, dostawa szybka i bez żadnych problemów, a do tego można negocjować ceny ;)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od 8 lat mam w łazience płytki z Cersanitu kupione w Castoramie - były bardzo tanie i do kupienia od ręki. Nie widzę w nich żadnych braków. Klej też był kupowany w tym markecie i wszystko się kupy trzyma ;)

To było 8 lat temu! Ja też 10 lat temu robiłem remont i częściowo bazowałem na zakupach w Castoramie i kafelki trzymają się do dzisiaj... nie teraz... teraz tam sprzedają dużo taniej chińszczyzny... Ja budowę zaopatruję wyłącznie w hurtowniach - niższe ceny - transport w cenie - jeden handlowiec znający Ciebie i zajmujący się Twoimi sprawami - odroczona płatność - nadwyżki też można zwracać... w marketach kupuję gwoździe jak zabraknie ...

w marketach kupuję gwoździe jak zabraknie ...

No ja po gwoździe, wkręty i inną drobnicę to do sklepu żelaznego, bo te z marketów budowlanych są kilka razy droższe no i pewnie chińskie... W BB taki sklep jest przy rondzie w Komorowicach Śląskich

Gdy robiliśmy mały remot mieszkania, to złączki marketowe do instalacji do solarów miały bardzo cienkie ścianki i pękały. Po pierwszej awarii, która nastąpiła dosyć szybko, oduczyliśmy sie kupowania takich rzeczy w marketach. W starym sklepie z instalacjami (w Komorowicach Krakowskich naprzeciw kościoła) nie dość że mają to lepszej jakości, to cena jest podobna, albo nawet niższa.

Tak więc w markecie nie kupujemy rzeczy, których nie da się łatwo wymienić (a łatwo wymienialne to np. panele podłogowe i tapety)

Edytowane przez moniss

Taryfe budowlana zmienia Ci na normalna po odbiorze domu dopiero...

Nie wiem czy to robi jakas roznice, ze nie korzystalam z taryfy budowlanej, ale kilka tygodni temu bez problemu podlaczyli mi "normalny" prad, chociaz do odbioru budynku jeszcze daleko. Pani zapytala tylko, na jakim etapie budowy jestesmy. W ogole to bylam w szoku, ze tak milo i bezproblemowo poszlo:yes:

Z tego co mi elektryk mowil, to chyba wystarczy, ze tynki beda zrobione.

Nie wiem czy to robi jakas roznice, ze nie korzystalam z taryfy budowlanej, ale kilka tygodni temu bez problemu podlaczyli mi "normalny" prad, chociaz do odbioru budynku jeszcze daleko. Pani zapytala tylko, na jakim etapie budowy jestesmy. W ogole to bylam w szoku, ze tak milo i bezproblemowo poszlo:yes:

Z tego co mi elektryk mowil, to chyba wystarczy, ze tynki beda zrobione.

Tak, oczywiscie, tylko trzeba podpisac w elektrowni na wlasna odpowiedzialnosc, ze masz zrobiony odbior (ktorego nie masz), i nie daj bosze, zeby ktos cie podpieprzyl do nadzoru budowlanego....my wymieklismy.

Tak, oczywiscie, tylko trzeba podpisac w elektrowni na wlasna odpowiedzialnosc, ze masz zrobiony odbior (ktorego nie masz), i nie daj bosze, zeby ktos cie podpieprzyl do nadzoru budowlanego....my wymieklismy.

Ewa, mnie nikt mnie nie pytal o odbior budynku, powiedzialam (zgodnie z prawda), ze mamy zrobione tynki i posadzki i potrzebuje prad, zeby podlaczyc alarm. Po okolo tygodniu przyjechali i podlaczyli. W miedzyczasie poprosilam elektryka o kupno i zamontowanie wszystkich gniazdek i pstryczkow w garazu i kotlowni, reszta domu jest odlaczona.

Pani w elektrowni powiedziala mi tylko, zebym przyszla przed przeprowadzka i poprosila o zmiane taryfy. Nawet nie mialam wszystkich potrzebnych papierow i przez chwile myslalam, ze bede musiala przyjezdzac jeszcze raz, ale Pani zadzwonila do innego dzialu i tam jej podali te brakujace dane (nr aktu notarialnego). Zeby nie bylo, ze zalatwilam cos po znajomosci, widzialam kobiete pierwszy raz w zyciu. Naprawde bylam w szoku, bo moje wczesniejsze doswiadczenia z elektrownia do przyjemnych nie naleza:rolleyes:

Sprawa jest prosta "przyjechali podłączyli" a taryfa będzie budowlana.

Przed przeprowadzka (czyli po zgłoszeniu) zmiana taryfy na normal.

:no: mam "normalna"

Zmiana taryfy jest po to, zeby na tym druku pozaznaczac wszystkie sprzety, ktore beda uzywane i wpisac wieksze zapotrzebowanie. W tej chwili mam chyba wpisane 500kwh/rok

To było 8 lat temu! Ja też 10 lat temu robiłem remont i częściowo bazowałem na zakupach w Castoramie i kafelki trzymają się do dzisiaj... nie teraz... teraz tam sprzedają dużo taniej chińszczyzny... Ja budowę zaopatruję wyłącznie w hurtowniach - niższe ceny - transport w cenie - jeden handlowiec znający Ciebie i zajmujący się Twoimi sprawami - odroczona płatność - nadwyżki też można zwracać... w marketach kupuję gwoździe jak zabraknie ...

Dzięki. Jestem przekonana, że różnice w cenach to jednak z jakościa też mają cos wspólnego. Objechałam te "bardziej specjalistyczne" salony. I mam kolejne dwa pytania. W sklepie Łazienki z pomysłem w sumie podobało mi się najbardziej, ale... Czy:

a) warto korzystać z porad architekta wnętrz związanego z danym sklepem?

b) szukać "swoich" instalatorów czy brać towar w pakiecie z montażem?

c) brać pod uwage marki własne sklepu (piękne aranżacje mi pokazali) czy jednak lepiej znane firmy (myślę o ceramice z Koła)?

No to gratuluje - masz "normalna" taryfe, a nie budowlana. Naprawde, tylko pogratulowac tak latwego i szybkiego zalatwienia sprawy - niestety nie wszedzie jest to mozliwe...

Ewa a moze to dlatego, ze ja nie korzystalam z budowlanej? Jak ktos ma budowlana to moze staraja sie przeciagac sprawe?

Na pocieszenie dodam (wiem, marne pocieszenie), ze ogolnie to tak latwo i prosto nie bylo i tylko ten ostatni etap tak bystro zalatwili.

Sprawa z pradem to sie ciagnie u nas juz ponad 2 lata:rolleyes: Pierwsze papiery zlozylismy w styczniu 2011 i dopiero we wrzesniu zeszlego roku doczekalismy sie skrzynki przy plocie. Przy budowlanym szybciej wszystko zalatwiaja.

Z tego co wiem od znajomych, w Tauronie w BB jest tak samo jak u tereska77, czyli odbioru domu mieć nei trzeba.

No widzisz moniss, a w Wadowicach inaczej...no trudno, i tak juz mamy podpiety budowlany, bo zalezalo nam na czasie (podpiecie kotla i pompy do wygrzania podlogi, a tego nie chcielismy zalaczac na "prowizorce").

My budujemy z Solbetu,Thermallica okolice Tarnowa więc dla nas drogi transport,przestrzegam przed Prefabetem(z tego mamy garaż wolnostojący_-jako laik widziałąm że krzywe,pokruszone no po prostu brzydkie,nie dało się na klej,trzeba było na zaprawę.Naprawdę Prefabetu Z Długiego Kata nie polecam!!!!:yes: