Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Dzięki. Jestem przekonana, że różnice w cenach to jednak z jakościa też mają cos wspólnego. Objechałam te "bardziej specjalistyczne" salony. I mam kolejne dwa pytania. W sklepie Łazienki z pomysłem w sumie podobało mi się najbardziej, ale... Czy:

a) warto korzystać z porad architekta wnętrz związanego z danym sklepem?

b) szukać "swoich" instalatorów czy brać towar w pakiecie z montażem?

c) brać pod uwage marki własne sklepu (piękne aranżacje mi pokazali) czy jednak lepiej znane firmy (myślę o ceramice z Koła)?

Po kolei:

a) wszystko zależy od budżetu i czy na przykład ktoś z Twoich znajomych nie poleci Ci projektanta. Z resztą pewnie masz juz jakieś wizualizacje, poszukaj inspiracji na forum, zdaj się na siebie. A jeśli się boisz to zawsze o poradę kogoś na miejscu możesz poprosić. To przecież nie jest wiążące.

b) generalnie jest tak, że producenci materiałów budowlanych (np Wienerberger) albo liczące się sieci - salony z wyposażeniem organizują coś, co się nazywa "road show", czyli jeżdżą po kraju i szkolą instalatorów i wykonawców. Żeby dostać coś a'la certyfikat, zostać wpisanym do bazy producenta/hurtownika trzeba się nagimnastykować. (Kiedyś uczestniczyłem w takim Mobilnym Centrum Szkoleniowym własnie Wienerbergera - inwestorzy też mogą/mogli bo promowany był Porotherm Dryfix.) Jeśli salon ma takich instalatorów to oni swoją robotą budują wizerunek hurtownika. Nie powinno być wpadki. Zdarza się (mi się raz zdarzyło), że dajemy zarobić np. znajomemu majstrowi. Problem jest jeśli coś zepsuje, bo jak tu znajomego opier...

c) A dlaczego nie? Nie myśl w kategorii marek tyko materiałów, certyfikatów i opinii użytkowników. Nie zawsze mniej znana marka jest gorsza. Np w przypadku aut najbardziej luksusowe są te, których pewnie nigdy nie zobaczymy na żywo na ulicy :p

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. I my zaczęliśmy w tym roku. Dziś kończą kłaść dachówki na naszym saga 2 z pracowni Lipińscy. Co sądzicie o pozostawieniu na zimę sso. Zamknięty deskami z przybitą na ramie folią? Argumenty za i przeciw?

Co do produktów hipermarketowych to zawsze, jak i w hurtowniach należy uważać, ale hipy też mają świadomość takiej polityki producentów i zwiększyły kontrolę jakości. Tak na marginesie nie jestem z branży a szkoda.

Pozdrawiam wszystkich walczących o marzenia o kawie na tarasie tudzież ogrodzie przy tym ostatnim

Edytowane przez ataccante

My zostawialismy najpierw fundamenty, a potem sso na zime (tylko deski, bez folii). Dach mielismy zrobiony chyba pod koniec sierpnia i nie chcielismy okien wstawiac za szybko. Poza tym budujemy na odleglosc i nie bylismy pewni co do koloru okien, wiec zdecydowalismy, ze czekamy do wiosny.

Przy fundamentach mialam troche obaw, bo opinie sa rozne (przykrywac, nie przykrywac), ale przy sso bezstresowo zostawilismy tak budynek na zime :)

Witam. Planujemy z mężem, naszą bajke z domem rozpocząc w 2014r. Na razie jesteśmy na etapie wyboru projektu i tu mam do Was prośbę, wstępnie jestesmy zdecydowani na Dom Majowy z Muratora http://projekty.muratordom.pl/projekt_majowy,2454,0,0.htm czy ktoś zna i buduje już z tego projektu? Pozdrawiam

Witam Wszystkich. I ja się dołączę do tego tematu. Chciałbym ruszyć jeszcze w tym roku z rozpoczęciem budowy. Przeglądam to forum od 18 chyba i coraz większy metlik mam :) Wybrałem projekt "Dom przy Ogrodowej". Czy ktoś już budował albo zaczyna budować może taki dom?? Jestem całkowicie "zielony" w temacie budowy. Narazie jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie budowlane. Pozdrawiam

Witam. Planujemy z mężem, naszą bajke z domem rozpocząc w 2014r. Na razie jesteśmy na etapie wyboru projektu i tu mam do Was prośbę, wstępnie jestesmy zdecydowani na Dom Majowy z Muratora http://projekty.muratordom.pl/projekt_majowy,2454,0,0.htm czy ktoś zna i buduje już z tego projektu? Pozdrawiam

Projekt bardzo ciekawy, jednak nie widzę informacji o tym z czego są te ściany murowane.

Dobrze zadbać by był to materiał, który pozwoli zaoszczędzić później na ogrzewaniu, a w chwili obecnej najelpszy wsp przenikania ciepła ma beton komórkowy.

Ja kierowałem się ceną materiału do murowania, dlatego że i tak najważniejszy jest później materiał termoizolacyjny a czy będzie go 1[cm] więcej nie ma dla mnie znaczenia - a za dobry pod względem przenikalności cieplnej materiał na mur trzeba słono zapłacić. W ogólnym rozrachunku dużo taniej wychodzi dokupić 1cm styropianu czy wełny niż beton komórkowy. Bo w przypadku betonu komórkowego dochodzi jeszcze robocizna i bardzo droga zaprawa ciepłochronna a to wszystko jak już wspomniałem nadrobisz odrobiną więcej termoizolacji. Tak samo jeśli chodzi o "oddychanie". mój profesor od fizyki budowli na Politechnice wyraźnie zawsze zaznaczał że tzw. wysokoparoprzepuszczalność to mit i marketing. Prowadził jakieś badania na ten temat i wyszło mu że najlepszy materiał na mury przepuszcza góra 3% wilgoci a więc dla naszej wentylacji nie ma znaczenia czy odprowadzi 97 czy 98% wilgoci. A więc to jest tylko zabieg marketingowy żeby sprzedać droższy produkt. Ja też startuję z budową w tym roku. Projekt mam indywidualny i wybrałem ceramikę 25[cm].

A ja nie idę w ceramikę ze względu na jej kruchość. O wiele łatwiej i przyjemniej, wszelkie bruzdy pod instalacje, jest robić w betonie komórkowym. Brane pod uwagę były też silikaty ze względu na ich dużą akumulacyjność cieplną, ale robienie w nich bruzd...no cóż, zostaliśmy przy BK.

P.S. Instalacje będziemy robili sami, więc dla nas duże znaczenie ma twardość i kruchość materiału na ściany.

Witam wszystkich, ja tez mam na ukończeniu projekt indywidualnego domku parterowego. Mam nadzieje ze w tym roku uda sie choćby zrobić stan zero, ale dużo zależy ile mi zajmą negocjacje z wykonawcami. Buduje z silikatow - cisza, trwałość, brak problemów z powieszeniem obrazów, ale przede wszystkim u klany mikroklimat i akumulacyjnosc. To ze zimna zrekompensuje ociepleniem - 20 cm szaraka na ściany 15 cm na podłogi 30 na dach. Ściana fundamentowa ocieplona z obu stron.Strop lany, dach prawdopodobnie z gontu bitumicznego lub blachodachowki, 280 metrów po podłodze, rekuperator z gwc. poddasze nieuzytkowym ze stryszkiem gdzie będzie stała centrala wentylacyjna.

Mam kilka pytań - obok działki jest hydrant, na działce są studzienki od wody. Jak wyglada doprowadzenie wody do działki? Czy hydraulik mi robi jakieś tymczasowe przyłącze z woda?

Kolejna sprawa to umowy z wykonawcami i logistyka. Tylkomdo końca tego roku można kupić rzeczy by odzyskać różnice VAT -na sso nie ma tego za wiele.

Jestem zapracowanym człowiekiem, i nie mam czasu wszystkiego pilnować. Z drugiej strony nie lubię być robiony w konia i wywalac kasę w błoto.

Przychodzą mi na myśl 3 warianty logistyczne budowy: pierwszy: materiały kupuje sam albo kierbud kupuje w hurtowniach na mój rachunek, rabaty negocjuje sam i sam jestem ich beneficjentem, wycena roboty za robocizne. Wada: nie odbiore VAT, w wycenie można mnie oszukać nie uwzględniając wszystkich składowych robocizny (np cena za położenie płytek ale bez frezowania).

Drugi: wycena z materiałem i robocizna pod klucz, wygodne, firma mi sprzedaje usługę z materiałami na 8 procent VAT, duża oszczędność, ale totalny brak kontroli nad materiałami, i pewnie konsumpcja rabatów przez firmę. I trzeci pośredni jak sie ktoś zgodzi. Mianowicie wycena za robocizne połączona ryczałtem z wysczegolnieniem tego czego cena ńie obejmuje, kupno materiałów przez kierbuda ale na jego rachunek, ale na moje subkonto, i dogadanie sie z firma ze za taki układ coś im oddałam. Tak sobie wymyśliłem.

A wy jak macie, co jest najtaniej?