Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Mam zagwozdkę i potrzebuję pomocy.

Mamy już ławy fundamentowe i chudziaka pomiędzy. Teraz czas zazbroić i wylać ściany piwnic. Mamy na to 3 wyceny.

Jedna, obejmująca zazbrojenie, zaszalowanie i wylanie ścian + ich zaizolowanie dysperbitem i ocieplenie, opiewa na sumę sporo ponad 100tys. zł (szalunki po stronie firmy).

Dwie pozostałe to tylko i wyłącznie robocizna przy zbrojeniu, ułożeniu szalunkow (my mamy je zdobyć i za nie zapłacić) i wylaniu betonu z gruchy z pompą.

Jedna 29tys., druga 43tys. Obie ekipy polecane przez znajomego związanego z budowlanką.

Ta tańsza firma wolny termin ma dopiero wiosną :(

Czy naprawdę tyle sie płaci za wylanie ponad 200m2 ścian z betonu (zaznaczam, że same ściany bez stropu)?

A dlaczego tylko 3 wyceny? Mało ekip chce podjąć się budowy ścian żelbetowych, większość od razu mówi: "wymurujemy z bloczków i będzie pan/pani zadowolony/a", nie biorąc pod uwagę, ze piwnica nei jest nad ziemią lecz całkowicie pod.

A może ktoś z Was ma namiary na ekipę z Bielska-Białej lub okolic (bliższych i dalszych), która nie boi się prac z dużą ilością betonu i potrafi to robić?

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam do zbycia dwie palety oryginalnie zapakowanych pustaków Porotherm 30 P+W, czyli 160 szt. oraz kilkanaście sztuk luzem, łącznie może być ok. 200 szt.

Kupiłem je 3 tygodnie temu po 3,80 zł za sztukę. Jeśli ktoś z Was byłby zainteresowany to proszę o kontakt, najlepiej telefoniczny 606 502 502

Odbiór i transport we własnym zakresie z Niegowici k.Gdowa (20 km od Krakowa)

:yes: majster, majster...

Po prostu umawiasz się z ekipą kto ma kupować materiały: ty czy oni. W przypadku budowy pod klucz to zazwyczaj podpisujesz paierek z firma a później przybywasz na gotowe.

W międzyczasie kierbud odbiera różne etapy budowy i robi odpowiednie wpisy do dziennika.

Co do rodzaju materiału, to masz to zaznaczone w projekcie.

Chciałam Was prosić o ocenę mojej wyceny za płytę - jakoś wydaje mi się duża...

1. FUNDAMENTY.

- wykop szerokoprzestrzenny

- podbudowa tłuczniem pod XPS

- rozłożenie XPS

- zbrojenie płyty podwujne

- szałowanie boczne płyty fundamentowej ( szałunki wypożyczone )

- zalanie betonem B 25

- szałowanie ścian fundamentowych ( szałunki wypożyczone )

- zbrojenie ścian fundamentowych opaskowo

- zalanie betonem B 25

- izolacja pionowa wodna i cieplna ( XPS )

- drenaż opaskowy

- zasypanie żwirem drenarskim

- wykonanie odprowadzenia wody deszczowej ( wokół budynku )

CENA ROBOCIZNY NETTO ; 13400 ZŁ

czy możecie polecić jakąś sprawdzoną ekipę ze śląska?

Nie chcę Cię martwić, ale jeśli Ty nawet jeszcze nie masz projektu (i adaptacji) to zapomnij że Ci się uda rozpocząć w tym roku... Aby mieć pozwolenie na budowę oprócz projektu potrzebujesz mapkę 500, warunki przyłącza na wodę, prąd i gaz (jeśli będziesz korzystał) i dopiero wtedy możesz starać się o pozwolenie na budowę.

Niestety jak się wkrótce sam przekonasz, biurokracja do entej potęgi i czas potrzebny aby wszystko po drodze nabrało swojej mocy prawnej, sprawi że ... poczekasz kilka miesięcy. I choć Ci tego nie życzę, to lepiej nie rób sobie nadziei że będzie szybciej.

Druga sprawa, strasznie "kombinujesz" z tymi zakupami na budowę. Znajdź taką ekipę, w której majster będzie sam zamawiał materiały w składzie w którym Ty sobie wynegocjujesz ceny, materiały na bieżąco trafiają na budowę a Ty dostajesz od majstra wz-tki za dostarczony na budowę towar i rozliczasz się np. raz w tygodniu w składzie. Masz wtedy wszystko pod kontrolą i nie masz na głowie "problemu" z materiałami. Poszukaj ekip które polecają inni inwestorzy z Twojego rejonu.

Wodę i prąd musisz sam "zabezpieczyć" na budowę, najlepiej dogadaj się z jakimś sąsiadem i podłącz się na początek do niego, ja przez dwa miesiące korzystałem z prądu sąsiada i płaciłem za całe zużycie moje i jego (on już mieszka nie buduje) i kosztowało mnie to 370 zł, tańszego rozwiązania niż uczynny sąsiad nie znajdziesz.

Z wodą tak samo, mnie kosztowało to za dwa miesiące 70 zł :-) W tym czasie osiągnąłem SSO. A do hydrantu się nie podłączysz, nie wiem skąd Ci taki pomysł przyszedł do głowy :-)))

Witam wszystkich, ja tez mam na ukończeniu projekt indywidualnego domku parterowego. Mam nadzieje ze w tym roku uda sie choćby zrobić stan zero, ale dużo zależy ile mi zajmą negocjacje z wykonawcami. Buduje z silikatow - cisza, trwałość, brak problemów z powieszeniem obrazów, ale przede wszystkim u klany mikroklimat i akumulacyjnosc. To ze zimna zrekompensuje ociepleniem - 20 cm szaraka na ściany 15 cm na podłogi 30 na dach. Ściana fundamentowa ocieplona z obu stron.Strop lany, dach prawdopodobnie z gontu bitumicznego lub blachodachowki, 280 metrów po podłodze, rekuperator z gwc. poddasze nieuzytkowym ze stryszkiem gdzie będzie stała centrala wentylacyjna.

Mam kilka pytań - obok działki jest hydrant, na działce są studzienki od wody. Jak wyglada doprowadzenie wody do działki? Czy hydraulik mi robi jakieś tymczasowe przyłącze z woda?

Kolejna sprawa to umowy z wykonawcami i logistyka. Tylkomdo końca tego roku można kupić rzeczy by odzyskać różnice VAT -na sso nie ma tego za wiele.

Jestem zapracowanym człowiekiem, i nie mam czasu wszystkiego pilnować. Z drugiej strony nie lubię być robiony w konia i wywalac kasę w błoto.

Przychodzą mi na myśl 3 warianty logistyczne budowy: pierwszy: materiały kupuje sam albo kierbud kupuje w hurtowniach na mój rachunek, rabaty negocjuje sam i sam jestem ich beneficjentem, wycena roboty za robocizne. Wada: nie odbiore VAT, w wycenie można mnie oszukać nie uwzględniając wszystkich składowych robocizny (np cena za położenie płytek ale bez frezowania).

Drugi: wycena z materiałem i robocizna pod klucz, wygodne, firma mi sprzedaje usługę z materiałami na 8 procent VAT, duża oszczędność, ale totalny brak kontroli nad materiałami, i pewnie konsumpcja rabatów przez firmę. I trzeci pośredni jak sie ktoś zgodzi. Mianowicie wycena za robocizne połączona ryczałtem z wysczegolnieniem tego czego cena ńie obejmuje, kupno materiałów przez kierbuda ale na jego rachunek, ale na moje subkonto, i dogadanie sie z firma ze za taki układ coś im oddałam. Tak sobie wymyśliłem.

A wy jak macie, co jest najtaniej?

Przepraszam za tak małą ilość informacji,

dom ma wymiary 11x16,42

płyta gr 25cm

dom jest bez piwnic na terenie górniczym ze starymi wyrobiskami na której do 2020 nie przewiduje kopalnia eksploatacji a potem nic nie mówią

grunt - do poziomu posadowienia piaski, poniżej piaski z domieszką gliny, nie stwierdzono wód gruntowych

Co do koparki to właśnie nie wiem po czyjej stronie jest...

U mnie beton B-25 był 10 zł droższy od B-20 ... no sorry to jest 90 zł na gruszce, wszędzie brałem B-25.

U jednego 10 zł u innego więcej, wszystko zależy jakie sobie ceny wynegocjujesz.

Zresztą zula_5 buduje na terenie4 górniczym więc akurat tutaj faktycznie lepiej użyć B-25

Natomiast odrębną sprawą jest to ile faktycznie więcej za to zapłaci - bo przecież zapotrzebowanie na beton na budowie jest znacznie większe. I to miałem na myśli pisząc poprzednio "po co przepłacać".

Każdy robi jak chce, tak jak Ty, Twoje pieniądze i Twoja sprawa jak je wydajesz. Ja bez racjonalnego powodu nie widzę potrzeby wydawać więcej (nawet o 10 zł) tylko dlatego że coś jest lepsze ale niepotrzebne.

• 3 weeks później...

Witam się i ja .... jako ropoczynająca budowę w 2013.

Budowa rozpoczęta 27.09.2013

Budujemy Z94

Plan:

Przykryć dachówką w tym roku :)

Wprawić okna,

a zimą robić /ręcami małżonka/ instalacje....

jak na razie idzie dobrze a jak będzie zobaczymy.

Budujemy z gazobetonu, parterówka z poddaszem.....:)