Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

Witajcie, dawno tu nie zaglądałem, zaczęliśmy w marcu a już się dużo wydarzyło - właśnie ociepliliśmy budynek (20 cm styro z termoorganiki grafitowego), mamy tynki gipsowe równe i gładkie jak stół (tynkarze godni polecenia), teraz robimy instalację co i wod-kan i jeszcze przed zimą chcemy zrobić wylewki - zobaczymy czy się uda. Przez zimę chcemy ocieplić poddasze, bo temu niska temperatura nie szkodzi - w przeciwieństwie do nas jako wykonawców ;)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm no to tempo sobie narzuciliście zabójcze :) Ale na koniec września zaczęliście prace ziemne (wykopy pod fundament) czy już wyszliście z ziemi i walczycie ze ścianami?

U nas w sąsiedztwie jakiś gościu stawia dom z Dryfixa - ściany parterowe stanęły w dosłownie 3 dni robocze. Nie wiem ilu tam jest murarzy ale chłopaki jadą z koksem niesamowicie... Ech te nowoczesne technologie :)

Trzymajcie tempo, a zdążycie przed śniegami! :)

Hmm no to tempo sobie narzuciliście zabójcze :) Ale na koniec września zaczęliście prace ziemne (wykopy pod fundament) czy już wyszliście z ziemi i walczycie ze ścianami?

U nas w sąsiedztwie jakiś gościu stawia dom z Dryfixa - ściany parterowe stanęły w dosłownie 3 dni robocze. Nie wiem ilu tam jest murarzy ale chłopaki jadą z koksem niesamowicie... Ech te nowoczesne technologie :)

Trzymajcie tempo, a zdążycie przed śniegami! :)

Dokładnie 27.09. koparka wjechała na działkę robic wykopy pod fundamenty :)

dzisiaj tj. 23.10. strop juz prawie cały zaszalowany zostało uzbroić i zalać , lanie betony planujemy albo na sobotę 26.10 albo na poniedziałek 28.10 tak czy inaczej robota idzie....

ściany i ścianki działowe chłopaki stawiali w 4 dni :)+1 dzień nadproża zbrojenie i lanie :)

Pozdrawiam .... byle zima była późna, krótka i nie mroźna :)

Pogratulować ekipy, pogoda idealna jak na tę porę roku.

U mnie też posuwa się do przodu niestety troszkę wolniej.

Wykopy 26.08 w poniedziałek zaczynają układać strop.

Oby słońce świeciło jak najdłużej. :)

Ekipa nam sie na prawdę udała:)

strp już prawie zazbrojony , jeszcze musi przejś kontrolę kierbuda i jeśli się uda to w czwartek zalewamy

no i tym smamy niestety będziemy sie na razie z ekipą murarzy rozstawać i czekać na ekipę dekarzy ,

a z nimi jak wiadomo ..... nic nie wiadomo ..... oby byli tak zwinni i szybcy jak obecna ekipa :)

W czwartek mamy pomiar okien i ustalanie wstępnego terminu montażu ... planowany jest (oczywiście przeze mnie planowany :)) montaż na początek/połowę grudnia... oby tylko pogoda dalej dopisywała :).

W czwartek mamy pomiar okien i ustalanie wstępnego terminu montażu ... planowany jest (oczywiście przeze mnie planowany :)) montaż na początek/połowę grudnia... oby tylko pogoda dalej dopisywała :).

Jak poczekacie do początku grudnia z zakupem okien to skorzystacie z promocji, w tym okresie wszyscy (praktycznie) dystrybutorzy okien mają promocje i zawsze trochę kasy zostaje w portfelu, czasami nawet całkiem pokaźna kwota.

My już mamy od ponad miesiąca SSO ale właśnie czekamy z oknami do grudnia.

Jak poczekacie do początku grudnia z zakupem okien to skorzystacie z promocji, w tym okresie wszyscy (praktycznie) dystrybutorzy okien mają promocje i zawsze trochę kasy zostaje w portfelu, czasami nawet całkiem pokaźna kwota.

My już mamy od ponad miesiąca SSO ale właśnie czekamy z oknami do grudnia.

Krakus wiem, że są promocje,

ale musiałabym czekać do połowy grudnia z zamównieniem....więc montaż nie wcześniej niż koniec stycznia ..... kupa czasu w plecy....

a kolejny powód to, że kolejna transza bankowa jest przewidziana po montażu okien, a chielibyśmy porobić zakupy jeszcze w 2013 żeby choć trochę Vatu odliczyć, a będzie z czego bo kolejna transza to instalacje które w 70% robione będą przez mojego Żona, więc troche by sie oszczędziło na materiale.

Tak więc mimo promocji nam się nie opłacało czekać :)

Już mamy strop zalany :) poślizg na budowie to 3-4 dni, ale to chyba i tak dobrze, kolejny etap to dach, dekarze umówieni na połowę listopada.... zobaczymy czy będą tak terminowmi jak murarze ... oby :)

Dawno do Bocianów nie zaglądałam. U nas powoli ku końcowi prace z CO, hydraulik obiecuje w tym tygodniu sobie pójść, mamy nadzieję, że zdążymy z wylewkami zanim piach zamarznie :o wiemy na pewno, że nie uda się nam docieplenia zrobić szkoda bo spore straty w ogrzewaniu będziemy mieli tej zimy. :bash: Dobrze, że udało się nam chociaż strop ocieplić, póki co 20 stopni w domu na razie codziennie pali się w "kozie" , jutro odpalamy kocioł mam nadzieje,że będzie ok, planujemy zima wykończeniówkę ale to jeszcze nic pewnego.

Witam po dłuższej nieobecności.

Czy ktoś tu buduje z silikatów? Jakie ceny dostaliście?

Ktoś tu pisał o betonie. Ja mam ofertę na B20 z transportem i pompą - 215pln. Myślę że to dobra cena, co Wy na to?

A jak ceny stali? Może ktoś mógłby kosztorys jakiś przesłać?

I jeszcze jedno pytanko - z czego można odliczyć różnicę vatu? Beton, styropian, stal, silikaty? Nie wiem co kupować do konca roku:) Pomóżcie.