Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poprawiają izolację termiczną gdy są opuszczone... Chronią wnętrza przed przegrzaniem gdy są opuszczone...

Ale po co wydawać kasę na duże okna jeśli mamy zamiar zasłaniać je roletami (i zasłaniać ewentualny widok na np.nasz piękny ogród). Już lepiej zamontować małe okna, jak to robili nasi dziadkowie, tylko z lepszym współczynnikiem przenikania ciepła. Zapłacimy za nie mniej niż za większe a i rolet też nie będziemy musieli kupować.

Mniejsze przszklenia to zimą mniejsze straty ciepła, a i latem od nasłonecznionych stron nie przegrzejemy pomieszczeń. Kolejny bonus, to widok ogrodu lub gór/lasu itp. 24godziny na dobę 7 dni w tygodniu. Ja od zachodu mam las i tam umieściłam największe przeszklenia, których nie mam zamiaru zasłaniać ani roletami ani okiennicami.

Jeśli chodzi o przegrzewanie się pomieszczeń latem, to zdecydowanie lepiej jest ograniczać nadmiar słońca poprzez wysunięcie okapu (zimą kąt padania promieni słonecznych jest mniejszy niż latem, więc słońce w domu zimą będziemy mieli) lub nasadzenia drzew lub krzewów liściastych.

Monis nie każdy cała noc spędza podziwiając widok za oknem - niektórzy śpią. Nie każdy lubi pokazywać wszystko co jest w domu przy zapaleniu światła w domu wieczorem i w nocy robisz z domu witrynę sklepową ( piszesz że nie masz rolet ani okiennic ) , ja rozumiem że Big Brother i takie tam ale nie każdy lubi.

surgi22, rolety są jedną z możliwości zasłaniania okien ale nie jedynie słuszną. Gdybym miała sąsiadów zaraz za płotem, to i tak zamiast rolet zewnętrznyc zdecydowałabym się raczej na zasłony lub rolety wewnętrzne - wychodzi o wiele taniej.

I generalnei zgadzam się z Twoja wcześniejszą wypowiedzią:

Rolety zewnętrzne pod warunkiem że dobrze zainstalowane poprawiają izolację termiczną okien, szczelność, izolacja od hałasów zewnętrznych oraz komfort termiczny latem - naprawdę warto. Aktualnie dom bez rolet to jak samochód bez klimy lub wspomagania kierownicy ( można ale komfort żaden ).

za wyjątkiem ostatniego zdania.

surgi22 fajnie obrazowo to przedstawiłaś, uśmiałem się powiem szczerze, ja również uważam, że rolety zewnętrzne, szczególnie do parterówek nadają się i tyle. Ale to każdego wybór

Cieszę się że Ci się podobało - ale ja jestem ten surgi22 , a nie ta ( i na razie nie planuję zmian a la p Grodzki(a) ).

A ja się pochwalę.

Trwało to kilka dni od złożenia papierów w tej sprawie, ale dziś dostaliśmy powiadomienie, że nadano numer ewidencyjny naszego domu: 214.

Co prawda na razie to dopiero ściany piwnicy... ale po świętach ruszamy dalej z budową i w tym roku w planujemy SSZ.

A to numer nie wystepujesz dopiero po zakońzceniu budowy?

Parkiet mamy dąb klepka za m2:80, a w salonie merbau (40m2):140-jak ceny w Waszych okolicach?

Może ktoś ma patent jak zabezpieczyc otwory okienne ,żeby można było zrobić instalki w środku.Nie chcemy właściwych okien wstawiac przed tynkami.

Meble w kuchni,łazienki-juz po tynkach?

Na razie kończymy komin i mam nadzieję,że przyszły tydz więźba-choć zapowiadają śnieg z deszczem!

Może ktoś ma patent jak zabezpieczyc otwory okienne ,żeby można było zrobić instalki w środku.Nie chcemy właściwych okien wstawiac przed tynkami.!

Rozumiem, że chodzi o zabezpieczenie prze wandalami czy złodziejami.

Porządnie zabezpieczyć okna płytami OSB lub czymś podobnym. Poza tym w momencie jak wchodzą instalację to koniecznie alarm najlepiej z podłączeniem do firmy ochroniarskiej. Wiadomo, często nie ma prądu, ale mój instalator podłączył alarm do dużego akumulatora, powinno wystarczyć na 3-4 tygodnie (chyba, że syrena będzie dużo wyła :) ).

A to numer nie wystepujesz dopiero po zakońzceniu budowy?

Nie. Są trzy przypadki, kiedy możesz wystąpić o numer ewidencyjny (przynajmniej u mnie w mieście):

1. gdy dom jest planowany (czyli gdy masz pozwolenie na budowę)

2. gdy budynek jest w budowie

3. gdy budynek już istnieje

Witam:)

Jako bocianek 2013 dołączam do grupy:) chętnie Was czytuję, jednak nie mam czasu na udzielanie się (no i wiedzy hehe, bom zielona w większości tematów i dokształcam się etapami) ;) W 2013 zaczęliśmy, udało nam się własnymi siłami dotrzeć do prawie końca fundamentów (sporo psikusów nam pogoda narobiła). Prawie końca, bo płyta fundamentowa jeszcze nie zalana... Sezon 2014 rozpoczeliśmy od podłaczenia się do kanalizacji (przymus kier. bud.;)). Zalejemy jeszcze tą nieszczęsną płytę i uśmiechniemy się do banku po kredyt... no i wtedy ruszamy pełną parą, by jak najszybciej się wprowadzić...ehhh... nie liczę, że to w tym roku nastąpi, tym bardziej, że systemem gospodarczym robimy ale...w przyszłym roku w pierwszym półroczu już bym chciała być u siebie... Teraz mamy dylemat: MATERIAŁ NA ŚCIANY... masakra, nie wiemy na co się zdecydować, z mężem po przeanalizowaniu pszystkich za i przeciw stwirdziliśmy, ze to będzie beton komórkowy...ale jaki???? :) to nasza historia w skrócie... wracam doczytywać Was:) pozdrawiam:)

Beton komórkowy-my przesliśmy wszystko:od Ytonga,Prefabetu,Thermallici z Tarnowa,HM z Puław po Solbet z Lubartowa.Wszystkie mniej lub bardziej białe,kruszą się mniej lub bardziej,spr parametry o jakie Ci chodzi-czy wytrzymałość, czy ciepło-my mamy Solbet 400,czy na klej,pióro-wpust czy klasycznie.No i chyba lokalizacja,bez sensu spr.w naszym przypadku Ytong 300 km jak mamy 80 Solbet.Ceny-nie wiem czy faktycznie duże różnice

Co do tego sprowadzania, to czasami nie jest to problem (no chyba, że komuś chodzi o aspekt ekologiczny).

Dystrybutorzy/składy budowlane mają czasami towar na miejscu, często można też wynegocjować lepsze rabaty niż bezpośrednio u producenta, a i uszkodzone w transporcie bloczki wymienią, gdy zabraknie domówią drobną ilość, a nadmiar przyjmą. Trzeba tylko wcześniej takie sprawy uzgodnić.

Beton komórkowy-my przesliśmy wszystko:od Ytonga,Prefabetu,Thermallici z Tarnowa,HM z Puław po Solbet z Lubartowa.Wszystkie mniej lub bardziej białe,kruszą się mniej lub bardziej,spr parametry o jakie Ci chodzi-czy wytrzymałość, czy ciepło-my mamy Solbet 400,czy na klej,pióro-wpust czy klasycznie.No i chyba lokalizacja,bez sensu spr.w naszym przypadku Ytong 300 km jak mamy 80 Solbet.Ceny-nie wiem czy faktycznie duże różnice

Nie bardzo rozumiem... mówisz o kupnie tylko od producenta?

Co do tego sprowadzania, to czasami nie jest to problem (no chyba, że komuś chodzi o aspekt ekologiczny).

Dystrybutorzy/składy budowlane mają czasami towar na miejscu, często można też wynegocjować lepsze rabaty niż bezpośrednio u producenta, a i uszkodzone w transporcie bloczki wymienią, gdy zabraknie domówią drobną ilość, a nadmiar przyjmą. Trzeba tylko wcześniej takie sprawy uzgodnić.

No właśnie. Ja nawet nie brałam pod uwagę szukania producenta... aczkolwiek muszę się też zastanowić nad tą opcją...tylko trzeba wiedzieć jakiego materiału się chce:) radzono mi, by robić z ceramiki ale to mi się wydaje tak mało"plastyczny" materiał. Projekt ma dość skomplikowaną bryłę, więc chyba coś łatwiejszego do "modelowania" trzeba zastosować do budowy... Ale w sumie to powinno stanowić najmniejszy problem, mamy też obway (co do betonu komórkowego), że nie zdążymy ocieplić przed zimą i napije się wody przez zimę a potem mi wilgoć w domu wyjdzie :eek: