lucjus 27.03.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 U nas lokalnie różnice cen właśnie zależą od transportu,wiadomo że hurtownia wrzuci sobie sprowadzenie materiału bz drugiego końca Polski,dlatego wybieramy rzeczy raczej lokalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 27.03.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 My braliśmy styrodur spod Krakowa, bo lokalnie nawet po rabatach (i pomimo darmowego transportu) wychodziło drożej. Podobnie ze stropem - bierzemy spod Kielc, bo na Śląsku jest ok. 10tys. drożej. Bardzo to nieekologicznie tak sprowadzać towar z daleka, ale za różnicę w cenie będę mogłą kupić wentylację mechaniczną do domu, albo kilka paneli fotovoltaicznych, czy też zasadzę hektar lasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 01.04.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Wszyscy budują, nie mają czzasu tu zaglądać?Pomocy-ocieplenie stropu majster wyliczył na 10 tys!!!!(20cm styropian +beton Mixokret-strych nieużytkowy,tylko na pudełka i inne ''klamoty'')-nie wiem czy nas nie robią na szaro,może ktos cos podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 07.04.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Domek właśnie się przykrył dachem, no i teraz pytanie-jakie dalsze etapy? Pomóżcie,musze to jakoś w głowie poukładać,jesli cos ppominęłam,to dodajcie, a zatem:1.zabijamy okna 2.instalacje elektryczne 3.tynki wewnetrzne 4.w międzyczasie kanalizacja i po tynkach hydraulik 5.posadzki 6.kominek 7.okna i rolety8.glazura,kuchnia, jak wyschnie posadzka 9.podłogówka 10.parkietKiedy piec,grzejniki? Aha,tynki zewn.i elewacja po roletach?Uff,wybudować,ale dokończyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 08.04.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Domek właśnie się przykrył dachem, no i teraz pytanie-jakie dalsze etapy? Pomóżcie,musze to jakoś w głowie poukładać,jesli cos ppominęłam,to dodajcie, a zatem: 1.zabijamy okna 2.instalacje elektryczne 3.tynki wewnetrzne 4.w międzyczasie kanalizacja i po tynkach hydraulik 5.posadzki 6.kominek 7.okna i rolety 8.glazura,kuchnia, jak wyschnie posadzka 9.podłogówka 10.parkiet Kiedy piec,grzejniki? Aha,tynki zewn.i elewacja po roletach? Uff,wybudować,ale dokończyc... ja bym dał okna przed tynkami,hudraulika też bo często trzeba się wkuć w mur, podłogówkę zdecydowanie przed posadzkami!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 08.04.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 ceel-dzieki bardzo,a może jeszcze ktoś coś dorzuci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 08.04.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Wszelkie instalacje wolałabym skończyć przed tynkami (instalatorom może się drażyć obsówa). Podłogówka oczywiście przed wylewkami. Okna bym montowała dopiero po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.04.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Wszyscy budują, nie mają czzasu tu zaglądać? Pomocy-ocieplenie stropu majster wyliczył na 10 tys!!!!(20cm styropian +beton Mixokret-strych nieużytkowy,tylko na pudełka i inne ''klamoty'')-nie wiem czy nas nie robią na szaro,może ktos cos podpowie? Nie liczylam oddzielnie strychu i reszty posadzek, ale 10tys to chyba troche za duzo??? Za posadzki (nie liczac styropianu) zaplacilismy w zeszlym roku troche ponad 9tys., u nas bylo prawie 350m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.04.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Wszelkie instalacje wolałabym skończyć przed tynkami (instalatorom może się drażyć obsówa). Podłogówka oczywiście przed wylewkami. Okna bym montowała dopiero po tynkach. A czemu okna po tynkach dopiero? Wiem, ze niektorzy klamek w oknach nie montuja i zawsze jak widze takie zdjecia, to sie zastanawiam czemu tak sie o te klamki boja;) U nas pierwsze byly okna, potem kolejno elektyka, tynki, hydraulika, podlogowka i wylewki. Trzeba pamietac o tym, ze przed montazem bramy garazowej, garaz musi byc wytynkowany:yes: Chyba wszyscy maja dylemat z hydraulika i tynkami, co najpierw:) My zrobilismy tynki, a dopiero potem hydraulike. Jesli juz ktos chce koniecznie przed, to radzilabym zrobic tylko to co idzie w scianie, nic podloga nie puszczac, bo po tynkach moze sie okazac, ze wszystko jest zniszczone:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.04.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Przekleje z bociankow 2012, bo tam nikt nie zaglada, moze tutaj mi ktos pomoze. Ktos z Was ma juz pralnie skonczona? Pytam, bo moze ktos gdzies widzial stalowa komore pralnicza, ale taka chropowata. Wiecie o co mi chodzi? Nie wiem, jak sie to sie nazywa, struktura lnu:confused: Zlewy kuchenne mozna takie kupic, ale do pralni nigdzie nie widzialam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 08.04.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) A czemu okna po tynkach dopiero? Przy oknach drewnianych ze wzgledu na zbyt dużą wilgotność. Ja planuję tak samo zrobić przy plastikach - też ze względu na zabrudzenia (nie zawsze ich zabezpieczenie folią zdaje egzamin) Jesli juz ktos chce koniecznie przed, to radzilabym zrobic tylko to co idzie w scianie, nic podloga nie puszczac, bo po tynkach moze sie okazac, ze wszystko jest zniszczone:yes: Dokładnie to miałam na myśli. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 09.04.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 A czemu okna po tynkach dopiero? Wiem, ze niektorzy klamek w oknach nie montuja i zawsze jak widze takie zdjecia, to sie zastanawiam czemu tak sie o te klamki boja;) To nie chodzi o strach o klamki tylko o okna, nas firma sprzedająca/montująca uczuliła, aby nie zakładać klamek bo fachowcy, którzy przewijają się przez budowę lubią otwierać okna, przycinać w nich kable, podkładać inne przedmioty aby okna im się nie zamykały i tym sposobem zanim się wprowadzisz uszczelki są do wymiany, albo ramy podrapane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 09.04.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 To nie chodzi o strach o klamki tylko o okna, nas firma sprzedająca/montująca uczuliła, aby nie zakładać klamek bo fachowcy, którzy przewijają się przez budowę lubią otwierać okna, przycinać w nich kable, podkładać inne przedmioty aby okna im się nie zamykały i tym sposobem zanim się wprowadzisz uszczelki są do wymiany, albo ramy podrapane. Aaaaa, to o to chodzi:rolleyes: Chociaz spotkalam sie z jednym przypadkiem obaw o zniszczenie klamek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 09.04.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Przy oknach drewnianych ze wzgledu na zbyt dużą wilgotność. Ja planuję tak samo zrobić przy plastikach - też ze względu na zabrudzenia (nie zawsze ich zabezpieczenie folią zdaje egzamin) U nas na szczescie nic sie nie ubrudzilo ani nie zniszczylo, tylko zakurzone byly. Zobaczymy jak bedzie po gladziach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 09.04.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 U nas okna byly wstawiane przed tynkami (gladzi nie chcielismy) - wszystko bylo pooklejane (szyby, ramy i klamki), okna byly otwierane, uchylane i nic nie zostalo uszkodzone. Owszem, pozniej jak mylam oprocz kurzu bylo kilka "kropel" tynku czy farby, ale "zeszly". Okna plastikowe. Hydraulika byla robiona rownoczesnie z elektryka przed tynkami (zeby uniknac przebicia jakiegos kabla-wiadomo, wszystko jest mozliwe), po tynkach podlogowka. Pozniej sprawdzenie podlogowki. Wylewki (po polozeniu polewanie, polewanie, polewanie) i podlaczenie kotlowni do wygrzania podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 17.04.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Czy ktoś coś słyszał o styropianie austrodur czy coś podobnego,z Austrii? Termoorganika226/m2 a ten ma byc 216, ktoś coś wie? No i mamy problem z kanalizacją, okazało się,że hydr.żle wyznaczył otwór i trzeba będzie nową dziurę ,jak zabezpieczyc tamta,mąż boi się,że woda nam się wleje do piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 17.04.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Czy ktoś coś słyszał o styropianie austrodur czy coś podobnego,z Austrii? Termoorganika226/m2 a ten ma byc 216, ktoś coś wie? Austrodur??? Moze Austrotherm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 17.04.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Styropian EPS oraz XPS marki Austrotherm produkują też PL np. w Oświęcimiu.Kiedyś czytałam bloga budowlanego, gdzie pewien gość (inwestor-samorób) się wypowiadał, że Termoorganika jest krzywa i gdy będzie budował raz jeszcze, to kupi Austrotherm, bo bardziej prosty. Ale to bylo kilka lat temu, więc może juz coś się zmieniło... Akurat 'styrodurem" (XPS) Austrothermu mamy oklejoną piwnicę (płaciliśmy ok. 460zł/m3). Nie wiem jak EPS, ale ten był prościutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 18.04.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Ja kupilam Austrotherm na ocieplenie, bo balam sie TO:rolleyes: W sezonie sa podobno krzywe, byly przypadki odpadania ze scian (grafitowy).Nie widzialam swojego styropianu, ale wykonawca mowil, ze wszystko oki, proste byly:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 22.05.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Wszyscy już wybudowali,nikt tu nie zagląda?Mam pyt odnośnie tynków zewn.Dom stoi od kwietnia tego roku,czy to wystarczy zeby tynki zewn w czercu,czy może lepiej,niech troche odstoi i zrobic dopiero we wrześniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts