Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

dochody sa jako takie... ale buduje systemem gospodarczym... sam cos potrafie... ojciec instalator(złota rączka) no i mieszkanko... (do spłacenia zostało 50 tyś zł ) wiec nie wazne czy bede budowal 3 czy 5 lat... wazne ze bez kredytu... :) tzn bede sie strarał... w końcu jest kryzys i dzis mam dochody a jutro ... nie muszę :)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dochody sa jako takie... ale buduje systemem gospodarczym... sam cos potrafie... ojciec instalator(złota rączka) no i mieszkanko... (do spłacenia zostało 50 tyś zł ) wiec nie wazne czy bede budowal 3 czy 5 lat... wazne ze bez kredytu... :) tzn bede sie strarał... w końcu jest kryzys i dzis mam dochody a jutro ... nie muszę :)

No- i to jest super nastawienie.Mam nadzieję iż spełnią się twoje plany.Jeżeli optymizm będzie ci towarzyszył dalej to spoko -dasz ze wszystkim radę

.Pozdrawiam ;)

Witajcie Bocianki :welcome: oby 13 była dla Was szczęśliwa :). Dziś już leje i leje, więc ZARAZ wiosna :p

Mam jeszcze banalne pytanie, ponieważ chcemy garaż zbudować na poczatku budowy...Garaż 6 m od tylnej granicy działki, potem ok.10 m , dom, przód ok. 15 m działki.

W tym temacie chciałam tylko jedno napisać. Mam nadzieję Lucjuszu, że wiesz iż za garaż będziesz więcej płacił niż za dom? Mam na myśli podatki.

Dane cytuję:

Garaże co do zasady mieszczą się grupie budynków pozostałych. Na rok 2011 górna granica podatku dla takich obiektów wynosi 7,06 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej. Na rok 2011 górna stawka podatku dla budynków mieszkalnych wynosi 0,67 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej.

Przykład

Załóżmy, że powierzchnia użytkowa garażu wynosi 25 m2, a jego wysokość to 2,40 m. Przy maksymalnych stawkach podatku za garaż ten podatnik musiałby zapłacić podatek od nieruchomości w wysokości:

7,06 zł/m2 x 25 m2 = 176,5 zł – w przypadku garażu wolnostojącego

0,67 zł/m2 x 25 m2 = 16,75 zł – w przypadku garażu mieszczącego się w bryle budynku mieszkalnego

21,05 zł/m2 x 25 m2 = 526,25 zł– w przypadku garażu wykorzystywanego na potrzeby pozarolniczej działalności gospodarczej

Koniec cytatu :)

:bye:

No to i ja się dopiszę.

Własnie złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę domku jednorodzinnego IVO B. - Horyzont

Istnieje mała szansa że dostane pozwolenie jeszcze w tym miesiącu. Od końca marca mam plan zacząć budowę (pierwsza łycha w grunt)

Wykonawca prawie wybrany. Oferty na dach, okna już są. Pompa ciepła prawie wybrana. Kilku wykończeniowców bije się o pracę.

Plan jest prosty.

marzec /kwiecień - fundamenty

maj - ściany

koniec czerwca - dach

lipiec - okna i pompa ciepła na zewnątrz

sierpień - instalacje wewnętrzne plus pompa w domu (podłogówka)

wrzesień - posadzki i tynki ocieplenie dachu, podłączenie się do mediów (woda, kanalizacja, prąd)

koniec października - malowanie ścian,

Listopad - wewnątrz płytki, panele, kuchnia, Zewnątrz - ocieplenie i może podjazd.

grudzień 15 (na urodziny żony) - plan wprowadzenia się

Pozdrawiam i życzę wszystkim BOCIANKOM 2013 oraz już budującym takiego optymizmu jak mój.

Rava

Witam ja tu wtrącę swoje 5 groszy - tak na ochłodzenie planu - niestety i z perspektywy kogoś kto też zaczynał w marcu tylko 2012 - też miałam identyczne plany i rzeczywistość je zweryfikowała - końcem września i początkiem października robiłam tynki i niestety do dnia dzisiejszego nie mam docieplonego do końca poddasza - mąż ułożył wełnę zaczął przykrywać ją folią i z dachu zaczął nam padać deszcz - dosłownie - po wielu telefonach i poradach każdy powiedział jedno - wilgoć technologiczna. Nie ma szans aby nie weszła ponieważ 1 miesiąc czy nawet 2 to za mało aby ściany i wylewki całkowicie wyschły po tynkach maszynowych. Więc aby nie mieć za 5 lat zbutwiałej wełny na poddaszu i zacieków na ścianach - nadal suszymy :) tzn grzejemy i wietrzymy. Rozmawialiśmy z gościem, który wprowadził się jednak do takiego domu na zimę i opowiadał jak po ścianach dosłownie płynęły mu strużki wody. Więc lepiej skonfrontować plany z realiami przed budową. Jednak życzę powodzenia i dużo wytrwałości :) Pozdrawiam

Witajcie Bocianki :welcome: oby 13 była dla Was szczęśliwa :). Dziś już leje i leje, więc ZARAZ wiosna :p

W tym temacie chciałam tylko jedno napisać. Mam nadzieję Lucjuszu, że wiesz iż za garaż będziesz więcej płacił niż za dom? Mam na myśli podatki.

Dane cytuję:

Garaże co do zasady mieszczą się grupie budynków pozostałych. Na rok 2011 górna granica podatku dla takich obiektów wynosi 7,06 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej. Na rok 2011 górna stawka podatku dla budynków mieszkalnych wynosi 0,67 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej.

Przykład

Załóżmy, że powierzchnia użytkowa garażu wynosi 25 m2, a jego wysokość to 2,40 m. Przy maksymalnych stawkach podatku za garaż ten podatnik musiałby zapłacić podatek od nieruchomości w wysokości:

7,06 zł/m2 x 25 m2 = 176,5 zł – w przypadku garażu wolnostojącego

0,67 zł/m2 x 25 m2 = 16,75 zł – w przypadku garażu mieszczącego się w bryle budynku mieszkalnego

21,05 zł/m2 x 25 m2 = 526,25 zł– w przypadku garażu wykorzystywanego na potrzeby pozarolniczej działalności gospodarczej

Koniec cytatu :)

:bye:

Kolego masz rację i nie masz za razem :)

Wyrok NSA mówi wyraźnie że jeśli jest JEDNA KW na Mieszkanie czy dom i garaż czy budynek gospodarczy to liczy się jak dom :)

Gdybym miał osobną KW na garaż wtedy płacę tak jak napisałeś :)

Pozdrawiam

źródło moich newsów

http://www.tvn24.pl/biznes-gospodarka,6/nsa-wyzszy-podatek-za-garaz-zgodny-z-prawem,202002.html

Uchwała 7 sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego z 27 lutego 2012 r., sygn. akt II FPS 4/11, prawomocna

PS... im dłużej wczytuje się w te ustawy i orzeczenia NSA tym jestem głupszy :) Może ty masz racje ?

Jutro zadzwonie do mojej gminy .... jak u nas się oblicza stawki za garaż :) i jakie są stawki bo ty podajesz stawki MAKSYMALNE i to z przed 2 lat na 2013 jest np 73gr

Edytowane przez lisek_79

Witajcie :) My też dołączamy do grona Bocianków 2013. Mamy już działkę, wszelkie formalności związane z projektem oraz PnB, a także przyznany kredyt. Czekamy na odpowiednie warunki pogodowe i ruszamy :)

Budujemy Nowy Świat z Muratora - odbicie lustrzane, z niewielkimi zmianami.

Witam ja również zaczynam budowę w tym roku, "dom nad stawem" z projektu firmy Archon

właśnie się dowiedziałem że udało mi się załapać na kredyt z dopłatami rodzina na swoim :D

startujemy na wiosnę

powodzenia wszystkim inwestorom :)

gratuluję rodziny na swoim:) to znaczna ulga... teraz nie wiadomo co bedzie... coś przebąkują odnośnie dopłat do domów energooszczędnych i pasywnych ale jak to się załatwia to jeszcze nie wiem :)

I tak mam zamiar budować co najmniej energooszczędny więc może mi się coś skapnie :)

gratuluję rodziny na swoim:) to znaczna ulga... teraz nie wiadomo co bedzie... coś przebąkują odnośnie dopłat do domów energooszczędnych i pasywnych ale jak to się załatwia to jeszcze nie wiem :)

I tak mam zamiar budować co najmniej energooszczędny więc może mi się coś skapnie :)

Dostałem od architekta wytyczne projektowe do domów pasywnych i energooszczędnych (jeżeli ktoś jest chętny to mogę udostępnić). Kilkanaście stron tabel, wymogów (np. prowadzenie dokumentacji fotograficznej różnych etapów, jak wykonanie ścian, izolacji, montaż okien, itp.). Jak dla mnie gra nie warta świeczki, ale jeżeli i tak planujesz dom energooszczędny to może będzie warto :) Daj znać jak to wszystko wygląda jeżeli się zdecydujesz :).

Witajcie :)

My także zaczynamy na wiosnę, projekt indywidualny (technologia Izodom 2000). PnB już mamy, gdy dopiszę pogoda zaczynamy z przygotowaniem działki pod budowę i ruszamy z budową.

Pozdrawiamy i życzymy powodzenia w jak najszybszej realizacji swoich marzeń.

Witam Bocianki.

Również zamierzam ruszyć na wiosne z budową Karmelita 2M.. Papierki złożone i czekam na PnB. oby jak najszybciej. materiałów już troche jest i mam zamiar własnymi ręcami wybudować swoją chate:) (każda pomoc mile widziana :p)

Na forum jest dziennik budowy Karmelity :) możesz poczytać jak przebiega budowa :)

Dostałem od architekta wytyczne projektowe do domów pasywnych i energooszczędnych (jeżeli ktoś jest chętny to mogę udostępnić). Kilkanaście stron tabel, wymogów (np. prowadzenie dokumentacji fotograficznej różnych etapów, jak wykonanie ścian, izolacji, montaż okien, itp.).

Ja poproszę na priv :bye:

Jeśli chodzi o rozbieżność cen, to warto dokładnie przeanalizować zakres prac. Przykładowo, wiele ekip z którymi rozmawiałem w SSO nie wliczyło ściągnięcia humusu, zasypania fundamentów, wybudowania ścianek działowych oraz tarasów/schodów i już się robi ładne kilka tysięcy.

mi jak ekipy robiły wycenę robót to w każdym punkcie było napisane co będą robić i ile to kosztuje, podpisane, podbita pieczątka (nie żadna umowa) i wszystko było jasne

Ja dom mam, w zasadzie to mieszkanie w bliźniaku, ale planuję kompletny remont mieszkania i adaptację poddasza z przebudową dachu. Wiem, że dla wielu z was to nic wielkiego, ale dla mnie jest to ogromne przedsięwzięcie i prawie tak, jak budowa domu :)

Wszystko zostanie zmienione, zostają tylko w części ściany i strop. Obecnie czekam na warunki zabudowy, prawdopodobnie za tydzień już je dostanę, wtedy architekt i projekt, pod koniec lutego dopiero wniosek pnb.

Czy ktoś wie, jak dostać się na poddasze, na które nie ma żadnego wejścia? Bo nie mam pojęcia, jak architekt wejdzie, by "zdjąć" wymiary do projektu.

Witam Bocianki 13 :) Oby tym razem "13" przyniosla nam dużo szczęsia, pogody i dobrych fachowców :p My chcemy zacząć w tym roku, jak to wyjdzie?... nie wiadomo. Narazie projekt jest w naszych głowach i mily pan architekt ma go przelac na papier :-) Planujemy parterówke zorientowana na strony świata... Piękną, słoneczną, ciepłą i energooszczedną... :p Co wyjdzie, się okaze:rolleyes::popcorn:

Armadilo, ja to oczywiście rozumiem i zaznaczam, że mój wpis nie wynikał ze złośliwości. Musisz pamiętać, że twój wpis będą czytali inni forumowicze z których duża część dopiero odlegle planuje budowę domu i dla których takie wpisy mogą być mylące. Ja na przykład sam na swojej skórze przerobiłem:

1. Koszty adaptacji projektu, przyłączy i zagospodarowania działki (byli tacy, którzy podobno wykonali wszystko za 2.000 zł !!)

2. Czas w jakim uzyskano PnB (naprawdę pojawiały się wpisy, że w 2 dni !!)

3. Koszt robocizny SSO domu o pow. użytkowej 130 m (niektórzy nawet za 20.000zł)

Tylko jak to się ma do rzeczywistości ? Efekt takich wpisów jest dokładnie taki jak sam opisałeś. Skoro nie załatwiłem PnB w 2 czy 7 dni to wielka tragedia i totalne zniechęcenie.. A nie o to chodzi. Wszystko można załatwić i to w dużej mierze samemu. Potrzeba tylko czasu i cierpliwości.

Pozdrawiam

u mnie koszt adaptacji wyniósł 1500zł + 500zł za zmiany. Pozwolenie na budowę wraz ze wstępnymi zgodami zakładów było w cenie i trwało 19 dni.

Na wiosnę ruszam z budową projekt http://projekty.lipinscy.pl/Saloniki_II/odbicie_lustrzane.html . Na razie mam odłożone 150tys zł ze sprzedaży mieszkania i z misji w Afganistanie. Na ile to starczy - zobaczymy. Buduję się koło Garwolina woj. mazowieckie.