Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas również adaptacja projektu wraz ze zmianami to koszt 2 tys zł. Pozwolenie na budowę ok. 10 dni.

Z jakiego materiału budujecie swoje domy?

Ja buduję z betonu komórkowego, zakupiłem bloczki Solbet po 7 zł brutto na pióro-wpust, klasa 600 24x24x59, co jest jak na powiat wrocławski dość atrakcyjną ceną. Miałem na początku budować z silki, która ma wiele zalet, ale mnie fachury i rodzina budująca przeciągnęła na BK. A póki co czekamy na decyzję kredytową, zdolność mamy tylko jeden bank już nam odrzucił kosztorys, że za niski, w drugim ponoć przeszedł i jest szansa. Zobaczymy co będzie, bo nie chcemy brać dużego kredytu - chcemy 250 tys mamy 60 tys wkładu własnego i myślę, że damy radę, oby banki też tak pomyślały, bo nam się sprawa rypnie i trzeba się będzie z Bocianków 2013 wypisywać i otworzyć hurtownię budowlaną żeby sprzedać zakupioną już część materiałów;)

Ja buduję z betonu komórkowego, zakupiłem bloczki Solbet po 7 zł brutto na pióro-wpust, klasa 600 24x24x59, co jest jak na powiat wrocławski dość atrakcyjną ceną.

Trzymam kciuki, żeby się powiodło. Banki niestety mają swoje różne "założenia", które często odbiegają od rzeczywistości.

Też budujemy z BK, póki co szukamy najlepszej oferty. Na razie jest to 7,30 brutto (woj. mazowieckie)

A ją mam ciągle dylemat z czego budować... BK 24, silikaty 18 czy może Ph 25. Czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej nie wiem :). Generalnie chodzi mi o to, żeby przy wykonczeniach było łatwiej. Zamierzam budować dom Iskierka, pracowni Hb Studio, 105m2 pow. uz. plus garaż w bryle domu. Edytowane przez margaretta81

A ją mam ciągle dylemat z czego budować... BK 24, silikaty 18 czy może Ph 25. Czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej nie wiem :).

Wychodzę z założenia, że im więcej dylematów na dany temat (np. Ytong vs Porotherm), tym mniejsze ma znaczenie, którą opcję wybierzemy ;) Oczywiście teraz mi łatwo mówić, bo problem jeszcze przede mną, ale mam nadzieję, że ekipy trochę pomogą przy wyborze.

Ostatnio też znalazłem taką stronę (niestety tylko język ang.), która pomaga w tego typu problemach http://www.helpmydecision.com/

1. Definiujemy sobie problem - np. Ytong vs Porotherm;
  2. Potem czynniki mające wpływ na decyzję i jak bardzo są dla nas ważne - Cena (10), czas budowy(6), łatwość układania(2), dostępność (4), itp (minimum 5 chyba tam wymagają)
  3. Następnie dla każdej opcji oceniamy na ile spełnia dany czynnik - np. Cena: Ytong (10), Porotherm (7)
  4. Program wylicza wynik dla każdej opcji i podaje ilość punktów - kto ma więcej ten wygrywa ;)

Oczywiście to samo można zrobić na kartce papieru, albo w arkuszu kalkulacyjnym (na weekend spróbuję przygotować). Nie wiem na ile ta metoda się sprawdza, ale dla zabawy można spróbować ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez armadilo

My czekamy co prawda jeszcze na WZ, mają być lada chwila (podobno- że też wszystko musi nabierać takiej mocy urzędowej),ale również jesteśmy przed wyborem materiałów. U nas jest batalia Ja-beton komórkowy, on- ceramika. Ja- że lepiej się obrabia, wydaje mi się czyściejszy, szybciej kładzie (ach te względy estetyczne u kobiet ), on- że to to ma być tradycyjnie, że jest trwalsza itd itp. No, ale do tego dochodzi jeszcze cena, co wyjdzie taniej;)

Powoli godzę się na to z czego będziemy budować, abym miała wolną rękę w urządzaniu domu (wliczając to wybór dachówki i kolor okien :p )

Wychodzę z założenia, że im więcej dylematów na dany temat (np. Ytong vs Porotherm), tym mniejsze ma znaczenie, którą opcję wybierzemy ;) Oczywiście teraz mi łatwo mówić, bo problem jeszcze przede mną, ale mam nadzieję, że ekipy trochę pomogą przy wyborze.

Dokładnie, zgadzam się. Gdy szukaliśmy ekipy budowlanej i spotykaliśmy się z różnymi "majstrami" w celu wyceny, to zawsze podpytywaliśmy o materiał. Każdy podawał nam to samo: suporex na klej. I tak będzie.

Polecam popytać.

U nas jest batalia Ja-beton komórkowy, on- ceramika. Ja- że lepiej się obrabia, wydaje mi się czyściejszy, szybciej kładzie (ach te względy estetyczne u kobiet ), on- że to to ma być tradycyjnie, że jest trwalsza itd itp.

Moja Żona powiedziała, że ją takie duperele nie interesują - w domu ma być ciepło i tyle! Z kolei dzięki temu uzurpuje sobie prawo do decyzji estetycznych: czy będą okna narożne, weranda, balkony i inne 'zachcianki', na które pewnie ja bym się nigdy nie zdecydował.

Czas pokaże Jak to nam się uda połączyć w praktyce - oby tylko zdolności kredytowej starczyło ;)