justyska1719510256 31.01.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 U nas również adaptacja projektu wraz ze zmianami to koszt 2 tys zł. Pozwolenie na budowę ok. 10 dni. Z jakiego materiału budujecie swoje domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 31.01.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Dostałem od architekta wytyczne projektowe do domów pasywnych i energooszczędnych (jeżeli ktoś jest chętny to mogę udostępnić). Również poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armadilo 31.01.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Również poproszę Kilka osób już się pytało - łatwiej będzie jak wrzucę to na stronę: http://mojabudowadomu.pl/media/2971/wytyczne_do_pp.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 31.01.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 dziękina stronie NFOSiGW znajdziesz całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 31.01.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 U nas również adaptacja projektu wraz ze zmianami to koszt 2 tys zł. Pozwolenie na budowę ok. 10 dni. Z jakiego materiału budujecie swoje domy? Ja buduję z betonu komórkowego, zakupiłem bloczki Solbet po 7 zł brutto na pióro-wpust, klasa 600 24x24x59, co jest jak na powiat wrocławski dość atrakcyjną ceną. Miałem na początku budować z silki, która ma wiele zalet, ale mnie fachury i rodzina budująca przeciągnęła na BK. A póki co czekamy na decyzję kredytową, zdolność mamy tylko jeden bank już nam odrzucił kosztorys, że za niski, w drugim ponoć przeszedł i jest szansa. Zobaczymy co będzie, bo nie chcemy brać dużego kredytu - chcemy 250 tys mamy 60 tys wkładu własnego i myślę, że damy radę, oby banki też tak pomyślały, bo nam się sprawa rypnie i trzeba się będzie z Bocianków 2013 wypisywać i otworzyć hurtownię budowlaną żeby sprzedać zakupioną już część materiałów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mychadita 31.01.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam wszystkie Bocianki!My też chcemy zacząć w tym roku. Projekt z182 z pracowni z500, budowa powiat wielicki.Życzymy powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 31.01.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Ja buduję z betonu komórkowego, zakupiłem bloczki Solbet po 7 zł brutto na pióro-wpust, klasa 600 24x24x59, co jest jak na powiat wrocławski dość atrakcyjną ceną. Trzymam kciuki, żeby się powiodło. Banki niestety mają swoje różne "założenia", które często odbiegają od rzeczywistości. Też budujemy z BK, póki co szukamy najlepszej oferty. Na razie jest to 7,30 brutto (woj. mazowieckie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory222 31.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Na forum jest dziennik budowy Karmelity możesz poczytać jak przebiega budowa Już go przestudiowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 01.02.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) A ją mam ciągle dylemat z czego budować... BK 24, silikaty 18 czy może Ph 25. Czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej nie wiem . Generalnie chodzi mi o to, żeby przy wykonczeniach było łatwiej. Zamierzam budować dom Iskierka, pracowni Hb Studio, 105m2 pow. uz. plus garaż w bryle domu. Edytowane 1 Lutego 2013 przez margaretta81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armadilo 01.02.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) A ją mam ciągle dylemat z czego budować... BK 24, silikaty 18 czy może Ph 25. Czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej nie wiem . Wychodzę z założenia, że im więcej dylematów na dany temat (np. Ytong vs Porotherm), tym mniejsze ma znaczenie, którą opcję wybierzemy Oczywiście teraz mi łatwo mówić, bo problem jeszcze przede mną, ale mam nadzieję, że ekipy trochę pomogą przy wyborze. Ostatnio też znalazłem taką stronę (niestety tylko język ang.), która pomaga w tego typu problemach http://www.helpmydecision.com/ Definiujemy sobie problem - np. Ytong vs Porotherm; Potem czynniki mające wpływ na decyzję i jak bardzo są dla nas ważne - Cena (10), czas budowy(6), łatwość układania(2), dostępność (4), itp (minimum 5 chyba tam wymagają) Następnie dla każdej opcji oceniamy na ile spełnia dany czynnik - np. Cena: Ytong (10), Porotherm (7) Program wylicza wynik dla każdej opcji i podaje ilość punktów - kto ma więcej ten wygrywa Oczywiście to samo można zrobić na kartce papieru, albo w arkuszu kalkulacyjnym (na weekend spróbuję przygotować). Nie wiem na ile ta metoda się sprawdza, ale dla zabawy można spróbować Pozdrawiam. Edytowane 1 Lutego 2013 przez armadilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 01.02.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dziękuję, nie robiłam jeszcze takiego zestawienia a to bardzo dobry pomysł. Również spróbuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaar 01.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 My czekamy co prawda jeszcze na WZ, mają być lada chwila (podobno- że też wszystko musi nabierać takiej mocy urzędowej),ale również jesteśmy przed wyborem materiałów. U nas jest batalia Ja-beton komórkowy, on- ceramika. Ja- że lepiej się obrabia, wydaje mi się czyściejszy, szybciej kładzie (ach te względy estetyczne u kobiet ), on- że to to ma być tradycyjnie, że jest trwalsza itd itp. No, ale do tego dochodzi jeszcze cena, co wyjdzie taniej;) Powoli godzę się na to z czego będziemy budować, abym miała wolną rękę w urządzaniu domu (wliczając to wybór dachówki i kolor okien ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 01.02.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Wychodzę z założenia, że im więcej dylematów na dany temat (np. Ytong vs Porotherm), tym mniejsze ma znaczenie, którą opcję wybierzemy Oczywiście teraz mi łatwo mówić, bo problem jeszcze przede mną, ale mam nadzieję, że ekipy trochę pomogą przy wyborze. Dokładnie, zgadzam się. Gdy szukaliśmy ekipy budowlanej i spotykaliśmy się z różnymi "majstrami" w celu wyceny, to zawsze podpytywaliśmy o materiał. Każdy podawał nam to samo: suporex na klej. I tak będzie. Polecam popytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 01.02.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 u nas wygrały silikaty. Najbardziej nam odpowiadają i wszystkie ich plusy są dla mnie istotne, wpłynęły na decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 01.02.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 My budowac będziemy najprawdopodobniej z ytonga 36,5. Tak bardzo mąż się na niego upiera, ale czy słusznie:o Wyjdzie w praniu:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otylia1 01.02.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witamy. Długo zastanawialiśmy się nad silikatami ale w końcu wybraliśmy porotherm. Tylko zastanawiamy się teraz nad technologią budowy Porotherm Dryfix. Co o tym sądzicie? Proszę napiszcie swoje opinie. Może ktoś już miał do czynienia z tą technologią? Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armadilo 01.02.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 U nas jest batalia Ja-beton komórkowy, on- ceramika. Ja- że lepiej się obrabia, wydaje mi się czyściejszy, szybciej kładzie (ach te względy estetyczne u kobiet ), on- że to to ma być tradycyjnie, że jest trwalsza itd itp. Moja Żona powiedziała, że ją takie duperele nie interesują - w domu ma być ciepło i tyle! Z kolei dzięki temu uzurpuje sobie prawo do decyzji estetycznych: czy będą okna narożne, weranda, balkony i inne 'zachcianki', na które pewnie ja bym się nigdy nie zdecydował. Czas pokaże Jak to nam się uda połączyć w praktyce - oby tylko zdolności kredytowej starczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 01.02.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Oj ten kredyt!!! Jakoś oddalam od siebie ta myśl, ale ona wciąż tu krąży;). Niestety bez tego niezbędnego dodatku na nasze "garby" chyba sie nie obejdzie. Coś za coś żeby spełnić marzenie o swoim domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelle 01.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 witam wszystkich zaczynających w tym roku.Mam nadzieję,że w kupie będzie łatwiej a przynajmniej raźniej:rolleyes:czy ktoś buduje w okolicach Łodzi?może w samej Łęczycy?a może ktoś buduje z 207 z pracowni z500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 01.02.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witamy serdecznie. My zamierzamy zostać Bociankami 2013 w maju. W tej chwili czekamy na PNB. Powiat Cieszyński. Pozdrawiamy:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts