lucjus 01.02.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 U nas podobnie jak kamaar, i wygrał chyba Ytong 24 + 15 styropian grafitowy w kropki, piwnica chyba bloczki betonowe styrodur itp, a garaż wolnostojący z czegoś taniego.W projekcie mamy Porotherm, ale wady zalety podobnie jak piszecie, ważne tez co macie w okolicy-u nas akurat z Ytongiem nie ma problemu, są ekipy które w tej technologii budowały, podoba mi sie pomysł na klej a nie zaprawa. My też pytaliśmy o Porotherm Dryfix, ale nasz murarz tego nie zna, nie budował.Mamy znajomych, którzy budowali parter z Ytonga 36 1 warst. 6 lat i zadowoleni, ciepło. Jeszcze się pochwalę, że kuchnię bez AGD wycenili nam na 15 tys( a dodam, że kuchnia duża ok.14m2)-tyle mi małż na kuchnię pozwolił... I ja też zgadzam się na różna rzeczy dla świętego spokoju, żebym mogła tylko wybrać całą resztę...Nie mogę przekonać małża do drzwi przesuwnych salon-kuchnia, a wydaje mi się bardzo praktyczne.Może pakt z fachowcami, zrobią i będzie za późno, żeby rezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rava79 01.02.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 No i zaczęły się schody- wniosek o pozwolenie na budowę trzeba poprawić Więc po raz kolejny uzbrajamy się w cierpliwość. I tak nasz architekt szybko się sprężył z całą dokumentacją. Damy radę.... jak zawsze. We wtorek 29.01. nasz projektant złożył poprawiony wniosek o PnB w Starostwie Powiatowym . Dzisiaj byłem u Naczelnika zaczerpnąć wiedzy czy wszystko jest OK i kiedy mogę spodziewać się decyzji. Do moich uszy dobiegł anielski głos Naczelnika oznajmiając, że decyzja powinna być wydana i do odbioru w czwartek 07.02.2013. Wielki szacunek dla Pana Naczelnika oraz dla naszego Architekta za taki ekspres w załatwieniu dokumentacji. Tak w ogóle to dziękuję wszystkim za taki ekspres. Od rozpoczęcia formalności - wydzielenia działki - darowizna z notariuszem - mapa do celów projektowych ( to trwało 1,5 miesiąca) - adaptacja projektu - warunki przyłączy mediów (woda 3 dni, prąd 7 dni) - projekty inst. wewnętrznych do dzisiaj upłynęło 3 miesiące. Mam już wykonawcę SSO, w poniedziałek dopinam wycenę dachu, w środę ogrzewanie - wybór Pompy Ciepła , oferty na okna pozbierane, w czwartek projekt kuchni do odbioru, łazienki już prawie wybrane (ustalony układ i kolory płytek), zaprojektowany rozkład prądu w domu. Wykonawca powiedział, że jak tak dalej pójdzie to 4.03.2013 zaczynamy kopać fundament. Ale ze mnie optymista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 01.02.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam Wszystkich Też w tym roku dołącze do Was, działka kupiona w grudniu ubiegłego roku 11 ar. Za ok 10 dni składam do Starostwa dokumentacje na PnB (muszę poczekać na uprawomocnienie się decyzji odralnijącej działkę. Budować będę Z7 z pracowni Z500 Ekipa wybrana - koszt 23 tys mam juz 2 wyceny z hurtowni budowlanych na materiały ( budować będę z suporex-u) dach - Brass Celtycka POŚ - drenażowa kolektory słoneczne na dachu taki jest plan narazie zobaczymy jak wyjdzie w planie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skalmar 01.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Witam, Ja również mam zamiar dołączyć do rozpoczynających budowę w tym roku Projekt już "się adaptuje" - z41 z pracowni z500. Wprawdzie to nie jest mój pierwszy dom który buduję ale mam nadzieję że już ostatni. Mam nadzieję, że wyprawię w swoim domu moje 40 urodziny Zapraszam do dziennika. Pozdrawiam, Skalmar Edytowane 1 Lutego 2013 przez Skalmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 01.02.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 A ją mam ciągle dylemat z czego budować... BK 24, silikaty 18 czy może Ph 25. Czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej nie wiem . Generalnie chodzi mi o to, żeby przy wykonczeniach było łatwiej. Zamierzam budować dom Iskierka, pracowni Hb Studio, 105m2 pow. uz. plus garaż w bryle domu. najłatwiej przy wykończeniach bk - łatwo robić bruzdy pod instalacje, przy silce to wręcz gumówką trzeba ciąć żeby nie popękała, bk ryjcem można:) zarówno przy silce jak i bk kładziemy tynk cienkowarstwowy, co daje duże oszczędności w stosunku np. do porothermu na który trzeba dać grubszy tynk z racji struktury. Ja porothermu nie brałem pod uwagę wcale, ważyłem pomiędzy silką a bk. Stanęło na bk i ten dylemat mam już za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skalmar 01.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Popieram przedmówcę Bk24 klasy 500-600 i na to dużo dobrego styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vereenka 01.02.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam wszystkich My również planujemy start w tym roku start budowy pod Poznaniem - obecnie walczymy z papierologią i wyborem ekipy. Coś czuję w kościach, że będzie wesoło Powodzenia wszystkim budującym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 01.02.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Popieram przedmówcę Bk24 klasy 500-600 i na to dużo dobrego styropianu jak duzo styro to moim zdaniem lepiej silikaty, bedzie: - taniej - ciszej w domu - lepsza akumulacyjność ścian przy czym u mnie duzo to tak 25-30cm, ja daje 30cm - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 02.02.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 jak duzo styro to moim zdaniem lepiej silikaty, bedzie: - taniej - ciszej w domu - lepsza akumulacyjność ścian przy czym u mnie duzo to tak 25-30cm, ja daje 30cm - Z pobieżnych wyliczeń (przyznam na silikatach się nie znam): - wychodzi mi że taniej to nie jest, proste porównanie by osiągnąć tą samą izolacyjność to 5cm grafitu na ścianę więcej - co do izolacyjności akustycznej to argument dla mnie żaden, nie byłem w domu z silikatów, w domach z BK tak i jedyne odgłosy to przechodzą przez okna i ich nieszczelności - dobrze to słychać jak jest duży wiatr - akumulacyjność ścian lepsza przyznaje aczkolwiek dla mnie osobiście nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek_79 02.02.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ja zdecydowałem że BK ponieważ uważam że łatwiej się buduje i łatwiej jest przy jakichkolwiek instalacjach a że instalacjce bede robił sam to nie mam zamiaru sobie utrudniac co to trwałości to ponoć porotherm jest lepszy... ale już widziałem taki który kruszył się w rękach widziałem paletę zafoliowana ktora była cała w połówkach pustaków I niestety były problemy z reklamacją... producent twierdził że to wina transportu... dopiero po stwierdzeniu że próbki pustakow poszły do laboratorium odrazu była decyzja że oddadzą kasę ... i nie mówie że wszystkie są takie... broń boże ale czasami to co ma być trwalsze wcale nie jest myśle że bez względu na to czym zdecydujecie się budować trzeba sprawdzać towar... bo ja już kilka razy się przejechałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rava79 02.02.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Wypowiem się też coś na temat sylikatów, betonu komórkowego oraz ceramiki. od samego początku chciałem budować z SOLBET'U , jednak wszyscy wykonawcy zadawali mi to samo pytanie: DLACZEGO ?? Ich argumentacja do mnie przemówiła. 1. Mało kto da gwarancję na nie pękanie ścian i tynków 2. Będzie drożej - to się zgadza. W przeliczeniu o około 15-20% na materiale. 3. Z ceramiki buduje się od wieków i domy stoją nic im nie jest wiemy jak będzie się zachowywać za kilkanaście lat. innych nie pamiętam więc zostaje przy klasyce-ceramice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 02.02.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 To pociągnijmy polemikę bo wybór materiału przedemną.1. Mieszkam w domu z pustaka (30 letni dom) nic nie pęka, klasyczna gierkowska kostka.2. Odnośnie ceny to poproszę o info, co za ceramika? Na szybko zobaczymy ile za m2 ściany wychodzi3. Od wieków buduje się z cegły pełnej ale nie sądzę że będziesz z niej budował, kiedy stworzono porotherm nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) 3. Z ceramiki buduje się od wieków i domy stoją nic im nie jest wiemy jak będzie się zachowywać za kilkanaście lat. Z cegły ceramicznej buduje się od wieków ale z ceramiki poryzowanej od nie dawna,no chyba,że miałeś na myśli cegłę bo z porothermem ona nie ma nic wspólnego Podobnie z pompa ciepła,jaki będzie powód zakupu ? Jeśli mamy niskie straty ciepła w domu pompa ciepła jeśli chodzi o ogrzewanie nie jest zasadna ekonomicznie. Duużo jeszcze nauki przed Tobą I jeszcze jedno,nie słuchaj wykonawców,posłuchaj siebie Z pobieżnych wyliczeń (przyznam na silikatach się nie znam): - wychodzi mi że taniej to nie jest, proste porównanie by osiągnąć tą samą izolacyjność to 5cm grafitu na ścianę więcej 1m2 ściany z silikatu 18cm +25cm styro z lambda 0,031 czyli U ściany 0,12 W/m2K =88zł/m2 1m2 ściany z BK 24cm+20cm styro z lambda 0,031 czyli U ściany 0,12 W/m2K=88zł/m2 Edytowane 2 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 02.02.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Arturo72 Ty zbudowales z silikatow, możesz mi powiedzieć skąd je brałeś? Ją również jestem że śląska, więc jak gdzieś w pobliżu to byłoby super:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.02.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Arturo72 Ty zbudowales z silikatow, możesz mi powiedzieć skąd je brałeś? Ją również jestem że śląska, więc jak gdzieś w pobliżu to byłoby super:) Silikaty kupiłem na allegro od jegomościa spod Kielc ale nie polecam,cenę miał najniższą chyba w Polsce,z dostawą nie było problemu ale był problem z odbiorem palet,za które zapłaciłem kaucje. Jako,że nie były to palety euro oddałem je na miescu za parę groszy,także klika PLN straciłem,chociaż dalej wyszło mnie taniej niż na pobliskim składzie budowalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLilith 02.02.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 .Nie mogę przekonać małża do drzwi przesuwnych salon-kuchnia, a wydaje mi się bardzo praktyczne.Może pakt z fachowcami, zrobią i będzie za późno, żeby rezygnować? Też nie mogłam męża przekonać do dodatkowych drzwi- w projekcie jest "wieeelka dziura" do samego stropu pomiędzy kuchnia a jadalnią oraz kuchnia i salonem. Wynegocjowałam, że jednak bezpieczniej będzie zmniejszyć ową dziurę i wstawić nadproża w razie "W" żeby potem nie robić zabudowy z kartongipsu jak opcja bezdrzwiowa się nie sprawdzi. My budujemy z BK, potem izolacja 20 cm? Problemem dla nas jest bloczek betonowy fundamentowy, czy ktoś wie dlaczego są takie rozbieżności w cenach tychże bloczków (od1,9 na allegro do 3,2 w hurtowni) Czy ryzykować i kupić tańsze i okażą się badziewiem czy lepiej dołoży parę zł i mieć solidny fundament. Na co warto zwracać uwagę przy zakupie bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 02.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Dzięki za podp.aLilith. Właśnie znalazłam darmowy projekt do aranżacji domu, właśnie siedzę 3 h i robię kuchnię. Proszę bardzo: http://www.dobreprogramy.pl/Sweet-Home-3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 02.02.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Program, nie projekt- chyba słownictwo robi mi się całkiem budowlane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 03.02.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 A ja cały czas czekam na informacje z sądu o przyznaniu nam ziemi (zasiedzenie ). Sprawę składaliśmy dwa lata temu i tak długo to się ciągnie. Projektów już mam kilka , ale nie wiem na który się zdecydować. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211530-Jak-projekt-parter%C3%B3wki-Pom%C3%B3%C5%BCcie&p=5786501#post5786501 Może coś pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 03.02.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 to jeszcze u nas działa ze można mieć coś przez zasiedzenie w państwie demokratycznym przecież to relikt komuny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts