Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2013 - forum rozpoczynających budowę w tym roku

Recommended Posts

U nas podobnie jak kamaar, i wygrał chyba Ytong 24 + 15 styropian grafitowy w kropki, piwnica chyba bloczki betonowe styrodur itp, a garaż wolnostojący z czegoś taniego.W projekcie mamy Porotherm, ale wady zalety podobnie jak piszecie, ważne tez co macie w okolicy-u nas akurat z Ytongiem nie ma problemu, są ekipy które w tej technologii budowały, podoba mi sie pomysł na klej a nie zaprawa. My też pytaliśmy o Porotherm Dryfix, ale nasz murarz tego nie zna, nie budował.Mamy znajomych, którzy budowali parter z Ytonga 36 1 warst. 6 lat i zadowoleni, ciepło.

Jeszcze się pochwalę, że kuchnię bez AGD wycenili nam na 15 tys( a dodam, że kuchnia duża ok.14m2)-tyle mi małż na kuchnię pozwolił...

I ja też zgadzam się na różna rzeczy dla świętego spokoju, żebym mogła tylko wybrać całą resztę...Nie mogę przekonać małża do drzwi przesuwnych salon-kuchnia, a wydaje mi się bardzo praktyczne.Może pakt z fachowcami, zrobią i będzie za późno, żeby rezygnować?;)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i zaczęły się schody- wniosek o pozwolenie na budowę trzeba poprawić :( Więc po raz kolejny uzbrajamy się w cierpliwość. I tak nasz architekt szybko się sprężył z całą dokumentacją. Damy radę.... jak zawsze.

We wtorek 29.01. nasz projektant złożył poprawiony wniosek o PnB w Starostwie Powiatowym .

Dzisiaj byłem u Naczelnika zaczerpnąć wiedzy czy wszystko jest OK i kiedy mogę spodziewać się decyzji.

Do moich uszy dobiegł anielski głos Naczelnika oznajmiając, że decyzja powinna być wydana i do odbioru w czwartek 07.02.2013.

Wielki szacunek dla Pana Naczelnika oraz dla naszego Architekta za taki ekspres w załatwieniu dokumentacji.

Tak w ogóle to dziękuję wszystkim za taki ekspres.

Od rozpoczęcia formalności

- wydzielenia działki

- darowizna z notariuszem

- mapa do celów projektowych ( to trwało 1,5 miesiąca)

- adaptacja projektu

- warunki przyłączy mediów (woda 3 dni, prąd 7 dni)

- projekty inst. wewnętrznych

do dzisiaj upłynęło 3 miesiące.

Mam już wykonawcę SSO, w poniedziałek dopinam wycenę dachu, w środę ogrzewanie - wybór Pompy Ciepła , oferty na okna pozbierane, w czwartek projekt kuchni do odbioru, łazienki już prawie wybrane (ustalony układ i kolory płytek), zaprojektowany rozkład prądu w domu.

Wykonawca powiedział, że jak tak dalej pójdzie to 4.03.2013 zaczynamy kopać fundament.

Ale ze mnie optymista :)

Witam Wszystkich

Też w tym roku dołącze do Was, działka kupiona w grudniu ubiegłego roku 11 ar. Za ok 10 dni składam do Starostwa dokumentacje na PnB (muszę poczekać na uprawomocnienie się decyzji odralnijącej działkę.

Budować będę Z7 z pracowni Z500

Ekipa wybrana - koszt 23 tys

mam juz 2 wyceny z hurtowni budowlanych na materiały ( budować będę z suporex-u)

dach - Brass Celtycka

POŚ - drenażowa

kolektory słoneczne na dachu

taki jest plan narazie zobaczymy jak wyjdzie w planie :)

Pozdrawiam

Witam,

Ja również mam zamiar dołączyć do rozpoczynających budowę w tym roku :welcome:

Projekt już "się adaptuje" - z41 z pracowni z500.

Wprawdzie to nie jest mój pierwszy dom który buduję ale mam nadzieję że już ostatni.

Mam nadzieję, że wyprawię w swoim domu moje 40 urodziny ;)

Zapraszam do dziennika.

Pozdrawiam, Skalmar

Edytowane przez Skalmar

A ją mam ciągle dylemat z czego budować... BK 24, silikaty 18 czy może Ph 25. Czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej nie wiem :). Generalnie chodzi mi o to, żeby przy wykonczeniach było łatwiej. Zamierzam budować dom Iskierka, pracowni Hb Studio, 105m2 pow. uz. plus garaż w bryle domu.

najłatwiej przy wykończeniach bk - łatwo robić bruzdy pod instalacje, przy silce to wręcz gumówką trzeba ciąć żeby nie popękała, bk ryjcem można:) zarówno przy silce jak i bk kładziemy tynk cienkowarstwowy, co daje duże oszczędności w stosunku np. do porothermu na który trzeba dać grubszy tynk z racji struktury. Ja porothermu nie brałem pod uwagę wcale, ważyłem pomiędzy silką a bk. Stanęło na bk i ten dylemat mam już za sobą:)

jak duzo styro to moim zdaniem lepiej silikaty, bedzie:

- taniej

- ciszej w domu

- lepsza akumulacyjność ścian

przy czym u mnie duzo to tak 25-30cm, ja daje 30cm

-

Z pobieżnych wyliczeń (przyznam na silikatach się nie znam):

- wychodzi mi że taniej to nie jest, proste porównanie by osiągnąć tą samą izolacyjność to 5cm grafitu na ścianę więcej

- co do izolacyjności akustycznej to argument dla mnie żaden, nie byłem w domu z silikatów, w domach z BK tak i jedyne odgłosy to przechodzą przez okna i ich nieszczelności - dobrze to słychać jak jest duży wiatr

- akumulacyjność ścian lepsza przyznaje aczkolwiek dla mnie osobiście nie ma znaczenia

Ja zdecydowałem że BK ponieważ uważam że łatwiej się buduje i łatwiej jest przy jakichkolwiek instalacjach :) a że instalacjce bede robił sam to nie mam zamiaru sobie utrudniac :)

co to trwałości to ponoć porotherm jest lepszy... ale już widziałem taki który kruszył się w rękach :) widziałem paletę zafoliowana ktora była cała w połówkach pustaków :( I niestety były problemy z reklamacją... producent twierdził że to wina transportu... dopiero po stwierdzeniu że próbki pustakow poszły do laboratorium odrazu była decyzja że oddadzą kasę ... i nie mówie że wszystkie są takie... broń boże ale czasami to co ma być trwalsze wcale nie jest :(

myśle że bez względu na to czym zdecydujecie się budować trzeba sprawdzać towar... bo ja już kilka razy się przejechałem :)

Pozdrawiam

Wypowiem się też coś na temat sylikatów, betonu komórkowego oraz ceramiki.

od samego początku chciałem budować z SOLBET'U , jednak wszyscy wykonawcy zadawali mi to samo pytanie: DLACZEGO ??

Ich argumentacja do mnie przemówiła.

1. Mało kto da gwarancję na nie pękanie ścian i tynków

2. Będzie drożej - to się zgadza. W przeliczeniu o około 15-20% na materiale.

3. Z ceramiki buduje się od wieków i domy stoją nic im nie jest wiemy jak będzie się zachowywać za kilkanaście lat.

innych nie pamiętam więc zostaje przy klasyce-ceramice :D

To pociągnijmy polemikę bo wybór materiału przedemną.

1. Mieszkam w domu z pustaka (30 letni dom) nic nie pęka, klasyczna gierkowska kostka.

2. Odnośnie ceny to poproszę o info, co za ceramika? Na szybko zobaczymy ile za m2 ściany wychodzi

3. Od wieków buduje się z cegły pełnej ale nie sądzę że będziesz z niej budował, kiedy stworzono porotherm nie wiem.

Gość Arturo72

3. Z ceramiki buduje się od wieków i domy stoją nic im nie jest wiemy jak będzie się zachowywać za kilkanaście lat.

Z cegły ceramicznej buduje się od wieków ale z ceramiki poryzowanej od nie dawna,no chyba,że miałeś na myśli cegłę bo z porothermem ona nie ma nic wspólnego ;)

Podobnie z pompa ciepła,jaki będzie powód zakupu ?

Jeśli mamy niskie straty ciepła w domu pompa ciepła jeśli chodzi o ogrzewanie nie jest zasadna ekonomicznie.

Duużo jeszcze nauki przed Tobą ;)

I jeszcze jedno,nie słuchaj wykonawców,posłuchaj siebie ;)

Z pobieżnych wyliczeń (przyznam na silikatach się nie znam):

- wychodzi mi że taniej to nie jest, proste porównanie by osiągnąć tą samą izolacyjność to 5cm grafitu na ścianę więcej

1m2 ściany z silikatu 18cm +25cm styro z lambda 0,031 czyli U ściany 0,12 W/m2K =88zł/m2

1m2 ściany z BK 24cm+20cm styro z lambda 0,031 czyli U ściany 0,12 W/m2K=88zł/m2

:)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo72 Ty zbudowales z silikatow, możesz mi powiedzieć skąd je brałeś? Ją również jestem że śląska, więc jak gdzieś w pobliżu to byłoby super:)

Silikaty kupiłem na allegro od jegomościa spod Kielc ale nie polecam,cenę miał najniższą chyba w Polsce,z dostawą nie było problemu ale był problem z odbiorem palet,za które zapłaciłem kaucje.

Jako,że nie były to palety euro oddałem je na miescu za parę groszy,także klika PLN straciłem,chociaż dalej wyszło mnie taniej niż na pobliskim składzie budowalnym :)

.Nie mogę przekonać małża do drzwi przesuwnych salon-kuchnia, a wydaje mi się bardzo praktyczne.Może pakt z fachowcami, zrobią i będzie za późno, żeby rezygnować?;)

Też nie mogłam męża przekonać do dodatkowych drzwi- w projekcie jest "wieeelka dziura" do samego stropu pomiędzy kuchnia a jadalnią oraz kuchnia i salonem. Wynegocjowałam, że jednak bezpieczniej będzie zmniejszyć ową dziurę i wstawić nadproża w razie "W" żeby potem nie robić zabudowy z kartongipsu jak opcja bezdrzwiowa się nie sprawdzi.

My budujemy z BK, potem izolacja 20 cm?

Problemem dla nas jest bloczek betonowy fundamentowy, czy ktoś wie dlaczego są takie rozbieżności w cenach tychże bloczków (od1,9 na allegro do 3,2 w hurtowni) Czy ryzykować i kupić tańsze i okażą się badziewiem czy lepiej dołoży parę zł i mieć solidny fundament. Na co warto zwracać uwagę przy zakupie bloczków?

A ja cały czas czekam na informacje z sądu o przyznaniu nam ziemi (zasiedzenie ). Sprawę składaliśmy dwa lata temu i tak długo to się ciągnie.

Projektów już mam kilka , ale nie wiem na który się zdecydować.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211530-Jak-projekt-parter%C3%B3wki-Pom%C3%B3%C5%BCcie&p=5786501#post5786501

Może coś pomożecie?