zabiszon 07.01.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Jeśli coś piszę źle to sorki ale dopiero zaczynam przygodę z forum. Mam do remontu podłogę na legarach i nie wiem jak to zrobić żeby nie wyprowadzać się z domu na 3 miesiące. 1. podłoga jest na legarach natomiast nie zaglądałem jeszcze pod nią, ale wszystko wskazuje że legary też do wymiany wszystko się kiwa i miejscami powstały zaniżenia.2 działka na dość podmokłym terenie więc przy okazji izolacja podłogi konieczna, być może fundamenty od środka też.3 bardzo nie podoba mi się opcja tradycyjna czyli chudziak, izolacja, wylewka, ponieważ wyczytałem że pod podłogę drewnianą lub panele 8cm wylewki to czas schnięcia 6-8 tygodni. 4 myślałem o tym żeby zrobić chudziak (zakładam że w tej chwili jest polepa) najlepiej zrobić go za pomocą suchej podsypki + zagęszczarka. Wilgoci tyle w ziemi że zaraz zwiąże. Dopiero na ten chudziak przygotować nowe legary a pomiędzy styropian albo coś podobnego np wełna mineralna bo keramzyt to chyba nie bardzo.Proszę o zweryfikowanie mojego pomysłu. Nie wiem czy lepiej wyprowadzić się na te 3 miesiące do garażu i zrobić tradycyjnie czy bawić się po kolei z każdym pokojem (3 pokoje)Przekopałem trochę forum ale nadal nie wiem jak się do tego zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabiszon 07.01.2013 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 jeszcze jeden pomysł zaświtał w głowie a może zrobić tradycyjną wylewkę + grzanie podłogowe i wszędzie płytki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 07.01.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Podłogówkę- ogrzewanie możesz dać nawet pod deski. Na izolację pomyśl o perlicie. U mnie działa, szkoda tylko, że poprzedni właściciel nie zrobił podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabiszon 07.01.2013 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 ale masz posadzkę z tego perlitobetonu ?? dobrze myślę?? czy masz podłogę pływającą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 07.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Podłoga na legarach, pomiędzy legarami perlit luzem. Pod domem wykonano płytę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 09.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 A deski są dobrym pomysłem, jak tam taka wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabiszon 10.01.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 mam kolejny pomysł a może zrobić pierwszą warstwe dobrze zaizolowaną suchą podsypkę ze sporą ilością cementu całość zagęścić a jako drugą warstwę perlit sypki. Całość wykończyć płytami suchego jastrychu. Większość roboty można zrobić samemu i nie trzeba tak długo czekać aż wszystko wyschnie. Proszę o zweryfikowanie mojego pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabiszon 15.01.2013 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jak widzę nikt się nie kwapi do podpowiedzi. Jeszcze raz mam prośbę jeśli ktoś robił podłogę z suchego jastrychu niech podpowie jak sie sprawuje. Ciekawi mnie też jak jest z wilgocią ?? bo z tego co wiem to gips bardzo lubi wodę . Mam nadzieję że ktoś mi podpowie jak ogarnąć remont podłogi z jak namniejszą ilością prac mokrych. Płytki i podłogówka w całym domu odpada więc chyba będą panele i podłoga z suchego jastrychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts