Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga na gruncie w domu z lat 60

zabiszon

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Jeśli coś piszę źle to sorki ale dopiero zaczynam przygodę z forum.

Mam do remontu podłogę na legarach i nie wiem jak to zrobić żeby nie wyprowadzać się z domu na 3 miesiące.

1. podłoga jest na legarach natomiast nie zaglądałem jeszcze pod nią, ale wszystko wskazuje że legary też do wymiany wszystko się kiwa i miejscami powstały zaniżenia.

2 działka na dość podmokłym terenie więc przy okazji izolacja podłogi konieczna, być może fundamenty od środka też.

3 bardzo nie podoba mi się opcja tradycyjna czyli chudziak, izolacja, wylewka, ponieważ wyczytałem że pod podłogę drewnianą lub panele 8cm wylewki to czas schnięcia 6-8 tygodni.

4 myślałem o tym żeby zrobić chudziak (zakładam że w tej chwili jest polepa) najlepiej zrobić go za pomocą suchej podsypki + zagęszczarka. Wilgoci tyle w ziemi że zaraz zwiąże. Dopiero na ten chudziak przygotować nowe legary a pomiędzy styropian albo coś podobnego np wełna mineralna bo keramzyt to chyba nie bardzo.

Proszę o zweryfikowanie mojego pomysłu. Nie wiem czy lepiej wyprowadzić się na te 3 miesiące do garażu i zrobić tradycyjnie czy bawić się po kolei z każdym pokojem (3 pokoje)

Przekopałem trochę forum ale nadal nie wiem jak się do tego zabrać

mam kolejny pomysł a może zrobić pierwszą warstwe dobrze zaizolowaną suchą podsypkę ze sporą ilością cementu całość zagęścić a jako drugą warstwę perlit sypki. Całość wykończyć płytami suchego jastrychu.

Większość roboty można zrobić samemu i nie trzeba tak długo czekać aż wszystko wyschnie.

Proszę o zweryfikowanie mojego pomysłu

Jak widzę nikt się nie kwapi do podpowiedzi.

Jeszcze raz mam prośbę jeśli ktoś robił podłogę z suchego jastrychu niech podpowie jak sie sprawuje. Ciekawi mnie też jak jest z wilgocią ?? bo z tego co wiem to gips bardzo lubi wodę :).

Mam nadzieję że ktoś mi podpowie jak ogarnąć remont podłogi z jak namniejszą ilością prac mokrych. Płytki i podłogówka w całym domu odpada więc chyba będą panele i podłoga z suchego jastrychu