przemek4net 07.01.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witam,wg projektu (indywidualny, brak wykonawczego) jest na parterze-piach miedzy fundamenty (50cm ID=0,6)-na to beton b10/bedzie b15 bo pompa ponoc sobie nie radzi z b10/ 15cm ZBROJONY fi6 (10x10cm)-styro (7cm w garazu 10 w pozostalych czesciach)-gladz cementowa zbrojona fi 3 10x10 (6cm w garazu, 4cm; 6cm reszta pomieszczen)(oczywiscie izolacja gdzies tam, jakies kafle czy panele itp ale to bez znaczenia) Wykonawca (w jednej osobie kierownik b.)zasugerowal (jemu to "rybka" bo za materialy place ja), ze zbrojenie w chudziaka dla jednorodzinnych nie daje sie i wg wstepnego researchu po necie najczesciej jest chudziak u ludzi 10cm z b10 bez zadnego zbrojenia (ewentualnie siatka przeciwskurczowo) i na tym normalnie stawiaja scianki dzialoweArchitekt stwierdzil, ze to "podklad betonowy" co przenosi ciezar scianek dzialowych + ludzie, meble itp (jest tez garaz 2 stanowiskowy) i ze nie wolno Domek powiedzmy 11x12m2, zwykly (parter, pietro z malymi skosami/wysokie scianki kolankowe/ + antresola), schody betonowe zawijane przy scianie, Sciany z silikatow Pytania1) czy po tym co napisalem nie wychodzi(wrazenie), ze architekt nie jest zbyt restrykcyjny i warto w tym przypadku zrobic odstepstwo co pozwoli zaoszczedzic kilka PLN z zachowaniem wystarczajacej jakosci?To jest pol-filozoficzne*) pytanie bo takich dylematow bedie mial n jeszcze (dom jest generalnie bardzo solidny/nie tani/ w budowie np lawy izolowanie kompletnie, slupy zelbetowe, wieniec na fundamentach itp).2) jak jest typowo w projektach? (niestety mam "jako odnosnik" projekt z piwnica i tam na podsypce 20cm??? jest 10cm B10 bez zbrojenia - ale scianki dzialowe piwnicy sa na fundamentach) Prosze o informacje kiedy zbrojenie "chudziaka" jest wskazane (na logike) - bede mogl porownac do specyfiki mojego projektu Pozdrawiam,Przemek*) Architekci w jakis sposob "recza" za jakosc rozwiazan a nie za koszta wiec moze byc tak, ze projekt zapewnia swietna jakosc ale niestety niekoniecznyym zwiekszeniem kosztow (nie potrafie tego jednoznacznie ocenic) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Proszę zapytaj Szanownego Pana Architekta o ułożenie zbrojenia. Jak mają wyglądać otuliny, w którym miejscu przekroju będzie zbrojenie itd. Na bank zrobi dziubka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Prosze o informacje kiedy zbrojenie "chudziaka" jest wskazane (na logike) - bede mogl porownac do specyfiki mojego projektu Nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek4net 07.01.2013 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Proszę zapytaj Szanownego Pana Architekta o ułożenie zbrojenia. Jak mają wyglądać otuliny, w którym miejscu przekroju będzie zbrojenie itd. Na bank zrobi dziubka. prosze rozwin bo nie wiem w czym problem techniczny zalac "krate stalowa" w betonie o grubosci 15cm Na tak postawione pytani odpowiada zapewne projekt wykonaczwy, ktorego nie zamawialem (tak troche "niesportowo" jest nie zaplacic za wykonawczy a wyciagac te informacje ustnie ) Chyba ba ubity m piachu (moze nawet ulozonej folii/nie wiem) rozlozyc "podpurki" by zbrojenie nie zjechalo/nie wiem czy w tym mial byc problem) ... a cos przeciskurczowo (siatki czy zmawianie w betoniarni dodatki?) dodaje so do betonu na chudziaka? Jeszcze jedno co mi sie rzucilo w oczy ... jak konczylem szeregowke (mialem kupiony dom w budowie) to cos kojarze, ze wylewka byla znacznie grubsza niz "te 4cm/6 w garazu" (okolo 10cm - wszyscy sasiedzi tak robili i u mnie tak chyba bylo/podlogowka!/)... druga rzecz czy to zbrojenie fi3 co ma byc w wylewce jest odpowiednikiem tych "farfocli" odawanych przeciwskuroczowo ? (krotko: "po staremu" dawano "kratki druciane" a dzis farfocle/umknela mi ladna ich nazwa) Przemek EDIT: garaz na 2 auta: na logike... niech zaparkuje obok siebie 2 SUV (ktorych nie mam) po 2 tony kazdy.... mamy 4 tony w samych auta.... nie "pierdyknie" to jak zlosliwie zaczne skakac na srodku garazu pomiedzy autami? - inaczej: piasek ubity 50cm z definicjni zapewnia rowne podparcie chudziaka a ta poprzez styro wylewce i nie ma problemu? Edytowane 7 Stycznia 2013 przez przemek4net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 prosze rozwin bo nie wiem w czym problem techniczny zalac "krate stalowa" w betonie o grubosci 15cm ? Szanowny Pan Architekt zna zapewen normy i wie jaka jest wymagana minimalna otulina elementu zbrojonego układanego na gruncie. Szanowny Pan Architekt łaskawie wyjaśni w jaki sposób będzie pracować zbrojenie w środku przekroju podkładu betonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek4net 07.01.2013 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Szanowny Pan Architekt zna zapewen normy i wie jaka jest wymagana minimalna otulina elementu zbrojonego układanego na gruncie. wg tego watku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24291-JAKA-MINIMALNA-OTULINA-Z-BETONU wychodzi 5cm majac 15cm grubosci i 6cm grubosc stali zostaje pare cm zapasu czy nie o to chodzi? ... to jest na piachu wiec ni wiem czy to jest "na gruncie" w Twoim mniemaniu? Pozdrawiam, Przemek EDIT http://www.betomax.pl/pl/home/produkty-3-2/podkladki-dystansowe-i-akcesoria-zbrojarskie/podkladki-dystansowe2/informacje-ogolne wg tego jest 7.5 czy cos takiego... dlaczego nie mozna tego dac niesymetrycznie? (8cm od dolu i 6 cm od gory otuliny Edytowane 7 Stycznia 2013 przez przemek4net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.01.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 wg tego watku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24291-JAKA-MINIMALNA-OTULINA-Z-BETONU wychodzi 5cm majac 15cm grubosci i 6cm grubosc stali zostaje pare cm zapasu czy nie o to chodzi? ... to jest na piachu wiec ni wiem czy to jest "na gruncie" w Twoim mniemaniu? Pozdrawiam, Przemek Piasek jest gruntem zatem minimalna wartość otuliny to 75 mm. Pan Szanowny Architekt to musi wiedzieć. Skoro 75 mm to w połowie przekroju zatem te zbrojenie jest nic nie warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek4net 07.01.2013 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Piasek jest gruntem zatem minimalna wartość otuliny to 75 mm. Pan Szanowny Architekt to musi wiedzieć. Skoro 75 mm to w połowie przekroju zatem te zbrojenie jest nic nie warte. 7,5 cm od stro ny gruntu... ale od gory gruntu nie ma - wiec... czy aby przy niesymetrycznym umieszczeniu uzbrojenia (7.5cm "nad ziemia"... 1.2mm "wysokosc" kraty .. zostaje 6cm od gory (czyli nie od ziemi) - czy zle to licze... Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.01.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 7,5 cm od stro ny gruntu... ale od gory gruntu nie ma - wiec... czy aby przy niesymetrycznym umieszczeniu uzbrojenia (7.5cm "nad ziemia"... 1.2mm "wysokosc" kraty .. zostaje 6cm od gory (czyli nie od ziemi) - czy zle to licze... Pozdrawiam, Przemek Nieważne czy liczysz źle cczy dobrze w środku przekroju to zbrojenie nie działa. Jak dzieciakowi będziesz robił łuk z kijka to zaobserwuj przy wyginaniu, jak jedna strona się marszczy (jest ściskana) a druga się rozciąga, środek przekroju pozostaje bez zmian. Tak zaprojektowane dozbrojenie przez Szanownego Pana Architekta jest polepszaczem nastroju , nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 20.01.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Odpusc sobie te zbrojenia, to jest wyrzucenie pieniedzy... patrzac na dzisiejsza architekture to niekture domki 150m maja konstrukcje nadajaca sie pod kilkupietrowe bloki. zbrojenia chudziaka, wienca na 40cm scianach fundamentowych, lawy o serokosci 80 cm. Fajnie się projektuje ale jak nie za swoje buduje, w koncu inwestor zapłaci, bo "przecież musi byc porządnie' bo buduje sie przeciez "raz"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrekG. 21.01.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Zbrojenie chudego betonu to raczej niestosowana praktyka. Nie widzę takiej potrzeby, to są jedynie dodatkowe koszty i nic więcej. Wystarczy dobrze zagęszczony grunt i nie trzeba się martwić o chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdurski 21.01.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Można wykonać chudziak grubości 12 cm i dodać do niego siatki zbrojące z prętów 6 mm gładkich. Koszt jest nieznaczny. Mocniejsze zbrojenia można by ewentualnie położyć w garażu. Generalnie nie ma co się specjalnie wysilać jeśli chodzi o posadzkę na gruncie. Tak naprawdę ważne jest odpowiednie zagęszczczenie gruntu pod chudziakiem i jego wymiana jeśli jest konieczna. np kiedy grunt jest gliną, która została naruszona podczas robót koparką. Należy ją wówczas zamienić na kruszywo nadające się do zagęszczenia. Radzę skupić sie na gruncie. Jeśli wszystko będzie ok to właściwie siatki zbrojące można by pominąć. [moderowano] Edytowane 21 Stycznia 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 23.01.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Może masz jakieś ciężkie ściany na tym chudziaku ale przy dobrze zagęszczonym podłożu B7,5 powinien spokojnie wystarczyć. Ja tak zrobiłem u siebie. Tak na marginesie architekt powiedział mi że teoretycznie wystarczyłby dobrze zagęszczony piasek wymieszany z cementem - tak jak to się robi np. pod kostkę chodnikową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 04.06.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witajcie, Temat, który mnie teraz męczy: ZBROJENIE CHUDZIAKAArchitekt sie upiera, ze ma być i to podwójne. W projekcie płyta 15cmWykonawca oczywiście, ze nie ma potrzeby. A ja generalnie zgłupiałem, grunt do 7m to piach, zasypujemy również piachem.Przy dobrym zagęszczeniu wydaje mi sie, ze nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 11.06.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witajcie, Temat, który mnie teraz męczy: ZBROJENIE CHUDZIAKA Architekt sie upiera, ze ma być i to podwójne. W projekcie płyta 15cm Wykonawca oczywiście, ze nie ma potrzeby. A ja generalnie zgłupiałem, grunt do 7m to piach, zasypujemy również piachem. Przy dobrym zagęszczeniu wydaje mi sie, ze nie powinno być problemów. To jest czasem jakas masakra co jest projektowane. Domki jednorodzinne maja konstrukcje jak 6 pietrowe bloki. Zastanow sie na chlpski rozum co Ci da zbrojenie. jezeli grunt zacznie siadac to zbrojenie go nie utrzyma. Co najwyzej nie peknie. jakie ciezary przenosi chudziak? zadne poza lekka scianka dziaowa. to samo tyczy wienca na fundamentach bez piwnicy. Pytam w ajkim celu? z dwoch stron napiera ziemia, przed czym te wieniec ma niby chronic? No chyba ze masz za duzo kasz to mozesz wszytsko zazbroic, tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.06.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Z poniższego wątku wynika, że zbrojenie siatką betonu wylewanego na gruncie jest niepotrzebne. Tymczasem kilka osób budujących sobie domy zastosowało siatkę zbrojeniową jednak beton wylewały nie w obrębie ścianek fundamentowych ale na ścianki fundamentowe - styropian XPS stanowił naturalny szalunek. Tak jak na schemacie: http://images38.fotosik.pl/2086/cb042f478d1f8b19med.jpg Zasadniczym argumentem tych osób było zabezpieczenie posadzki przed ewentualnym osiadaniem piasku. Ktoś wręcz przywołał przypadek, w której piasek z fundamentów został wypłukany i podłoga wręcz się zapadła... Czy to rozwiązanie czemuś służy poza poprawieniem sobie samopoczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 02.07.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Z poniższego wątku wynika, że zbrojenie siatką betonu wylewanego na gruncie jest niepotrzebne. Tymczasem kilka osób budujących sobie domy zastosowało siatkę zbrojeniową jednak beton wylewały nie w obrębie ścianek fundamentowych ale na ścianki fundamentowe - styropian XPS stanowił naturalny szalunek. Tak jak na schemacie: http://images38.fotosik.pl/2086/cb042f478d1f8b19med.jpg Zasadniczym argumentem tych osób było zabezpieczenie posadzki przed ewentualnym osiadaniem piasku. Ktoś wręcz przywołał przypadek, w której piasek z fundamentów został wypłukany i podłoga wręcz się zapadła... Czy to rozwiązanie czemuś służy poza poprawieniem sobie samopoczucia? Oczywiscie ze sluzy, - sprzedającym siatkę, podobnie jak wieniec na niepodpisniczonej scianie fundamentowej - sprzedającemu stal i beton. A architekci/projektanci podpisują się pod tymi idiotyzmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 03.07.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 przemek4net - B15 15cm i stal fi6 co 10cm to jeżeli zrobisz z karbówki lub gładkiej z odpowiednimi hakami zgodnie z normami a zbrojenie w dolnej strefie to możesz pod spodem sobie piwnice wykopać bo to strop normalny będzie. Nie wiem jak niekorzystne muszą być u ciebie warunki gruntowe, może jakieś szkody górnicze, że architekt zaproponował takie rozwiązanie. Normalnie to się robi 10-15cm chudziaka między ścianami, 2xpapa, styropian, folia, wylewka, podłoga. W pomieszczeniach mieszkalnych 5-8cm jastrychu z "farfoclami" zwanymi zbrojeniem rozproszonym, w garażu lepiej chyba dać siatkę zgrzewaną dołem i mniej styropianu a więcej jastrychu (np 5cm i 10cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts