Pokal 11.09.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Witam, ja w dniu wczorajszym odebrałem wezwanie do sądu. Będę walczył, jeśli ktoś posiada już jakieś doswiadczenia sądowe to będę wdzięczny za pomoc.mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajaks 11.09.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Witam, również należę do grona osób, od ktorych Expol próbuje wyłudzić pieniądze. I podejrzewam, że u mnie tez sprawę będzie musiała rozstrzygnąć Temida. W związku z powyższym mam pytanie – jak wyglądaja wezwania do sądu, które Państwo otrzymaliscie? Czy jest to wezwanie na rozprawę w konkretnym terminie, jeśli tak to jak brzmi tytuł pozwu? Czy po prostu sądowy nakaz zapłaty, od ktorego można złozyć sprzeciw droga pocztową bez konieczności stawiania się Płonsku? Z góry dziękuje, bo będę wiedziała na co sie szykować. P.S. Swoją drogą - czy oni nadal praktykuja tę "promocyjna" działalność czy zaprzestali? A może te hurtowe wezwania do sądu to próba odzyskania zapłaconego od wystawionych faktur VAT-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pokal 11.09.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Ja jak na razie otrzymałem sadowy nakaz zapłaty do którego przygotowuje sprzeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aron1982 12.09.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Wysyłany jest sądowy nakaz zapłaty. Standardowo 14 dni na odpowiedź. Wysyłają na formularzach sądowych i na takich samych wymagają napisania sprzeciwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goniamilenium 12.09.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Witam!Proszę mi powiedzieć czy pozew zbiorowy jest gotowy? Napisałam na e-maila, który otrzymałam do prawnika ale niestety nie otrzymałam iformacji zwrotnej. Proszę o kontakt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczenko 25.09.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Witam serdecznie. Mam podobną sytuację z Expolem, dostałem już trzy faktury, z czego dwie opłaciłem. Po znalezieniu tego forum powiedziłem dość i więcej nie zamierzam płacić tym oszustom. Czy ktoś wie coś w sprawie pozwu zbiorowego i co jest podstawą. Ja z kolegą prawnikiem napisałem wypowiedzenie ( po otrzymaniu 1 fv, bo Pani "zapomniała" przypomnieć o kończącej się promocji) w związku z nierzetelnym wykonaniem usługi. Straszą mnie KRD i sądem. Chciałbym skontaktować się z kimś kto mógłby mi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi Gd 02.10.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Witam Dołączyliśmy z żoną do grona naciąganych.Już jesteśmy po propozycji ugody. Pytania do forumowiczów: Czy kogoś pociągnęli do sądu za niezapłacenie? Czy ktoś wygrał z nimi w sądzie albo prostu nie płacił? Zastanawiamy się co zrobić, a czasu mamy mało jeśli chcemy przyjąć ich "ugodę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aron1982 02.10.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Witam,Moja żona ma sprawę w sądzie. Nie zamierzamy płacić. Już nasz adwokat napisał sprzeciw i wysłaliśmy do sądu. Czekamy teraz co będzie dalej. Moja rada to nie iść na ugodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi Gd 02.10.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 A sprawę macie w sądzie w Płońsku czy w miejscu waszego zamieszkania? Na dużą kwotę was walnęli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aron1982 03.10.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Sprawę mamy w Płońsku. Proszę napisać do mnie na adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajaks 06.10.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Odradzam pójście na ugodę czy też płacenie jakichkolwiek faktur. Tego rodzaju działania mogą zostać zinterpretowane przez sąd jak uznanie długu i wtedy trudniej będzie się wyplątać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaqqq 27.10.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Czy kogoś już oskarżyli do sądu?Też mam problem z tą firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melodia62 15.11.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 mam taki sam problem z ta firma bylam juz u mecenasa chcialabym sie skontaktowac z panem i ludzmi oszukanymi przez ta firme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melodia62 15.11.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 musimy zrobic z nimi porzadek tak nie moze byc to jawne okradanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merekkocz 16.11.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 napisz do kolegi na emeil [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eryk.F 19.11.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Witam,ja również zostałam oszukana. Zasady te same tylko w bazie noclegowej polecanenoclegi.com Chętnie dołaczę się do zbiorowego pozwu. Okazuje się, że mniej więcej drugie tyle ludzi zostało oszukanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merekkocz 20.11.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 napisz do kolegi na emeil [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aron1982 22.11.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Zapewne większość osób otrzymywało faktury mailem. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów przesyłanie faktur drogą elektroniczną może się odbywać wyłącznie po uzyskaniu zgody pisemnej lub elektronicznej odbiorcy faktur. My nie udzieliliśmy firmie expol takiej zgody, a mimo tego faktury otrzymywaliśmy na maila. Pewnie dlatego, że expol nie stać na drukarkę, papier, koperty i znaczki. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Rozporządzenie Ministra finansów ws przesyłania faktur elettronicznych z dn 20 grudnia 2012 r. http://sejmometr.pl/prawo/127156 § 3. Przesyłanie, w tym udostępnianie, faktur w formie elektronicznej wymaga akceptacji ich odbiorcy. § 8. Akceptacja przesyłania faktur w formie elektronicznej, wyrażona na podstawie przepisów rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 14 lipca 2005 r. w sprawie wystawiania oraz przesyłania faktur w formie elektronicznej, a także przecho wywania oraz udostępniania organowi podatkowemu lub organowi kontroli skarbowej tych faktur (Dz. U. Nr 133, poz. 1119) i rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 17 grudnia 2010 r. w sprawie przesyłania faktur w formie elektronicznej, zasad ich przechowywania oraz trybu udostępniania organowi podatkowemu lub organowi kontroli skarbowej (Dz. U. Nr 249, poz. 1661), zachowuje ważność na potrzeby stosowania § 3. § 9. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2013 r. Rozporządzenie Ministra finansów ws przesyłania faktur elektronicznych z dn 17 grudnia 2010 § 3. 1. Faktury mogą być przesyłane, w tym udostępniane,w formie elektronicznej w dowolnym formacieelektronicznym, pod warunkiem uprzedniej akceptacjitego sposobu przesyłania faktur przez odbiorcę faktury, zwanej dalej „akceptacją”.2. Akceptacja albo jej cofnięcie może być wyrażonaw formie pisemnej lub w formie elektronicznej. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Proponuję wysyłanie skarg indywidualnych do URZĘDU KOMUNIKACJI ELEKTRONICZNEJ Infolinia konsumencka: 801 900 853 lub tel. 22 534 91 74 e-mail: [email protected] Poniżej link do Formularza Elektronicznego za pośrednictwem, którego można złożyc skarge: http://www.uke.gov.pl/kontakt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajaks 23.11.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Dobrze, że Pan podał linki do rozporządzenia, zawsze to coś, co może być przydatne w argumentacji przed sądem. Faktycznie nigdzie w umowie nie znalazłam zapisu, że zgadzam sie na przesyłanie FV droga elektroniczna, a umowę podpisałam po dacie wejścia w życie rozporządzenia. A teraz drodzy Forumowicze, proponuję o wykonanie zrzutu z ekranu powyższych postów z dzisiejszą data. Mając na uwadze, ze >>>>Zgłoszono żądanie usunięcia danych osobowych<<<< lub jego ludzie śledzą wpisy na tym forum proszę się spodziewać że kolejne faktury zaczną do Państwa przychodzić także pocztą Edytowane 14 Października 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajaks 24.11.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Trochę poczytałam na ten temat i znalazlam cos takiego: "Wraz z początkiem 2013 r. weszło w życie nowe rozporządzenie dotyczące przesyłania faktur w formie elektronicznej, które liberalizuje stosowane dotychczas zasady. Zgoda odbiorcy na otrzymywanie faktur drogą elektroniczną nadal jest wymagana, ale jest to zgoda domniemana, tzn. że nie trzeba jej uzyskać przed wysłaniem dokumentu. Oznacza to, że sprzedawca może przesłać nabywcy fakturę drogą elektroniczną i jeśli ten opłaci ją, uznaje się, że wyraża zgodę. Nabywca może jednak wyrazić sprzeciw wobec faktur elektronicznych i wówczas konieczna jest wysyłka papierowych wersji dokumentów. Czytaj więcej na Infor.pl: http://ksiegowosc.infor.pl/zmiany-w-vat-2013/139478,W-2013-r-latwiej-wysylac-faktury-droga-elektroniczna.html#ixzz2lYFPoKm8 Oznacza to, że Expol jak najbardziej może wysyłać FV mailem i domniemywać, ze się na nie zgadzamy. A czy my uznajemy je za zasadne i czujemy sie dłuznikiem rodziny >>Zgłoszono żądanie usunięcia danych osobowych<< to juz inna sprawa... Edytowane 14 Października 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts