Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oferty-online.com Płońsk opinia

mnowak355

Recommended Posts

goniamillenium - czy zapłacilaś im na podstawie sądowego nakazu zapłaty? Jeśli tak, (bo nie złożyłaś od niego sprzeciwu w ciągu 14 dni) to jako strona przegrana musisz dodatkowo 600 zl zapłacić ich mecenasowi, bo takie jest prawo. I to jest własnie sposób zarabiania przez Expol i ich prawnika. Można nic lub niewiele robić i kasę zarabiać. Ludzie zeby uniknąć sądu zapożyczą się i zapłacą. A u nich biznes sie kręci.

Mi też jeden prawnik doradzał - zapłacić,a potem egzekwować zwrot pieniędzy za źle wykonana usługę. Już widzę jak by mi sie to udało, pewnie odpuściłabym po paru miesiącach i nigdy nie zobaczyłabym swoich pieniędzy. Teraz to mam przynajmniej determinacje do walki w sądzie i w innych instytucjach.

Teraz będe miała parę dni wolnych to w końcu zamierzam napisać parę pism m.in. do UOKiK. Pewnie za moment dostane kolejną fakture, a to mi zawsze daje kopa do działania ;)

• Odpowiedzi 504
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po dość długim milczeniu,

jak zapewne Państwo wiecie, gdyż tu na forum opisywałam swoją historię, również jestem jedną z wielu poszkodowanych przez firmę EXPOL. Wraz z grupą poszkodowanych mamy prawnika, który zajmuje się naszymi sprawami. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany wspólną walką z tą nierzetelną firmą i jej nieuczciwymi praktykami proszę do nas dołączyć. Grupa jest tzw. otwarta :)) i przyjmuje wszystkich, którym zależy na ukróceniu oszukańczej działalności EXPOL-u. Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt na e-mail : [email protected]

Pozdrawiam nutka66

Hej!

Wcale nie muszę płacić tych 600 zł. bo oni napisali pozew do sądu a sąd wydał nakaz zapłaty i tam nie było nic powiedziane o tych 600 zł. Więc ich nie zapłacę. Ja nawet nie mam umowy z nimi podpisanej bo wysłałam dwie kopie a oni twierdzą że 1. Nie odesłali mi mojej kopii. Czułam się bezradna. Za komornika bym zapłaciła jeszcze więcej, dostać wezwanie do sądu w Płońsku to kawał drogi. Chcę po prostu mieć święty spokoju.

Hej!

Wcale nie muszę płacić tych 600 zł. bo oni napisali pozew do sądu a sąd wydał nakaz zapłaty i tam nie było nic powiedziane o tych 600 zł. Więc ich nie zapłacę. Ja nawet nie mam umowy z nimi podpisanej bo wysłałam dwie kopie a oni twierdzą że 1. Nie odesłali mi mojej kopii. Czułam się bezradna. Za komornika bym zapłaciła jeszcze więcej, dostać wezwanie do sądu w Płońsku to kawał drogi. Chcę po prostu mieć święty spokoju.

Ja tez wysłałam im (listem zwykłym, który o dziwo bez problemu dotarł ;>) dwie kopie umowy z prośbą o podpisanie i odesłanie i też tego nie zrobili. Na szczęście zrobiłam wcześniej ksero umowy.

Jesli chodzi o te 600 zł to powinnas mieć to ujęte w nakazie sadowym jako oddzielną pozycję. Przejrzyj tez pozew czy wnoszą o zwrot kosztów zastępstwa procesowego. Jeśli tego nie ma - to, kolokwialnie mówiąc, olej ich żądanie. Ale sprawdź, bo obawiam się, że jak raz zobaczą, ze im ktoś zapłaci to mogą dalej "w imie prawa" próbować wyciagać pieniądze.

Myślę, ze na korzyść Expolu działa tez to, że ludzie sa z rożnych czesci Polski i po prostu wielu osobom wyprawa do Plońska się nie opłaca.

Ja mam do tamtejszego sądu ok. 80 km czyli trochę ponad godzine drogi, dlatego nie zamierzam odpuszczać. Pojadę, jeśli dostane wezwanie na rozprawę.

Plusem jest to, że jeśli wszystkie sprawy będą rozptrywane przez ten sam sąd to łatwiej będzie je połączyć w całość.

Liczę, że utrzyma sie grupa zdeterminowanych w walce z Expolem.

Cześć!

Dzięki za odpowiedź. W nakazie sądowym nie mam nic o koszcie zastępstw procesowych. Tylko jest napisane w pozwie że chcą zwrot kosztów. Ale to nie są ujęte koszty zastępstwa. Jeśli będzie trzeba też się pofatyguje bo strasznie mnie to męczy. Umieścili moją działkę na marnych kilku stronach ja dla świętego spokoju zapożyczyłam się będę oddawać przez 2 lata a oni jakby nigdy nic piszą mi o jeszcze 600 zł. To jest skandal. Teraz żałuje że zapłaciłam. To jest jakieś chore.

Cześć!

Dzięki za odpowiedź. W nakazie sądowym nie mam nic o koszcie zastępstw procesowych. Tylko jest napisane w pozwie że chcą zwrot kosztów. Ale to nie są ujęte koszty zastępstwa. Jeśli będzie trzeba też się pofatyguje bo strasznie mnie to męczy. Umieścili moją działkę na marnych kilku stronach ja dla świętego spokoju zapożyczyłam się będę oddawać przez 2 lata a oni jakby nigdy nic piszą mi o jeszcze 600 zł. To jest skandal. Teraz żałuje że zapłaciłam. To jest jakieś chore.

Ja dwa dni temu dostałam nakaz zapłaty, więc w swięta czeka mnie pisanie sprzeciwu, bo muszę zdązyć do końca roku. Mam już pewną koncepcję co do treści, ale "dla dobra śledztwa" nie mogę zdradzać szczegółow na forum.

Na moim pozewie jest podpis >>Zgłoszono żądanie usunięcia danych osobowych<<, a nie zadnego mecensa, więc trudno tu mówic o jakimś zastępstwie. W nakazie sądowym jest podana łączna kwota z wystawionych FV + 7,5 zł kosztów. Podejrzewam, że u ciebie sytaucja wyglada podobnie. Jeśli na tej podstawie Expol żąda dodatkowo jeszcze 600 zł to jest to szczyt bezczelności i kolejna próba wyłudzenia pieniedzy!

Zresztą to, że zapłaciłaś firmie wcale nie musi oznaczać końca sprawy. Możesz domagać sie rekompensaty za źle wykonana usługę i że w zwiazku z tym masz strate majatkową (mogłaś przecież te 2 tys. zainwestować na lepszy rodzaj reklamy). Tylko to pociaga za soba koszty i wymaga zaangażowania. Nigdy też nie ma pewnosci wygranej. Dlatego ludzie sie na to nie decyduja podobnie jak na składanie sprzeciwu od nakazu zaplaty. Jak ktos nie ma w tej materii doświadczenia, a 14 dni to mało czasu, to po prostu odpuszcza i płaci.

Edytowane przez Redakcja

Firma kant i oszust czeka zawsze aż wyśle 5 faktur i wtedy idzie do sadu.

Widzę ze u nie 3 faktura to jakaś już pro forma bez podpisu prezesa.

Tu nic nie dzieje sie bez przyczyny. Zauważyłam prawidłowosć - o nakaz sądowy Expol występuje wtedy, gdy suma faktur osiagnie sumę ok. 2 tys. zł, ale jej nie przekroczy. Wynika to najprawdopodobniej z tego ze do 2 tys. zł powód placi 30 zł kosztow sądowych za złożenie pozwu, potem to trzeba odpalić juz stówę. To tez ładnie wkomponowuje się w 6-cio miesięczny okres wypowiedzenia + 1 miesiac lub 2, bo wypowiedzenie nie dotarło w terminie, czyli 7-8 miesięcy x ok. 250 zł daje nam ok. 1750 -2000 zł.

Od pro formy nie muszą odprowadzać VAT-u dlatego je wystawiają, jak zaczynaja zauważać, że ktos nie ma zamiaru płacić. Tyle tylko, że sama pro-forma nie jest dokumentem księgowym, a raczej czymś w rodzaju oferty handlowej. Nie wiem czy moze byc ona dowodem przy nakazie sądowym, podobno nie, ale spotykam różne interpretacje.

ok wystawiają proformę ty im płacisz później nakaz sądowy czy później jestem ciekaw rejestrują te faktury i płacą tu może urząd skarbowy na nich napuścić,

Pojęcia nie mam. Generalnie powinno byc tak, ze po wystawieniu faktury pro-forma jak wpływnie płatność wystawiana jest faktura VAT. Czy oni tak robią? Trudno powiedzieć, bo ja żadnej faktury im nie zapłaciłam, ale moze wypowiedzą sie ci do im płacili proformy i czy dostawali potem normalne faktury jeśli nie - to warto zainteresować US. Tu raczej nikt nie bzedzie robił kontroli krzyżowych, bo z Expolem umowy podpisuja glownie osoby fizyczne a nie firmy. Oni nawet mojego NIP-u nie mają.

• 3 weeks później...
Witam,czy sa juz jakieś postępy w sprawach otrzymaniu nakazu sadowego.Czy ktoś juz otrzymał odpowiedz na sprzeciw?Jestem nastepna w kolejce

K

Złożyłam sprzeciw tuż przed nowym rokiem, więc odzewu (odpowiedzi pełnomocnika Expolu lub wezwania na rozprawę) spodziewam sie najwczesniej w lutym. I mam nadzieje, że uda mi się przenieść sprawę z sądu w Płońsku do Wawy.

Z tego co wiem (a na pewno nie wiem wszystkiego :) to ok. 8-10 spraw jest w toku tzn. ludzie złożyli sprzeciwy od nakazu zapłaty i czekają albo na odpowiedź pełnomocnika spółki albo wyzanczenie terminu rozprawy.

Nic mi nie wiadomo, żeby zapadł juz jakiś wyrok. Moze być tak, ze sprawy dotyczace expolu będą toczyły się w roznych sądach w całej Polsce. Sama jestem ciekawa jaka będzie linia orzecznicza, ale chyba trzeba bedzie jeszcze chwilę czyli jakiś 2-3 miesiace poczekać.

Ja z żoną wysłaliśmy sprzeciw. Otrzymaliśmy odpowiedź o pełnomocnika. Same bzdury człowieka który nie ma nic sensownego do napisania. Wylaliśmy kolejne pismo odnośnie tych wypocin co napisał jakiś adwokat. Było to to chyba na przełomie września i października. Narazie cisza jak przez burzą. Więc czekamy cierpliwie dalej.

Z tego co wiem, to zapis w umowie odnoście rozpatrywania spraw przez są zamiejscowy w płońsku o wszystkim przesądza. Więc raczej niema co liczyć na sprawę w innym sądzie. Jedynie można wnioskować o przesłuchanie w sądzie właściwym dla miejsca zamieszkania jeśli odległość do płońska jest większa niż 50 km lub jakiejś innej uzasadnionej przyczyny