supernik 07.01.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Szanowni Forumowicze, prośba o poradę, próbuję samodzielnie wykonać ocieplenie poddasza właśnie mocuję stelaż pod płyty GK i mam kilka dylematów.1. Czy przy każdej ścianie murowanej dawać profil UD ? (jeśli mam kwadratowy pokój z jednym skosem to rozumiem że tylko na ścianie kolankowej ze skosem nie aję profila UD?2. Czy łączyć profil UD z profilem CD wkrętami samogwintującymi ?3. Czy łączyć profil UD ze ścianą kołkami czybkiego montażu ? czy zrobićluz między ścianą a profilem UD ?4. Czy między płytąGK a ścianą murowaną powinna być dylatacja czy płyta dociśnięta na maksa do ściany, jeśli tak to jak ją zakończyć ?5. jak połączyć sufit ze skosem - skos dać wyżej a wyszlifować płytę sufitową pod kątem aby przylegała całą grubością do płyty ze skosa ?6. Czy płyty układać w cegiełkę czy jedna do drugiej bez mijanki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezotrap15 08.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Temat byl juz wielokrotnie wałkowany,więc warto poszukać,lub odwiedzić strony producentów.W każdym razie u mnie było tak:-1-tak-2-nie-3-zamiast szybkiego montażu mam zastosowane" normalne"-4-pomiędzy płytą gk a ścianami murowanymi stosujesz połaczenie ślizgowe-5-w tym miejscu mam zastosowane profile"V"-6-jezeli wystarczą na długość to jedna do drugiej w przeciwnym razie na mijankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 08.01.2013 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 A płyty powinny byś kładzione krawędzią dłuższą 2,4m równolegle do profili czy prostopadle. ?jeśli będą równolegle to mogę zastosować jeden profil do połączenia dwóch płyt, przy połączeniu prostopadłym połączenie dwóch płyt przecina profile pod kątem prostym do profili. a jak połączyć krawędzie niezwężane płyt ? chyba trzeba je jakoś przefazować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezotrap15 09.01.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Płyty montujesz prostopadle do profili,Krawędzie nie fazowane orginalnie fazujesz ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 09.01.2013 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No to im dalej w las tym więcej drzew....1. jeśli płyty montujemy dłuższą krawędzią prostopadle do profili - to czy montować profile tak żeby krótsza krawędź płyty wypadała na profilu (łączenie płyt na profilu). ?2. Jak fazować krawędzie płyty ? Nożykiem zobić nacięcie pod kątem 45stiopni czy jakoś inaczej , jak takie fazy póżniej połączyć samą masą szpachlową czy dawać jakieś taśmy siatki czy fizeliny ?3. Jeśli zaczynam płytą to wiadomo od rogu ściany (od skosu lub ściany nieważne) ale dłuższa krawędź wypada przy ścianie murowanej no i tu pytanie czy spłaszczenie płyty obciąć i wyrzucić aq płytę dosunąc do ściany ? czy nic nie ucinać i później to wgłębienie uzupełnić masą szpachlową 4. Niezaleznie od pkt 3 jak łączyć płyty ze ścianą murowaną i jak łączyć sufit ze skosem czy wystarcza dosunięcie płyty czy daje się jakieś taśmy etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 09.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 1. Najlepiej tak, ale jeśli nie wypadnie na profilu to można wstawić kawałek który będzie na sztywno łączył płyty.2. Mniej więcej 45st wystarczy, jeśli wzdłuż takiego łączenia zastosujesz dodatkowo profil j.w. to wystarczy sama masa.3. Szkoda marnować tych kilku cm płyty, zwyczajnie uzupełnij masą.4. Różne metody się stosuje, ja osobiście zostawiam kilka (3-4 mm) dylatacji i wciskam akryl soudala (po wszystkim nadmiar ładnie palcem zgarniam i jest lala). Takie rozwiązania sprawdza się u mnie od 4 lat (a mam nad sufitem drewniany strop który trochę pracuje) i pęknięcie znalazłem jedno na długości 30cm (prawie niewidoczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 10.01.2013 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 zerknijcie na szkic gdzie jest błąd w rozmieszczeniu profili Cd ud i płyt i wkrętów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezotrap15 10.01.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Patrząc na rysunek,to wydaje mi się,ze trochę mało chcesz zastosować profili cd.Montuje sie je co 40cm.U mnie po rozmierzeniu całości wykonawcy dołożyli dodatkowo dwa profile cd ,tak aby wypadały na łączeniach płyt.(w ten sposób uzyskali większą sztywność połączeń łączonych płyt ,niż w przypadku zastosowania kawałków profili).Na wszystkich łaczeniach płyt mam zastosowane taśmy medium. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez Ezotrap15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 10.01.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Jedziemy z tym koksem dalej w ocieplam poddasze krótkie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 11.01.2013 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 A możesz podlinkować ?Temat ma zresztą setki stron ale nie mogę go znaleść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts