Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaż pod płyty GK prośba o poradę

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze, prośba o poradę, próbuję samodzielnie wykonać ocieplenie poddasza właśnie mocuję stelaż pod płyty GK i mam kilka dylematów.

1. Czy przy każdej ścianie murowanej dawać profil UD ? (jeśli mam kwadratowy pokój z jednym skosem to rozumiem że tylko na ścianie kolankowej ze skosem nie aję profila UD?

2. Czy łączyć profil UD z profilem CD wkrętami samogwintującymi ?

3. Czy łączyć profil UD ze ścianą kołkami czybkiego montażu ? czy zrobićluz między ścianą a profilem UD ?

4. Czy między płytąGK a ścianą murowaną powinna być dylatacja czy płyta dociśnięta na maksa do ściany, jeśli tak to jak ją zakończyć ?

5. jak połączyć sufit ze skosem - skos dać wyżej a wyszlifować płytę sufitową pod kątem aby przylegała całą grubością do płyty ze skosa ?

6. Czy płyty układać w cegiełkę czy jedna do drugiej bez mijanki ?

O kurde,

Myślałem że płyty równolegle do profili się układa a nie w poprzek. Równolegle jak zrobimy to możemy zastosować profil cd na łączeniu dwóch płyt na całej długości łączenia. Rozwiązanie alternatywne poprzeczne nie pozwala na usztywnienie poączenia dwóch płyt bo wkręt jest co 40 cm.

Jeśli profilu UD nie przykręcam co CD to rozumiem że również płyty Gk nie przykręcam do UD ale jeśli tak to po co jest ten profil UD skoro on nic nie trzyma, no troche bez sensu się wydaje chyba że profile CD na nim legną po prostu i będąmogły pracować. Ale tu powstaje pytanie bo tak można robić jak mamy profile CD prostopadle do UD ale zawsze w jednytm miejscu wypadnie że ściana a więc i profil UD jest równoległy do CD i wtedy to już jak mam nie łączyć płyty z UD to chyba nie warto stosować UD tylko podjechać wieszakami jak najbliżej ściany (ud) i zapiąć płytę po prostu.

Spotkałem się z sugestią rozwiązaniem żeby wszystko ze sobą poskręcać, tj. CD z UD, UD ze ścianą, płyty GK z CD i z UD, profile UD dać wszędzie gdzie się da na każdej ścianie. To jest złe rozwiązanie ?

Bo na zdrowy chłopski rozum to jak bym nic nie wiedział (a trochę tak jest) i wiedział że ściany murowane stoją stabilnie a więźba się rusza lub drga to zrobił bym to tak, że przykręcił sztywnio płyty z GK do rusztu nieważne jakiego, następnie dościan murowanych poprzez np profile UD a całość powiązał z więźbą w sposób możliwie pływający czyli poprzez możliwie giętkie i długie wieszaki. Wówczas ruchy więżby nie przenosiły by się na płyty. I po sprawie.

mi wydaje się że profil ud własnie jest tu kluczowy aby płyta nie chodziła względem ściany i nie powodowała nadmiernych pęknięć. chodzić powinna więźba i ewentualnie wieszaki ale im bliżej ścian tym stabilniej.

A niestosowanie UD nie łączenie CD i UD nie łączenie płyt z UD powoduje mozliwość pływania płyt względem ścian i gwarancję pękania.