Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pilne!! dobór pieca gazowego

iiktorn

Recommended Posts

witam,

po spędzeniu kilku godzin przed monitorem na tym forum,

ja też mam pytanko:

jaki kondenstat jakiej mocy i do jakiej firmy się skłaniać?

dom 150 m2 użytkowej

kubatura 700 m3

ściany zew. porotherm 25p+w i do tego 15 cm styropianu lambda 0,4

dach deskowany docieplony 15cm megarocka i 10 cm rocktona

na parterze ok 70 m2 podłogówki + 3 grzejniki

na poddaszu podłogówka w łazience ok 8m2 + 6 grzejników.

z tego co się dowiedziałem (po tych kilku godzinach czytania) to wiem że piec nie może być zbyt dużej mocy żeby nie było taktowania.

a mi już fachowiec powiedział że trzeba kupić piec 20 kw- a ja przeliczyłem że ok 10 kw w zupełności wystarczy- może się mylę prośba o weryfikację.

w projekcie jest napisane 9 kw.

piec ma być jednofunkcyjny i do tego zasobnik (no właśnie jaka pojemność na 4 osoby)?

i jak to jest przy mocy około 10 kw z ciepłą wodą czy to nagrzewanie nie trwa wieczność?

proszę o pilną pomoc bo na początku lutego montaż

myślałem nad buderusem gb072 ale najmniejszy jest 14 kw modulacja z tego co doczytałem od niecałe 3kw- co wy na to?

Edytowane przez iiktorn

czyli ten buderus to ma za dużą moc?- chociaż ma modulację od 2,9 kW

przy grzaniu wody ma 15 kW

a jakiej wielkości proponujecie ten baniaczek na wodę?

a może zaproponujecie jakieś inne piece

a może ktoś kto ma takiego buderusa gb072 14 kW się wypowie jak się sprawuje i jaką powierzchnie ogrzewa i jakie są mniej więcej rachunki

Edytowane przez iiktorn

Gość Konto usunięte_12*

Tak, jak Ci radzi KrzysztofLis2 - bierz ten kocioł 10 kW!

Ja skusiłem się na niedrogiego (promocja!) Termet'a Windsor Ecocondens Plus 25 o mocy do 22,9 kW, i teraz "chodzi" mi na 1/4 mocy! :o

Obecnie przy +2 st.C na zewnątrz "chodzi" tylko podłogówka (ok. 20 m.kw) wspierana wieczorem małym kominkiem. A i tak "ciągnie" ok. 5 m3 gazu/dobę (oczywiście z C.W. i gotowaniem). Powierzchnia ogrzewana grzejnikami, to ok. 100 m.kw. Zasobnik C.W. ma 120 l i spokojnie wystarcza na 4 osoby dorosłe i 2 dzieci.

Chciałem włączyć regulator pokojowy (aby kocioł załączał się rzadziej), ale wtedy by się także wyłączała "podłogówka", bez której jest już zbyt chłodno (szczególnie w łazience).

P.S. Termostaty "podłogówki" też przykręcone na minimum :)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Ja mam Buderusa GB072 1F ale 20kW - moduluje od 4,7kW do 20kW a na mój dom, który i tak jest średnio ocieplony, moc minimalna to za dużo w temperaturach około i powyżej 0stopnii. Gdybym mógł, zamieniłbym na 14kW. Z pieca jestem zadowolony i mogę go śmiało polecić. Do tego weź zbiornik 120 albo 160l i powinieneś być zadowolony. Oczywiście czeka cię kilka tygodni bawienia się w ustawienia najlepsze dla twojego domu i twojego stylu życia.

Co do samego zasobnika wody, to miałem 160l, teraz mam 120l. Przy 120l mam ustawioną wyższą temperaturę wody niż miałem przy zasobniku 160l, a piec w trybie ECO dogrzewa wodę gdy jej temperatura w zasobniku obniży się o 10 stopni i muszę powiedzieć, że jest lepiej. Wody miesięcznie zużywam ok 10m^3 i piec na grzanie CWU włącza się około 2-5 razy dziennie (w zależności, ile tej wody i z jaką częstotliwością schodzi). Trudno ocenić ile schodzi gazu na jedno ogrzewanie CWU, bo dużo zależy ile tej wody zeszło z zasobnika i jaka jest temperatura wody na wejściu. Mniej więcej (kilka razy robiłem pomiar) na jedno dogrzanie idzie około 0,4-0,7m^3 gazu.

Dzisiaj/jutro postaram się przysiąść i założyć temat z mała recenzją tego Buderusa i porównaniu go do starego żeliwnego kotła gazowego w starym domu (dom w podpisie), plus oczywiście zużycia gazu itd. ;)

RC35 ma kilka fajnych bajerów - pokazuje wykresy temperatury zewnętrznej z ostatnich 48h, można dość łatwo ustawić programy włączania i wyłączania kotła (redukcji pracy) w zależności od godziny w każdym dniu, temperatury w danych godzinach; ma on możliwość sterowania pracą kilku obiegów i możliwość współpracy z kolektorem słonecznym. Osobiście nie wykorzystuje nawet połowy jego funkcji, ale jak był w zestawie to się specjalnie nie rzucałem ;) Za pomocą tego sterowania ustawia się także parametry krzywej grzewczej, tryb pracy (wg temperatury pomieszczenia, lub wg temperatury zewnętrznej, albo jeszcze wg temp zew+temp wew). Ogólnie, ja to miałem w zestawie Buderusa kocioł+zasobnik+sterowanie i nie narzekam. Chociaż zasobniki firmy galmet podobną są ciut lepsze - trudno mi powiedzieć, bo to mnie mało interesowało :p

Co do zużycia, to trochę grubszy temat. Zaraz postaram się siąść na 4 literach i wszystko dokładnie opisać w osobnym wątku. Zużycie w dużej mierze zależy od domu i trybu życia - więc musiałbyś poszukać kogoś z podobnym domem do twojego ;)

mam immergasa 12kW.

dom ok 180m2, grzeje póki co ok 110m2 bo reszta czeka na wykończenie.

kocioł w tym sezonie grzewczym jeszcze NIGDY (nawet przy -15C) nie wszedł na moc większą niż minimalna, czyli ciągle grzeje z mocą 2kW (ogrzewanie niskotemperaturowe w całym domu). temp w domu 21C

zasobnik 80 litrów, potrzebuje ok 5 minut żeby go nagrzać.

Panowie moglibyście mnie oświecic??? przejrzałem sobie aledro i widzę że na model rc (20 Kw) ceny kształtują się od 4tys do ok 9tys niby w opisie to samo skąd tak duża rozrzutność cen??

:)

znaczy co, uważasz, że wszystkie powinny kosztować tyle samo ? taki fiat ma kosztować jak mercedes ?

a ty kolego desmear ile spalasz gazu? dziennie / miesięcznie.

nie powiem Ci dokładnie bo mam własną butlę więc brak licznika. w dodatku to pierwszy prawdziwy sezon grzewczy (tamten trochę grzałem ale niespecjalnie - nie mieszkałem)

domek mam dobrze ocieplony, orientacyjnie (wskazówka na zbiorniku taka precyzyjna nie jest) przez dwa miesiące (listopad-grudzień) spaliłem ok 330 litrów. licząc po 1,9zł/l to jakieś 600 zł. opłacało się dobrze ocieplić :)

Edytowane przez desmear

Co do rozrzutu cen w przypadku Buderusa, to patrz czy to jest 1-funkcyjny czy 2-funkcyjny. Poza tym, jak ja szukałem kotła to też był duży rozrzut cenowy i wynikał on z tego, że czasami w środku kotła brakowało listy przyłączeniowej (to od dołu, gdzie rurki podłączamy), czasami nie było sterowania i inne takie. Od jednego sklepu do którego dzwoniłem, usłyszałem tylko, że te "tanie" są poskładane na komponentach II kategorii - nie wiem czy jest taka możliwość w ogóle, tym bardziej że gwarancja jest na każdy (nowy) kocioł taka sama. Trochę mi to na "tani marketing" zalatywało ;)

Wielkość potrzebnego zasobnika zależy od waszego sposobu używania ciepłej wody. Jeśli bierzecie cztery prysznice i to na zasadzie najpierw dzieci a wy godzinę później to wystarczy 80l. Jeśli Cztery razy napełniacie wannę po 100l wody to potrzeba zasobnika 300l i więcej.

Bierz piecyk znanej firmy ,taki co wiele osób posiada-więcej fachowców,którzy potrafią ustawić ,naprawić,lepsza dostępność części

musiałbyś kupić naprawdę jakiegoś egzotyka żeby problem z serwisem był. no chyba, że mieszkasz w głuszy dalekiej, do najbliższego miasteczka to godzinna wyprawa - wtedy warto wcześniej sprawdzić czyje serwisy masz w pobliżu.