iiktorn 07.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) witam,po spędzeniu kilku godzin przed monitorem na tym forum,ja też mam pytanko: jaki kondenstat jakiej mocy i do jakiej firmy się skłaniać?dom 150 m2 użytkowejkubatura 700 m3ściany zew. porotherm 25p+w i do tego 15 cm styropianu lambda 0,4dach deskowany docieplony 15cm megarocka i 10 cm rocktonana parterze ok 70 m2 podłogówki + 3 grzejnikina poddaszu podłogówka w łazience ok 8m2 + 6 grzejników.z tego co się dowiedziałem (po tych kilku godzinach czytania) to wiem że piec nie może być zbyt dużej mocy żeby nie było taktowania.a mi już fachowiec powiedział że trzeba kupić piec 20 kw- a ja przeliczyłem że ok 10 kw w zupełności wystarczy- może się mylę prośba o weryfikację.w projekcie jest napisane 9 kw.piec ma być jednofunkcyjny i do tego zasobnik (no właśnie jaka pojemność na 4 osoby)?i jak to jest przy mocy około 10 kw z ciepłą wodą czy to nagrzewanie nie trwa wieczność?proszę o pilną pomoc bo na początku lutego montażmyślałem nad buderusem gb072 ale najmniejszy jest 14 kw modulacja z tego co doczytałem od niecałe 3kw- co wy na to? Edytowane 7 Stycznia 2013 przez iiktorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.01.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Bierz 10 kW i się nie zastanawiaj. 10 kW to mniej więcej połowa mocy potrzebnej do komfortowego prysznica. Czyli po 10-minutowym prysznicu woda nagrzeje się z powrotem w 20 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 08.01.2013 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) czyli ten buderus to ma za dużą moc?- chociaż ma modulację od 2,9 kWprzy grzaniu wody ma 15 kWa jakiej wielkości proponujecie ten baniaczek na wodę?a może zaproponujecie jakieś inne piecea może ktoś kto ma takiego buderusa gb072 14 kW się wypowie jak się sprawuje i jaką powierzchnie ogrzewa i jakie są mniej więcej rachunki Edytowane 8 Stycznia 2013 przez iiktorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 10.01.2013 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 pomoże ktoś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.01.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Tak, jak Ci radzi KrzysztofLis2 - bierz ten kocioł 10 kW! Ja skusiłem się na niedrogiego (promocja!) Termet'a Windsor Ecocondens Plus 25 o mocy do 22,9 kW, i teraz "chodzi" mi na 1/4 mocy! Obecnie przy +2 st.C na zewnątrz "chodzi" tylko podłogówka (ok. 20 m.kw) wspierana wieczorem małym kominkiem. A i tak "ciągnie" ok. 5 m3 gazu/dobę (oczywiście z C.W. i gotowaniem). Powierzchnia ogrzewana grzejnikami, to ok. 100 m.kw. Zasobnik C.W. ma 120 l i spokojnie wystarcza na 4 osoby dorosłe i 2 dzieci. Chciałem włączyć regulator pokojowy (aby kocioł załączał się rzadziej), ale wtedy by się także wyłączała "podłogówka", bez której jest już zbyt chłodno (szczególnie w łazience). P.S. Termostaty "podłogówki" też przykręcone na minimum Edytowane 10 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 10.01.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ja mam Buderusa GB072 1F ale 20kW - moduluje od 4,7kW do 20kW a na mój dom, który i tak jest średnio ocieplony, moc minimalna to za dużo w temperaturach około i powyżej 0stopnii. Gdybym mógł, zamieniłbym na 14kW. Z pieca jestem zadowolony i mogę go śmiało polecić. Do tego weź zbiornik 120 albo 160l i powinieneś być zadowolony. Oczywiście czeka cię kilka tygodni bawienia się w ustawienia najlepsze dla twojego domu i twojego stylu życia. Co do samego zasobnika wody, to miałem 160l, teraz mam 120l. Przy 120l mam ustawioną wyższą temperaturę wody niż miałem przy zasobniku 160l, a piec w trybie ECO dogrzewa wodę gdy jej temperatura w zasobniku obniży się o 10 stopni i muszę powiedzieć, że jest lepiej. Wody miesięcznie zużywam ok 10m^3 i piec na grzanie CWU włącza się około 2-5 razy dziennie (w zależności, ile tej wody i z jaką częstotliwością schodzi). Trudno ocenić ile schodzi gazu na jedno ogrzewanie CWU, bo dużo zależy ile tej wody zeszło z zasobnika i jaka jest temperatura wody na wejściu. Mniej więcej (kilka razy robiłem pomiar) na jedno dogrzanie idzie około 0,4-0,7m^3 gazu. Dzisiaj/jutro postaram się przysiąść i założyć temat z mała recenzją tego Buderusa i porównaniu go do starego żeliwnego kotła gazowego w starym domu (dom w podpisie), plus oczywiście zużycia gazu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 11.01.2013 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 kolego franiel a to sterowanie RC35 jest pomocne czy to tylko wydane niepotrzebnie pieniądze i napisz jeszcze ile ci spala dziennie m3.a ten zasobnik 120L to macie jakiś do polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 11.01.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 RC35 ma kilka fajnych bajerów - pokazuje wykresy temperatury zewnętrznej z ostatnich 48h, można dość łatwo ustawić programy włączania i wyłączania kotła (redukcji pracy) w zależności od godziny w każdym dniu, temperatury w danych godzinach; ma on możliwość sterowania pracą kilku obiegów i możliwość współpracy z kolektorem słonecznym. Osobiście nie wykorzystuje nawet połowy jego funkcji, ale jak był w zestawie to się specjalnie nie rzucałem Za pomocą tego sterowania ustawia się także parametry krzywej grzewczej, tryb pracy (wg temperatury pomieszczenia, lub wg temperatury zewnętrznej, albo jeszcze wg temp zew+temp wew). Ogólnie, ja to miałem w zestawie Buderusa kocioł+zasobnik+sterowanie i nie narzekam. Chociaż zasobniki firmy galmet podobną są ciut lepsze - trudno mi powiedzieć, bo to mnie mało interesowało Co do zużycia, to trochę grubszy temat. Zaraz postaram się siąść na 4 literach i wszystko dokładnie opisać w osobnym wątku. Zużycie w dużej mierze zależy od domu i trybu życia - więc musiałbyś poszukać kogoś z podobnym domem do twojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.01.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 mam immergasa 12kW.dom ok 180m2, grzeje póki co ok 110m2 bo reszta czeka na wykończenie.kocioł w tym sezonie grzewczym jeszcze NIGDY (nawet przy -15C) nie wszedł na moc większą niż minimalna, czyli ciągle grzeje z mocą 2kW (ogrzewanie niskotemperaturowe w całym domu). temp w domu 21Czasobnik 80 litrów, potrzebuje ok 5 minut żeby go nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 11.01.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 a ty kolego desmear ile spalasz gazu? dziennie / miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Panowie moglibyście mnie oświecic??? przejrzałem sobie aledro i widzę że na model rc (20 Kw) ceny kształtują się od 4tys do ok 9tys niby w opisie to samo skąd tak duża rozrzutność cen?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Panowie moglibyście mnie oświecic??? przejrzałem sobie aledro i widzę że na model rc (20 Kw) ceny kształtują się od 4tys do ok 9tys niby w opisie to samo skąd tak duża rozrzutność cen?? znaczy co, uważasz, że wszystkie powinny kosztować tyle samo ? taki fiat ma kosztować jak mercedes ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) a ty kolego desmear ile spalasz gazu? dziennie / miesięcznie. nie powiem Ci dokładnie bo mam własną butlę więc brak licznika. w dodatku to pierwszy prawdziwy sezon grzewczy (tamten trochę grzałem ale niespecjalnie - nie mieszkałem) domek mam dobrze ocieplony, orientacyjnie (wskazówka na zbiorniku taka precyzyjna nie jest) przez dwa miesiące (listopad-grudzień) spaliłem ok 330 litrów. licząc po 1,9zł/l to jakieś 600 zł. opłacało się dobrze ocieplić Edytowane 12 Stycznia 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 znaczy co, uważasz, że wszystkie powinny kosztować tyle samo ? taki fiat ma kosztować jak mercedes ? Jeżeli ten sam model, ten sam symbol to samo oferuje to, TAK ! Patrzyłem tylko na jeden typ kotła Buderus RC 35 ,20 kw i rozrzutność cen była powalającą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 pewnie osprzęt inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 11.01.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Co do rozrzutu cen w przypadku Buderusa, to patrz czy to jest 1-funkcyjny czy 2-funkcyjny. Poza tym, jak ja szukałem kotła to też był duży rozrzut cenowy i wynikał on z tego, że czasami w środku kotła brakowało listy przyłączeniowej (to od dołu, gdzie rurki podłączamy), czasami nie było sterowania i inne takie. Od jednego sklepu do którego dzwoniłem, usłyszałem tylko, że te "tanie" są poskładane na komponentach II kategorii - nie wiem czy jest taka możliwość w ogóle, tym bardziej że gwarancja jest na każdy (nowy) kocioł taka sama. Trochę mi to na "tani marketing" zalatywało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 12.01.2013 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 znalazłem jeszcze taki piec:Beretta Exclusive Green HE 25 rsi- modulacja 2,5-25 kw tylko że jest drogi - może ktoś maiał styczność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.01.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Wielkość potrzebnego zasobnika zależy od waszego sposobu używania ciepłej wody. Jeśli bierzecie cztery prysznice i to na zasadzie najpierw dzieci a wy godzinę później to wystarczy 80l. Jeśli Cztery razy napełniacie wannę po 100l wody to potrzeba zasobnika 300l i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 znalazłem jeszcze taki piec: Beretta Exclusive Green HE 25 rsi- modulacja 2,5-25 kw tylko że jest drogi - może ktoś maiał styczność ? Bierz piecyk znanej firmy ,taki co wiele osób posiada-więcej fachowców,którzy potrafią ustawić ,naprawić,lepsza dostępność części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 13.01.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Bierz piecyk znanej firmy ,taki co wiele osób posiada-więcej fachowców,którzy potrafią ustawić ,naprawić,lepsza dostępność części musiałbyś kupić naprawdę jakiegoś egzotyka żeby problem z serwisem był. no chyba, że mieszkasz w głuszy dalekiej, do najbliższego miasteczka to godzinna wyprawa - wtedy warto wcześniej sprawdzić czyje serwisy masz w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts