adamzzz 07.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Pytanie jak w tytule do tych co użytkują grzejnik lazienkowy zasilany pompą ciepła. Może grzalka na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.01.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Nawet przy +30 drabinka może się przydać aby dosuszyć ręcznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Miki jak długo bedzie schnąc mokry ręcznik na grzejniku o temp. 30 C - zrób próbę owiń się mokrym recznikiem ( średnio masz ok.36,6 C - czyli trochę więcej - no wieksza powierzchnia przekazywania ciepła ) i daj znac ile godzin to trwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.01.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 A jak chcesz go rzucić na podłogę ??? Porozmawiaj z moją żoną mam 3 drabinki w każdej z łazienek i każda grzeje na + 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.01.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 jak długo bedzie schnąc mokry ręcznik na grzejniku o temp. 30 C Mokry, czy wilgotny ? Piszesz o praniu, czy kąpieli ? Po praniu na pewno będzie schnąć dłużej. Drabinka jak najbardziej ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.01.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Człowiek podobno ma 80W mocy grzewczej. Ile ma drabinka? Pewnie więcej. Proszę kogoś o przeliczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Pytanie jak w tytule do tych co użytkują grzejnik lazienkowy zasilany pompą ciepła. Może grzalka na stałe? Uzytkuje i to bardzo dobrze sie sprawdza (mam 2 szt). Reczniki sa po wieczornej kapieli rano (8:00) suchutkie. Wystarczy ze 2-3h pracy pompy w nocy. Temperatura zasilania teraz nie przekracza 31*C. Grzalke tez mam przez trojnik podlaczona, ale wlaczana jest tylko poza sezonem grzewczym. To tez dobry pomysl. Wlacza ja programator w nocy w tanim pradzie na 1,5h (600W). Ustawiona temperatura na jej termostacie to 35*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Człowiek podobno ma 80W mocy grzewczej. Ile ma drabinka? Pewnie więcej. Proszę kogoś o przeliczenie. Ja mam na drabinkach przeplyw ciut ponad 1l/min. Delta zmierzona takim termometrem do mierzenia goraczki na podczerwien to okolo 2*C (zeby uprzedzic drwiny sprawdzalem jak mi te drabinki podnowsza tempearature powrotu z podlogowki ). Daje mi to obiczeniowo moc oddawana okolo 130-135W. To bardzo orientacyjny pomiar (bo i rotametr i pomar w ten sposob temperatury to wartosci przyblizone), ale daje jakies pojecie co do rzedu wartosci. Pomoc w suszeniu recznikow na pewno skuteczna. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Pyxis Styl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Miki jak długo bedzie schnąc mokry ręcznik na grzejniku o temp. 30 C - zrób próbę owiń się mokrym recznikiem ( średnio masz ok.36,6 C - czyli trochę więcej - no wieksza powierzchnia przekazywania ciepła ) i daj znac ile godzin to trwało. Wiekszosc ludzi wyciera sie juz po wyjsciu z pod prysznica (przynajmniej wode zakreca) albo po wyjsciu z wanny. Wtedy recznik jest tylko wilgotny i schnie na takim letniusim grzejniku pol nocy. Zrob "testa" u siebie uzywajac kiedys recznika w ten wlasnie sposob i daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.01.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Zgadzam sie z przedmowcami, bardzo pozyteczna rzecz te "drabinki". Ja mam w lazience, WC i w pralni i nie zaluje tego. Oprocz dosuszania czy wrecz suszenia recznikow, bielizny etc. to one naprawde dogrzewaja pomieszczenie mimo slabej mocy "obliczeniowo" - mam i wiem co napisalem. Miki jak długo bedzie schnąc mokry ręcznik na grzejniku o temp. 30 C - zrób próbę owiń się mokrym recznikiem ( średnio masz ok.36,6 C - czyli trochę więcej - no wieksza powierzchnia przekazywania ciepła ) i daj znac ile godzin to trwało. .... Ci teoretycy..... Drabinka ma te zalete, ze jest tam sporo miejsca na przeplyw powietrza i zapewniam Cie ze mokre rzeczy wysychaja nawet przy tak niskiej temp. zasilania - nie teoretyzuje i nie zachecam do eksperymentow, po prostu wiem to z doswiadczenia. Zakladam ze inwestor ma oprocz PCi jeszcze wentylacje skuteczna (nie koniecznie mechaniczna) w lazienkach czy pralni. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Wiekszosc ludzi wyciera sie juz po wyjsciu z pod prysznica (przynajmniej wode zakreca) albo po wyjsciu z wanny. Wtedy recznik jest tylko wilgotny i schnie na takim letniusim grzejniku pol nocy. Zrob "testa" u siebie uzywajac kiedys recznika w ten wlasnie sposob i daj znac No,no,no coż za elaborat na temat wycierania - jestem pod wrażeniem. Sam bym nigdy na to niewpadł, iż należy się wycierać ręcznikiem po zakręceniu wody i wyjściu spod prysznica - a nie w trakcie . Dziwy Panie Pyxis Dziwy prawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 15.07.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam nie mogłem znaleźć podobnego tematu pasującego do mnie więc mam podłogówkę w 100% i chce w łazienka zamontować małą drabinkę z grzałką , i w okresach przejsciowych pod grzać i zimą dogrzewać o 2 -3 C bo żonie zimno zawsze , mam małą łazienkę 7m2 około jakiej mocy ma być grzejnik i ile wat grzałka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 16.07.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam nie mogłem znaleźć podobnego tematu pasującego do mnie więc mam podłogówkę w 100% i chce w łazienka zamontować małą drabinkę z grzałką , i w okresach przejsciowych pod grzać i zimą dogrzewać o 2 -3 C bo żonie zimno zawsze , mam małą łazienkę 7m2 około jakiej mocy ma być grzejnik i ile wat grzałka ?? Przy 7m2 zwykła farelka wystarczy. Efekt natychmiastowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.07.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Z tą drabinką to zależy jeszcze jaką dużą sobie zainstalujesz.U mnie generalnie drabinka do wilgnych grzejników OK, ale pomieszczenia nagrzewam grzejnikami/podłogówką.Szału z wydajnością drabinki to to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.07.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 ja przy zasilaniu całą zimą poniżej 30 stop jestem zadowolony z drabinek[ręczniki, i temp powietrza w łazience] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 18.07.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Farelka odpada przy małym dziecku kusz w powietrze wbija , podłogówka daje rade zimą ogrzać tylko chodzi o to że przed kąpielą podgrzać zonie i dziecku i wyłączyć nieraz sporadycznie włączyć jesienią lub w chłodne wieczory jak jeszcze CO nie bedzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 18.07.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Jak drabinka powinna być przy łazience 7m2 ?? która by w normalnym domu była w stanie ogrzać z pieca 60 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.07.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Farelka odpada przy małym dziecku kusz w powietrze wbija , podłogówka daje rade zimą ogrzać tylko chodzi o to że przed kąpielą podgrzać zonie i dziecku i wyłączyć nieraz sporadycznie włączyć jesienią lub w chłodne wieczory jak jeszcze CO nie bedzie działać No to trzeba nieraz sprzatac w lazience. Ja przy malym dziecku przed kapiela w zimie wlaczam wlasnie farelke na 4-5 min i jest cieplusienko. Drainka musiala by grzac ze 2h. Lazienka 6,5m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 18.07.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Jak mieszkałem w blokach własnie dogrzewałem nie raz po kąpieli sypialnie i dziecko mi zachorowało niemowlę , lekarka powiedziała że farelka wysusza powietrze i cały kusz jest wbijany w powietrze i dlatego nie chciałem , chodź masz racje moment i jest nagrzane a grzejnik wyjdzie pewnie drożej bo dużej bedzie włączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.07.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Jak mieszkałem w blokach własnie dogrzewałem nie raz po kąpieli sypialnie i dziecko mi zachorowało niemowlę , lekarka powiedziała że farelka wysusza powietrze i cały kusz jest wbijany w powietrze i dlatego nie chciałem , chodź masz racje moment i jest nagrzane a grzejnik wyjdzie pewnie drożej bo dużej bedzie włączony Lekarz podobno wykształcony a o fizyce nic nie wie. Nie jest istotne czym grzejemy .Ważna jest zmiana temperatury .To ta zmiana powoduje zmianę wilgotności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts