Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy drabinka w łazience ma sens przy zasilaniu poniżej 30 st?

adamzzz

Recommended Posts

Pytanie jak w tytule do tych co użytkują grzejnik lazienkowy zasilany pompą ciepła. Może grzalka na stałe?

Uzytkuje i to bardzo dobrze sie sprawdza (mam 2 szt). Reczniki sa po wieczornej kapieli rano (8:00) suchutkie. Wystarczy ze 2-3h pracy pompy w nocy. Temperatura zasilania teraz nie przekracza 31*C.

Grzalke tez mam przez trojnik podlaczona, ale wlaczana jest tylko poza sezonem grzewczym. To tez dobry pomysl. Wlacza ja programator w nocy w tanim pradzie na 1,5h (600W). Ustawiona temperatura na jej termostacie to 35*C.

Człowiek podobno ma 80W mocy grzewczej. Ile ma drabinka? Pewnie więcej. Proszę kogoś o przeliczenie.

Ja mam na drabinkach przeplyw ciut ponad 1l/min. Delta zmierzona takim termometrem do mierzenia goraczki na podczerwien to okolo 2*C (zeby uprzedzic drwiny sprawdzalem jak mi te drabinki podnowsza tempearature powrotu z podlogowki ;)).

Daje mi to obiczeniowo moc oddawana okolo 130-135W. To bardzo orientacyjny pomiar (bo i rotametr i pomar w ten sposob temperatury to wartosci przyblizone), ale daje jakies pojecie co do rzedu wartosci. Pomoc w suszeniu recznikow na pewno skuteczna.

Edytowane przez Pyxis
Styl.

Miki jak długo bedzie schnąc mokry ręcznik na grzejniku o temp. 30 C - zrób próbę owiń się mokrym recznikiem ( średnio masz ok.36,6 C - czyli trochę więcej - no wieksza powierzchnia przekazywania ciepła ) i daj znac ile godzin to trwało.

Wiekszosc ludzi wyciera sie juz po wyjsciu z pod prysznica (przynajmniej wode zakreca) albo po wyjsciu z wanny. Wtedy recznik jest tylko wilgotny i schnie na takim letniusim grzejniku pol nocy.

Zrob "testa" u siebie uzywajac kiedys recznika w ten wlasnie sposob i daj znac ;)

• 2 weeks później...

Zgadzam sie z przedmowcami, bardzo pozyteczna rzecz te "drabinki".

Ja mam w lazience, WC i w pralni i nie zaluje tego.

Oprocz dosuszania czy wrecz suszenia recznikow, bielizny etc. to one naprawde dogrzewaja pomieszczenie mimo slabej mocy "obliczeniowo" - mam i wiem co napisalem.

Miki jak długo bedzie schnąc mokry ręcznik na grzejniku o temp. 30 C - zrób próbę owiń się mokrym recznikiem ( średnio masz ok.36,6 C - czyli trochę więcej - no wieksza powierzchnia przekazywania ciepła ) i daj znac ile godzin to trwało.

.... Ci teoretycy.....

Drabinka ma te zalete, ze jest tam sporo miejsca na przeplyw powietrza i zapewniam Cie ze mokre rzeczy wysychaja nawet przy tak niskiej temp. zasilania - nie teoretyzuje i nie zachecam do eksperymentow, po prostu wiem to z doswiadczenia.

Zakladam ze inwestor ma oprocz PCi jeszcze wentylacje skuteczna (nie koniecznie mechaniczna) w lazienkach czy pralni.

Pzdr.

Wiekszosc ludzi wyciera sie juz po wyjsciu z pod prysznica (przynajmniej wode zakreca) albo po wyjsciu z wanny. Wtedy recznik jest tylko wilgotny i schnie na takim letniusim grzejniku pol nocy.

Zrob "testa" u siebie uzywajac kiedys recznika w ten wlasnie sposob i daj znac ;)

No,no,no coż za elaborat na temat wycierania - jestem pod wrażeniem. Sam bym nigdy na to niewpadł, iż należy się wycierać ręcznikiem po zakręceniu wody i wyjściu spod prysznica - a nie w trakcie . Dziwy Panie Pyxis Dziwy prawisz.

• 5 months później...
Witam nie mogłem znaleźć podobnego tematu pasującego do mnie więc mam podłogówkę w 100% i chce w łazienka zamontować małą drabinkę z grzałką , i w okresach przejsciowych pod grzać i zimą dogrzewać o 2 -3 C bo żonie zimno zawsze , mam małą łazienkę 7m2 około jakiej mocy ma być grzejnik i ile wat grzałka ??

Witam nie mogłem znaleźć podobnego tematu pasującego do mnie więc mam podłogówkę w 100% i chce w łazienka zamontować małą drabinkę z grzałką , i w okresach przejsciowych pod grzać i zimą dogrzewać o 2 -3 C bo żonie zimno zawsze , mam małą łazienkę 7m2 około jakiej mocy ma być grzejnik i ile wat grzałka ??

Przy 7m2 zwykła farelka wystarczy. Efekt natychmiastowy.

Farelka odpada przy małym dziecku kusz w powietrze wbija , podłogówka daje rade zimą ogrzać tylko chodzi o to że przed kąpielą podgrzać zonie i dziecku :) i wyłączyć nieraz sporadycznie włączyć jesienią lub w chłodne wieczory jak jeszcze CO nie bedzie działać

No to trzeba nieraz sprzatac w lazience. :)

Ja przy malym dziecku przed kapiela w zimie wlaczam wlasnie farelke na 4-5 min i jest cieplusienko. Drainka musiala by grzac ze 2h. Lazienka 6,5m2.

Jak mieszkałem w blokach własnie dogrzewałem nie raz po kąpieli sypialnie i dziecko mi zachorowało niemowlę , lekarka powiedziała że farelka wysusza powietrze i cały kusz jest wbijany w powietrze i dlatego nie chciałem , chodź masz racje moment i jest nagrzane a grzejnik wyjdzie pewnie drożej bo dużej bedzie włączony

Jak mieszkałem w blokach własnie dogrzewałem nie raz po kąpieli sypialnie i dziecko mi zachorowało niemowlę , lekarka powiedziała że farelka wysusza powietrze i cały kusz jest wbijany w powietrze i dlatego nie chciałem , chodź masz racje moment i jest nagrzane a grzejnik wyjdzie pewnie drożej bo dużej bedzie włączony

Lekarz podobno wykształcony a o fizyce nic nie wie.

Nie jest istotne czym grzejemy .Ważna jest zmiana temperatury .To ta zmiana powoduje zmianę wilgotności