Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy drabinka w łazience ma sens przy zasilaniu poniżej 30 st?

adamzzz

Recommended Posts

Jak mieszkałem w blokach własnie dogrzewałem nie raz po kąpieli sypialnie i dziecko mi zachorowało niemowlę , lekarka powiedziała że farelka wysusza powietrze i cały kusz jest wbijany w powietrze i dlatego nie chciałem , chodź masz racje moment i jest nagrzane a grzejnik wyjdzie pewnie drożej bo dużej bedzie włączony

A jak niby wzbija ten kurz. Masz tą farelkę skierowaną w podłogę? Trochę zawsze przy grzejnikach kurz się porusza. No ale przecież sprzątasz od czasu do czasu swój dom?

• 1 month później...

U mnie w łazience (10 mkw) oczywiście podłogowe. Ale miejsce na drabinkę też mam. Pytanie teraz - jak dużą mam tę drabinkę kupić? Hydraulika w tym temacie wolę nie słuchać bo wg jego wytycznych to byłaby drabina, a nie drabinka ;)

Myślałam o czymś takim: http://warmcom.pl/product_info.php?cPath=234_764_773&products_id=10966

Edytowane przez oliwkawawa

Bardzo ładna łazienka :)

Mam sporo miejsca, to w takim razie wezmę większą.

Mam jeszcze pytanie-jak to jest z tymi wymogami że drabinka czy gniazdko ma być min. 60 cm od krawędzi wanny. Czy jakoś tak. U mnie łazienka jest duża, a drabinka i tak jest w takim miejscu że ni chu chu nie będzie tych 60 cm... A jak ktoś ma łazienkę 1,5x1,5? :D

Dziekuje, przekaze zone, bo to wg jej pomyslunku. :)

O tym przepisie tez mi mowil moj elektryk i przy projektowaniu rozmieszczenia gniazdek staralem sie to uwzglednic. Faktem jest tez, ze przy odbiorze budynku nikt tego nie sprawdzal.

Przy lazience 1,5x1,5m przepis tez obowiazuje. Nie ma natomiast przepisu, ze w lazience MUSI byc gniazdo elektryczne. ;)

Sprawdziłam u mnie, od gniazda do wanny będzie ponad 60 cm, ale na stronie Purmo piszą tak:

"Grzałka powinna być zamontowana w jednym z dolnych przyłączy grzejnika, Grzejnik z grzałką montujemy w odległości minimum 60 cm od obrysu wanny, brodzika i umywalki. Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie grzałki grzejnik powinien być zalany wodą. "

I teraz na chłopski rozum to 60 cm dotyczy samej grzałki i gniazdka, a piszą "grzejnik z grzałką montujemy w odległości min. 60 cm...". Oby u mnie też nikt tego nie sprawdzał :)