Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okna na kołki czy bez???

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów,

Wymieniłem niedawno okna na PCV 5-cio komorowe profil Brugmann.

Mam pytanie odnośnie montażu, widziałem u moich znajomych oraz u sąsiada że okno było przykręcone śrubami, przez ramę do muru w trzech miejscach po obu stronach.

Natomiast u mnie takiego montażu nie ma... Rama okna jest gładka, nie widać na niej żadnych śrub. Przy montażu Panowie użyli jakiś blaszek które przytwierdzili do tylnej części ramy i przymocowali je na kołki a następnie blaszki zatynkowali + do tego wypełnili szczeliny pianką.

Pytanie brzmi czy tak zamocowane okno nie wyleci przy pierwszym mocniejszym wietrze???

Może powinienem sam uzupełnić montaż poprzez przytwierdzenie ramy śrubami??

Proszę się nie śmiać, ja się ni znam, więc proszę o fachowe opinie....

pozdrawiam

Jacek

Może nawet jest bardziej OK niż u znajomych, gdzie wygląda na to że "kołki" dane są tylko po 3 na bokach. Kotwy czy też dyble powinny być dawana wg określonego schematu, czyli na całym obwodzie okna. "Dyblowcy" niekiedy pomijają górę (ciężko wiercić w nadprożu a i w pręt można trafić;)

Witam

Dokładnie jak pisali już koledzy, nie masz się czym martwić :)

Ja też uważam, że lepszym rozwiązaniem jest kotwa niż dybel oczywiście wszystko zależy od sytuacji, czasami trzeba TAK a nie inaczej.

Oczywiście zakładając odpowiednią ilość i JAKOŚĆ kotew, widziałem już takie wykonane z puszek po piwie :p

tak na marginesie jak ktoś ma namiar na DOBRE kotwy to poproszę o namiary, na PW aby reklamy nie robić :)

Pozdrawiam

Nowostyl spod WIeprza. Produkuja kotwy. Do drewna mam z blachy 1,5 (to standard) ale do PCW sa ciensze - ale tez o polowe tansze.

Grubosc czy dlugosc to tylko kwestia dogadania.

A poza tym lubie grzebac w starych zapasach hurtowni okiennych i tam mozna trafic na prawdziwe, solidne kotwy:)

Niektórzy nie zgadzają się na montaż z wierceniem w ramie okna i wtedy w grę wchodzi tylko montaż na kotwy, ale oba sposoby są podobnie solidne, o ile dobrze wykonane. Jak wspominali przedmówcy, najważniejsze, zeby przymocować w kilku punktach na długości i szerokości ramy :) wtedy nic nie wywieje. A czy dyble są nieestetyczne? Ja tam w ramę nie zaglądam ;)

Witam

Piękne NIE ale solidne już TAK :)

1,5mm to już coś

Pozdrawiam

To minimalna grubość dla drewnianych konstrukcji. Dla PVC można cieńsze ale do jakiejś określonej powierzchni okna. W przypadku dużych gabarytów stosuj dla PVC też 1,5 mm.

Napór wiatru + ssanie to ogromne siły szczególnie w rejonach górskich (halny) i nadmorskich (sztormy).

Niektórzy nie zgadzają się na montaż z wierceniem w ramie okna i wtedy w grę wchodzi tylko montaż na kotwy, ale oba sposoby są podobnie solidne, o ile dobrze wykonane. Jak wspominali przedmówcy, najważniejsze, zeby przymocować w kilku punktach na długości i szerokości ramy :) wtedy nic nie wywieje. A czy dyble są nieestetyczne? Ja tam w ramę nie zaglądam ;)

Z tego co wiem to dyble są zalecane z wiadomych powodów do okien kolorowych na elewacjach nasłonecznionych !

Nie wszyscy o tym wiedzą mamy konkurencie chwalącą się salonem vip a mówią klientom że owiercać nie można :)

Słuchaj - takich "orłów" tojest na pęczki w tym kraju. Niestety, ale 99% Klientów nie ma poprostu technicznego pomyślunku czy tzw. czujności. Stąd "połykają" wszystko :)

Ten 1% odwiedza Forum Muratora.

To minimalna grubość dla drewnianych konstrukcji. Dla PVC można cieńsze ale do jakiejś określonej powierzchni okna. W przypadku dużych gabarytów stosuj dla PVC też 1,5 mm.

Napór wiatru + ssanie to ogromne siły szczególnie w rejonach górskich (halny) i nadmorskich (sztormy).

Charlie skąd Ty bierzesz takie "mądrości":-) ?