Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy montaż okna, proszę o opinie?

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Czy jest to prawidłowy montaż przed wylewką w ścianie trzywarstwowej:

1. Przypadek z wylewką 10cm na piętrze: Okna tarasowe na wysokim progu szerokość 1,8 m. Montaż z poszerzeniem 6 cm. + 3 cm. listwa podparapetowa (podprogowa) + pianka. Czy okno powinno być dodatkowo jeszcze na kotwach zamocowane do podłoża?

2. Przypadek parter wylewka (z ocieplenie) 17cm.: Okno tarasowe na wysokim progu szerokość 1,8 m. Montaż z poszerzeniem 6 cm + w trzech miejscach na sztywnej podporze metalowej.

Proszę o opinie czy montaż tak powinien wyglądać? Jestem przed montażem dlatego mam możliwość na zrobienie jeszcze jakiś zmian.

Każde okno , (a więc też twoje balkony) musi być trwale przymocowane w odpowiedniej ilości punktów. Przy szerokości 180 cm balkon musi być podparty w trzech punktach i przytwierdzony do podłoża w czterech. Niezbedne jest też zastosowanie izolacji ( najlepiej taśm paroszczelnej i paroprzepuszczalnej )

Czy w przypadku listwy podprogowej "przytwierdzony do podłoża w czterech" to oznacza że cztery kotwy do podłoża przed wylewką.

Jak zrozumieć podparty w trzech miejscach, przytwierdzone w 4. Podpory mają być zarazem miejscem montażu, czyli wychodziłoby, że mam trzy miejsca montażu? Czy folie paroizolacyjne wystarczą tylko w dolej części w wewnątrz i na zewnątrz. Od zewnątrz, a przyszłym tarasem dodatkowo chciałem zabezpieczyć papą.

To jest tradycyjna konstrukcja budynku ściana trójwarstwowa:

Poromur G30 PW EM300x250x220 + styropian 5cm +6cm + szczelina 3cm + klinkier

wysokośc otworu: 266 - 22 na rolety - 17 posadzka

szerokość wnęka 188, szerokość okna ma być 184, między klinkierem szerokość 177, czyli około 3,5cm węgarka

Montaż w ociepleniu.

Proszę bardzo o informacje.

Czy jest szansa na precyzyjną informację, czy sposób montaż opisany przeze mnie wyżej będzie prawidłowy, lub co należy zmienić, jestem przed podpisaniem umowy dlatego chciałbym dokładnie z przedstawicielem uzgodnić te szczegóły, aby przy montażu nie było niemiłych zaskoczeń.

Jezeli jesteś chory to musisz bezpośrednio spotkać sięz lekarzem, który badając ciebie zaleci konkretne zlecenie.Tak samo jest z montażem nie bedąc na budowie nie znając wszystkich istotnych szczegółów nie można jednoznacznie i precyzyjnie podać tobie najlepszego sposobu montażu. Ale ,sa instrukcje montażu zalecanego przez producenta okien lub ogólne ( np. ITB lub ZMS ) i na ich podstawie możesz wyrobic sobie pogląd o tym jak te balkony powinny być zamontowane. Upraszczając balkon o szerokości 180 cm powinien być podparty na dole w trzech miejscach : po bolach z prawej i lewej strony i w środku szerokości balkonu. Balkon musi też być przytwierdzony mechanicznie do podloża w czterech punktach po bokach w odstepie minimum 15 cm od narożnika wewnętrznego baolkonu i ok 15 cm od wewnetrznej krawędzi słupka ( jeżeli balkon ma słupek ruchomy to suberuję tak samo ) odległość pomiędzy pu

nktami mocowania nie może być większa niż 70 cm ( 80 cm okna z drewna i aluminium )

Jeśli jest możliwość o rozwinięcie odpowiedzi jak prawidłowo osadzić okna balkonowe. Wszystkie wypowiedzi nie rozwijają mojego pytania:

Okno będzie miało poszerzenie 6 cm + listwa progowa jeśli zostawię, a pozostałą przestrzeń jak należy właściwie przymocować do podłoża.

Bardzo proszę o rozwiniętą odpowiedź. Wyżej w postach opisałem szczegółowo jak wygląda otwór okienny.