Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie komina - styropian i k-g

Recommended Posts

Witam

Mam prośbę odnośnie wykończenia komina. Z racji tego, że są to pustaki wentylacyjne o cienkich ściankach (wcześniej zostały zatynkowane tynkiem cw oraz zagruntowane), zdecydowałem się je ocieplić styropianem podłogowym o grubości 2cm. Styropian został przyklejony na piankę pu (nakładałem ją gęściej niż zaleca producent). Chce teraz je wykończyć płytą k-g.

1. Czy wskazane jest wykonanie warstwy zbrojonej styropianu?

2. Czy płytę k-g kleić na klej czy na piankę? Które rozwiązanie pewniejsze?

3. Czy w przypadku klejenia płytek (najprawdopodobniej do wysokości 1,2-1,5m) wskazane są jeszcze jakieś dodatkowe czynności? Kołkowanie?

• 4 weeks później...

Jak zaczniesz wiercić otwory pod kołki w pustaku wentylacyjnym, to zrobisz sobie dodatkową, niechcianą "mikrowentylację" w pomieszczeniach przez które przechodzi komin - poprostu kołki przejdą na wylot (a dawać krótkie np 1cm to bez sensu). Poza tym 2cm styropianu na pianę + kołki to chyba "przerost formy nad treścią" -niektórzy nie kołkują nawet elewacji. No i sprawdź też ciąg w tym kominie - wentylacja powinna wyciągać zużyte powietrze z domu (czyli ciepłe), więc komin nie powinien być tak bardzo zimny. Na ten styropian dałbym tylko siatkę na kleju i tynk - przy płytach i tak zimnym kominie trzeba się zastanowić (policzyć?), gdzie zlokalizowany będzie "punkt rosy", żeby ci nie pleśniało pod płytami.

PS

Uważniej nadawaj tytuły postom - przyznam, że trochę mnie zmroziło jak zobaczyłem temat: "Wykończenie komina - syropian i k-g", już oczyma wyobraźni widziałem ten komin nad dachem pięknie obłożony płytą k-g i kominiarza "dumnego" z izolacji ze syropianu:). Ale to może tylko ja tak mam:)

Edytowane przez przemo1

Nie zrobię wentylacji bo zawsze mogę wstrzyknąć piankę przed włożeniem kołka. A sam kołek od strony śruby będzie przykryty glazurą.

Mi głównie chodzi o to czy będzie się to wszystko trzymać tzn. styropian + k-g + glazura. Bo domyślam się, że kładzenie glazury bezpośrednio na styropian z warstwą zbrojoną to większe ryzyko? Dla mnie łatwiej też jest przykleić płytę k-g niż bawić się w tynk.

Ciąg w kominie nie będzie prawidłowy bo komin tego nie umożliwia (zbyt niski). Ale to nie problem bo z założenia będą tam wentylatory wyciągowe (okap kuchenny i łazienki). I nawet jak jest klapa zwrotna to powietrze, które w nim stoi jednak jest zimne. Oczywiście nie mówię, że komin jest przeraźliwie zimny ale znacznie chłodniejszy od ścian.