Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vetrex & MS & Abakus

Recommended Posts

IvanS pisał, że Schuco z Heki jest droższe od Vetrexu..

No tak.. ale w sumie wiem z doświadczenia, że te wyceny mogą być różne.. To co innym wychodzi drogo niekoniecznie tak musi być u mnie... Kwestia okien, ilości, rodzaju...

Alexandra piszesz, że współczynniki wyszły kiepskie ale wcześniej podane przez Ciebie wyceny mają zapewne porównywalne parametry właśnie do VR70. Teraz widzisz skąd różnica w cenie..

No tak... może i racja.. dlatego żeby się jeszcze upewnić poproszę Abakusa i MS o wyliczenie współczynnika do każdego z moich okien... Wtedy będę miała porównanie tych współczynników...

Wydaje mi się, że w przypadku Vetrexu jednak nie płaci się za markę, gdyż cena ich nie odstaje jakoś od konkurencji z takim wyposażeniem okna. W przypadku np Oknoplastu jest bezdyskusyjne, że tu część ceny to wypromowanie marki firmy.

No właśnie.. wycenę Oknoplastu też robiłam... :) Na okna Winergetic... Kosztowo wygląda to tak, że za kolor jednostronny 24.5 tys zł a za kolor obustronny wyszło 30 tyś zł ...

A jeśli chodzi o Winergetic, to chyba ono wcale dużo nie odbiega jakościowo od V90+ Prawda?

A jednak w Oknoplaście wyszło mi taniej niż w Vetrexie...

T12345T :) No tak... w zasadzie prócz tego, że chce okno :) i to co bym chciała ma być właśnie oknem :) Ale problem właśnie w tym, że mi jako totalnemu laikowi ciężko stwierdzić co miałoby te okno mieć w sobie, żebym była zadowolona z niego. Stąd moja prośba o poradę...

Wiem, że to nie koncert życzeń ale jeśli już mam napisać czego oczekiwałabym prócz samej ramy okna to chciałabym , aby to okno było ciepłe... nawet powiedziałabym, że bardzo ciepłe :) czyli coś na zasadzie okna energooszczędnego ... :) Tego przede wszystkim i i bezdyskusyjnie jestem pewna.

Czytając wątki na temat V90+ i ofertę na ich oficjalnej stronie myślę, że takie okno chciałabym właśnie mieć ... Tylko ta cena trochę mnie przeraża... Dlatego też szukam okna o podobnym wyposażeniu jak V90+ ale trochę tańsze...

Kurczę.... trochę chyba zamotałam...? :eek: Wybaczcie kobiecie....

BTW. Suma Sumarum... szukam okien z wyższej półki, typu energooszczędne, rzecz jasna w dobrej cenie :) Na całej reszcie się nie znam więc chyba nic mądrego więcej nie napisze w tej kwestii....

• Odpowiedzi 177
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie.. wycenę Oknoplastu też robiłam... :) Na okna Winergetic... Kosztowo wygląda to tak, że za kolor jednostronny 24.5 tys zł a za kolor obustronny wyszło 30 tyś zł ...

Przypominam o zawiasach chowanych w Vetrexie, które pewnie z 1,5 tys podnoszą cenę okien jak nie więcej.

O tym modelu okien z Oknoplastu było już trochę na forum. Szyby w nich zastosowane mają 3mm grubości (w Vetrex oraz u pozostałych - 4mm), mają wg mnie też gorsze okucie.

Z tym upraszaniem to bym nie przesadzał.

Nie każdy ma program liczący U dla każdego okna, a ręcznie to mogą wyjść cuda.

Poza tym co Wam to powie? ZE to okno ma 1,0 a w drugim pokoju 0,9? I co? Zrobicie taką samą dziurę?

Jest coś takiego jak okno referencyjne (jednoskrzydłowe o rozmiarze 123x148 RU). I porównanie takiego wystarczy by wiedzieć czy dany produkt jest lepszy czy gorszy, wyklucza manipulacje i trudności w interpretacji. To jak z samochodami: podaje się spalanie średnie (dla dociekliwych jeszcze miasto/poza miastem). I jest wszystko jasne.

Alexandra,

Twój pierwszy wybór jest OK. Górna półka, wysoki standard. Kryte zawiasy są wg mnie zbytkiem, z którego można zrezygnować i będzie taniej.

Ale my trochę "skomplikowaliśmy" Ci wybór proponując inne opcje, ale nie dlatego by CIę odwieść od pierwszego wyboru, a po to by zachować minimum obiektywizmu. Nie możemy tu tak popierać wyłącznie pojedyńczych produktów, bo to byłoby zwyczajnie stronnicze (tym bardziej, że niektórzy z nas sprzedają okna których nazwy tu padają).

Słów i zachwytów "najlepsze" to nasłuchasz się w salonach. Tu nie ma tak słodko/)

Tak, Tak... już pisałam o wycenę ze zwykłymi okuciami Roto... Myślałam, że może dziś mi już odpowiedzą bo raczej szybko odpowiadali na e-maile.. ale niestety... muszę czekać do jutra..

O tych szybkach w Winergetic czytałam właśnie na forach, że szybki maja cieńsze i pod tym względem V90+ są lepsze... Co do okuć... hmm... no nie znam się na tym, choć czytałam że Roto jednak chyba są jedne z lepszych ale tym Maco tez nic podobno nie ujmuje... więc sama nie wiem...

Pewnie bym się mocno zastanowiła nad tym Winergetic ale podobno one nie są barwione w masie jeśli są w jednym kolorze... trochę mnie to zniechęciło.. Bo cena w kolorze jednostronnym nawet aż taka zła nie jest...

Jest coś takiego jak okno referencyjne (jednoskrzydłowe o rozmiarze 123x148 RU). I porównanie takiego wystarczy by wiedzieć czy dany produkt jest lepszy czy gorszy, wyklucza manipulacje i trudności w interpretacji. To jak z samochodami: podaje się spalanie średnie (dla dociekliwych jeszcze miasto/poza miastem). I jest wszystko jasne.

Zatem MS referencyjny współczynnik przenikania ciepła dla okna jednoskrzydłowego o wymiarach 1230x1480 wynosi U=0.74W/m2K... Natomiast dla okna dwuskrzydłowego o wymiarach 1465x1435 wynosi U=0.84W/m2K.. więc całkiem całkiem dobrze...

Na Abakus niestety informacji Brak...

Twój pierwszy wybór jest OK. Górna półka, wysoki standard. Kryte zawiasy są wg mnie zbytkiem, z którego można zrezygnować i będzie taniej.

Ale my trochę "skomplikowaliśmy" Ci wybór proponując inne opcje, ale nie dlatego by CIę odwieść od pierwszego wyboru, a po to by zachować minimum obiektywizmu. Nie możemy tu tak popierać wyłącznie pojedyńczych produktów, bo to byłoby zwyczajnie stronnicze (tym bardziej, że niektórzy z nas sprzedają okna których nazwy tu padają).

Słów i zachwytów "najlepsze" to nasłuchasz się w salonach. Tu nie ma tak słodko/)

Rozumiem :) Przyznaje, że zachwytów co do Vetrexu czy też innych firm nie oczekiwałam.. Oczekiwałam takich podpowiedzi jaką właśnie ty teraz mi napisałeś... cytuje: "Kryte zawiasy są wg mnie zbytkiem, z którego można zrezygnować i będzie taniej. " No i o takie podpowiedzi mi chodziło, by doradzić jak mogłabym ewentualnie zminimalizować koszt okna mojego pierwszego wyboru lub też rozejrzeć się za innym oknem w tej samej klasie u innego producenta... Pomysł na ewentualne przemyślenia co do Abakusa i MS powstał tylko i wyłącznie ze względu na ich cenę...

Także jestem pełna nadzieii, że po zamianie tych okuć, cena trochę spadnie, do tego może uda mi się wpłacić 100% ceny przy podpisaniu umowy przy czym uzyskam jeszcze rabat 4% i jakoś ta cena spadnie tak, że będzie mnie zadowalała :)

Edytowane przez Alexandra79

Pewnie bym się mocno zastanowiła nad tym Winergetic ale podobno one nie są barwione w masie jeśli są w jednym kolorze... trochę mnie to zniechęciło.. Bo cena w kolorze jednostronnym nawet aż taka zła nie jest...

V90 też nie jest barwiony, jedynie profile Veki 70mm mają pierwszą od zewnątrz ściankę barwioną w masie.

Witam

Alexendra79 - wczytaj się w post kolegi TESTA - ja podpisuję się pod nim w 100%

Twój zakup musi spełnić TWOJE oczekiwania - nasze podpowiedzi to subiektywna ocena pamiętaj o tym, np co do okuć "niewidocznych" faktycznie w funkcjonowaniu okien nic nie zmieniają ale może Tobie zależy aby były schowane ?

Mało kto informuje klienta o ciekawszych rozwiązaniach dotyczących okuć np klamka dużo niżej lub na dolnej krawędzi okna, odwrócenie funkcji klamki z blokadą dla dzieci itp itd - a może Ciebie właśnie coś takiego zainteresuje ?

Pozdrawiam

Pozwolę nie zgodzić się z kolegą. Ani trochę:-). To jednodzielne okno referencyjne staje się okienną zmorą! Intelektualną zaporą!!! A kysz!!!

Aleksandro w mojej ocenie nadto skupiasz się nad tym nad czym każe Ci się skupiać durnowaty okienny marketing. Stajesz się powoli jego ofiarą:-). Jeśli masz ochotę, odszukaj mnie w sieci i napisz lub zadzwoń. Najpierw skonfigurujemy Twoje okienka zgodnie z tym czego potrzebujesz, potem będziesz pytać o ceny. Kogo spytasz, Twoja wola, ale wszystkich spytasz o to samo i tak samo. Wtedy będziesz sobie porównywać do woli i będziesz wiedziała jak to zrobić żeby się nie narobić a zarobić, albo... się załamiesz:-).

No właśnie. Profil barwiony w masie "wymysliła" Veka - (a moze tylko szerzej wypromowała?). Ze znancyh profili ma go jeszcze Brugman. A cała reszta pozostała "normalna" i jakoś wszyscy żyją. A teraz Veka też w swoich najnowszych profilach (Alphaline, Softline82) się z tego wycofała. Ciekaw jestem dlaczego.

Tylko że niektórzy na takim bajerze oparli swoją politykę sprzedaży. A teraz sami muszą jeść tą żabę.. albo nie sprzedawać tych okien.

Widzisz Teściu ;) - łatwiej ludziom naopowiadać o profilach barwionych, cienkich pięknych zgrzewach itp niż o tym, że okno ma dobry współczynnik U, określoną wytrzymałość na obciążenie wiatrem,solidną klasę wodoszczelności.. :)

Drodzy Klienci,

pamiętajcie że Wasze "super ciepłe" okna mają prawo w określonych warunkach przepuszczać powietrze i wodę. Tym bardziej o ich dobrej izolacyjności cieplnej czy akustycznej nie ma w takiej sytuacji mowy.

Witam

przepraszam za offtop ale muszę zapytać - zostaliście rodziną tak na serio :) ?

a co do tego referencyjnego okna to od zawsze była sprawa dość mocno wątpliwa - na moje każde okno powinno posiadać swoje wyliczenie i tyle a nie marketingowo wykorzystuje się coś czego się nie produkuje :)

Pozdrawiam

To w kwestii okna referencyjnego zgłoszę się do Ciebie na szkolenie. Może jakieś organizujesz bliżej Wa-wy?

Bywam ostatnimi czasy w stolicy dość regularnie ze względu na uruchomiony przez nas program badań. Na pewno będę w styczniu jeszcze ze dwa może trzy razy, chętnie napiję się z kolegą kawy i wymienię poglądy na temat okna referencyjnego i nie tylko:-).

... przepraszam za offtop ale muszę zapytać - zostaliście rodziną tak na serio :) ?

Co tu kryć Fin jest ciacho:-), ale ja mam dwóch synów, a tego to już zabrania konstytucja:-). Na razie jesteśmy w rodzinie... okiennej. Też się można nieźle pokłócić:-)

Nie pamiętam do końca lekcji polskiego - o kim, o czym?Test, o Teście. Ostatnia literka mi się przekręciła ;)

Jestem przekonany, że realniej porównać okno referencyjne niż zdać się na możliwe manipulacje lub niedociągnięcia w obliczeniach.

Tak jak z tym spalaniem - byłem przekonany, że będę miał lepsze wyniki niż deklarowane (bo niby sporo jeżdżę w terenie i mam zwyczaje eko) a o dziwo - od dłuższego czasu jest "średnia"

Witam

hehe no to się narobiło z tymi literkami :)

Co do picia kawy to może we większym gronie przy okazji Budmy ?

finlandia - niedociągnięcia i przekłamania w obliczeniach mogą mieć miejsce i obecnie przy oknie referencyjnym więc...

to tak jakby podali Ci spalenie w aucie przy jeździe z prędkością 38 km z górki w temp 22 stopni bez włączonych świateł - no niby można ale czy ktoś tak jeździ ? czy ktoś ma w domy okna referencyjne ?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Fin zerknij do tabeli załącznika E normy PN-EN 14351-1:2006 oraz odnośników c i d przy wartości Uw okna referencyjnego 123 x 148. Jeśli komuś wystarczy średnia, to masz rację. Tylko po co wtedy te przepychanki z cyfrą na drugim miejscu po przecinku w Uw? Przy aktualnych i projektowanych warunkach technicznych i projektowych zdecydowanie powinien być stosowany zapis z odnośnika c:-). Tak jest poprawniej i uczciwiej, choć trudniej.

No właśnie. Profil barwiony w masie "wymysliła" Veka - (a moze tylko szerzej wypromowała?). Ze znancyh profili ma go jeszcze Brugman. A cała reszta pozostała "normalna" i jakoś wszyscy żyją. A teraz Veka też w swoich najnowszych profilach (Alphaline, Softline82) się z tego wycofała. Ciekaw jestem dlaczego.

.

Spotkałem się z opinią o różnej rozszerzalności cieplnej części białej w stosunku do tej barwionej powodując przez to problemy z takimi oknami. Może wie ktoś coś więcej w tym temacie ???