Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vetrex & MS & Abakus

Recommended Posts

To znowu ja :)

Powysyłałam zapytania odnośnie okien z wytycznymi jakie mnie interesują... Dostałam trochę wycen... ale skupiłam się jednak na firmach, które mam u siebie w mieścinie z tego względu, że później jakby co... w razie jakichś reklamacji itp.. to będę miała ich pod ręką... Nie wiadomo jakby było jakbym musiała wzywać kogoś ze środka Polski...

Tak więc... moi faworyci to nadal Vetrex V90+ oraz MS Tytanowe Termo i MS Evolution... Pomiędzy tymi firmami chcę wybrać..

Podsumowując:

1. Moje wytyczne jakie założyłam... spełniają każde z nich...

2. Parametry przenikania ciepła najlepsze maja Tytanowe Termo przy ciepłej ramce Swisspacer

MS Evolution i Vetrex są powiedzmy sobie równi jeśli chodzi o parametry przenikania ciepła ale jednak gorzej wypadają przy Tytanowe Termo...

3 Cena... - Najkorzystniejsza dla mnie jest cena MS Tytanowe Termo... później MS Evolution i na końcu Vetrex...

No i teraz niby już mam wybraną jakąś "trójkę" z dziesiątek ofert ... także z wielu okien już nie muszę wybierać .. a nadal mam problem z wyborem... Nie potrafię się zdecydować...

Kuszą mnie Tytanowe Termo ze względu na parametry i cenę... ale to co mnie w nich trochę martwi to ich szerokość 88mm i szyba 3/16/3/16/3 a szyby większe od 1.5m2 4/14/4/14/4 Czy oby trochę nie za mało? Warte w ogóle to jest moich zmartwień? Czy kompletnie dać sobie z tym spokój?

Natomiast MS Evolution to 92mm z uszczelką środkową i szyba 4/16/4/16/4 .... Vetrex wypada podobnie jak MS Evolution ...

No i na które Wy byście się zdecydowali Drodzy Forumowicze? Pomóżcie rozwiać moje wątpliwości...

MS - bardzo się starają, odpowiadają na każde moje pytanie i do tego bardzo cierpliwie... :) Na moje zapytanie, które okna by mi polecili... :) Jeden z pracowników z którymi jestem w kontakcie poleca mi Tytanowe... natomiast właściciel poleca mi MS Evolution ... I bądź mądry...

Vetrex... w sumie to nie wiem jak ich oceniać.. ale wydaje mi się, że ich sprzedawca ma wrażenie że na rynku nie ma nic lepszego jak jego okna.. bardzo pewny swojego produktu...

I co tu zrobić? Poradzi mi ktoś, coś?

No i druga zagwozdka.. Czy taki rodzaj montażu jaki przedstawiają tutaj na filmiku jest godny uwagi?

http://www.iso-chemie.de/EN/material/filme/val-thorens-filmspecial-vario-sd/filmspecial-ISO-CONNECT-Vario-SD-pl.html

Edytowane przez Alexandra79

• Odpowiedzi 177
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

No i druga zagwozdka.. Czy taki rodzaj montażu jaki przedstawiają tutaj na filmiku jest godny uwagi?

http://www.iso-chemie.de/EN/material/filme/val-thorens-filmspecial-vario-sd/filmspecial-ISO-CONNECT-Vario-SD-pl.html

znalazłam

Jak najbardziej TAK, oba filmiki pokazują przykłady na dokonanie montażu zgodnie ze sztuką aby zapewnić odpowiedni montaż mechaniczny, izolację termiczną oraz zabezpieczenie połączenia przed ewentualnym zawilgoceniem oraz przewiewami.

Pozdrawiam

MMichal na moim filmiku nie zauważyłam, żeby użyto piankę... czy bez pianki ten montaż też jest prawidłowy (tzn. szczelny) ?

aniqa1982 Witaj kochana... Jak widzisz ja nadal rozmyślam :) Chciałabym się już na coś zdecydować do końca Lutego... Dostałam też lepszą cenę w Vetrexie.. Człowiek taki głupi i niezdecydowany.. Bo od samego początku obstawiałam Vetrex a teraz jak mam go bardziej już w zasięgu ręki to znowu pojawiły się jakieś rozterki... :( Mam już dość tych okien...

Czy ktoś pomoże mi w tej ocenie? Pleaseee.... :confused:

MMichal na moim filmiku nie zauważyłam, żeby użyto piankę... czy bez pianki ten montaż też jest prawidłowy (tzn. szczelny) ?

To co jest na "Twoim" filmiku, to trochę wyższa szkoła jazdy. Oczywiście, że jest to szczelne, a nawet bardzo szczelne rozwiązanie. Jeśli skorzystasz z taśm rozprężnych innych firm będziesz mogła nawet pominąć występujące w filmie folie. Myślę, że film powstawał w czasach gdy IsoChemie nie dysponowało jeszcze swoim wariantem taśmy rozprężnej 3 w 1. Obecnie ten film mógłby wyglądać inaczej:-).

W tej niemieckiej produkcji zwróć też uwagę na jakość przygotowania ościeży do montażu!!!

Witam

oczywiście, że jest szczelny, a materiałem termoizolacyjnym jest taśma rozprężna

To co jest na "Twoim" filmiku, to trochę wyższa szkoła jazdy. Oczywiście, że jest to szczelne, a nawet bardzo szczelne rozwiązanie. Jeśli skorzystasz z taśm rozprężnych innych firm będziesz mogła nawet pominąć występujące w filmie folie. Myślę, że film powstawał w czasach gdy IsoChemie nie dysponowało jeszcze swoim wariantem taśmy rozprężnej 3 w 1. Obecnie ten film mógłby wyglądać inaczej:-).

W tej niemieckiej produkcji zwróć też uwagę na jakość przygotowania ościeży do montażu!!!

co do przygotowania ościeży, to NAJISTOTNIEJSZY etap przygotowania to takowego montażu, niestety z doświadczeń na budowach wiem, że często z samym budowaniem u nas jest dość kiepsko i otwory są jakie są. Miałem 2 przypadki w których pomimo zaplanowanego montaży na taśmę 3w1 trzeba było zastosować folie i piankę montażową.

Co mnie niepokoi bardziej to na siłę czynione "oszczędności" - najczęściej spotykam się ze stosowaniem taśm o zbyt małej rozprężności - jeżeli producent podaje, że szczelina ma być od 10 do 20 mm to 20 mm jest wartością GRANICZNĄ a niestety widziałem zastosowanie takowej taśmy w szczelinach 25, 28 mm - może się to komuś wydawać drobiazgiem ale tak nie jest - taśma oczywiście wypełni całą szczelinę jednak nie będą zachowane parametry szczelności ani na wiatr ani na wodę, które są zakładane.

Jeżeli jednak rozwiązanie zostanie zastosowane zgodnie ze sztuką jest wg mnie jednym z lepszych dostępnych na rynku - ma oczywiście swoją cenę ale to już inny aspekt.

Pozdrawiam

To co jest na "Twoim" filmiku, to trochę wyższa szkoła jazdy. Oczywiście, że jest to szczelne, a nawet bardzo szczelne rozwiązanie.

Takie rozwiązanie montażu chcą zaproponować mi właśnie MS-y ... Na propozycję montażu w Vetrex... czekam... mają mi rozpisać co i jak na dniach.

Witam oczywiście, że jest szczelny, a materiałem termoizolacyjnym jest taśma rozprężna

Dzięki wielkie za info :) Bardzo mnie ono cieszy :)

Przy taśmie rozprężnej zwróć uwagę, czy przy pomiarze montażysta robi poziomowanie wszystkich otworów. To ważne, bo może się okazać, że nadproża nie trzymają linii i wtedy:

- trzeba uwzględnić różne grubości taśm (im więcej rozprężona tym mniej szczelna)

- trzeba zapomnieć o równej linii okien

- można mieć źle wykonany montaż.

Innymi - gdzie by się nie ruszyć - wszędzie pułapki :)

Ok.... dzięki... dobre spostrzeżenie... dopilnuję :)

No dobra ... a co do samych okien ..... widzę, że nikt nie chce pomóc mi w podjęciu decyzji co do marki okien.. to może inaczej zapytam nie pytając konkretnie którą markę by wybrał a który wyrób wziąłby pod uwagę przy zakupie ...Może w ten sposób... Które okna są bardziej godne uwagi:

Veka Alphaline 90mm - 6 komór - Okucie ROTO - Master Therm - 4/18/4/18/4

Salamander 92mm - 6 komór - Okucie Maco - Swisspacer - 4/16/4/16/4, Wzmocnienie Termiczne

Brugmann 88mm - 5 komór - Okucie MACO - Swisspacer - 3/16/3/16/3 i powyzej 1.5m2 4/14/4/14/4

Witam

Nie wymyśliłam sobie tego... Odsysłam do oficjalnej strony MS - Brugmann Salamander, szerokość ramy okiennej 73 mm, szerokość skrzydła 88mm .....

no i widzisz jaka manipulacja - raz sprzedawca podaje szerokość ramy raz skrzydła - zależnie co w danym systemie jest szersze :)

Pozdrawiam

no i widzisz jaka manipulacja - raz sprzedawca podaje szerokość ramy raz skrzydła - zależnie co w danym systemie jest szersze :)

Każdy orze jak może.... :)

Dla mnie opcja 1 ze względu na okucie Roto. Oczywiście będą tacy co powiedzą na odwrót jednak sprzedaje 18 lat okna z tymi okuciami i wiem, ze się sprawdzają w długim okresie.

A tak poważnie pisząć to z tych trzech wybranych chyba brałbym Vek Alphaline, jeśli ci się chce to poszukaj firmy KNS Śląska Fabryka Okien, czy to od nich czy z vetrexu okna takie samo dobre a dostaniesz je w prawdopodobniej w lepszej cenie.

Czyli mamy 2:0 na korzyść Veki... Ktoś dorzuci jeszcze swój punkcik? Takie opinie naprawdę pomogą rozwiać mi moje wątpliwości i podjąć decyzję... Ja sama "chyba" też się bardziej skłaniam ku Alphaline... ale zawsze się ma jakieś "ale" przy wątpliwościach... więc dlatego chciałam się poradzić mądrzejszych.

Slaku przyznaje się bez bicia, że mi się już po prostu nie chce nic więcej szukać... Z ręką na sercu... przyłożyłam się do tego jak nigdy w życiu nie przykładałam się do innych rzeczy :) Zrobiłam ponad 20 wycen i już więcej sił nie mam na to :) Te pozycje w zasadzie spełniają moje oczekiwania, są dostępne w moim regionie więc wolałabym wybierać spośród nich...

Dziekuję Wam za swoje typy...

Edytowane przez Alexandra79