Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vetrex & MS & Abakus

Recommended Posts

• Odpowiedzi 177
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tak poważnie pisząć to z tych trzech wybranych chyba brałbym Vek Alphaline, jeśli ci się chce to poszukaj firmy KNS Śląska Fabryka Okien, czy to od nich czy z vetrexu okna takie samo dobre a dostaniesz je w prawdopodobniej w lepszej cenie.

KNS na pewno będzie tańszy, ale czy ich okna są tak samo dobre jak Vetrexu to nie jestem przekonany... To że korzystają z tych samych profili i okuć nie oznacza, że jakościowo są na tym samym poziomie.

KNS na pewno będzie tańszy, ale czy ich okna są tak samo dobre jak Vetrexu to nie jestem przekonany... To że korzystają z tych samych profili i okuć nie oznacza, że jakościowo są na tym samym poziomie.

Gwarantuję Ci że są. Miałem okazję sprzedawać okna Vetrexu i po dłuższe przerwie zacząłem sprzedawać KNSu okna. Efekt, różnicy brak - od strony technicznej tak samo. Śmiało można zamawiać. Obsługa serwisowa też szybko działa, a to dla mnie jest bardzo ważne.

Mam okna Salamander od ABAKUSa i po dokładnych oględzinach tak na spokojnie jak już mieszkam, bez emocji z inżynierskim wglądem choć budowlańcem nie jestem w życiu sam bym tych okien nie kupił za te 16,5 tys co płacił człowiek budujący mój dom.

Nie walcz ze swoją intuicją. Kup to co najbliższe sercu ;) czyli najwygodniejsze w realizacji, najpewniejsze w serwisie i powiem szczerze najlepiej od producenta z Twojej bliskiej okolicy. Jeśli parę groszy drożej to trudno. Niektórych spraw nie da się przeliczyć na pieniądze.

Borusek.

podzieliłbyś się jakimiś szczegółami - skąd taka ocena?

Nie ogladalem za dużo okien, nie bylo to nigdy dla mnie ciekawy temat, niemniej jak wcześniej napisałem wymienialem też u rodziców okna w bloku na plastiki. Ani profilu nie pamiętam, ani kto je produkował. Ot chodzil gosć po bloku i namawial ludzi. Cena byla bardzo atrakcyjna, montaż wykonany bardzo estetycznie wiec mam tylko do tych porownanie obecnych Abakusów oraz do okien plastikowych marki GELAN które wstawialem jakieś 12 lat temu w swoim mieszkaniu. Wiec tak wyrób Abakusa to po prostu jakaś totalna niedoróbka. Profile zgrzewane paskudnie, szwy w narożnikach okropne, porowate z nadlewkami pcv, uszczelki miedzy wkladami szklanymi, a ramami nierowno montowanene w wielu miesjcach wychodzą na przeświat okna w innych prawie schowawne za ramą. Dwa duże stale boczne segmenty okienne w drzwiach tarasowych ulegly wygieciu jak luk i to wygięciu wkaladu a nie tylko ramy pcv. O dziwo sam montaż pod kątem pozimów, pionow jest zrobiony perfecto bo bylem w stanie to zweryfikować. Niestety okna wymagaly bardzo gruntownej regulacji, tak gruntownej, że kilka trzeba bylo rozszerzać ramę podkladajc podkladki miedzy ramę a wklad. Instalowal te okna znajomy diler wiec czlowiek się niby stara jak może, ale chyba nie jest w stanie nadrobić tego co producent gowniano wyprodukował. Stare moje okna z bloku GELAN i te u rodzicow noname to rewelacja jakościowa przy tych Abakusach.

• 2 months później...
witam wszystkich tu obecnych :) tak podczytuje watek o rozterkach p.Alexandry i jakbym widziała siebie!!! tyle że ja dopiero stanełam przed tym trudnym zadaniem jakim jest wybór okien do naszego remontowanego domu , no i jestem kompletnie zielona w tym temacie jak równiez dopiero stawiam pierwsze kroki na tym forum także prosze o wyrozumiałość:)

Alexandra79 piszesz ze bardzo pomogła Ci rozmowa z p.Tesciem forumowym ,a czy mogłabys podzielić sie tymi cenne uwagami jakie Ci przekazał, a dokładnie chodzi mi o co należy pytać sprzedawców okien przy wysyłaniu zapytań ofertowych poza tymi hasłami marketingowymi które sie wszedzie przewijają ( mozesz napisać na priva).

a słyszał ktoś coś złego/dobrego o oknach Avante Forte?

A czemu sama nie spytasz oknoTesta? Nie poczytasz jego artykulów dla nabywców okien? Np ten:

http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/pytania-o-okna-pvc

Jeśli nie lubisz czytać - to dzwoń do niego - mam wrażenie że on lubi rozmawiać :D ?