Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt takiego ogrodzenia frontowego

Recommended Posts

Witam,

zamierzam postawić ogrodzenie frontowe o długości 12,6 metra. W tym będą 3 przęsła, 1 brama automatyczna 4-metrowa oraz furtka. Przęsła będę kupował w Castoramie, więc ceny znam - około 3 tysięcy złotych + automatyka. Potrzebowałbym też około 700 cegłówek z klinkieru, fugę do nich, cenę również znam - około 2 tys. zł.

Nie wiem jednak jak z fundamentem oraz zaprawą do klinkieru. Fundament będzie musiał być o głębokości około metra, ale jak z szalunkiem, betonem, zbrojeniem do tego wszystkiego. Nie wiem też ile zaprawy będę musiał kupić. Jesteście w stanie podać koszta takiego rozwiązania?

• 4 weeks później...

Witam.

Jeśli chodzi o fundament to najlepiej zamówić w betoniarni. Cena około 240zł za m3. Czyli 12.6x1x0.3=3,78 m3

Do tego zbrojenie. Ja bym wrzucił ze 4 druty 14. Szalunek to potrzebujesz parę desek. Może po budowie zostało.

A najlepiej to się dowiedzieć u kogoś w okolicy kto ogrodzeniami się zajmuje, przeliczy, wyliczy i wszystko będzie jasne...

Pozdrawiam

Rdzawkę wziąłem pod uwagę, leje się już na wystawach w marketach. :) Różnica w cenie jest jednak ogromna 7 tys. zł musiałbym dołożyć za porządne, a efekt byłby mizerny, bo 95% sąsiadów ma właśnie Castoramę, ogrodzenia krótkie i moje by się gdzieś zgubiło. Wolę sobie położyć 50-60 m2 dodatkowej kostki i powalczyć z rudawymi zaciekami. :) Za 10 lat jak spłacę kredyt za dom i będę miał już kasę na zachcianki pomyślę o kutym, a stare wyrzucę do złom. ;)

• 2 weeks później...
Wyczyszczenie ogrodzenia z rdzawych nalotów może być bardzo trudne a czasami niemożliwe, trochę szkoda będzie konkretnej podmurówki. Jeśli ogrodzenie nie będzie się wyróżniać mimo podmurówki klinkierowej to może lepiej zainwestować w konkretne ogrodzenie stalowe które będzie bardzo dobrze zabezpieczone antykorozyjnie.

• 2 weeks później...
Rdzawkę wziąłem pod uwagę, leje się już na wystawach w marketach. :) Różnica w cenie jest jednak ogromna 7 tys. zł musiałbym dołożyć za porządne, a efekt byłby mizerny, bo 95% sąsiadów ma właśnie Castoramę, ogrodzenia krótkie i moje by się gdzieś zgubiło. Wolę sobie położyć 50-60 m2 dodatkowej kostki i powalczyć z rudawymi zaciekami. :) Za 10 lat jak spłacę kredyt za dom i będę miał już kasę na zachcianki pomyślę o kutym, a stare wyrzucę do złom. ;)

Myślę że nie musisz dokładać aż tyle, można kupić od producenta, tanio ogrodzenie ocynkowane z 10 letnią gwarancją. Jak chcesz informację to zapraszam na priva, bo nie mogę reklamy uprawiać...... :)