Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa garażu

tomek_krp

Recommended Posts

Witajcie,

noszę się z zamiarem wybudowania miejsca postojowego dla 2 samochodów, pierwotnie miała to być wiata, jednak w związku z tym że mogę mieć do dyspozycji garaż domurowany do domu pojawił się pomysł na jego rozbudowę zamiast stawiania wiaty.

http://img210.imageshack.us/img210/3300/59267351.png

Garaż zaznaczony na zdjęciu ma około 360 cm szerokości, chciałbym zamurować drzwi od zewnątrz, dobudować ściany i poszerzyć go mniej więcej do miejsca w którym teraz zaczyna się furtka co dałoby mi ok 540 cm. Na ścianie gdzie teraz są okno i drzwi zrobić wjazd i wstawić bramę. Nie wiem jeszcze co na wylewkę ale to sprawa drugorzędna.

Mógłbym go jeszcze ewentualnie ocieplić od środka.

Czy jest szansa żeby dostać pozwolenie na coś takiego i jak mogą się rozkładać koszty takiej rozbudowy?

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez tomek_krp

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Chcesz zeby do garazu wjezdzalo sie nie z ulicy jak jest teraz, tylko przez dzialke? Masz tam tyle miejsca? Bo ze zdjęcia tego nie widać.

Jeśli chcesz ta rozbudowę zrobić lege artis, to powinienes postarać się o pozwolenie na budowę. Każde zwiększenie kubatury budynku wymaga zgody organu.

Zgadza się, chcę żeby do garażu wjeżdżało się od tej strony gdzie w tej chwili jest okno i drzwi.

Działka natomiast ma ok 20 metrów szerokości więc jest miejsce na wjazd na działkę.

Zdaję sobie sprawę że bez pozwolenia się nie obejdzie, tylko czy takie pozwolenie jest szansa dostać.

To stare budownictwo, garaż graniczy bezpośrednio z ulicą, nie wiem jak to w tej chwili wygląda z przepisami i czy można rozbudowywać takie pomieszczenie przy drodze biorąc pod uwagę, że od strony drogi będzie przedłużona ściana.