Charlie 09.01.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Cześć, Mam kilka pytań do doświadczonych w temacie. Przykład: Obywatel RP zatrudniony w firmie austryjackiej na tzw. etat + czas nieokreoślony i wykonujący pracę dla tej firmy poza Austrią ale nie w Polsce. Pytania: 1/ czy może brać kredyty w polskich instytucjach bankowych na podstawie odpowiednich, austryjackich zaświadczeń o zarobkach/dochodach. Dodatkowo konto w polskim banku gdzie przesyłana jest wypłata. 2/ jak wygląda sprawa ( w przypadku Austrii) rozliczenie tzw. PiT-a polskiego Serdeczna prośba o jakieś wskazówki bo nawet nie wiadomo o co pytać w US czy Banku Z góry dziękuję za info.. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 09.01.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 z bankiem nie pomogę ale pit - jeżeli pracujesz za granicą a Twoje "oficjalne" miejsce zamieszkania jest w Polsce składasz w swoim US zeznanie roczne PIT-36 z załacznikiem ( PIT-ZG) na którym wykazujesz dochody z zagranicy. ja oddawałam to do zrobienia w biurze rachunkowym bo dochody w walucie obcej musza zostać przeliczone na PLN ( nigdy nie wiem czy wg kursu z dnia wypłaty czy jak) poza tym sa jakieś umowy pomiędzy Skarbem Państwa a innymi krajami które regulują kwestie opodatkowania takich dochodów i na tym też się nie znam wiec nie wiedziałąbym jak to policzyć dokładnie. ale biura wałkują te tematy i robią to raczej dobrze więc w ten sposób pozbyłabym się problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.01.2013 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki - mam nadzieję, że Polska z Austrią ma umowę czyli bez podwójnego opodatkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 06.02.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Dodam, że jeżeli byś pracował i w Austrii i jakiś czas w Polsce to już musisz się rozliczyć w Polsce z dochodu zagranicą, tzn. wartość podatku od dochodu polskiego jest naliczana progresywnie w zależności ile zarobiłeś zagranicą, indywidualnie w każdym przypadku. Co do kredytu, jak piszesz masz umowę na czas nieokreślony, więc nie powinno być problemu.Większość banków ma odpowiednie druki po angielsku do wypełnienia zaświadczenia o dochodach. Myślę, że to zależy od banku , ja mam dochody z Norwegii i kredyt hipoteczny w banku Millenium. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 21.02.2013 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Dzięki za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts