marboc 10.01.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Miałem ten sam problem, zaizolowałem dodatkowo rury wełną 150 i sprawy nie ma, to co było mokre czyli wełna na rurach (3 cm) wyschła po 2 dniach palenia w kominku, Bez izolacji będzie ok tylko i wyłącznie przy permanentnym paleniu w kominku, po wygaśnięciu za jakieś 1-2 dni możesz stanąć pod kratką i wziaść prysznic gratis.Kratki wylotowe w pokojach mam tej samej wielkości i przy grawitacyjnym DGP bez zadnej turbiny w pokojach jest 21-22C.Pod kominkiem wlot powietrza ok 15x40 cm, rozprowadzenie rur z metalowego czopucha przytwierdzonego do kominkaDwie rury prowadzą do kratki w obudowie kominka a pozostałe 6 do poszczególnych pomieszczeń, maksymalne 2 odcinki 12 m najkrótszy 3mW sumie wszystko gra strop na poddaszu 25 cm wełna, dach bez ocieplenia, rury standardowo wełna 3cm z folią + 150 sama wełnaWykraplania brakReasumując dołuż najtańsze ocieplenie wełną 150 mm, wygrzej parę dni kominkiem rury i ciesz się urokiem kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania18 10.01.2013 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dziękuję za wyczerpującą lekturę!! Chociaz niektóre sformułowania iście niezrozumiełe..) Konkluzja nasunęła sie następująca--wymienić rury, ocieplić poddasze(tzn. na odwrót raczej), docieplic rury, pozaglądać do "skrzyneczki" czy cus nie pordzewiało... i powinno grac!?Oby..... Tylko nie piszcie, ze to bedzie juz przerost formy na d trreścia taka ilosc docieplenia... Dziękują Forest-Natura za proste, jak dla laika (jakim jestem) wytłumaczenie i podejście do sprawy!!) Oj, Mania , Mania .... Po cholerę robiłaś DGP , jeżeli nie chcesz z niej korzystać ? Fakt, Pan kominkowy powinien zaizolować Ci dodatkowo na strychu rurki, ale nie obwinij go o wszystko. Tak to kogo mam obwiniać o tą resztę???Się??? ))) DGP wiadomo po co się robi...ale jak juz napisałam, ja nie będę niewolnikiem kominka i rur!!!!Grzejemy, bo chcemy, a nie bo non - stop trzeba..Ale coś mi się zdaje, ze z tego, co piszecie, to trzeba bedzie zmienić nastawienie do kominka - zastosować system "bo powinno się", ale o tym nikt mnie nie informował!!!!!!!! i tez CI dziękuję za szorstko-wytłumaczalnego posta!!! ))) eniu - o co chodzi z tymi dolotami, wylotami?? Ze tunel niewystarczajacy? Ze pod półka szczelina za mała..., nie wiem jaka jest duża, muszę zerknąć, zmierzyć...Ale ma to wpływa na moje mokradła w rurach?? A hasło"bedziesz pan zadowolony" "ale się tak wszedzie robi" to moje ulubione!!! Zielony ogród - dziękuję za informacje...U nas na strychu tez jest sucho..turbina sie włącza tez ok.40-50 C (nie jestem pewna), tylko te nieszczesne rurki i woda z kratek sufitowych..ale mam nadzieję,ze po zastosowaniu sie do rad Wiedzących się kłopoty skonczą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania18 10.01.2013 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Miałem ten sam problem, zaizolowałem dodatkowo rury wełną 150 i sprawy nie ma, to co było mokre czyli wełna na rurach (3 cm) wyschła po 2 dniach palenia w kominku, Bez izolacji będzie ok tylko i wyłącznie przy permanentnym paleniu w kominku, po wygaśnięciu za jakieś 1-2 dni możesz stanąć pod kratką i wziaść prysznic gratis. Kratki wylotowe w pokojach mam tej samej wielkości i przy grawitacyjnym DGP bez zadnej turbiny w pokojach jest 21-22C. Pod kominkiem wlot powietrza ok 15x40 cm, rozprowadzenie rur z metalowego czopucha przytwierdzonego do kominka Dwie rury prowadzą do kratki w obudowie kominka a pozostałe 6 do poszczególnych pomieszczeń, maksymalne 2 odcinki 12 m najkrótszy 3m W sumie wszystko gra strop na poddaszu 25 cm wełna, dach bez ocieplenia, rury standardowo wełna 3cm z folią + 150 sama wełna Wykraplania brak Reasumując dołuż najtańsze ocieplenie wełną 150 mm, wygrzej parę dni kominkiem rury i ciesz się urokiem kominka marboc...dobrze, ze ktoś pisze o takim samym problemie!!Głupio zabrzmi, ze nie jestem sama!!!!?? dzięki za informacje, spróbujemy sie do wszytkiego dostosowac, bo wyjscia innego nie ma......!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.01.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Nieszczęście ogółu, to połowa pociechy! (albo: "za to, że jedną nogę masz krótszą, drugą masz dłuższą"...) Mania. Pstryknij fotkę pod półką. Jakbyś mogła, podaj wymiary otworów w kominku ( nie ramki - pole czystego przepływu powietrza). Mokro w rurach nie ma związku z kratkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania18 11.01.2013 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 No więc tak - sam wkład naokoło ma zostawioną szczelinę taką - z 2-3 cm..., pod półką jest otwór na ok 1,1 m x7cm. Tunel juz zabudowany ma 85 cmx6 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam. Szpara wokół wkładu się nie liczy - wręcz przeciwnie szkodzić będzie tylko zaciągając dym do wnętrza kominka przy każdorazowym otwarciu drzwiczek (jak będzie DGP uruchomione). O estetyce nie wspominając ... ja nie wiem czemu taka moda wśród wykonawców kominków panuje żeby pozostawiać tak niewykończone fasady i obramowania wokół wkładu ... jest tyle palenisk (wkładów) z gotowymi już ramkami że tylko wybierać ... a jak nie to zrobienie samemu takiej prostej i estetycznej ramki z kątownika to koszt rzędu 100 - 250 złotych w zależności od jej wielkości i grubości oraz ozdobności ... tyle że trzeba mieć spawarkę, umieć coś takiego zrobić, mieć smykałkę do takich rzeczy no i to zabiera czas przecież ... nie no szkoda gadać ... Mając na uwadze inne otwory wlotowe i wylotowe to dosyć ubogi w nie jest ten kominek ... mówiąc krótko ... do d..y działać będzie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania18 11.01.2013 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To da się jeszcze cos zrobić, coby działał nie do dupy??? KOminkowy moze to jakoś poprawić?I w jakim sensie do dupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam.Dorobi kratkę/ki na dole i zwiększy/dorobi dodatkowe na górze. Będzie dużo lepiej. Pozostałe rzeczy wcześniej omówione.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania18 15.01.2013 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dzięki!! Ale znając pana, jak i wszystkich, którzy coś maja poprawić--po co?, na co? "Przecie" jest dobrze, u wszystkich tak robi i nikt nie narzeka..ble, ble, ble... Kto pani naopowiadał, ze bedzie lepiej??!! ))))........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha-wlkp 15.01.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jak "po co, na co"? Przecież do wkładu powinna być dołączona instrukcja montażu. U mnie jest bodajże minimum 800cm2 (20x40cm) dół i 1000cm2 góra. To na prawdę ma sens, wciąga powietrze aż miło. Bez tego ani rusz, ani rusz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts