Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc!!!Zamoknięte rury od DGP na strychu!!!

Mania18

Recommended Posts

Miałem ten sam problem, zaizolowałem dodatkowo rury wełną 150 i sprawy nie ma, to co było mokre czyli wełna na rurach (3 cm) wyschła po 2 dniach palenia w kominku,

Bez izolacji będzie ok tylko i wyłącznie przy permanentnym paleniu w kominku, po wygaśnięciu za jakieś 1-2 dni możesz stanąć pod kratką i wziaść prysznic gratis.

Kratki wylotowe w pokojach mam tej samej wielkości i przy grawitacyjnym DGP bez zadnej turbiny w pokojach jest 21-22C.

Pod kominkiem wlot powietrza ok 15x40 cm, rozprowadzenie rur z metalowego czopucha przytwierdzonego do kominka

Dwie rury prowadzą do kratki w obudowie kominka a pozostałe 6 do poszczególnych pomieszczeń, maksymalne 2 odcinki 12 m najkrótszy 3m

W sumie wszystko gra

strop na poddaszu 25 cm wełna, dach bez ocieplenia, rury standardowo wełna 3cm z folią + 150 sama wełna

Wykraplania brak

Reasumując dołuż najtańsze ocieplenie wełną 150 mm, wygrzej parę dni kominkiem rury i ciesz się urokiem kominka

Dziękuję za wyczerpującą lekturę!!

Chociaz niektóre sformułowania iście niezrozumiełe..;))

Konkluzja nasunęła sie następująca--wymienić rury, ocieplić poddasze(tzn. na odwrót raczej), docieplic rury, pozaglądać do "skrzyneczki" czy cus nie pordzewiało... i powinno grac!?Oby.....

Tylko nie piszcie, ze to bedzie juz przerost formy na d trreścia taka ilosc docieplenia...

Dziękują Forest-Natura za proste, jak dla laika (jakim jestem) wytłumaczenie i podejście do sprawy!!;))

Oj, Mania , Mania ....

Po cholerę robiłaś DGP , jeżeli nie chcesz z niej korzystać ?

Fakt, Pan kominkowy powinien zaizolować Ci dodatkowo na strychu rurki, ale nie obwinij go o wszystko.

Tak to kogo mam obwiniać o tą resztę???Się??? :))))

DGP wiadomo po co się robi...ale jak juz napisałam, ja nie będę niewolnikiem kominka i rur!!!!Grzejemy, bo chcemy, a nie bo non - stop trzeba..Ale coś mi się zdaje, ze z tego, co piszecie, to trzeba bedzie zmienić nastawienie do kominka - zastosować system "bo powinno się", ale o tym nikt mnie nie informował!!!!!!!!

i tez CI dziękuję za szorstko-wytłumaczalnego posta!!! ;))))

eniu - o co chodzi z tymi dolotami, wylotami??

Ze tunel niewystarczajacy?

Ze pod półka szczelina za mała..., nie wiem jaka jest duża, muszę zerknąć, zmierzyć...Ale ma to wpływa na moje mokradła w rurach??

A hasło"bedziesz pan zadowolony" "ale się tak wszedzie robi" to moje ulubione!!!

Zielony ogród - dziękuję za informacje...U nas na strychu tez jest sucho..turbina sie włącza tez ok.40-50 C (nie jestem pewna), tylko te nieszczesne rurki i woda z kratek sufitowych..ale mam nadzieję,ze po zastosowaniu sie do rad Wiedzących się kłopoty skonczą..

Miałem ten sam problem, zaizolowałem dodatkowo rury wełną 150 i sprawy nie ma, to co było mokre czyli wełna na rurach (3 cm) wyschła po 2 dniach palenia w kominku,

Bez izolacji będzie ok tylko i wyłącznie przy permanentnym paleniu w kominku, po wygaśnięciu za jakieś 1-2 dni możesz stanąć pod kratką i wziaść prysznic gratis.

Kratki wylotowe w pokojach mam tej samej wielkości i przy grawitacyjnym DGP bez zadnej turbiny w pokojach jest 21-22C.

Pod kominkiem wlot powietrza ok 15x40 cm, rozprowadzenie rur z metalowego czopucha przytwierdzonego do kominka

Dwie rury prowadzą do kratki w obudowie kominka a pozostałe 6 do poszczególnych pomieszczeń, maksymalne 2 odcinki 12 m najkrótszy 3m

W sumie wszystko gra

strop na poddaszu 25 cm wełna, dach bez ocieplenia, rury standardowo wełna 3cm z folią + 150 sama wełna

Wykraplania brak

Reasumując dołuż najtańsze ocieplenie wełną 150 mm, wygrzej parę dni kominkiem rury i ciesz się urokiem kominka

marboc...dobrze, ze ktoś pisze o takim samym problemie!!Głupio zabrzmi, ze nie jestem sama!!!!??

dzięki za informacje, spróbujemy sie do wszytkiego dostosowac, bo wyjscia innego nie ma......!!!!!!

;)

Nieszczęście ogółu, to połowa pociechy! :D (albo: "za to, że jedną nogę masz krótszą, drugą masz dłuższą"...)

Mania. Pstryknij fotkę pod półką. Jakbyś mogła, podaj wymiary otworów w kominku ( nie ramki - pole czystego przepływu powietrza). Mokro w rurach nie ma związku z kratkami.

Witam.

Szpara wokół wkładu się nie liczy - wręcz przeciwnie szkodzić będzie tylko zaciągając dym do wnętrza kominka przy każdorazowym otwarciu drzwiczek (jak będzie DGP uruchomione). O estetyce nie wspominając ... ja nie wiem czemu taka moda wśród wykonawców kominków panuje żeby pozostawiać tak niewykończone fasady i obramowania wokół wkładu ... jest tyle palenisk (wkładów) z gotowymi już ramkami że tylko wybierać ... a jak nie to zrobienie samemu takiej prostej i estetycznej ramki z kątownika to koszt rzędu 100 - 250 złotych w zależności od jej wielkości i grubości oraz ozdobności ... tyle że trzeba mieć spawarkę, umieć coś takiego zrobić, mieć smykałkę do takich rzeczy no i to zabiera czas przecież ... nie no szkoda gadać ... :p

Mając na uwadze inne otwory wlotowe i wylotowe to dosyć ubogi w nie jest ten kominek ... mówiąc krótko ... do d..y działać będzie ...

Pozdrawiam.