yacenty 09.01.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witajcie,muszę postawić wiatę na maszyny rolnicze.Obecnie zbieram oferty. Przede wszystkim myslałem o konstrukcji stalowej, bez słupów w srodku.Niestety koszt takiej konstrukcji, dla wiaty, którą sobie wymyśliłem 12 x 15m i wysokość 5m jest dość spora - wychodzi mi ok 80-100tys.Dostałem bardzo ciekawą dużo tańszą ofertę na konstrukcję drewnianą jest to jakas alternatywa, jest tez opcja zakupu wiaty z rozbiórki.Wczoraj natomiast znajomy podsunał mi pomysł postawienia wiaty murowanej z pustaka, z konstrukcją drewnianą i pokrytą blacha. Jak to jest czy zwykły mur z pustaka 49x24x24 wytrzyma dach o rozpiętości 12m? czy musi to być jakoś podpierane?Jaki koszt powinienem przyjąć do wyceny postawienia muru z pustaka? 80zł za m2 jest realne?Jaki byłby koszt zrobienia fundamentu pod taki mur?Co o tym sądzicie? które rozwiązanie będzie najlepsze biorąc pod uwagę trwałość i cene. Wiata ma służyć tylko zadaszeniu placu pod maszyny.Wiata ta ma miec 3 drzwi o wymiarach 5szer na 4.5 wys i 3.5m na 3 na dłuższym boku i 3.5 na 3 na krószym. Z góry dziękuję za Waszą pomoc.Pozdrawiamyacenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 projektant zaprojektuje, konstruktor obliczy, wykonawca wyceni. brak filozofii. dach rozpiętości 12m to nie problem, konstrukcja pewnie kratownicowa, a mur zgazobetonu, jak trzeba to słupy żelbetowe. Ale to specjaliści z pierwszego zdania robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.01.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ale jak coś ma ściany i do tego drzwi to już nie wiata a garaż lub hala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacenty 09.01.2013 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 ok, wiec niech będzie ze potrzebuję postawić HALĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.01.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ale jak coś ma ściany i do tego drzwi to już nie wiata a garaż lub hala Eee, tam za Wiki: Wiata – zadaszenie, budowla w postaci przekrycia (dachu, konstrukcji powłokowej) podpartego słupami lub nadwieszonego z lekkimi ścianami lub bez nich Semantyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacenty 08.01.2014 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 garaż jest już na ukończeniu, dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts