Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata na maszyny 15x12m

Recommended Posts

Witajcie,

muszę postawić wiatę na maszyny rolnicze.

Obecnie zbieram oferty. Przede wszystkim myslałem o konstrukcji stalowej, bez słupów w srodku.

Niestety koszt takiej konstrukcji, dla wiaty, którą sobie wymyśliłem 12 x 15m i wysokość 5m jest dość spora - wychodzi mi ok 80-100tys.

Dostałem bardzo ciekawą dużo tańszą ofertę na konstrukcję drewnianą jest to jakas alternatywa, jest tez opcja zakupu wiaty z rozbiórki.

Wczoraj natomiast znajomy podsunał mi pomysł postawienia wiaty murowanej z pustaka, z konstrukcją drewnianą i pokrytą blacha.

Jak to jest czy zwykły mur z pustaka 49x24x24 wytrzyma dach o rozpiętości 12m? czy musi to być jakoś podpierane?

Jaki koszt powinienem przyjąć do wyceny postawienia muru z pustaka? 80zł za m2 jest realne?

Jaki byłby koszt zrobienia fundamentu pod taki mur?

Co o tym sądzicie? które rozwiązanie będzie najlepsze biorąc pod uwagę trwałość i cene. Wiata ma służyć tylko zadaszeniu placu pod maszyny.

Wiata ta ma miec 3 drzwi o wymiarach 5szer na 4.5 wys i 3.5m na 3 na dłuższym boku i 3.5 na 3 na krószym.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Pozdrawiam

yacenty

• 11 months później...