Jan Malicki 09.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Witam! Jak najlepiej wykonać takie połączenie, żeby było jak najmocniejsze, nie osłabiło zbytnio krokwi. Przejrzałem trochę materiałów w necie na ten temat i wydaje mi się, że najlepiej skręcić za pomocą dwóch śrub. Narysowałem jak ja sobie to wyobrażam - rysunek poniżej, jak się nie załaduje to postaram się umieścić z adresu url. Nie jestem pewien co do ich umiejscowienia, czy powinny być w osi krokwi, czy na rysunku są w dobrych miejscach? http://img27.imageshack.us/img27/8233/polaczenie3.jpg Czytałem, że powinno się wbić przynajmniej jeszcze dwa gwoździe, ale nie wiem gdzie, a może lepiej cztery? Na rysunku umieściłem ich hipotetyczne miejsca, czy to są któreś z nich? Czy rozmiary śrub i gwoździ na rysunku są poprawne, fi 14, fi 6? Czy dobrze będzie nawiercić otwory pod pręty gwintowane, gwoździe o średnicy 2 milimetry mniejszej? Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Jan Malicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 09.01.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No niektórzy to poważnych problemów nie mają na budowie A co ci przeszkadza w klasycznym mocowaniu na jedną śrube/szpilke fi14/16 wkręcona pośrodku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 09.01.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 2 śruby M12 montowane z przesunięciem od osi krokwi w zupełności wystarczy dodatkowo zastosuj pierścienie kolczaste. Nie kupuj prętów gwintowanych, dużo lepsze są gotowe śruby, chodzi mi o jakość stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 09.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Jak już chcesz wykonać te złącze dobrze to proszę luknąć do: PN-B-03150 z sierpnia 2000rKONSTRUKCJE DREWNIANE - OBLICZENIA STATYCZNE I PROJEKTOWANIEROZDZIAŁ 7.4 ZŁĄCZA NA GWOŹDZIE Jest tam podane od wzorów na nośność na dany typ złącza po podstawowe wymogi - odległości od krawędzi i od końca krawędzi obciążonych nieobciążonych, odległości złąnczy równolegle i prostopadle do włókien... ZAPRASZAM DO KSIĄŻKI RÓWNIEŻ: Konstrukcje drewniane w budownictwie tradycyjnymAutor: Janusz Kotwica Edytowane 9 Stycznia 2013 przez hokejgk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Malicki 10.01.2013 02:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za odzew, nie przyszły mi powiadomienia o postach... No niektórzy to poważnych problemów nie mają na budowie A co ci przeszkadza w klasycznym mocowaniu na jedną śrube/szpilke fi14/16 wkręcona pośrodku?Kleszcze już trochę podeschły i niektóre zaczęły się delikatnie "łódkować", skręcać, pękać. Skręcenie na dwie śruby umożliwiło by równomierne, mocniejsze skręcenie kleszczy z krokwią, "zablokowanie" niektórych pęknięć. 2 śruby M12 montowane z przesunięciem od osi krokwi w zupełności wystarczy dodatkowo zastosuj pierścienie kolczaste. Nie kupuj prętów gwintowanych, dużo lepsze są gotowe śruby, chodzi mi o jakość stali.Z tym przesunięciem to chodzi o wariant A, jak na rysunku poniżej? http://img688.imageshack.us/img688/2158/polaczenie4.jpg Będą śruby, widziałem że pręty gwintowane poniżej fi 16 mm. są wiotkie. W czym pierścienie kolczaste są lepsze od podkładek płaskich? Miałem na oku grube podkładki o średnicy 45 mm. do tego bym dołożył po sprężynującej na każdą stronę i skontrował Jak już chcesz wykonać te złącze dobrze to proszę luknąć doAkurat tej normy nie znalazłem ale w innych doczytałem że (dotyczy gwoździ): - odległości od krawędzi i między rzędami to minimum 4 średnice, - minimum dwa rzędy i dwa szeregi na połączenie. Jak na szybko przeliczyłem to wyszło mi że gwoździ fi 6 mm. mógłbym wbić maksymalnie 42 sztuki, przy tej średnicy należało by już pod nie wiercić otwory o średnicy nie przekraczającej 0,8 średnicy gwoździa czyli 6 mm * 0,8 = 4,8 mm. Z tego wynika, że optymalny mógłby być wariant D na powyższym rysunku, może powinny być zamienione śruby z gwoździami... Wg jednego rysunku, który widziałem to miejsca bicia gwoździ i śrub powinny być jeszcze trochę przekręcone, ze względu na to że krokiew jest szersza (wyższa) od kleszczy. Otwory pod śruby bym wiercił w punkcie oddalonym od krawędzi 4 * 12 = 48, w tej samej odległości wywiercił bym otwory pod gwoździe, były by w jednej linii, czy dobrze? Czy tak jest, nie wiem, dlatego pytam a przeczytane informacje mogłem źle zinterpretować. W książce "Konstrukcje drewniane w budownictwie tradycyjnym" znalazłem rysunek z połączeniem na "jaskółczy ogon" a wycinania krokwi i kleszczy chcę uniknąć. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez Jan Malicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 10.01.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Wariant A będzie odpowiedni, w twoim przypadku pierścienie kolczaste montuje się między kleszczami a krokwią, na zewnątrz śruby zakładamy podkładki. Ale u ciebie konstrukcja jest już gotowa więc montaż pierścieni będzie uciążliwy, zamiast pierścieni zastosuj dodatkowo wkręty, wariant D . Jeśli kleszcze zaczęły skręcać się pomiędzy je powstawiaj drewniane dystanse grubości krokwi i połącz.1 śruba po środku węzła to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 10.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 a co jeśli przy jednym pręcie dać podkładkę o dużej średnicy np fi60mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Malicki 11.01.2013 00:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) winiu1 jesteś wielki, dzięki Te pierścienie kolczaste mógłbym jeszcze włożyć. Nie słyszałem aby ktoś ich używał, stąd moje rozterki co do nich, zastanawiam się na ile mogą w rzeczywistości wzmocnić to połączenie, czy w moim przypadku były by uzasadnione, zamierzam zrobić mini stryszek. Może dać grubsze śruby, np. fi 14 mm. i sobie odpuścić pierścienie? Czy grubsze śruby osłabią elementy łączące? Zamierzam wykonać połączenie "Wariant D". I tu też się waham co do tych wkrętów, nie do końca mi się podobają, ponieważ wydaje mi się, że nie powinny zachodzić na siebie w krokwi, gdzieś to widziałem w normach, ze względu na to były by w nią wkręcone "tylko" na około 4 centymetry. Grubymi gwoździami przebiłbym na wylot wszystkie elementy, zagiął je z drugiej strony. Myślałem jeszcze o daniu śrub fi 8 ale to już by była chyba przesada? Reasumując, w tej chwili mój plan, co do połączenia, jest taki: - Wariant D, - dwie śruby fi 12 mm, cztery podkładki płaskie 45 mm, cztery podkładki sprężynujące, cztery nakrętki (kontrowanie), - długie dwa gwoździe fi 6 mm do zagięcia. Czy warto ten plan zmodyfikować o dodanie np. pierścieni PDZ1 (średnica zewn 48 mm, wewn. 17 mm.) a może większych, zamianę gwoździ na śruby fi 8 mm? a co jeśli przy jednym pręcie dać podkładkę o dużej średnicy np fi60mm ? Postaram się zgadnąć, ktoś z większą wiedzą pewnie mnie poprawi. Wyobrażam sobie to tak, że połacie dachu starają się rozłożyć, rozpierają ścianki kolankowe na zewnątrz budynku. Podczas tego zmienia się kąt pomiędzy krokwiami a kleszczami, czyli temu staramy się zapobiec. Za pomocą jednej śruby nie jesteśmy w stanie tego zrobić, ponieważ w tym przypadku będą to "elementy obrotowe". Dlatego, moim zdaniem, winiu1 napisał: "1 śruba po środku węzła to błąd". Dodatkowo jedna śruba to pewnie kumulowanie naprężeń w jednym miejscu, co może destrukcyjnie wpłynąć na materiał. Podkładka ma pozwolić na mocniejsze skręcenie, śruba nie "wchodzi" w drewno niszcząc jego struktury, drewno mniej się odkształca w miejscu skręcenia, mniej pęka. Suma summarum podkładka opóźnia, minimalizuje rozchodzenie się kleszczy a co za tym idzie na śrubę działają bardziej siły tnące niż gnące i tak ma być Jedna śruba, z tego co widziałem w jednej mądrej książce, może być w przypadku, kiedy odpowiednio wycinamy elementy i składamy je na "jaskółczy ogon" ale komu się chce to teraz robić? PS. Te pierścienie zaczęły mocno chodzić mi pogłowie, nie wiem, czy się w nie nie wkręcę Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Jan Malicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 11.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Kup na próbę 1 SPAX'a 20cm i połącz elementy, pewnie stwierdzisz że to dużo lepszy łącznik od gwoździa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Malicki 11.01.2013 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Kup na próbę 1 SPAX'a 20cm i połącz elementy, pewnie stwierdzisz że to dużo lepszy łącznik od gwoździa.Wierzę Ci na słowo Zamierzam kupić 8x200 z główką stożkową. Są jeszcze z główką talerzową i 10x200. Dobry wybór? Dobrze że nie trzeba pod nie wiercić otworów, to znacznie ułatwi prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts