Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa do studni głębinowej

leonsio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mhh, mój znajomy też ma pompę zds- od jakiegoś roku, kosztuje na pewno więcej niż normalne pompy, ale za to jakość wody u niego jest naprawdę dobra

Jeszcze niedawno pisałaś, że czytałaś tylko artykuł : )

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?116657-Jaka-pompa-g%C5%82%C4%99binowa&p=5813507#post5813507

Stoję przed wyborem pompy do studni. Studnia kopana zapewne jeszcze przez Niemców, nad ziemię wystaję jeden krąg, woda stoi mniej wiecej na początku drugiego kręgu, czasem już na wysokości trzeciego. Pompa potrzebna do podlewania w ogrodzie, czy napełnienia beczki lub żeby lać wodę bezpośrednio do betoniarki etc. Nie chciałbym w nią inwestować dużej kwoty i chciałbym żeby była łatwa w obsłudze, na zasadzie, że podłączam wąż, wtyczka do gniazdka i woda płynie. Czy taka białoruska pompa, jak na początku tego tematu spełni rolę? Czy może przez wibracje będzie obijać się o kręgi?

• 2 months później...
Stoję przed wyborem pompy do studni. Studnia kopana zapewne jeszcze przez Niemców, nad ziemię wystaję jeden krąg, woda stoi mniej wiecej na początku drugiego kręgu, czasem już na wysokości trzeciego. Pompa potrzebna do podlewania w ogrodzie, czy napełnienia beczki lub żeby lać wodę bezpośrednio do betoniarki etc. Nie chciałbym w nią inwestować dużej kwoty i chciałbym żeby była łatwa w obsłudze, na zasadzie, że podłączam wąż, wtyczka do gniazdka i woda płynie. Czy taka białoruska pompa, jak na początku tego tematu spełni rolę? Czy może przez wibracje będzie obijać się o kręgi?

UNIKAJ JAK OGNIA pomp głębinowych ESPA. Kupiłem taką w firmie BELSAN z Rembertowa (Warszawa). Nie dość że drogo to jeszcze u mnie po roku użytkowania spalił się silnik. W serwisie powiedzieli, że gwarancji na to nie ma bo źle zabezpieczyłem instalacje, co jest nie prawdą bo zabezpieczone było zgodnie z ich instrukcją. Po płatnej naprawie okazało się, że pompa nie działa w studni (10m słupa wody nad pompą) a w wiadrze działa. Kolejna wycieczka do serwisu (50km w jedna stronę mam) i serwis znowu wciska mi, że to moja wina bo u nich działa i kazali mi kupić nowy kondensator (znowu 3razy drożej niż w sklepie). I w studni znowu nie działało po 3 wycieczkach i postraszeniu prawnikiem wymienili wirnik (sami go pewnie skrzywili przy poprzednim wyjmowaniu) ale i tak twierdzili, że tylko na wszelki wypadek. Pompa działała przez miesiąc. Dzisiaj okazało się, że wywala zabezpieczenie różnicowe w instalacji. Najprawdopodobniej źle uszczelnili pompę i woda daje przebicie. Mimo, że gwarancja to obejmuje nie pojadę więcej do firmy BELASN, bo mimo autoryzacji serwisu nie mają o tm pojęcia.

Za to słyszałem, że pompy grunfosa cieszą się dobrą sławą, niestety drogie.