lukaszacco 09.01.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 witam, mam pytanie ile według was może kosztować budowa tego domu do stanu surowego zamkniętego? budujemy dokładnie według tego projektu : http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-migdalowej.html Zakładamy że zmieścimy sie do 200tyś złbudujemy z ytonga 24 + 20cm styro ocieplenie 0,031 lambdaokna chcemy dośc dobre - więc koszt z montazem ok 20-23knie wiem czy wystarcz kasy żeby przykryć dach czymś poza papą...Chcemy oczywiście otynkowac z zewnątrz by przykryć styro a i co ważne generalnie ma być wariant energooszczędny....wiec solidne ocieplenie no i niestety praktycznie wszystko systemem zleconym. Czy te 200tyś zł to realna kwota?i ile według was będzie ten dom kosztował pod klucz? w kosztorysie piszą że z instalacjami 300k.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.01.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Nie zmieścicie się. W szczególności z Ytongiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.01.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 akurat ścian zewnetrznych jest tu tak niewiele, że cena ytonga ma niewielkie znaczenie. jeśli zlikwidujecie narożne okno i lukarnę na poddaszu, i zrezygnujecie z najnowszych cudów techniki pozostając przy podstawowych instalacjach, to może 250 tys.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ale jak byś popatrzył, na projekt to tam nie ma narożnego okna, Tam są dwa okna rozdzielone słupem i to nie zmniejszy kosztów. Trzeba było by przeliczać i krok po kroku dobierać.Tak to jest wróżenie co tam jeszcze, z pół dnia trzeba lekko spędzić aby przeszacować różne rozwiązania.I wybrać to co najlepsze.A najszybsze jest robienie z drewnaZamawiasz szkielet z drewna klejonego warstwowo, w raz z dachem, coś na wzór "hali" robisz płytę fu a pod nią GMC, i inne patenty tylko bubki co to będą robić mogą nie mieć pojęcia i to jest problem.Kubik drewna klejonego nie jest tani, ale bubki robiący murując pustaki wezmą więcej za robotę .http://www.fdk.com.pl/oferta/drewno-klejone-3/ akuratnie z regionu.Nie będę robił tak jak piszę u siebie ze względu, na to że chce robić i bawić się w konstrukcję sami robić sobie ładne kratownice, sprawia mi to przyjemność i tyle .bo tak nie ma bata robię wsio gotowe i szybko składam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszacco 10.01.2013 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 ehhh my jeszcze myślimy o wentylacji mechanicznej. ogrzewanie gazowe (podłogowe parter + grzejniki piętro) , + kominek z płaszczem wodnym. czyhli co te 200k nie ma szans na stan surowy zamknięty?ta lukarna chyba nieznacznie tylko podnosi koszt...a okna te dwa w salonie wyjdą 10k z wk2 i p4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszacco 10.01.2013 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 poza tym nie bedziemy dawać tych dodatków na elewację - tzn drewna i kamienia.... tylko wszędzie równo tynk.... a co do dachówki to docelowo blache czy cementową? a może dołożyc do ceramicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.01.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Patrząc po kosztach mojej budowy (dom 218m2 całkowitej powierzchni), uważam że dom który chcecie wybudować da się zamknąć w 200tys, tylko trzeba dobrze ekipy znaleść. ja za 200 tys, dom 218m2 powierzchni zrobiłem stan surowy z dachem (blachodachówka) i oknami (3 szybowy pakiet), bez bramy garażowej i drzwi wejściowych (i bez elewacji oczywiście).Dodatkowo, koszt elewacji to jakieś 100zł /m2 ściany, brama koło 4-6 tys, drzwi wejściowe dobrej jakości 3-5 tys. I do tego etapu wszystko było robione przez ekipy. Budowa rozpoczęta w czerwcu 2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszacco 10.01.2013 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 kurcze też mam taką nadzieję, a na gotowo da rade lekko ponad 300tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Właśnie koszt elewacji 100zł Mnie powinna tyle za m^2 wynieść ściana zewnętrzna . Słoma rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.01.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 kurcze też mam taką nadzieję, a na gotowo da rade lekko ponad 300tys? Żeby się wprowadzić? no tu już niestety gorzej. Nie ma szans tego metrażu urządzić za 100tys zł. Myślę, że jak SSZ kosztuje 200tys, to na gotowo raczej koło 500 trzeba liczyć, no może ciut mniej, zależy od standardu. Drogie są instalacje, piec, rekuperator, tynki, posadzki, o wykończeniówce nie wspomnę. Nawet jak się nie wybiera z górnej półki, to to za 100tys raczej nie ma co liczyć. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszacco 10.01.2013 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 no zobaczymy jak to będzie. generalnie przy wyborze togo projektu wydawało się nam że jest on dosyć dobrze zaplanowany, jest wszystko , nie jest za wielki no i dosyć prosta bryła. nie ma specjalnie udziwnień...ponadto dołączony kosztorys wydawał się adekwatny do rzeczywistości... chyba jest to jeden z tańszych w realizacji domów? czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 14.01.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 no zobaczymy jak to będzie. generalnie przy wyborze togo projektu wydawało się nam że jest on dosyć dobrze zaplanowany, jest wszystko , nie jest za wielki no i dosyć prosta bryła. nie ma specjalnie udziwnień... ponadto dołączony kosztorys wydawał się adekwatny do rzeczywistości... chyba jest to jeden z tańszych w realizacji domów? czy się mylę? Z ytongem może być ciężko. Lambda 0.031 ? na ytong ?. A te całe kosztorysy wyceniane przez biura projektowe - są tylko na zachętę dla osób żeby kupiły projekt. Za lukaj budowę tego domu z prefabrykatów drewnianych - myślę że kosztowo wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Z ytongem może być ciężko. Lambda 0.031 ? na ytong ?. A te całe kosztorysy wyceniane przez biura projektowe - są tylko na zachętę dla osób żeby kupiły projekt. Za lukaj budowę tego domu z prefabrykatów drewnianych - myślę że kosztowo wyjdzie taniej. Popieram sam robię z prefabrykatów tylko home made. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 15.01.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Popieram sam robię z prefabrykatów tylko home made. Wow dobrze rozumiem że sam robisz konstrukcje prefabrykatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszacco 15.01.2013 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 a czumu uważacie ze ytong + styro 0,031 lambda to kiepski pomysł?kurcze myśleliśmy jeszcze o tym porothermie....sam juz zgłupiałem... a ile taniej może wyjsć z pfefabrykatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszacco 15.01.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 apropo kosztorysów to w tym projekcie jest niby 250k za dom bez instalacji.....uważacie że realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.01.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 a czumu uważacie ze ytong + styro 0,031 lambda to kiepski pomysł? Bo masz drogi materiał na warstwę konstrukcyjną i drogi materiał na izolację. Nie lepiej wziąć tani materiał na obie te warstwy i mieć ścianę tej samej grubości i tych samych parametrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.01.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Wow dobrze rozumiem że sam robisz konstrukcje prefabrykatu ? Dobrze. Kratownice łączone na blachy węzłowe/ w kawałkach np 3-4m łączone potem na budowie w ramę trój przegubową stężoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszacco 16.01.2013 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 no to co proponujecie na ściany? i na ocieplenie? i jakie grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.01.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Weźhttp://www.amkosmos.3-2-1.pl/sprzedam.pustaki.max.okolice.warszawy.php szukaj .Całość obciążeń lub znaczną większość wieńce betonowe i rama betonowa winna przenieść .Przegroda z muru ma służyć jako zawiesie do EPS'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts