Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

okna fixy 3 szyby [w warstwie ocieplenia?]
Na razie robię ramę pod sklejanie drewna, myślę że spokojnie

można polować na U 0,2 .

Jakie na "oko" wyjdzie zapotrzebowanie kwh/m2?
około 20-35kWh rocznie na 1m^2 zależy ile styro jaki długi sezon grzewczy wyjdzie z obliczeń.

Myślę że dołożenie izolacji i dołożenie okiennic można śmiało celować w to co zrobił J-J .

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kwestia przeliczenia, nastawiam się na samogrzejność z zysków bytowych.

A w większy mórz , dogrzanie pasywne słońcem. Proste skuteczne podejście do tematu.

Nie liczę w tedy w 100% na słońce, liczę ale w tedy kiedy jest pewne w 95% że w silny mróz będzie tak owe.

I zliczają moc zysków bytowych projektuje się tak dom aby wyszło na zero lub lekki nadmiar przy średniej np stycznia.

Stąd izolacja rośnie i rośnie.

• 6 months później...
Odświeżam temat z tego względu, że znalazłem artykuł wart uwagi - Ile kosztuje budowa domu?. Koszty budowy mogą się diametralnie różnić - wiele zależy od materiałów, których użyjemy oraz od metody budowy. Wybierając materiały ze średniej półki oraz wykonując samodzielnie większość prac można naprawdę sporo zaoszczędzić.
Odświeżam temat z tego względu, że znalazłem artykuł wart uwagi - Ile kosztuje budowa domu?. Koszty budowy mogą się diametralnie różnić - wiele zależy od materiałów, których użyjemy oraz od metody budowy. Wybierając materiały ze średniej półki oraz wykonując samodzielnie większość prac można naprawdę sporo zaoszczędzić.

Skorzystaj z naszej darmowej aplikacji Kalkulatory Budowlane, obliczysz sobie wszystko w dowolnym wariancie cenowym w kilka minut i całkowicie za darmo :)