Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Każdy musi wybrać sam...

co do promieniotwórczości to uważam, że:

- jedną z najwyższych to nie znaczy niedopuszczalna

- ceramika jest sprawdzona od setek lat

- pewnie niektóre marchewki z przydrożnych upraw lub straganów "świecą" jeszcze więcej niz ta ceramika

każdy tez materaił ma wady i zalety (trzeba tylko wybrać te najważniejsze)

:D:D:D Typowy przykład dopasowywania argumentów do z góry założonej tezy :) Wady tego co lubisz uznałas za nieistotne, a nieznane cechy tego co ci się niepodoba za wady. Nieładnie ;)

Szary BK robiony jest z dodatkiem popiołów. Poprawia to jego ciepłochronnośc. Większe jest natomiast jego promieniowanie jonizujące - na poziomie wyrobów z ceramiki.

A co do głównego pytania to IMHO obie ściany mają porównywalne cechy użytkowe. Nie wiem co bym wybrał. A duża ta różnica ?

... Coś w stylu "panie, może być i trzywarstwowa, nam wszystko jedno, cena jest od m2 powierzchni użytkowej". ...

Qrcze chyba kiedyś się zbiorę i zamówię u takiego "fachowca" dom o pow. 1m2 i wysokości ścian parteru z 50m !!!

pozdrawiam

Robert

Każdy musi wybrać sam...

co do promieniotwórczości to uważam, że:

- jedną z najwyższych to nie znaczy niedopuszczalna

- ceramika jest sprawdzona od setek lat

- pewnie niektóre marchewki z przydrożnych upraw lub straganów "świecą" jeszcze więcej niz ta ceramika

każdy tez materaił ma wady i zalety (trzeba tylko wybrać te najważniejsze)

:D:D:D Typowy przykład dopasowywania argumentów do z góry założonej tezy :) Wady tego co lubisz uznałas za nieistotne, a nieznane cechy tego co ci się niepodoba za wady. Nieładnie ;)

Szary BK robiony jest z dodatkiem popiołów. Poprawia to jego ciepłochronnośc. Większe jest natomiast jego promieniowanie jonizujące - na poziomie wyrobów z ceramiki.

A co do głównego pytania to IMHO obie ściany mają porównywalne cechy użytkowe. Nie wiem co bym wybrał. A duża ta różnica ?

Jakieś 15% według wstępnych kalkulacji (jeszcze się nie targowałem :roll: )

To nie tak kosmicznie dużo. W sumie wyjdzie 1-2 tys.

Ja bym wybrał to co mi_się (subiektywnie) bardziej podoba.

Ściana wyjdzie o podobnych parametrach (różnice w zależności od kontekstu raz są wadą, a raz zaletą, np.: miekkość BK przy wieszaniu ciężkich rzeczy to wada, a przy trasowaniu bruzd pod kable i rury zaleta :)).

Ważne jest żeby być zadowolonym ze swojego wyboru. Wybierz to do czego masz większe przekonanie. Dobre samopoczucie też ma swoją cenę :)

... Coś w stylu "panie, może być i trzywarstwowa, nam wszystko jedno, cena jest od m2 powierzchni użytkowej". ...

Qrcze chyba kiedyś się zbiorę i zamówię u takiego "fachowca" dom o pow. 1m2 i wysokości ścian parteru z 50m !!!

To Ci wyjdzie silos zbożowy. Albo wędzarnia.

Ja często spotkałem się z ekipami, którym było gancegal (nie wiem jak to się pisze :o) jaka ściana. I owszem mieli swoje preferencje, ale generalnie na cenę nie miało to wpływu. Np.: moja ekipa wolała BK na klej ale jak rozważaliśmy inne warianty to nie robili problemu.

Jest różnica pomiędzy POROTHERM'em i BK i to bardzo ważna. W przypadku sprzedaży domu, a każdy może się znaleźć w takiej sytuacji, wskazuje się na fakt, że dom jest z cegły, a nie rako- czy prominiotorczych betonów. To naprawdę działa, choć niewiele ma wspólnego z prawdą.