Kampia 10.01.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 WitamWiem że pytań tego typu było już wiele ale stawki się zmieniają a i lokalizacja ma znaczenie - dlatego bardzo prosze nie denerwujcie się na kolejne pytanie typu ile to powinno kosztować.Sprawa dotyczy domku jednorodzinnego takiego 130 mkw z poddaszem użytkowym wybudowanego z ytonga.Dostałem ofertę na instalację elektryczną w cenie 6900 PLN za robociznę (bez materiału) w skład tego wchodzi:120 punktów oświetleniowo gniazdkowych:) - 2400PLNprzyłącze do domu - 500 PLNtv, domofon internet - 500odgromienie - 1500dokumentacja (załatwienie odbiorów w urzędach, dziennik budowy itd) 2000 Co o tym sądzicie jest to dobra cena czy raczej przeciętna?Z góry - Bardzo dziękuję za informacje - bo już sam nie wiem czy szukać dalej czy pogodzić się z taką ceną za, jek to powiedział elektryk 3 dni pracy:(pozdrawiamKampia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.01.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 moim zdaniem sporo za dużo. U mnie było następujaco: - uziom otokowy wykonałem sam w trakcie robienia fundamentów - zalewania ław. - uchwyty na dachu załatwili chłopaki od dachu - kable do bramy ogrodzeniowej i domofonu - jeszcze nie wyprowadzone, ale zrobię to sam. Elektryk powie tylko jakie. Elektryk za mój domek - instalacja elektryczna, TV, przyłącze ze skrzynki do domu, spięcie odgromnika, wziął 3 tys. złotych. Nie wiem ile punktów, bo nigdy tego nie liczyłem. Dom też stawiany z BK. Powierzchnia użytkowa 103m2 + garaż w bryle. Do tego dopłaciłem 4 stówki za pomiary instalacji. Jestem jeszcze przed odbiorem budynku przez PINB, ale wpis elektryka w dzienniku już jest. Do tego dołącze umowę na dostawę prądu z Tauronem - taryfa G11. Już na nia przeszedłem. Wbrew panujacej opinii, nie jest potrzebny odbiór Mieszkam 130 km od Wrocławia - Przedgórze Izerskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.01.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dostałem ofertę na instalację elektryczną w cenie 6900 PLN za robociznę (bez materiału) w skład tego wchodzi: 120 punktów oświetleniowo gniazdkowych:) - 2400PLN przyłącze do domu - 500 PLN tv, domofon internet - 500 odgromienie - 1500 dokumentacja (załatwienie odbiorów w urzędach, dziennik budowy itd) 2000 Co o tym sądzicie jest to dobra cena czy raczej przeciętna? 3 dni pracy łącznie z odgromem, albo gość ma mocną 4-6 osobową ekipę albo blefuje. Ceny netto czy brutto? Dopytaj, żebyś nie został przerobiony przez fachowca. - Instalacja elektryczna, wychodzi 20zł/pkt, powiedzmy że to norma, nawet trochę zaniżona ale norma. - Przyłącze - w ziemi, w powietrzu, ile metrów? Mniej więcej norma, pytanie ile metrów i czego. - Multimedia - trochę zawyżone ale zgodze się biorąc po uwagę 20zł/pkt instalacji elektrycznej - Odgromienie - zależy od konstrukcji dachu i przyjętej technologii montażu, tu jest pole do popisu dla elektryka i inwestora - Dokumentacja - tutaj przegiął 5-10 krotnie Brakuje pozycji o nazwie: Łączenie rozdzielnicy, pomiary i protokół z pomiarów, uziom. Brakuje informacji czy z fakturą czy "po pracy". Jaka technologia montażu (bruzdy czy spinki/blaszki/gwoździe/gips/klej na gorąco)? Ile obwodów? Reasumując, poszukaj znajdziesz o wiele lepszą ofertę co nie oznacza że gorszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts