Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektyrka we Wrocławiu

Recommended Posts

Witam

Wiem że pytań tego typu było już wiele ale stawki się zmieniają a i lokalizacja ma znaczenie - dlatego bardzo prosze nie denerwujcie się na kolejne pytanie typu ile to powinno kosztować.

Sprawa dotyczy domku jednorodzinnego takiego 130 mkw z poddaszem użytkowym wybudowanego z ytonga.

Dostałem ofertę na instalację elektryczną w cenie 6900 PLN za robociznę (bez materiału) w skład tego wchodzi:

120 punktów oświetleniowo gniazdkowych:) - 2400PLN

przyłącze do domu - 500 PLN

tv, domofon internet - 500

odgromienie - 1500

dokumentacja (załatwienie odbiorów w urzędach, dziennik budowy itd) 2000

Co o tym sądzicie jest to dobra cena czy raczej przeciętna?

Z góry - Bardzo dziękuję za informacje - bo już sam nie wiem czy szukać dalej czy pogodzić się z taką ceną za, jek to powiedział elektryk 3 dni pracy:(

pozdrawiam

Kampia

moim zdaniem sporo za dużo.

U mnie było następujaco:

- uziom otokowy wykonałem sam w trakcie robienia fundamentów - zalewania ław.

- uchwyty na dachu załatwili chłopaki od dachu

- kable do bramy ogrodzeniowej i domofonu - jeszcze nie wyprowadzone, ale zrobię to sam. Elektryk powie tylko jakie.

Elektryk za mój domek - instalacja elektryczna, TV, przyłącze ze skrzynki do domu, spięcie odgromnika, wziął 3 tys. złotych. Nie wiem ile punktów, bo nigdy tego nie liczyłem. Dom też stawiany z BK. Powierzchnia użytkowa 103m2 + garaż w bryle. Do tego dopłaciłem 4 stówki za pomiary instalacji. Jestem jeszcze przed odbiorem budynku przez PINB, ale wpis elektryka w dzienniku już jest. Do tego dołącze umowę na dostawę prądu z Tauronem - taryfa G11. Już na nia przeszedłem. Wbrew panujacej opinii, nie jest potrzebny odbiór :)

Mieszkam 130 km od Wrocławia - Przedgórze Izerskie.

Dostałem ofertę na instalację elektryczną w cenie 6900 PLN za robociznę (bez materiału) w skład tego wchodzi:

120 punktów oświetleniowo gniazdkowych:) - 2400PLN

przyłącze do domu - 500 PLN

tv, domofon internet - 500

odgromienie - 1500

dokumentacja (załatwienie odbiorów w urzędach, dziennik budowy itd) 2000

Co o tym sądzicie jest to dobra cena czy raczej przeciętna?

3 dni pracy łącznie z odgromem, albo gość ma mocną 4-6 osobową ekipę albo blefuje.

Ceny netto czy brutto? Dopytaj, żebyś nie został przerobiony przez fachowca.

- Instalacja elektryczna, wychodzi 20zł/pkt, powiedzmy że to norma, nawet trochę zaniżona ale norma.

- Przyłącze - w ziemi, w powietrzu, ile metrów? Mniej więcej norma, pytanie ile metrów i czego.

- Multimedia - trochę zawyżone ale zgodze się biorąc po uwagę 20zł/pkt instalacji elektrycznej

- Odgromienie - zależy od konstrukcji dachu i przyjętej technologii montażu, tu jest pole do popisu dla elektryka i inwestora

- Dokumentacja - tutaj przegiął 5-10 krotnie

Brakuje pozycji o nazwie: Łączenie rozdzielnicy, pomiary i protokół z pomiarów, uziom.

Brakuje informacji czy z fakturą czy "po pracy".

Jaka technologia montażu (bruzdy czy spinki/blaszki/gwoździe/gips/klej na gorąco)?

Ile obwodów?

Reasumując, poszukaj znajdziesz o wiele lepszą ofertę co nie oznacza że gorszą.